Дали може да се поништи крштеницата?

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
мешате баби и жаби

крштевањето е чин (обред) и како таков неможете ништо да смените исто како што неможете да го смените минатото....се случил и тоа е тоа....не може да смените ништо во врска со тоа прашање ....слично како кога би биле жртва на силување...се случило....можете да го заборавите....да се преправате дека не се случило....но фактот дека сте биле силувани останува

крштеницата е црковен документ кој докажува дека врз лицето А на тој и тој датум е извршен чинот крштевање од страна на свештеното лице Б во содејство со кумот В

крштеницата не е само обично парче хартија или статистика....таа е доказ (и потсетник) дека чинот на крштевање бил извршен врз лицето А...како што полицискиот извештај и лекарскиот наод е доказ дека врз лицето Х е извршено силување

со откажување (поништување) на крштеницата не може да се промени фактот дека врз вас бил извршен чинот крштевање....исто како што со уништување на полицискиот извештај не може да се промени фактот дека сте биле силувани

на почетокот примањето на верата (чинот на крштевање) бил доброволен и луѓето се крштевале на поодминати години....но подоцна поради идеолошки, политички, а често и суеверни причини....се преминало кон насилно крштевање...бидејќи при чинот на крштевање лицето врз кое се врши обредот треба да се откаже од ѓаволот и да го прифати Христос, а мало дете тоа не го може....воведен е кумот...кој зборува и ја прифаќа верата во име на детето

чисто информативно...ако Св.Јован Крстител го изведува чинот на крштевање, а врз Христос се изведува чинот....тогаш каде е кумот.....односно ако Св.Јован Крстител е кумот тогаш каде е потребата од свештеник?

поништувањето на крштеницата нема да го промени фактот дека сте биле крстен (силуван)....но може да ви даде морална сатисфакција дека сте дигнале глава и на овчарот сте му ставиле до знаење дека не сте уште една овца од неговото стадо

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
А чисто онака пријателски без лутење... ако не си крстен, што не верувам, со сиот ум ќе прифатеше да му ја оддадеш таа чест на пријателот/роднината/другарот и му бидеш девер на таков свет чин како што ете тој сакал да има (па те поканил ти да го придружуваш во чинот) како што е венчавењето во црква ?
Крстен сум бе, кој рече дека не сум.
Дури и одам во црква понекогаш, зависи од ситуацијата, на пописот се пишав како православен христијанин.
Само една гоолема разлика има помеѓу мене и верниците а и атеистите. Јас не се замарам со тоа дали има нешто или нема пошто знам дека нема, ама од друга страна пак црквата како институција , храмовите и обичаите ги гледам како културно и историско наследство, како традиција на моите предци која треба да се негува и пази од уништување. Јас исто би се залагал и би бил против да се руши или сквернави црква, џамија или некој антички храм пошто сите тие за мене се историско и културно наследство на Македонскиот народ. Исто сум против од градење на секој чекор нови цркви и џамии. Но далеку од тоа дека тоа би требало да биди мој начин на живот, да се водам по догмите на религијата. Едноставно немаат никакво практично значење во мојот секојдневен живот, нема да ме гризи совеста ако не постам во петок или не отидов да запалам свеќа за некој прзник или слични такви работи, да се секирам дали ке горам во пеколот или одам во рајот. Не им придавам никаква важност во донесувањето на моите одлуки па од тука нема што да ми претставува проблем на другар ми да му бидам девер кум или било што што налага традицијата. Не се коси со моите сваќања и ставови пошто тоа е дел од традицијата а не дека има нешто во тоа. Мислам дека сега малце појасно објаснив какви се моите ставови во врска со религиите општо на ниво на државата. Не сум да се укинат или да ги нема, но сум против тие да бидат главна тема и начин на живот и да им се придава толкаво значење во секојдневниот живот.
П.с ајде сега и од мене едно пријателко прашање онака без љутење. Дали сметаш дека само православните Македонци се прави Македонци додека оние со друга вероисповест или не се религиозни, посебно мислам на торбешите скршнале од македонизмот. Дали ти се сметаш поголем Македонец од другите само затоа што си православен и дали сметаш дека религијата треба да има толкаво значење во секојдневниот живот. Можиш и на пп за да не ја контаминираме темата.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.053
Поени од реакции
24.883
Не само крштевањето. Мислам дека многу работи не смеат родителите да прават пред детето да наполни 18. Запишување во основно и средно на пример. Прво треба да стане полнолетен па самото да си одлучи дали ќе оди во Песталоци или во Јонче Смугрески во Обршани. Истото важи и за запишување на англиски, играорна или фудбал. Па замислете ве молам следна ситуација-Вие го праќате детето на курс по англиски а он пораснува и одлучува животот да го помине во Франција каде што англискиот и ради инатливи националистички причини воопшто не се користи и никогаш нема да му треба. Или па стане кошаркар. И не треба тука да се застане. Воопшто не треба да му се става име на детето. Еве имаме пример од форумот. Пумата решила да си го смени името од икс причини. Така да име да си бира на полнолетство личноста. До тогаш секаде ќе биде заведен под матичен, наместо Петровска Марија во дневник ќе биде 1107989... а после ако сака нека се крсти и Алфонзина. Ова милитантните атеисти стануваат се попростаци, посељаци, попатетични и порадикални (а им се смеат на исламистите). И што е најтрагично се сметаат за интелигентни а не можат да си ја увидат бедотијата. Не за џабе овој подфорум е доведен до тоа мизерно ниво на кое што е.
Кога ќе подразмислам подобро, ај може ќе најдат некој начин да се открстиш. Ама баш ме занима како ќе изгледа ако некој сака да се отсунетира :vozbud:.

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Добро е што се откажува од крштевката,иначе ако беше мусли или евреј,кој ќе му ја бараше кожинката да му ја вратат.

Сериозно,во врска со темава,живи глупости.Јас сум крстен,не сум некој си верник,идам два пати во црква годишно,колку и овие хардкор атеистиве што идат,што сеа треба да го убијам и попот што ме крстел?

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Не се спуштам на твоето ниво, тоа би било омаловажување за мене.
[/edit]

Не е твоjа работа.
Па очигледно зборувам со разгалено детенце, кое сурфајќи на интернет прочитало дека можеш вера да смениш и од досада тоа се одлучило на таков чекор. Тешко на родителите твои со тебе, од толку работи што еден млад може да ги прави ти си се фатил со ова, очигледно си на друго ниво од мене - за повисоко не би рекол :*
--- надополнето: 29 август 2012 во 12:52 ---
Е само кај нас не важи....пу,пу...неважи!
Јас сум крстена во црква,и никогаш не ми дошол поп непоканет!
Незнам што е оваа аверзија кон верата,барем нас не не тераат ништо на сила...ако сакаш одиш во црква,ако сакаш викаш поп,ако несакаш НЕСАКАШ...секој со свој грев(y)
Баш тоа ги удира во глава, кога ке размислиш малце и премногу слобода не е на арно, оние уназадените ги убиваат, ги тераат да не излегуваат од дома жените, и секакви рестрикции и пак се тоа и тоа, па дури и хард кор ислам, овде кај нас никој на ништо не те тера, сакаш одиш сакаш не, и пак плукаат......

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Крстен сум во црква не по моjа желба туку по желба на моите (знам, неправедно е)
па ме интересира дали има начин да не бидам воден како православен во официjалните црквени книги? Моите религиски погледи се различни од оние на моите па не се сметам за христиjанин.

Доколку има ваква тема споjте jа, jас не успеав да наjдам.
http://ateisti.com/administracija/pristupnica/

Пробај овде. Од Србија е ама според православното учење господ е еден за сите така да нема разлика меѓу СПЦ и МПЦ...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не само крштевањето. Мислам дека многу работи не смеат родителите да прават пред детето да наполни 18. Запишување во основно и средно на пример. Прво треба да стане полнолетен па самото да си одлучи дали ќе оди во Песталоци или во Јонче Смугрески во Обршани. Истото важи и за запишување на англиски, играорна или фудбал. Па замислете ве молам следна ситуација-Вие го праќате детето на курс по англиски а он пораснува и одлучува животот да го помине во Франција каде што англискиот и ради инатливи националистички причини воопшто не се користи и никогаш нема да му треба. Или па стане кошаркар. И не треба тука да се застане. Воопшто не треба да му се става име на детето. Еве имаме пример од форумот. Пумата решила да си го смени името од икс причини. Така да име да си бира на полнолетство личноста. До тогаш секаде ќе биде заведен под матичен, наместо Петровска Марија во дневник ќе биде 1107989... а после ако сака нека се крсти и Алфонзина. Ова милитантните атеисти стануваат се попростаци, посељаци, попатетични и порадикални (а им се смеат на исламистите). И што е најтрагично се сметаат за интелигентни а не можат да си ја увидат бедотијата. Не за џабе овој подфорум е доведен до тоа мизерно ниво на кое што е.
Кога ќе подразмислам подобро, ај може ќе најдат некој начин да се открстиш. Ама баш ме занима како ќе изгледа ако некој сака да се отсунетира :vozbud:.

...no comments :vozbud:
.. ова филозофиве ... се генијални да млатат празна слама цел ден, да ги испомешаат сите лончиња, да се креваат високо над другите, да продаваат муда наместо бубрези, да напишат цел докторат за менување на сијалица а у ствари ништо да не кажат.
.. башка што тешко да и самите се разбираат.

Просто им се восхитувам на ..... интелигенцијата!:D

отсунетирање.... не ме чуди да некој кој воглавно претежно се занимава со лингвистичка гимнастика не е запознат со можностите на модерната пластична хирургија... (пизди крпат а проблем правиме за прилепување на пар сантими кожа)

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
Може си грешка за тоа извод од матична книга на венчани па мислиш од матична книга на родени

Но грешка си , ако сакаш венчавка во црква покрај регистрација во матично (за која треба да имаш извод од матично за невестата и за зетот и две лични карти од присутни двајца сведоци ) за во црква треба да имаш крштеница ти , невестата, кумот, старосватот и деверот, инаку свирци ќе се венчате во црква.
значи,
јас сум венчан во црква и во таму НЕ МОЖЕ да се венчаш ако немаш извод од мтична книга на ВЕНЧАНИТЕ од проста причина што единствен званичен брак во македонија е склучен пред матичар (со претходно посетено предбрачно советувалиште).

за пари и во зависност од црквата (попот) и ако кажеш „жими мајка крстен сум“ ќе ти прогледаат низ прсти. нашата старосватица е католик и никој не ја праша ништо, си мењаше круни и све.... за пари кога се работи - све проаѓа.
али црквата не смее да те венча без амин од државата, т.е. извод од матична книга на венчани...

T

templar55

Гостин
Крстен сум во црква не по моjа желба туку по желба на моите (знам, неправедно е)
па ме интересира дали има начин да не бидам воден како православен во официjалните црквени книги? Моите религиски погледи се различни од оние на моите па не се сметам за христиjанин.

Доколку има ваква тема споjте jа, jас не успеав да наjдам.
Мислам дека книгата нема врска. И да те отпишат од книгата пак ке се водиш како христијанин.
Џабе ти е кога пак си бил капен во христијанска вода. Мислам единствениот начин тотално да се откажеш е да се посипеш со киселина. Пробај, којзнае можда ке ти успее.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.300
Поени од реакции
3.675
Крстен сум бе, кој рече дека не сум.
Дури и одам во црква понекогаш, зависи од ситуацијата, на пописот се пишав како православен христијанин.
Само една гоолема разлика има помеѓу мене и верниците а и атеистите. Јас не се замарам со тоа дали има нешто или нема пошто знам дека нема, ама од друга страна пак црквата како институција , храмовите и обичаите ги гледам како културно и историско наследство, како традиција на моите предци која треба да се негува и пази од уништување. Јас исто би се залагал и би бил против да се руши или сквернави црква, џамија или некој антички храм пошто сите тие за мене се историско и културно наследство на Македонскиот народ. Исто сум против од градење на секој чекор нови цркви и џамии. Но далеку од тоа дека тоа би требало да биди мој начин на живот, да се водам по догмите на религијата. Едноставно немаат никакво практично значење во мојот секојдневен живот, нема да ме гризи совеста ако не постам во петок или не отидов да запалам свеќа за некој прзник или слични такви работи, да се секирам дали ке горам во пеколот или одам во рајот. Не им придавам никаква важност во донесувањето на моите одлуки па од тука нема што да ми претставува проблем на другар ми да му бидам девер кум или било што што налага традицијата. Не се коси со моите сваќања и ставови пошто тоа е дел од традицијата а не дека има нешто во тоа. Мислам дека сега малце појасно објаснив какви се моите ставови во врска со религиите општо на ниво на државата. Не сум да се укинат или да ги нема, но сум против тие да бидат главна тема и начин на живот и да им се придава толкаво значење во секојдневниот живот.
П.с ајде сега и од мене едно пријателко прашање онака без љутење. Дали сметаш дека само православните Македонци се прави Македонци додека оние со друга вероисповест или не се религиозни, посебно мислам на торбешите скршнале од македонизмот. Дали ти се сметаш поголем Македонец од другите само затоа што си православен и дали сметаш дека религијата треба да има толкаво значење во секојдневниот живот. Можиш и на пп за да не ја контаминираме темата.
Прекрасен текст кој морам да го пофалам. Некои може ќе мислат е куртоазија но ти гарантира дека и јас сум истиот. Значи не се замарам мислење дека нештата треба да се прават така и никако поинаку туку дека секој сам за себе треба да одлучи што смета дека е правилно или што смета дека треба да е негов начин на живот. За постот и за одењето во црква дека се лична работа, за мене ќе кажам дека никогаш не постам намерно односно дека бил таков денот (празник) или било среда, петок... човек ако пости со јадење а прави глупости како дела воопшто и како да не пости или ако оди во црква а пред или после тоа прави лоши работи исто му се фаќа. Луѓето треба да се придржуваат кон сопствени правила на живот кои се позитивни а со пробувањето да се исперат гревовите џабе им е се по моја “математика“.

За другото, воопшто не сметам дека само православните христијани се Македонци, дека само тие имаат прави да се наречат Македонци. Македонци се сите кои жевеат тука и сакаат да се сметаат самите себеси за Македонци. Биди човек како карактеристика или поточно биди човечен е за мене тоа како ги делам луѓето а тоа дал се православни, католици, муслимани... е небитно... Пред некоја недела искоментриав на темата што беше за докторката во ѓорче и за тоа како луѓето во околината на несреќникот биле нечовечни. Реков дека тоа да било на место каде што мнозинството се муслимани а не православни многу поинаку околинта ќе реагирала кога го видела несреќниот настан. Сеуште и да неречам засекогаш ќе стојам зад истото. Религијата и човечноста се различни поими но за жал религија зазема многу големо значајно место во општеството наместо да се потенцираат човечките вредности. Таа се потенцира на секој чекор. Со самото тоа сметам лично дека се прави контра ефект но што е мојот збор во ова едноумие. Колку и да трубам и да кажувам се е џабе.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
Прекрасен текст кој морам да го пофалам. Некои може ќе мислат е куртоазија но ти гарантира дека и јас сум истиот. Значи не се замарам мислење дека нештата треба да се прават така и никако поинаку туку дека секој сам за себе треба да одлучи што смета дека е правилно или што смета дека треба да е негов начин на живот. За постот и за одењето во црква дека се лична работа, за мене ќе кажам дека никогаш не постам намерно односно дека бил таков денот (празник) или било среда, петок... човек ако пости со јадење а прави глупости како дела воопшто и како да не пости или ако оди во црква а пред или после тоа прави лоши работи исто му се фаќа. Луѓето треба да се придржуваат кон сопствени правила на живот кои се позитивни а со пробувањето да се исперат гревовите џабе им е се по моја “математика“.

За другото, воопшто не сметам дека само православните христијани се Македонци, дека само тие имаат прави да се наречат Македонци. Македонци се сите кои жевеат тука и сакаат да се сметаат самите себеси за Македонци. Биди човек како карактеристика или поточно биди човечен е за мене тоа како ги делам луѓето а тоа дал се православни, католици, муслимани... е небитно... Пред некоја недела искоментриав на темата што беше за докторката во ѓорче и за тоа како луѓето во околината на несреќникот биле нечовечни. Реков дека тоа да било на место каде што мнозинството се муслимани а не православни многу поинаку околинта ќе реагирала кога го видела несреќниот настан. Сеуште и да неречам засекогаш ќе стојам зад истото. Религијата и човечноста се различни поими но за жал религија зазема многу големо значајно место во општеството наместо да се потенцираат човечките вредности. Таа се потенцира на секој чекор. Со самото тоа сметам лично дека се прави контра ефект но што е мојот збор во ова едноумие. Колку и да трубам и да кажувам се е џабе.
Допрва ке си имаме мака со тоа. Прво се делиме на Македонци и Албанци (како да е малку тоа) па уште и на христијани и муслимани и тоа во 21 век:facepalm:.

T

Tetro

Гостин
Океj фала ви на сите што ми одговоривте. Мислам дека на темава нема уште што да се каже па ако може модераторот да jа заклучи и да jа исчисти од сите непотребни постови освен оние што даваат одговор за прашањето. Чисто нека стои за инфо доколку некоj го заинтересира ова.
za dzabe krevash prashini, dechko. Si se rodil vo semejstvo kade se klanjaat na toj Bog, i tradicionalno, te krstile vo svetata vodicka. Da si se rodel vo muslimansko semejstvo, ke ti praele kvrc na ku*enceto. Da si se rodel vo Indija, ke piese mleko od cickata na kravata direktno. I za nishto ne si kriv ti, takvi se opstestvata, do toa nivo e razvien mozokot kaj zemjinata populacija.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
Читам сите постови и се чудам какви незнаење и немаат претстава што значи да се биде крстен.Според библијата крштевање се добива дури кога ќе се проучува светите списи,евангелијата,боженствениот план за спасението на човечкиот род и боженствен карактер тогаш ќе се побара вистинско свештено лице за да се крсти, а крштевањето се врши со целосно потопување во вода како подводниот гроб и излегува како нов христијанин зашто поранешниот живот лошите навики и грешниот живот да се откажуват(заборавени) и да не се повторува како предхотниот живот. Денешно време се е погрешно начинот на крштевање сето тоа потекнува од пагански обичаи и традиции бидејќи многумина се сметаат дека се христијани само затоа што се крстени уште кога бевте цицалче,е па драги мои форумџии во заблуда сте .
За да се крстите треба првин да се проучува Библијата и да запознаете кој е тој Бог и Исус Христос и кое е нивната цел(намена) и што правел Исус Христос во оваа земја и какви планови и кое светиот дух,каква улога има светиот дух и се други да не ги набројам и вклучувајќи и стариот завет да се проучува,а тек тогаш дали ќе го прифатите Бога и Исус како свој спасител и пастир и да се откажувате од старите навики и пороци тогаш вистинско свештено лице ќе ве крсти со целосно потопување( подводниот гроб како симболично значење) значи целосно потопување и излегувате од подводниот гроб како нов човек како вистински христијанин:)
Драги мои форумџии кога бевте крстени како бебе за жал тоа ништо не значат и немаат никакво значење дури и во очите на Бога и Исуса не сте крстени бидејќи кога бевте цицалче не го знаете Бога и Исуса и Библијата дури и вашите родители и кумови и тие не знаат ништо значи не сте крстени.

До macedonicus ич не се секирај околу некакви документи дали си крстен бидејќи фактички не сте крстен;)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
.......................Според библијата крштевање се добива дури кога ќе се проучува светите списи,евангелијата,боженствениот план за спасението на човечкиот род и боженствен карактер тогаш ќе се побара вистинско свештено лице за да се крсти, а крштевањето се врши со целосно потопување во вода како подводниот гроб и излегува како нов христијанин зашто поранешниот живот лошите навики и грешниот живот да се откажуват(заборавени) и да не се повторува како предхотниот живот. Денешно време се е погрешно............
........................................................
Драги мои форумџии кога бевте.....
Е мој драг форумџијо.... на денешниве пастири не им се чека толку долго (а цело време трубат дека стрпливоста треба да е главна одлика), конкуренцијата е голема, се плашат да не некоја овца залута во туѓо стадо... работава им е ... побрзо, дај што даш...

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
Е мој драг форумџијо.... на денешниве пастири не им се чека толку долго (а цело време трубат дека стрпливоста треба да е главна одлика), конкуренцијата е голема, се плашат да не некоја овца залута во туѓо стадо... работава им е ... побрзо, дај што даш...
Е па така се прави човечка глупост интересно е што Конфучие рекол, не знам точно како рекол но вака беше :кој ита побрзо смртта е на повидок;) а за конкуренција ич не бери гајле кај Бога нема конкуренција и не им се брза зашто според Псалми деновите на Господ е безконечно за него 1000 години е како еден ден ;) ,а пастирите како и ѓаолот деновите им се кратки :) затоа им се брза дај што дајш ама сметката од Бога е огромна ;):D

Kajgana Shop

На врв Bottom