Дали мислите дека цените во продавниците се на место?

D

drle

Гостин
Абе ние ке да сме единствената држава на светот каде што цените ги одредва кој како сака. Во останатиот нормален свет секое и најмало покачување наидува на отпор.Кај нас демек ние пари имаме на претек па кој прашва за цена (Германија поскапе бензинот одма цела нациаја вади точаците) Луда држава!!!!!!

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Па јас купувам скапо!!Пошто тоа ке го носам долго време!! Чим е скапо значи е и квалитетно!!И татко ми ми вика да купувам скапи работи!!! Тој цело време вика " не сум богат за да купувам ефтини работи" епа сега види шо мисли со тоа :)
значи сеа ,ќе ти запишам математички па види ти што јас мислам со тоа....

p - дали предметот е со добар квалитет или не..
q - дали предметот е скап или не..

p => q .......... логика!!!!

....иначе добро те разбирам тебе, него ти не си ме разбрал мене.
ама види, порано купував патики од 4 илјади , од 6 илјади...најмногу што држеа 2 години....и сега не давам повеќе од 1000 ден за патики.Барем ќе си купам 5 пара и различни патики ќе си носам секој ден. и така повеќе ќе ми траат.....и ми траат

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Па јас купувам скапо!!Пошто тоа ке го носам долго време!! Чим е скапо значи е и квалитетно!!И татко ми ми вика да купувам скапи работи!!! Тој цело време вика " не сум богат за да купувам ефтини работи" епа сега види шо мисли со тоа :)
Ах факт е дека кај нас не важи тоа правило, незнам дали ме сфаќаш но бидејќи викаш дека купуваш само скапи работи,значи неможеш да направиш компарација. И таман работа, ако си богат треба да купуваш само скапи работи!:helou:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
види, постојат различни категории на "скапо"-скапо и исплатливо, или скапо и ѓубре. на пример, ако купиш патики од саломон, ќе ги платиш 4-5 па можда и 7000, ама ќе ги носиш и ќе ти траат со години (јас пред 3 години си купив високи зимски, ме коштаа 6500, ама ги носам веќе три години што доаѓа негде по 2000 годишно:)). и најки се исто добри, иако тука ми се со малце сомнителен квалитет и потекло, а и ги тепаат цените. кога бев кај сестра ми во америка, си купив патики најки од најновата колекција и со достава искочија 50тина долари. ај тука влези во гтц продавницата карши германос и види дали воопшто се стигнати тие патики, и ако се, која цена се. а на пример за дизел стварите никогаш денар тука не би дала. знаете од кај ги купуваат? во турција има истпостава на дизел и ги купуваат стварите со грешка. и после ќе ми продава едни фармерки за 6000.:uvo: теранова? во италија на распродажба, маица-100 денари (евро и пол), панталони-300 денари. за евроазија, тоа кинеските ствари ич не правиме муабет. купил џемпери на големо за по 30 денари џемпер, и тука начекал па ги продава по 1500 денари. во грција да отидеш поразумни цени од нас имаат и похумано се однесуваат према купувачите. ај за цените, него и самиот однос на продавачките во бутиците. али за тоа треба посебна тема да се отвори... енивеј, цениве се ненормални, за СЕ, нема едно нешто што е поефтино во Македонија, а и не верувам дека се оригинални работите. само гледаат да насоберат повеќе пари. а стандардот ни оди се повеќе down the drain...

vlatkolik

~I'm busy U are UglY,Have a Nice DaY!!!~
Член од
17 мај 2007
Мислења
2.647
Поени од реакции
28
Дали се на место...беспарица владеело...не се на место,ама пусто македонче и кога нема ќе се задужи за да купи нешто...фрчат картици и кеш,а од друга страна се збори беспарица владее,се додека има овци ќе има и волна,нема да биде трговец ако нема ќар од робата што ја продава...

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Cenite kaj nas po butici se nemoguce visoki i mislam deka koga gi kreiral gazdata sigurno imal visoka temperatura.A i po super marketi ne e mnogu razlicno ako go gledame nasiov standard.Da ne spominjam po kafici potpolno isto nalupale ceni mislis ti davaat kojznae sto.Vo drugi drzavi primer Germanija,Holandija ima non stop pousti ama bukvalno sekoj den, sekoja nedela.Pa normalno deka lugeto ke sopinguvaat sekoj den ko ludi ,a plus koja plata se zima vo stranstvo.Kaj nas i da e garderobata demode ne ti ja spustaat ni po koja cena.Mi se ima porano sluceno da sakam bluzice da si kupam i slucajno go vidov deka e skinato i go prodavaat taka skinato i so nabildana cena plus.Plus kaj nas ako kupis nesto nema posle vrakanje ,a vo stranstvo mozes posle dve nedeli da ja vratis garderobata ako ne ti se dopaga.Vo Holandija ima soping centar vo koj ima samo markirani butici kako sto se Dolce&Gabbana,Armani,Filippa K,Oliver,Stefanel i uste dvaesetina drugi poznati iminja i se e na popust od 30%do 70%.Kaj nas nikogas ne ke ti dadat nesto markirano na tolkav popust,moze mozebi samo vo sutka.I najludata rabota sto se slucuva kaj nas e toa sto ako i kupi covek nesto od butik skapo koj garantira deka toa e kvalitetno ili vo najmala raka orginalno?Nikoj.

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
Цените се доста високи за нашиот стандард! Ова не е нормално.Луѓето се жалат на тоа, а после ќе ги видиш со најскапи работи на нив, како се фрцкаат низ град. Па во странство е 100 пати поефтино од тука, а имаат високи плати, за разлика од кај нас. Срамота.

К

*Каталонец*

Гостин
Не се на место тоа можам да тврдам.

Никако не се вклопуваат со нашите стандарди, платите намалени, секој ден бркаат работници...

I

InF3cTeD

Гостин
уф темава....морам да кажам нешто....работам 3 години во маркет за прехрана и сведок сум на покачувања на цените и тоа не за 2,3,5 денари туку се лета 50-100 денари на артикал..сведок сум како луѓето се жалат на цените и кога ќе ми дојдат на каса со скапа работа ми иде да ги акнам... цената на прехраната највеќе се качува

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Сите имаме пари - ама не ги експонираме толку!

Цените во продавниците се онакви за они да можат да си го вратат даденото и да имаат ќар.

Да, мислам дека цените во продавниците се на место. Ако нас ни е скапо - ќе најдеме друга поефтина продавница :)

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Ние сме си такви. Купуваме скапи работи колку да се покажеме пред другите еве јас имам пари, можам да купувам од таму и таму.:toe:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Па сега зависи дали е марка производот или не. Еве пример во Nike во Охрид има патики од 5000 нагоре, ама за Nike никогаш не сум се пожалила бидејќи сепак се разботи за квалитет.
Статки converse обични се 2100 денари, а од на пазар да купиш некакви со врвци па шарени па вакви па такви 1500.:uvo:Ќе додам уште 600 денари плус барем да знам шо носам..
Сакам да кажам дека доколку се марка производите(докажана) ги оправдувам цените, квалитет си е квалитет.
Доколку не се марка(било каде) а ги гледаш цените сега напумпани . Во кој било бутик сега да влезам нова колекција па стале цени 2000, 1500 чак и 3000 и за еден месец истите гледаш 499, 399, 299:nesvest:
И ај сега?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Колку ти е чергата, толку ќе си ги простреш и нозете... Не мислам ништо особено за цените во продавниците. Не купувам во продавници во кои цените не можам да си ги дозволам, од едноставна причина што не ми е пријатно да видам некој производ кој себично го сакам за мене, а немам пари да го купам. Затоа, колку пари толку музика. Да нема кој да ги купи тие производи, нема да имаат ниту толкави цени. Ко што гледам, не е баш за жалење нашата нација. За кафе, цигари и допичњак, пари-секогаш има. Наместо да се става приоритетната точка на образованието...

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Абе за жалење сите се жалат дека е скапо. Али оди во сабота во Пеко и ќе видиш жени, плева. Оди преку лето во Golden Point не можеш да видиш тоа купачите од 2000 па се до 4000 од девојки.
Со мајка ми одиме по продавници во ГТЦ да видиме кондури за неа, и ај што се над 4000, туку нема број нема избор се испродадено.
Да не правиме муабет за 100 денари кафе, 100 пола чаша коњак, 150 ден. влез без конзумација, да не ти се исплати во град да излезеш. Ама ете, пак плева луѓе и чекање по саат на влез од не знам кое диско. Ама за ова мора пари да се има, нели?
Така да, ние може си кукаме (на крај краева во генот ни е ) ама и си купиваме и си трошиме со мерак.

Kajgana Shop

На врв Bottom