Con Artist
the man with the key
- Член од
- 1 мај 2012
- Мислења
- 5.303
- Поени од реакции
- 21.432
Алелуја! А јас што зборам цело време? Секогаш кога ќе слушнеш/прочиташ дека некој заработува на нет, немој веднаш да го поистоветуваш со дечурлана што кликаат на реклами и заработуваат по 94 денари месечно.Во врска со заработката.. не е исто продавање на нет и сл. и киснење на сајтови кои ветуваат многу, а уствари ништо од сето тоа. И секако, ако мислиш дека си во право. Во ред, нема да го оспорувам тоа.
Тоа е таа заостанатост за која ти зборам.Anyway кога ти би имал постојана работа, би знаел дека секој работен ден мора да работиш од пр. 7-15 часот и знаеш дека на крајот на месецот имаш плата која што ке ја добиеш. Секако сумата ке варира во зависност од тоа како ке се покажеш. Додека со ова твое заработување на нет, платата ако може така да се нарече нема да ти биде редовна и незнаеш колку и дали воопшто ке ја добиеш.
Anyway, кога ти би бил јас и би го работел тоа што јас го работам, дневно би заработувал по 100-150 евра во просек. Би знаел дека секој ден можеш да работиш онолку колку што сакаш, без работно време од-до. Би имал одмор кога сакаш и колку сакаш. Платата/заработката не само што ќе биде редовна, туку прогресивно ќе расте секој месец. И ред други работи, да не набројувам.
Ова можеби ти звучи како научна фантастика, но тоа е таа заостанатост за која ти зборам.
Тебе уште од мал ти е всадено дека мора да работиш за некој друг за да заработиш. Дека мора да го правиш она што сите други го прават: да се зачлениш во УМС, да завршиш факултет, да бараш работа (наместо сам да креираш), да лижеш газ, да се вработиш, да се ожениш/омажиш и тн.
Случајно па, не дај боже, ако не најдеш работа... ооо па то 100% државата е крива. Си завршил факултет, не те вработиле во државна администрација да земаш 500 евра плата - државата е крива! Не си способен да заработиш на било каков начин - државата е крива. Ти се дупнала гума на точакот - државата е крива. Те ебал Милан на тикет - државата е крива! За секој свој неуспех во животот - државата е крива, никако кривицата кај себе барање, гарант државата е крива.
Сакаш викај ме хипстер, џанкер, Голубовиќ, Бранковиќ Небојша... значи како сакаш викај ме, воопшто не ми пречи, ниту па ќе му придадам на тоа некое посебно значење. На форумов сум да утепам некоја минута пр. додека чекам да се симне некој филм, да прочитам некоја новост, чат-пат и некоја дискусија ако се отвори... така да...Дали јас треба тебе да те наркувам Hipster, само поради твојот ник и твојот аватар?