Дали мислите дека цените во продавниците се на место?

rustyblades

Stiff Upper Lip
Член од
19 февруари 2007
Мислења
611
Поени од реакции
35
Ок, значи инспирација за темава ми е минатата посета на скејтшоп Меднес. Прво барав патики, и не оти имаше некој избор, но решив да прашам за цената. 6500 хммм добро. Прашав дали имаат ракавици без прсти, неќев кожени. барав текстилни. Ми подава девојката едни и ја прашам колку.Ми вели 2000. А? Па добро бе? Кој човек со мозок што правилно функционира би дал 2000 за е*ени ракавички? Боки 13? Тој одамна поминал од нормалните...
За тоа барам ваше мислење. Што мислите вие за овие абсурдни цени по продавниците и бутиците?
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.687
Има се по светов... Ракавици обични во reebok се 4.000 денари. А инаку има и фармерки по тие цени. За секој џеб, има секакви цени. Инаку ваквите цени се најмногу по дуќаните на Широк-сокак Битола (прајме муабет за битолчаните)
Инаку што е претерано претерано е, стварно бе да се немало исаф. Знаат да претераат со цените и тоа ехееее.
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
259
Поени од реакции
4
Цените низ продавниците се катастрофа. Значи немаме никаково правило за тоа што се вика стандард на население.

На пример во прехрамбена индустрија, се зголеми брашното, искрено не сум запознаен колку денари се зголеми, ама сите фурни и буракџилници низ земјава дигнаа цените на работите за големи проценти. Пример кроасан беше 25 денари сеа е 30 денари. Колку и да се зголемило брашното они од 1 кило брашно не праат еден кроасан! Ова е еден прост пример за непропоционално зголемување на цените.

На пример, ќе влезеш во некој Скејт или како и сакате да го наречете шоп и гледаш Зиро или Билабонг блузон 5000 денари. Тоа е 1/3 од просечна плата во МК.

Конкретен пример, летово најдов исти панталони беа цена 2600 денари али во Сиднеј. Случајно го видов истиот модел тука беа 3800 денари. 1200 денари или скоро 50% поскапо. А просечната плата (месечна) во Сиднеј е два-тринаесет пати поголема.

Технологија...срамота е да кажеме дека имаме исти (слични) цени со светските земји!

Уште една огрома забелешка се попустите. Тоа е непозната област за нашите трговци. Дали завршила сезона или не брате ќе си платиш по иста цена, можда ќе ти дае некој мизерен попуст па ќе се чешаш.
Облеката, која е еден од производите кои највеќе треба да се подлежни на попусти, кај нас не добијаш попуст повеќе од 15%. Летово значи се изнакупував ствари со големи попусти, недај боже да купиш нешто надвор од сезона. Попустот не е под 40%!

Да ви раскажам 2 случки на попусти годинава што ги сретнав во австралија:
Случајно проаѓам покрај пазар таков мал проаѓам и гледам пише „попуст на портокали викендов“. Гледам цена „15 центи кило“ и викам не е могуче. Влегов да прашам ми рекоа дека попустот е тој и дека ќе биде само 3 дена. Уште не верував викам дај да видам што портокали се :), вика ете истите тие ќе бидат од утре на попуст. Зимам 1-2 да видам ок изгледаа, си земав, ги исцедив и викендот си купив 12 кила портокали (можеше да се купи максимум по 6 од човек, ние 2ца) и пиев свежо цеден сок. тие 12 кила ме чинеа 75 денари :)!

Друга ствар, на познаник му притребале некои фармерки ама за работа некоја физичка и тркнал до продавница да си земе. Ги одбрал најефтините некои 12 долари и отишол на каса му рекле „денес имаме како што гледате специјален попуст, па цената на вашите фармерки ќе биде 1 долар“. Типов се рокнал од смеење а башка кога видел знак дека со картичката негова има попуст во продавницата, панталоните ги земал 80 центи! :)! Крај еј :pos2:!
 

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
106
Ремен, попрост здравје, 900 денари.:uvo:
Палто, фино ок, викенд амалување од 7000на 3000. Ова е 4000 денари разлика? Со кој ум некој опнал 4000 денари маржа?? Кога ќе видам вакво нешто се вадам од такт и напуштам продавница.
 

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Не би требало темава да иде у економија.....мислам..што знам ја....
у контекст со темава да додадам дека има многу луѓе што паѓаат на високои цени (мислејќи дека ако е скапо , мора да е квалитетно)
 

10101

@*I am Nuts!*#
Член од
27 ноември 2007
Мислења
349
Поени од реакции
0
Затоа дечки трк до Шутка. Мерак невиден. Истото ќе го најдете во ГТЦ. Јас сум личен сведок за тоа.

Иначе си купувам едно маиче од Шутка. Вечерта излегувам со него, онака не дека нешто дезен имаше, обично еднобојно со некој натпис Sport. Го наоѓам другар ми, со истото маиче. „Еј брат и јас иам таква. Од Шутка ја зеде?“ ми праи „Не бе од ГеТеЦе!“ „Колку пари даде жити Бога?“ ми прави “950 денари!“ и праи фаца во смисла Абе багатела. А јас ја купив за 250 денари (300 денари беше со ценкање 250 :) )
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Ептен надувани цени има по продавнициве, немаат усул луѓево.
Влагаш во Риплеј чинам беше во ГТЦ за еден селски каиш ти кажува цена од неколку илјади... :uvo:

Бев пред неколку години во Грција и видов зимски јакни, ептен квалитетни, си купив една и ден денес е жива и здрава и пропратно ми се допаднаа и неколку маички (и тие си ги носам уште и ништо не им е), а цената кога ми кажаа дека е 2 евра ќе паднев во несвест.

Фармерки што во Мис Сиксти се 10 000, јас по набавна цена ги земав за 400 денари... да отидеш и да ги рашутираш се луѓево.
 

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Па вака, за разлика од Скопје каде што цените во продавниците не да не се по прикладни цени, туку се претерува во огромни размери само за да се задоволи либидото на луѓето дека купуваат скапа облека, која на други места може да ја најдете по половична цена па друго место, кај нас на пример во Струмица се бројат на рака дуќаните кои продаваат по така екстремни цени, најчесто тоа се спортските дуќани на емилијано, лотто, најк и слично, и два три дуќани во кои пазаруваат оние кои се лажат дека ако го купат од таму ќе е квалитетно бидејќи е скапо, а нема веза зашто во Турција сите дуќанџии пазаруваат од исто место.

Сакам да кажам дека цените ги составуваат продавачите токму поради желбата на купувачите да купат скапо за да задоволат некој свој комплекс. Не спорам околу фактот дека она што е поскапо е поквалитетно, но во средина како нашава, каде што стоката се набавува единствено во турција и бугарија, малце е апсурдно да зборуваме за квалитетот на цената?
 

Smasher

Професионален молер
Член од
27 јуни 2007
Мислења
811
Поени од реакции
9
Трговците знаат страшно да ги зголемат цените за профит, па дури и преминуваат во надреализам понекогаш. Човечкото може да биде страшно ненаситно.
 
Член од
9 април 2007
Мислења
1.267
Поени од реакции
969
Ок, значи инспирација за темава ми е минатата посета на скејтшоп Меднес.
рака на срце имаат многу многу добри ствари,али цените не се за нашиот стандард.Блузон 5000?па пола плата ти е тоа бе за блузон.
Цените не се реални,на пример од добри извори знам еве да не именувам во познати продавници во ГТЦ 10 % им се оргинални брендирани производи другото не,исто така и сум сведок како циган му продаде ремени на газдата
на доста елитна продавница во ГТЦ
 

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
цените се катастрофа не да се нереални за нашиот стандард ама ептен! не преплавија со турска и кинеска гардароба и тоа со изгор цени а квалитет у ПМ.
како прво во македонија не постојат попусти како секаде ти дава во јануари еве сега иде таман 50% попуст а пред да даде ја накачува цената и на крај пак купувачот пати ништо повеќе!
а колку има работи од Шутка што се продаваат по 3-4 пати повисоки цени! пред 3 години си купив од Шутка чизми и братуцетка ми ми вика да бе од ГТЦ ги купи вика и јас ги пробував 3500 ден а јас за 1000 ги купив!
а лани зимото шетав со другарка шти живее во Америка низ ГТЦ и влегуваме во Риплеј зашто она во Њујорк од таму најчесто купува и ми вика па вие не сте нормални прво оваа колекција е многу стара од пред некоја година второ на сред менхетен поевтини се дупло фармерките!
 
Член од
27 јуни 2007
Мислења
176
Поени од реакции
49
Ne znam dali ste primetile ama tesko se naogja vo Skopje pamucna roba ili kozni raboti , se e sintetika, a za cenite i kvalitetot da ne razgovarame a i vo najskapite butici kako na pr.diesel rabotite ne im se kako vo drugite zemji, sto posto utnatoto proizvodstvo doagja tuka na prodazba.

Eden drugar bese vo amerika i se iznakupuva eftini raboti od diesel i koga se vrati bevme da vidime dali gi ima istite tuka i po koja cena, i ja najdovme ednata maica modelot ist ama razlicen materijal, napravena da bide slicna na originalot ama se gleda deka e kraden dizajnot. Znaci ke si gi dades parite za nekoj turski original.

Druga rabota-kaj nas ne razbrale sto znaci znacenjeto na zborot "popust", kaj nas najcesto gi digaat troduplo cenite i posle namaluvaat na istata cena po koja sto i prethodno prodavale i vikaat imale popust, rabotite im sedat so godini neprodadeni ili veke obeleni i iskinati ama nema sansi da ti popusti so cenata.

A inaku za toa deka cenite ne se prikladni vo odnos na prosecnata plata toa e opsto poznato. Segde na zapad mozes da najdes vo H&M pamucna bluza na popust 5 evra, a aj odete vo butik kaj nas i najdete nekoja pokvalitetna bluza za 300 denari, nema sansi.

A ako zborime za cenite za prehrambeni proizvodi toa e uste postrasna razlika, sto moze da si priusti eden penzioner so svojata mala penzija, samo leb i toa sekoj vtor den i mleko mozebi, ziva sramota. Socijalniot sistem ni e propast, lugje gladuvaat i ne mozat da si priustat novi cevli ili jakna sekoi 3 godini.

Potrebni se promeni, ama dodeka ne dojde nekoja jaka pazarna konkurencija tesko deka nesto ke se promeni.
 
U

UnholY

Гостин
Свесни ли се луѓево која ситуација владее во државата....Цените се катастрофа...буквлно се е покачено...На пример сигурно за испаѓањата преку викенд не може да се мине како што се минеше пред тоа...сега ни требаат минимум дупло пари од колку што ни требаше пред некоја година...
 

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Abe se dur ima ovci za strizenje , ke ima i vakvi ceni. Inace si kupiv dzemper od edno butice za 500den a go najdov istiot u grad 1800.Istiot!
 
Д

Демијан

Гостин
Не би требало темава да иде у економија.....мислам..што знам ја....
у контекст со темава да додадам дека има многу луѓе што паѓаат на високои цени (мислејќи дека ако е скапо , мора да е квалитетно)
Па јас купувам скапо!!Пошто тоа ке го носам долго време!! Чим е скапо значи е и квалитетно!!И татко ми ми вика да купувам скапи работи!!! Тој цело време вика " не сум богат за да купувам ефтини работи" епа сега види шо мисли со тоа :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom