Дали може да се поништи крштеницата?

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Зошто на атеист би му сметало тоа што е крстен?
Нели според атеистите христијанството е ирационална прикаска? Тогаш на каков начин влијае негативно чинот на крштевање кога не веруваат во Господ и не се верници.
Доколку продолжиме со ова логицирање, чинот на крштевањето за нив би бил тотално ирелевантен :) (освен ако не сакаат да бидат дел од црковната статистика ако воопшто постои такво нешто)
Смета.
Смета затоа што е погрешно мали деца под 14 години да бидат вклучувани во религиозни обреди.
Кога ќе наполни 14, кога ќе може колку-толку да одлучува и избира, нека се реши дали сака да биде крстен, евидентиран како верник и слично.
Се друго е наметнување на одредена идеологија кон лице кое не е свесно за тоа.
Истото важи и за сунетот или било кој верски обред кој се врши на деца под 14 години.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.300
Поени од реакции
3.675
...
од 1945 наваму таа улога ја има матична служба и само таа издава законски легални документи. (пробајте да се венчате во црква - прво ќе ви побараат извод од матична книга на венчани)...
Може си грешка за тоа извод од матична книга на венчани па мислиш од матична книга на родени

Но грешка си , ако сакаш венчавка во црква покрај регистрација во матично (за која треба да имаш извод од матично за невестата и за зетот и две лични карти од присутни двајца сведоци ) за во црква треба да имаш крштеница ти , невестата, кумот, старосватот и деверот, инаку свирци ќе се венчате во црква.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Со капс лок и извичници можеш само мали деца да плашиш... вака на возрасни кои знаат дека ПЕКОЛОТ е измислица не пали, и изгледаш прилично ретардирано.
Кој те излажа?
И што се уфрлаш како џокер во ппокер?

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.300
Поени од реакции
3.675
Јас кога бев девер колку што памтам попот не ми побара никаков документ, само пари:).
А чисто онака пријателски без лутење... ако не си крстен, што не верувам, со сиот ум ќе прифатеше да му ја оддадеш таа чест на пријателот/роднината/другарот и му бидеш девер на таков свет чин како што ете тој сакал да има (па те поканил ти да го придружуваш во чинот) како што е венчавењето во црква ?

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Крстен сум во црква не по моjа желба туку по желба на моите (знам, неправедно е)
па ме интересира дали има начин да не бидам воден како православен во официjалните црквени книги? Моите религиски погледи се различни од оние на моите па не се сметам за христиjанин.

Доколку има ваква тема споjте jа, jас не успеав да наjдам.
Ти можеш да се сметаш и за вонземјанин ако сакаш, ти си христијанин, оти си роден во таква земја и имаш родители христијани кои те направиле тебе, ти си христијанин а не се сметаш за таков оти ако размислиш малце со тој умот ке сфатиш дека нешто не е во ред со тебе. И крадците не се сметаат за крадци но се тоа, сакале или не, и Алкохоличарите не се сметаат за такви но се тоа, ти си роден како христијанин и ке умреш како таков, ни весник, ни пари ништо не може да ти го земе тоа, ти си роден така, а се што ке направиш да го промениш е залудно, освен голем срам.....

Колку год имаш?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ти можеш да се сметаш и за вонземјанин ако сакаш, ти си христијанин, оти си роден во таква земја и имаш родители христијани кои те направиле тебе, ти си христијанин а не се сметаш за таков оти ако размислиш малце со тој умот ке сфатиш дека нешто не е во ред со тебе. И крадците не се сметаат за крадци но се тоа, сакале или не, и Алкохоличарите не се сметаат за такви но се тоа, ти си роден како христијанин и ке умреш како таков, ни весник, ни пари ништо не може да ти го земе тоа, ти си роден така, а се што ке направиш да го промениш е залудно, освен голем срам.....

Колку год имаш?

OMG :facepalm:

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Дали и во џамија се вадат вакви документи,или тамо еднаш влезеш и нема излегување:unsure:

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Многу ме фасцинираат вакви верници ко ти. Каков case study би можела да направам од тебе, Фројд би ми позавидел :)
Каков таков фала му на Господ па секогаш бил со мене :) Ако ти требам за дипломска по веронаука како пример контактирајме шо знам ке ти кажам :)
--- надополнето: 29 август 2012 во 03:03 ---
Дали и во џамија се вадат вакви документи,или тамо еднаш влезеш и нема излегување:unsure:
Се вадат, таткоти ли братти ке ти извај посмртница ако помислиш на вакво нешто, не да го направиш..... лично ке ти стегнат куршум, безразлика што си им син, брат, или останато

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Е само кај нас не важи....пу,пу...неважи!
Јас сум крстена во црква,и никогаш не ми дошол поп непоканет!
Незнам што е оваа аверзија кон верата,барем нас не не тераат ништо на сила...ако сакаш одиш во црква,ако сакаш викаш поп,ако несакаш НЕСАКАШ...секој со свој грев(y)

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Чувај си ги документите од црква, комшијата бил комунист, па кога умре не сакаа да го закопаат на гробишта...

едит: не не сакаа, туку МПЦ-ОА АД не даваа

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Чувај си ги документите од црква, комшијата бил комунист, па кога умре не сакаа да го закопаат на гробишта...

едит: не не сакаа, туку МПЦ-ОА АД не даваа
Мислиш не сакаше поп да го пее и да направат религиозен обред за кој наплаќаат подебела сума?
Местото на гробишта е твое купено за пари од градот и МПЦ нема право да го оспори закопот.
Инаку истото се случува кога ќе се самоубие некој, цела процедура поминува без религиозни обреди, односно поп не учествува на закопот или не би требало.
Доста од поповите праваат преседан за да лапнат некоја паричка и одат и на такви погреби, но каноните не го дозволуваат тоа.
Се надевам дури да скинам конци ќе изградат крематориум во оваа држава.

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Толку знам, демек местото се викало „Православни Гробишта“ и не смеело да се закопува таму, а искрено незнам каде го закопаа човекот, мислам во селото од каде што беше... Мислам дека и во Прилеп или Битола имаше случај кога не сакаа да закопат некој од сектата на Вранишкоски на православните гробишта....

едит: Со претходниот пост сакав да кажам, имај го документот кој секако не ти пречи, имаме ние во државава многу македонци на документ, кои не се чувствуваат така, и живеат за да се создаде друга голема држава, само што тие не би се нашле во проблем, за тоа се менува и устав ако треба. Да не забегувам од темата многу, сакав да кажам нека има документ, батали ја статистиката и терај си по твое.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Океj фала ви на сите што ми одговоривте. Мислам дека на темава нема уште што да се каже па ако може модераторот да jа заклучи и да jа исчисти од сите непотребни постови освен оние што даваат одговор за прашањето. Чисто нека стои за инфо доколку некоj го заинтересира ова.

Како што напомена IgorChete: од мој разговор со свештеник, познато ми е дека Црквата не познава процедура на „одкрстување„. Дури и да постои формално поништување на крштеницата, како „папирнат„ документ, самото извршување на Светите тајни: крштевање со миропомазание, не можат да се поништат, оти се од Бога дадени, а не од човек измислени! Тоа што си бил крстен на помала возраст е ептен „голем проблем„, паша зоти, ама оние кои Те навлекле на нивната вера (читај: лага), сигурно ќе те одведат на „вистинското„ место...

Од мене, нека Ти се со среќа....

Kajgana Shop

На врв Bottom