Ти отворало нови видици, си учел нови работи што ќе ти се најделе дрн-дрн ти реков ми рече. Се тоа звучи убаво, романтичарски, ама се се менува кога треба да оформуваш фамилија.Се е тоа без везе муабет кога ќе видиш како некој од Сарај или од Врапчиште (знам дека читаш инцестоиден еден) искривен во фаца, не разбира јазик,одвај средно завршил, а зема плата од твои даноци.
Не мислам на работни места од типот помошник на соработникот за административни прашања во министерство за здравство и такви некои измислени.
Факултетот нема да те направи стручњак никако, ќе те направи праксата. Пракса до која обичниот студент, кој не е син на професор, не е рамковен, не е татко му позната и влијателна фаца во градот, не може да дојде. Не зборувам само за државна работа. Сум бил, сум прашувал, не ни се потребни моментално. Како ќе ви се потребни, кога имате и вишок неписмени и невоспитани од дома си викам со умот.
Наместо на факултет да оди секој ден по 5-6 саата, ќе дојде два дена по 2-3 саата, зашо има најдено пракса по вујко владика. А ти дреми секој ден на факс, упатувај ги што било на предавања, прашања за колоквиуми, за она да се спрема за одмор на Мајорка, а ти чуди се што клетва те стасало што си се родил тука. Факултетот ќе трпи, ако треба и 8-9 години ќе се влечка, пари ќе зема, а ти ако сакаш 10,00 имај просек не ти користи. Освен за тоа што викаш, ќе ти се нашло знаењето, ќе си бил образован. И гледаш што се случува наоколу, дискриминиран си на секој можен начин, која мотивација за учење да ја имаш?
Пред да дипломирам професорот ми вика ќе одиш ли на постдипломски. Викам немам просек 7,5-7,6 имам. Не е битно тоа, ќе те вклучам во 2 труда ќе те напишиме како коавтор и ќе запишеш. Ама ти си размислуваш што потоа? Ќе дадам уште 2 000 евра не е проблем, ама зошто? За уште толку да ми се смеат оние што нема да го завршат факултетот 10 години, оние што работат од прва и да те тапкаат по рамо? За да си крева рејтинг професорот плус уште еден магистрант?
Бев еднаш на кафе со професорот некој ден пред дипломска, случајно или не се сретна со директор на една институција. Договараа некој проект во Полска, вика ќе ја пишам демонстраторката како автор овојпат, нареден пат некој диппломец. Ова не знам дали намерно или ненамерно го кажа пошо и ја бев таму. Е
само затоа ти е битен факултетот. Ако можеш 2000 евра фрлени за постдипломски да ги материјализираш со помош од професорот, да немаш срам да му речеш ако треба и ако побара уште толку да му дадеш на рака, за ништо друго.
А за исплаќање, прашајте некој од електрашите со над 9 просек, дали им се исплати работата во Телекабел?
Ќе заборавев во оваа прилика да поздравам еден друг професор,
кој се фали дека има најдобри предавањa на Балканот и едни од најдобрите во Европа и неговата поширока фамилија. Човекот кој е реинкарнација на Шекспир, потомок на Цепенков, човекот кој е роден во иста година со Бред Пит (уште за ова не стигна да се пофали). Човекот кој има асистенти кои бркаат студентки, на кој сигурно им рекол, која сакаш одбери ја, само моите деца и внуци немој да ги чепкаш. Човекот кој и ќе ги избрка асистентите, за нивно добро, добронамерно, (нормално со некоја фенси изрека од Шекспир), за неговите деца да почнат да преземаат.
Знам дека чита слугата твој.