Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.285
Поени од реакции
9.830
Многу несоодветен пример зема за објаснувањето - дете што игра на улица. Ама и да не се работи за дете, пак ќе повторам ниту возрасните луѓе немаат обврска да учат за кучињата.

Едноставно во урбана средина не смее да има слободно пуштени кучиња. Затоа и постои законот за поводник и маска. Има соодветни места за тоа, паркови или некаде надвор од урбаната средина.
Никогаш не знаеш дали некој е паничар/неук, а дури и тие не смеат да бидат каснати (или не-дај-боже, растргнати) заради својата неукост или паника.

Нејсе, постојат закони што го третираат сето ова. Ама алас, како и многу други закони во оваа држава - не се (или ретко се) спроведувани.


И да, човек немора да научи за кучешка психологија, ама ако нема информации тоа не значи дека треба да шири дезинформации, па да може некој да малтретира куче а потоа кога ќе го гризне да може да се извади : "Аха, гледај доберман, шарпланинец, питбул, крволочна раса, многу нормално дека го гризнал без причина, ајде да го успиеме". Тоа сакам да одбегнам.
Секако, тој што малтретира кучиња (и други животни) си заслужува се што му следува. Но ти пак си ја тераш водата на својата водиница - со прикладни хипотетички ситуации. :)

Фактот е дека, надвор од ситуациите на самоодбрана на кучето или бранење на сопственикот/имотот, куче кое ќе касне човек мора да биде подложено на детална анализа во соодветна институција - и ако целосна рехабилитација не е возможна (агресивноста не е може да се смени) - епа тогаш мора да се спроведе еутаназија.
 

Mr.Bear

"The prince of darkness is a gentleman!"
Член од
14 декември 2010
Мислења
128
Поени од реакции
118
Секако, тој што малтретира кучиња (и други животни) си заслужува се што му следува. Но ти пак си ја тераш водата на својата водиница - со прикладни хипотетички ситуации. :)

Фактот е дека, надвор од ситуациите на самоодбрана на кучето или бранење на сопственикот/имотот, куче кое ќе касне човек мора да биде подложено на детална анализа во соодветна институција - и ако целосна рехабилитација не е возможна (агресивноста не е може да се смени) - епа тогаш мора да се спроведе еутаназија.
Нормално, расправам во полза на тоа што јас знам дека е правилно, а не се намалува значењето на тоа што го зборам ако речеш "хипотетички". Не се невозможни, и со тоа сум се среќавал. Убаво и срочено пишувам, никаде не ви ги негирав казнените мерки за немарните газди на миленици. Ова последново за куче кога е болно се подразбира, незнам дали дадов некој секташки анима мунди вајб, ама немаше зошто да ми го кажуваш ова. Попрво ќе го најадам за последен пат и јас лично ќе го стегнам Old Yeller-от. Се потрудив низ моето ете поголемо искуство со големи кучиња, што тренирани, што нетренирани, измеѓу тоа и волк, да ја подопширам темава и помалку запознаените да не ги исплашиме понатамошно дека некои кучиња се демони, само дека животното си е животно и ако му го знаеш инстинктот му ја знаеш намерата, можеш да го штимаш.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.285
Поени од реакции
9.830
Епа тука е проблемот, за различни работи зборуваме. Ни јас не сум за демонизација на одредени раси кучиња, но се залагам за построга регулација на правото на сопствеништво на поголеми кучиња. Таму ја гледам потребата од една ваква легислатива за каква зборуваме овде, иако сега би го сменил насловот (да не го содржи зборот раси).
 

Mr.Bear

"The prince of darkness is a gentleman!"
Член од
14 декември 2010
Мислења
128
Поени од реакции
118
Епа тука е проблемот, за различни работи зборуваме. Ни јас не сум за демонизација на одредени раси кучиња, но се залагам за построга регулација на правото на сопствеништво на поголеми кучиња. Таму ја гледам потребата од една ваква легислатива за каква зборуваме овде, иако сега би го сменил насловот (да не го содржи зборот раси).
Неможам да ти го оспорам тоа, така и треба да биде за нешто што му означува опасност на некој друг. Мое мислење е дека поефективно ќе биде сето тоа ако во паралела со казните се подигне нивото на знаење на темата, со што ќе се одбегне и немил настан и казна. Кај газдата да е обавезно!
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.285
Поени од реакции
9.830
Така де, ама како освен со казни да се избегнат немилите настани?
Како поинаку ќе едуцираш рандом сељачиште што кучето го чува заради замислен статусен симбол, и/или врзно 99% од времето и никако социјализирано и едуцирано. Или уште полошо, малтретирано и употребувано за борби со други кучиња...
Мора да почне превентивно по џеб да се мава, и со кривични пријави за нанесени телесни и психички повреди. Наместо само со парични казни како досега.
 

Mr.Bear

"The prince of darkness is a gentleman!"
Член од
14 декември 2010
Мислења
128
Поени од реакции
118
Така де, ама како освен со казни да се избегнат немилите настани?
Како поинаку ќе едуцираш рандом сељачиште што кучето го чува заради замислен статусен симбол, и/или врзно 99% од времето и никако социјализирано и едуцирано. Или уште полошо, малтретирано и употребувано за борби со други кучиња...
Мора да почне превентивно по џеб да се мава, и со кривични пријави за нанесени телесни и психички повреди. Наместо само со парични казни како досега.
Јас не сум се соочил со казна, а сум можел да ги стрвам тренираните кучиња на било кого. Сум можел и да ги борам со други кучиња. Плацот ни е изолиран и многу лесно сум можел борби да правам без никој да ме види, пријави и казни. И зошто не сум? Затоа што имав едукација на темата, и ги засакав животните. Некој издвоил време да ме заинтересира и научи на правилно и неправилно. Тоа рандом сељачиште сме можеле и јас и ти да бидеме. Иако за таквите освен казна и ќотек тешко други работи функционираат, ако вложиш децата да ги научиш и им пружиш вистинска перспектива за кучињата, наместо да ги тренираат за борби ќе ги тренираат од љубов и уживање. Не веруваш дека така ќе го намалиш бројот на сељачаана а со тоа и немили настани и казни?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.285
Поени од реакции
9.830
Не ја спорам важноста на едукацијата - ја спорам ефикасноста на таа форма на едукација, кај спомнатите рандом сељачишта (какви што има премногу овде). Кај нив едуцирањето мора да биде преку казни, и тоа затворски казни во случаите каде се повредени луѓе.


Класичната едукација е за деца (и за разбрани луѓе). Зошто како што вели народот - „Теле се учи, вол не се учи...“.

Огромниот дел од спомнатите рандом сељачишта, НИКОГАШ нема да ги едуцираш со убаво и со објаснување и со зборување. Но ако сакаш резултати мавни ги по џебот, и испрати ги да одлежат казна во затвор (ако нивното куче непредизвикано повредило луѓе) - само така ќе научат да ги почитуваат законите, и добросостојбата на ближните свои во ова општество.П.С. После се чудиме зошто методите како позитивна реафирмација така добро функционираат со кучињата, а лошо со луѓето... Тоа е затоа што кучињата не се сељачишта. ;)
 

Mr.Bear

"The prince of darkness is a gentleman!"
Член од
14 декември 2010
Мислења
128
Поени од реакции
118
Нашиве мислења се обратните страни на истата монета - ти ги ставаш казните на прво место за да ги обесхрабриш сељациве, јас ја ставам едукацијата затоа што со тоа ќе спречам идни поколенија дебили. Не се исклучуваат една со друга. Само знаеш, ако ги воведеш тие казни и им ги дадеш на исто не-едуцирани на тема луѓе да ги спроведуваат ќе прават уште поголеми бељи. И сам си свесен дека и на форумов постојат ликови што демонизираат одредени раси. Треба таков да го оставам без да му пружам обука да види дека расите се повеќе слични него различни пред да го пуштам да воведува казни? Таквите пристрасни? Па таков од кого знам илјада посто повеќе, а тој со авторитет на врв на тоа... незнам ако ми дојде да ми соли памет за кучињава ќе му ги стрвам одма.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.285
Поени од реакции
9.830
Да се согласувам, тoчно е дека двата методи не се исклучуваат еден со друг. Но не само дека двата методи не се исклучуваат еден со друг, туку и двате се потребни за да ситуацијата да се подобри.

Не се исклучуваат една со друга.
Како што конструктивната и сколастичка едукација е потребна за градење на идните поколенија - така и недвосмислените казни се неопходни за спречување на кршењето на законот од другите примероци на homo sapiens кои на жалост не може да се едуцираат „со убаво“.
Размисли малку. Ако идната генерација гледа дека прекршоците проаѓаат без последици, и самото тоа сознание ќе им делува лошо (зошто јас да се трудам да ставам маска и поводник на своето куче, и да бидам одговорен за него... кога другите не го прават тоа).

Значи мора едукација, и со „убаво“ но мора и со казни. Всушност не се сосема ефикасни ниту едното ниту другото, ако и двете не се практикуваат целосно.
Со тоа што, на жалост кинолошка едукација не можеш да наметнеш нокому со сила. Но затоа можеш да наметнеш казни, и потреба од специјални дозволи за чување поголеми раси кучиња (или мешанци). Велам поголеми кучиња, заради поголемиот потенцијал за нанесување повреди и на возрасни луѓе.
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
4.582
Поени од реакции
4.549
Интересна репортажа од Англија за проблемите во општеството со опасно воспитаните раси на кучиња особено кучињата од Бул фамилијата. Во репортажата еден сопственик на Бул Териер кажува како изнудува рекет со помош на неговото куче на начин што се заканува дека ке го пушти ако не добие пари. Во едно друго интервју ид репортажава ке видите и еден пример на една жена која го кажува нејзиниот проблем со опасните кучиња односно случка во која едно вака воспитано куче ја нападнало во парк и ја глодало до коска баш како што сопственикот тоа го барал од него.
https://www.youtube.com/watch?v=9mucuCeqSXU
 
Член од
24 ноември 2013
Мислења
8
Поени од реакции
2
Добар ден,

Да ли би можеле да ме упатите на вистинско место или да ми дадете телефонски број?
Впрочем имаме во маало фамилија која одгледува кучиња и слободно одврзани ги пушта да шетаат по улици. Кучињата не изгледаат опасни, меѓутоа не се расни, не се вакцинирани, шетаат по дворови, ни ги собираат обувките, ги спаруваат другите кучиња и ни ги плашат децата. Ги прибираат навечер да преспијат во гаража и сабајле пред 06 часот пак истото го повторуваат. Сите комшии се жалат, едноставно тие велат со следниве зборови (Не ги врзуваме, правете што сакате. Пријавете не). Јас би ги пријавил, меѓутоа не знам каде. Дали во полициска станица или има соодветно друштво за вакви случаи?

Ви благодарам однапред.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
31.900
Поени од реакции
36.478
Добар ден,

Да ли би можеле да ме упатите на вистинско место или да ми дадете телефонски број?
Впрочем имаме во маало фамилија која одгледува кучиња и слободно одврзани ги пушта да шетаат по улици. Кучињата не изгледаат опасни, меѓутоа не се расни, не се вакцинирани, шетаат по дворови, ни ги собираат обувките, ги спаруваат другите кучиња и ни ги плашат децата. Ги прибираат навечер да преспијат во гаража и сабајле пред 06 часот пак истото го повторуваат. Сите комшии се жалат, едноставно тие велат со следниве зборови (Не ги врзуваме, правете што сакате. Пријавете не). Јас би ги пријавил, меѓутоа не знам каде. Дали во полициска станица или има соодветно друштво за вакви случаи?

Ви благодарам однапред.
Таа поделба на расни и нерасни кучиња ич не ми се свиѓа и истата нема никаква логика во однос на твојот случај.

Иначе има разлика во тоа дали кучињата се нивни миленици или тоа се улични кучиња на кои они им даваат храна. Ако се нивни миленици кои они ги чуваат со години и како такви ги третираат, најдобро отиди кај нив дома и на најпријателски начин објасни им го проблемот и замоли ги да си ги чуваат кучињата во двор. Ако и во иднина продолжи проблемот пријави во полиција или во Комунална хигиена. Но јас и не гледам некоја потреба од тоа да пријавиш чим кучето не е агресивно и не каса. Ако се спријателиш со кучето нема да ти прави никаков проблем. А и ако ги пријавиш можеш само да им наштетиш, затоа што во Вардариште ги убиваат.
 
Член од
24 ноември 2013
Мислења
8
Поени од реакции
2
Таа поделба на расни и нерасни кучиња ич не ми се свиѓа и истата нема никаква логика во однос на твојот случај.

Иначе има разлика во тоа дали кучињата се нивни миленици или тоа се улични кучиња на кои они им даваат храна. Ако се нивни миленици кои они ги чуваат со години и како такви ги третираат, најдобро отиди кај нив дома и на најпријателски начин објасни им го проблемот и замоли ги да си ги чуваат кучињата во двор. Ако и во иднина продолжи проблемот пријави во полиција или во Комунална хигиена. Но јас и не гледам некоја потреба од тоа да пријавиш чим кучето не е агресивно и не каса. Ако се спријателиш со кучето нема да ти прави никаков проблем. А и ако ги пријавиш можеш само да им наштетиш, затоа што во Вардариште ги убиваат.
Го почитувам твоето мислење.
Да, ги делам на расни и не расни во овој случај, затоа што ја за моето куче сум потрошил цело богатсво да го одржувам, вакцинирам, имаше потреба од оперативен захват и тоа дебело го плативме, доколку комшијата кој ги чува и да тој ги има донесено, ги рани и им обезбедува покрив над глава, ниту ги има вакцинирано, ниту има превземено некакви превентивни мерки. Ситуацијата веријатно ке беше поинаква доколку тој за кучињата платил по 200 еура. Во тој случај верувам дека би му било жал да ги остава така на улица, не вакцинирани, не измиени, со крлези и буви. А вака, ги симнал од село од каде доаѓа тој и не им обрнува внимание.
Добри и лоши кучиња, не постојат!! Јас моето го чувам 8 години, според мене е мирно, но не би можел да гарантирам за друг. Како велат 'во куче верbа немај', и се сложувам со изреката. Многу мирни кучиња, имаат каснатно.
Како што наведов, не само ние, туку цела улица го советува да си ги прибере кучињата, меѓутоа тој едноставно не сака. Јас лично не сакам да се јавам во Вардариште, затоа што знам дека кучињата 100% ке бидат успиени, а не би сакал тоа да се случи.
Нашиот следен чекор е консултирање со полиција.

Сепак, Ви благодарам на одговорот.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
31.900
Поени од реакции
36.478
Го почитувам твоето мислење.
Да, ги делам на расни и не расни во овој случај, затоа што ја за моето куче сум потрошил цело богатсво да го одржувам, вакцинирам, имаше потреба од оперативен захват и тоа дебело го плативме, доколку комшијата кој ги чува и да тој ги има донесено, ги рани и им обезбедува покрив над глава, ниту ги има вакцинирано, ниту има превземено некакви превентивни мерки. Ситуацијата веријатно ке беше поинаква доколку тој за кучињата платил по 200 еура. Во тој случај верувам дека би му било жал да ги остава така на улица, не вакцинирани, не измиени, со крлези и буви. А вака, ги симнал од село од каде доаѓа тој и не им обрнува внимание.
Добри и лоши кучиња, не постојат!! Јас моето го чувам 8 години, според мене е мирно, но не би можел да гарантирам за друг. Како велат 'во куче верbа немај', и се сложувам со изреката. Многу мирни кучиња, имаат каснатно.
Како што наведов, не само ние, туку цела улица го советува да си ги прибере кучињата, меѓутоа тој едноставно не сака. Јас лично не сакам да се јавам во Вардариште, затоа што знам дека кучињата 100% ке бидат успиени, а не би сакал тоа да се случи.
Нашиот следен чекор е консултирање со полиција.

Сепак, Ви благодарам на одговорот.
Во ред е сето тоа, но повторно грешиш во однос на поделбата на кучињата на расни и нерасни. Еве јас имам нерасно куче, истото е постојано дома чувано, вакцинирано, бањато, со примени ампули против болви и шетано со маска и ланец, но ете јас не сум го купил за 200 евра. Освен тоа што моето нема педигре за разлика од твоето, дали тоа значи дека моето куче е агресивно и дека поголема е веројатноста некому да наштети од твоето?
 
Член од
24 ноември 2013
Мислења
8
Поени од реакции
2
Во ред е сето тоа, но повторно грешиш во однос на поделбата на кучињата на расни и нерасни. Еве јас имам нерасно куче, истото е постојано дома чувано, вакцинирано, бањато, со примени ампули против болви и шетано со маска и ланец, но ете јас не сум го купил за 200 евра. Освен тоа што моето нема педигре за разлика од твоето, дали тоа значи дека моето куче е агресивно и дека поголема е веројатноста некому да наштети од твоето?
Во право си. И извини, можеби јас лошо се изразив. Па има и расни, што се напуштени. Не е битно какво е, битно е да е вдомено и некој да се грижи за него. Ние сме хранеле уличарски кучиња од жал. Мене не ми пречи расата на кучето, повеќе ми пречи кога ке видам како газдата не се грижи за миленичето. Се и сешто сум видел од кога се преселив во маалото каде сум сега. И како ги тепаат своите кучиња и како искрено си ги сакаат. Многу работи зависат од сопственикот. Кучето си е куче, тоа не е криво. Кучето ако те сака, тоа ќе те сака искрено. Куче не знае да лаже. Како ќе го научиш, така тоа ке те случа и почитува.

Поздрав и баш ми е драго што чуваш и се грижиш за куче кое не е расно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom