Дали западниот свет влегува во декадентна фаза?

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.665
Поени од реакции
7.326
Секаде може да се цитира Кроули ако се работи за слобода и животот на индивидуата. Извини. А и јас не почнав со тоа, па мене да ми кажуваш каде што да расправам. :)

Жената била во ужасна состојба заради христијанството и учењето дека мажот е главата, жената позади, во сенка.... маж со едно дете сигурно подобро се снаоѓал во тоа христијанско општество отколку жената, нели? Бидејќи синот ... е син, нема тука лабаво!
И денес сеуште се проповеда преку старите религии тоа, во извртена, вештачка форма... но кој ги слуша проповедите?
Жената сигурно не... си го турка патот.

Не гледам триумф никаков... сексот го одвоивте од човекот и го нарекувате „животински нагон“? Каде заминавте море луѓе? Љубовта и ја расплакавте мајката наназад низ темава и на други теми, повикувајќи се на религиите „кои го спасиле светот“ ...

Навистина треба да посегнете накај истокот за да ви се разбијат овие отровни идеи за тоа што е човекот и сексот и љубовта!
Христијанскиот морал не бил репресивен, туку Е респресивен и денес. Не е далеку и исламот, ако не е и поопасен, ако му се даде моќ...
Од овие религии конзервативните умови ги црпат „идеите за општеството“ какво да биде!
Лудост.

Ќе испадне ова ајде да вратиме старите религии со целиот тој апартус за да не западнеме во „декаденцијата на западот“ :)
Некои се молат на боговите за тоа да биде, верувам дека е така...
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.249
Поени од реакции
3.618
Секаде може да се цитира Кроули ако се работи за слобода и животот на индивидуата. Извини. А и јас не почнав со тоа, па мене да ми кажуваш каде што да расправам. :)

Жената била во ужасна состојба заради христијанството и учењето дека мажот е главата, жената позади, во сенка.... маж со едно дете сигурно подобро се снаоѓал во тоа христијанско општество отколку жената, нели? Бидејќи синот ... е син, нема тука лабаво!
И денес сеуште се проповеда преку старите религии тоа, во извртена, вештачка форма... но кој ги слуша проповедите?
Жената сигурно не... си го турка патот.

Не гледам триумф никаков... сексот го одвоивте од човекот и го нарекувате „животински нагон“? Каде заминавте море луѓе? Љубовта и ја расплакавте мајката наназад низ темава и на други теми, повикувајќи се на религиите „кои го спасиле светот“ ...

Навистина треба да посегнете накај истокот за да ви се разбијат овие отровни идеи за тоа што е човекот и сексот и љубовта!
Христијанскиот морал не бил репресивен, туку Е респресивен и денес. Не е далеку и исламот, ако не е и поопасен, ако му се даде моќ...
Од овие религии конзервативните умови ги црпат „идеите за општеството“ какво да биде!
Лудост.

Ќе испадне ова ајде да вратиме старите религии со целиот тој апартус за да не западнеме во „декаденцијата на западот“ :)
Некои се молат на боговите за тоа да биде, верувам дека е така...
Како што реков, тоа што денес нема потреба од ригиден морал во врска со сексот не значи дека истиот не играл голема позитивна улога со илјадици години.
Ако во времето кога ХСС бил ловец-собирач и еволуирал како што еволуирал поради еволутивните притисоци на околината, моногамијата се појавува како поради немањето можност за среќавање на голем број партнер/ки така и потребата да се заштитат луѓето од СПБ (гроб), бремености и хаос во една крајно ограничена средина (меѓу 15-30 единки во 90% од случаите).
Да, сексот пред и над се е нагон, биолошки факт. Можеме да му дадеме секакви улоги, но никогаш нема да престане да биде нагон.

Не сум упатен во исламот и јудаизмот, но денес, па и последни 50-100 години е лесно да се трола сексуалниот морал со чување грб со еден куп научни и медицински откритија и револуција во поимањето на личната и комунална хигиена.
Имало разни групи и секти и во средни век, како Анабаптисти, кои откривале топла вода со отфрлање на "лажниот" христијански морал, ништо ново под сонцето.

Тоа што денес нема потреба од ригидност не значи дека треба целосно да се отфрли моралот и етиката туку да се адаптира на новата реалност.
Има еден куп негативни последици од разврат и промискуитет за што би требало пола саат куцање за да се напишат сите.
 
Член од
29 јуни 2018
Мислења
2.335
Поени од реакции
3.423
Секаде може да се цитира Кроули ако се работи за слобода и животот на индивидуата. Извини. А и јас не почнав со тоа, па мене да ми кажуваш каде што да расправам. :)

Жената била во ужасна состојба заради христијанството и учењето дека мажот е главата, жената позади, во сенка.... маж со едно дете сигурно подобро се снаоѓал во тоа христијанско општество отколку жената, нели? Бидејќи синот ... е син, нема тука лабаво!
И денес сеуште се проповеда преку старите религии тоа, во извртена, вештачка форма... но кој ги слуша проповедите?
Жената сигурно не... си го турка патот.

Не гледам триумф никаков... сексот го одвоивте од човекот и го нарекувате „животински нагон“? Каде заминавте море луѓе? Љубовта и ја расплакавте мајката наназад низ темава и на други теми, повикувајќи се на религиите „кои го спасиле светот“ ...

Навистина треба да посегнете накај истокот за да ви се разбијат овие отровни идеи за тоа што е човекот и сексот и љубовта!
Христијанскиот морал не бил репресивен, туку Е респресивен и денес. Не е далеку и исламот, ако не е и поопасен, ако му се даде моќ...
Од овие религии конзервативните умови ги црпат „идеите за општеството“ какво да биде!
Лудост.

Ќе испадне ова ајде да вратиме старите религии со целиот тој апартус за да не западнеме во „декаденцијата на западот“ :)
Некои се молат на боговите за тоа да биде, верувам дека е така...
Не било исто во 21ва година, 102ва и сега 2021ва.
Сакал некој да признае или не Црквата игра огромна улога во поставување на темелите за нашето општество какво што го знаеме. Да немало потреба од норми, закони и сл. тогаш ни религиите не би имале толку влијание и толку следбеници низ годините.

Можеме ние да дебатираме колку сакаш, можеш ти со презир да гледаш на Христијанството и Исламот колку сакаш но факт е дека тие биле битни и потребни. Исто факт е и дека нивните "закони" биле исто така потребни во тој период.

На тие закони, на тие филозофии и се градело општеството, низ годините евоулирало и се менувало, што е нормално.
Да, оргиналните "норми" да ги наречеме, се застарени. Може и сега се нелогични, но затоа и општеството само како целина создадена од индиводуи ги има и "исфрлено" од секојдневието.

Е сеа, модерниве "движења" се прав канцер што сакаат да ги срушат темелите на општеството и да изградат нивно општество со нивни правила и нивни закони. Тоа биди сигурен дека нема да се случи преку ноќ и без да се пролее многу крф.
Како и за се и за тоа мора да падне "курбан".
Отпор ќе има, што е и нормално. Христијаните и Муслиманите, Џамијата и Црквата нема да дозволат некој да им уринира по традицијата и вредностите.
Ниту пак ќе дозволат некој по своја воља да ги менува и да наметнува свои правила, вредности, закони. Особено не малцинство.

Иако сите движења имаат различна цел сепак крајниот исход е менување на самото општество со додавање на тоа нив што им одговара а уништување на тоа што им пречи.

Сакаат да нормализираат милион работи, да идат против "природата" а да ги уништат тотално семејните вредности калви што ги знаеме и повеќето од нас сакаме.
Сите ние сме дојдени на светов од тие Христијански/Муслимански фамилии. Па еве, некој е конзервативец, некој либерал, некој атеист, некој Телмит (извини ако го утнав називот), некој е стрејт, некој геј, некој транс.
Некој е против и сака да го зачува општеството, некој сака да го промени итн.

Сеуште е рано и не знаеме "новиве" што ќе придонесат во општеството. Какво поколение ќе извадат и каков свет ќе остават позади нив, со какви вредности и со што плод ќе роди нивната филозофија. За Христијанството и Исламот веќе имаме јасна слика генерации и генерации.


Сепак, ќе повторам, сите ние доаѓаме од такви фамилии и сепак тоа не не спречило сите ние да бидеме различни индивидуи.Кај новиве движења, покрај толку трубење за слобода,за толеранција, за демократија и права, некако многу мал праг на толеранција има доколку не си истомисленик со нив. Што доста се покажува барем по интернетов особено во Америка и генерално западниот свет.


Извинете за печатни грешки и сл. Од телефон пишувам.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.665
Поени од реакции
7.326
Кај новиве движења, покрај толку трубење за слобода,за толеранција, за демократија и права, некако многу мал праг на толеранција има доколку не си истомисленик со нив. Што доста се покажува барем по интернетов особено во Америка и генерално западниот свет.

Извинете за печатни грешки и сл. Од телефон пишувам.
Не може да ме убедиш дека се потребни религиите во оваа форма што се денес. Премногу се дијаметрално спротивни. И нема толеранција. „Толеранцијата“ доаѓа од резолуции и останати правила кои го држат светот колку толку да не пламне во голема војна... сеуште мириса светот на крстоносни војни.
Сеуште се обидуваме општествата да се градат врз основа на учењата на старите религии.

Без разилка од каде доаѓаме. Некои доаѓаат од совшрени семејства и се упропастуваат, други од пропаднати семејства, па успеале во животот да бидат луѓе на место! Никој не може да го оди нашиот пат сега и тука.
Битно е секој поединец како го оди патот во моментот - а не како стигнал до овој момент низ бесконечноста.

Ако не им се дозволи на „новите“ да бидат тоа што се и ако не се дозволува промена - нема да знаеме дали одиме кон подобро или не. Ова секако не е совршен стадиум на општеството во кое живееме па да не сакаме промени...

И не може да очекуваме толеранција од другите ако ние не сме толерантни. Но толеранцијата не значи некој да ви оди со нож, а вие да сте толерантни на тоа...
Тоа е тој маѓепсан круг во кој што мноштвото запаѓа залудно... и да, има такви кои што ја злоупотребуваат толеранцијата и демократијата како да важи само за нив, не и за другите. Таквите не се ништо подобри и не ни сакаат реално да се менува светот, тие само наоѓаат дупки во системот за да добијат нешто кое и релано не им е потребно :)

Мора сите да се научат, без разлика конзервативни, либерали, луѓе кои се држат до вакви вредности, до не знам какви вредности - дека може да се критикува и дискутира за се, но не и да се силува некој неговиот животен пат да не биде тоа што тој чувствува дека треба да биде, бидјеќи... не знам, Хамураби или св. Павле или Мухамед рекле: држ ми боже душата ако одстапам и чекор во однос на ова или она во светот. :)

Не заборавајте: ние сме светот. Никој друг.
 

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
410
Поени од реакции
1.541
Не било исто во 21ва година, 102ва и сега 2021ва.
Сакал некој да признае или не Црквата игра огромна улога во поставување на темелите за нашето општество какво што го знаеме. Да немало потреба од норми, закони и сл. тогаш ни религиите не би имале толку влијание и толку следбеници низ годините.

Можеме ние да дебатираме колку сакаш, можеш ти со презир да гледаш на Христијанството и Исламот колку сакаш но факт е дека тие биле битни и потребни. Исто факт е и дека нивните "закони" биле исто така потребни во тој период.

На тие закони, на тие филозофии и се градело општеството, низ годините евоулирало и се менувало, што е нормално.
Да, оргиналните "норми" да ги наречеме, се застарени. Може и сега се нелогични, но затоа и општеството само како целина создадена од индиводуи ги има и "исфрлено" од секојдневието.

Е сеа, модерниве "движења" се прав канцер што сакаат да ги срушат темелите на општеството и да изградат нивно општество со нивни правила и нивни закони. Тоа биди сигурен дека нема да се случи преку ноќ и без да се пролее многу крф.
Како и за се и за тоа мора да падне "курбан".
Отпор ќе има, што е и нормално. Христијаните и Муслиманите, Џамијата и Црквата нема да дозволат некој да им уринира по традицијата и вредностите.
Ниту пак ќе дозволат некој по своја воља да ги менува и да наметнува свои правила, вредности, закони. Особено не малцинство.

Иако сите движења имаат различна цел сепак крајниот исход е менување на самото општество со додавање на тоа нив што им одговара а уништување на тоа што им пречи.

Сакаат да нормализираат милион работи, да идат против "природата" а да ги уништат тотално семејните вредности калви што ги знаеме и повеќето од нас сакаме.
Сите ние сме дојдени на светов од тие Христијански/Муслимански фамилии. Па еве, некој е конзервативец, некој либерал, некој атеист, некој Телмит (извини ако го утнав називот), некој е стрејт, некој геј, некој транс.
Некој е против и сака да го зачува општеството, некој сака да го промени итн.

Сеуште е рано и не знаеме "новиве" што ќе придонесат во општеството. Какво поколение ќе извадат и каков свет ќе остават позади нив, со какви вредности и со што плод ќе роди нивната филозофија. За Христијанството и Исламот веќе имаме јасна слика генерации и генерации.


Сепак, ќе повторам, сите ние доаѓаме од такви фамилии и сепак тоа не не спречило сите ние да бидеме различни индивидуи.Кај новиве движења, покрај толку трубење за слобода,за толеранција, за демократија и права, некако многу мал праг на толеранција има доколку не си истомисленик со нив. Што доста се покажува барем по интернетов особено во Америка и генерално западниот свет.


Извинете за печатни грешки и сл. Од телефон пишувам.
...под "семејни вредности" подразбираш жена која нема никакви права ,служи како предмет за приплод и 'рмбање до бесвест?
...по таа логика на нештата се вртиме сеуште во круг и измислуваме нови "вредности",оти овие другите не биле добри?
...и секогаш истите приказни,и секогаш некој мора да биде зол за да може некој да покаже добрина,виновните мора да стојат на столбот на срамот за да можат другите да плукаат по истиот,и така во недоглед :)
...приказнава на човештвото е повеќе од патетична,или мене само така ми се чини?
 
Член од
29 јуни 2018
Мислења
2.335
Поени од реакции
3.423
...под "семејни вредности" подразбираш жена која нема никакви права ,служи како предмет за приплод и 'рмбање до бесвест?
...по таа логика на нештата се вртиме сеуште во круг и измислуваме нови "вредности",оти овие другите не биле добри?
...и секогаш истите приказни,и секогаш некој мора да биде зол за да може некој да покаже добрина,виновните мора да стојат на столбот на срамот за да можат другите да плукаат по истиот,и така во недоглед :)
...приказнава на човештвото е повеќе од патетична,или мене само така ми се чини?
Зашто се ми се чини дека пробуваш да спинуваш ? :D

Под семејни вредности мислам точно на тоа
Мајка - Татко - дечиња. Формирање семејство.

Сега тука на Феминизам ќе се префрлиме очигледно.
Како и самиот што кажав, во европа и генерално западниот свет, христијанството ја дало основата. После, со тек на време, покрај сите поминати години нашето општество евоулирало, се менувало и се добило тоа што го имаме денес.
Никој не ти вика ти да гледаш што било пред 100 или 1000 години. Доволно е да ја тргнеш западната пропаганда што се форсира и да гледаш како е денес.

Јас никаде не кажав дека жената треба да биде роб или да нема никакви права. И самиот неколку пати имам пишано за феминизмот, поточно како бил потребен како движење но сега веќе во западниот свет не е. Моментално и Мажот и Жената се еднакви како родови, со еднакви права. Тоа и со причина се сменило во нашето општество.

Порано на пример, во пракса барем кај нас, мажот копал нива, чувал стока итн. читај - се грижел да обезбеди храна и добра а жената се грижела за домот и семејството. Да ги воспита децата, да ја одржува куќата итн. У кратки црти се грижела семејството да и биде облечено, чисто, нахрането, напиено. Мажот од друга страна се грижел да има ресусри со којшто ќе било тоа возможно. Е сеа пред 200-300-500 години тоа може било и сосем нормално и сосем оправдано.
Од денешна гледна точка е непотребно таквото гледање бидејки пред се работните позиции и начините за да се заработат пари за добра се имаат многу сменето. И тоа е една од главните причини. Иако и ден денес има позиции каде што жените се многу малце застапени процентуално пред се бидејки тие места се со тешка физичка работа.
Што според мене е и сосем нормално. Затоа од друга страна имаш и работни места којшто имаат повеќе психичка оптеретеност а физички се „полесни“ каде што најголемиот дел од вработените се жени.

Самото општество го сочинуваат и Мажи и Жени, самото општество го граделе и го градат и Мажи и Жени. Така да моментално во западниот свет е веќе убаво избалансирано и скоро па и да нема веќе поделба каква што имало пред 100, 200 години.


Нема зашто некој да се гледа како зол а некој како добар. Едноставно различни биле условите за функционирање пред 1000, 100 и 10 години. Затоа и се случувале тие промени.


Не е патетична приказната ако убаво ја сфатиш. Основата е таа, секоја генерација идела напред на сите полиња и менува по нешто за подобро функционирање на самото општество и градење на подобра иднина. После Х генерации, после Х потреби, после Х промени е створено ова што го имаме денес.

Е сега прашњето за тебе ми е малце поконкретно.
Ти кое од новиве движења го поддржуваш и мислиш дека е неопходно и зашто?
Значи што треба да се смени и зашто. :D
(правиме тука маубет за западниот свет, којшто своите темели ги добил од Христијанството како религија.)Не може да ме убедиш дека се потребни религиите во оваа форма што се денес. Премногу се дијаметрално спротивни. И нема толеранција. „Толеранцијата“ доаѓа од резолуции и останати правила кои го држат светот колку толку да не пламне во голема војна... сеуште мириса светот на крстоносни војни.
Сеуште се обидуваме општествата да се градат врз основа на учењата на старите религии.

Без разилка од каде доаѓаме. Некои доаѓаат од совшрени семејства и се упропастуваат, други од пропаднати семејства, па успеале во животот да бидат луѓе на место! Никој не може да го оди нашиот пат сега и тука.
Битно е секој поединец како го оди патот во моментот - а не како стигнал до овој момент низ бесконечноста.

Ако не им се дозволи на „новите“ да бидат тоа што се и ако не се дозволува промена - нема да знаеме дали одиме кон подобро или не. Ова секако не е совршен стадиум на општеството во кое живееме па да не сакаме промени...

И не може да очекуваме толеранција од другите ако ние не сме толерантни. Но толеранцијата не значи некој да ви оди со нож, а вие да сте толерантни на тоа...
Тоа е тој маѓепсан круг во кој што мноштвото запаѓа залудно... и да, има такви кои што ја злоупотребуваат толеранцијата и демократијата како да важи само за нив, не и за другите. Таквите не се ништо подобри и не ни сакаат реално да се менува светот, тие само наоѓаат дупки во системот за да добијат нешто кое и релано не им е потребно :)

Мора сите да се научат, без разлика конзервативни, либерали, луѓе кои се држат до вакви вредности, до не знам какви вредности - дека може да се критикува и дискутира за се, но не и да се силува некој неговиот животен пат да не биде тоа што тој чувствува дека треба да биде, бидјеќи... не знам, Хамураби или св. Павле или Мухамед рекле: држ ми боже душата ако одстапам и чекор во однос на ова или она во светот. :)

Не заборавајте: ние сме светот. Никој друг.
Не би сакал да идам оф топик со Религија но според мене,
Религијата ја гледам како нешто што ми помага да бидам подобар човек. Ми дава душевен мир, спокој.
Потребата за постоењето на самата религија ја имале од секогаш историски гледано и ќе ја има секогаш.
Пак ќе повторам, не можеме да мериме нешто од 21ва година и 2021 година. Тука и јас и ти се сложуваме. Јас ниакде не кажав дека треба слепо да се следи нешто пишано пред 2000+ години. Туку да се почитува.
Религијата е многу корисна работа ако правилно ја сфати човек и правилно ја користи. Според мене тоа е некој морални норми и граници и душевен мир. Но ова е дискутабилно, сите различно си го сфаќаме тоа.

Општествата се градат и пробуваат да опстојат само на некој корен, некој општоприфатени правила од тоа време. Нормално дека никој не се труди целосно да го претвори општеството по религиски закони и тертипи и да се врати назад иљадници години. Туку јас барем мислам дека повеќето сакаме да го зачуваме коренот, тие неколку вредности што се општо прифатени од мнозинството и на нив да го доградуваме општеството и да се трудиме да биде што може подобро за идните генерации.


Далеку е од совршен овој стадиум, но не секој промени се на подобро така?
Ти еве точно кој промени мислиш дека се потребни и зашто?
Јас никаде не кажав дека ништо не треба да се менува да се разбереме. И јас потенцирам во моите постови дека општеството што го имаме денес е вакво какво што е заради тие промени. Секое време, секоја промена, секоја еволуција во сознанијата си носела барем минимална промена во општеството бидејки дала производ што олеснувал или давал можност за подобро функционирање на самото општество.


Околу толеранцијата мислам дека и ти ќе се сложиш дека баш новиве движења многу помалце подлежат на неа. Мислам имаме премногу примери за тоа колку новиве движења се толерантни и спремни за здрава дебата.

Со вториот болд се согласувам, за се треба убаво да се дискутира, убаво да се размисли. Да се најде најдоброто решение за проблемот, но прво треба убаво да се увиди дали воопшто има проблем и ако има да се види каков е тој проблем па после да му се најде соодветно решение.


Мислам дека за доста работи имаме доста слични гледишта и ставови, само различно се изразуваме :D
 

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
410
Поени од реакции
1.541
...не подржувам ниту една форма на нетолеранција и наметнување на своето над туѓото
...поентата на мојот пост,ниту една форма на конкретно делување од било каква природа против тие аномалии нема да донесе плод туку само контра-ефекти
...човештвото мора да го допре апсолутното дно на злото по природен пат,тогаш полека ќе почне да се извлекува на површината...жално,но вистинито
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.920
...не подржувам ниту една форма на нетолеранција и наметнување на своето над туѓото
...поентата на мојот пост,ниту една форма на конкретно делување од било каква природа против тие аномалии нема да донесе плод туку само контра-ефекти
...човештвото мора да го допре апсолутното дно на злото по природен пат,тогаш полека ќе почне да се извлекува на површината...жално,но вистинито
Можеби дното е допрено одамна а како висок од лево кон десно... па назад... по природен ритам доживуваме поларитети.... па се полека се балансира.... а мислиме дека допрва дно ќе допираме пошто интимно го осеќаме само ова време ...кој знае колку осцилации сме доживеале.... се менувале... женскиот принцип го доминирал машкиот па обратно.. па сега пак сака да го доминира неофеминистички.. акција реакција... али високот се смирува... секоја крајност е се послаба... бидејќи учи од предходните екстреми.... иде према баланс?

Љ.
 

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
410
Поени од реакции
1.541
...космосот егзистира и создава во состојба на комплетен хаос,а ние како "случаен продукт" од истиот сме во вековен копнеж по баланс и ред :)
...живот после смртта,богови и религии,учења и култови...бла,бла,бла
 
Член од
28 декември 2019
Мислења
169
Поени од реакции
289
Тоа се случува кога капитализмот завладева и со културната сфера, сега се е монетизирано, порано имаше Биг Оил, сега имаш Биг Тек и Биг Мјузик и Биг Арт, сите хитови се анализираат со алгоритми и Биг Дата да се најде заразниот кечи тјун кој ќе биде употребен за следниот „нов“ Биг Хит кој ќе лачи допамин, исто така мнозинството од хитовите да ти биле напишани од само двајца песнописци, докажан извор за докажан профит... Денешната мејнстрим музика и филмови се произведуваат фабрички на асембли лајн како автомобилите на Форд, како и се друго во модернизмот, како во филмот на Чаплин... Литературата чинам отсекогаш била малку критична кон мејнстримот, можеби оти потешко е да се искомерцијализира :)

На оваа Кока-Кола ли мислиш? БЛМ пред се не е организација, туку е движење кое е подржано од мнозинството американци. Компаниите можеби пробуваа(т) да го јавнат ова движење поради ПР во шорт терм и потенцијална контрола врз движењето лонг терм, едноставно нели се облекуваат во овчjа кожа...

Сите агенции се борат за средства, зошто Наса да биде исклучок? Зошто екскурзијата на една жена на Месечината треба да биде поважна од репродуктивното здравје на милиони жени во Америка? Не е само Наса што се бави со наука, а и мислам сега поважен е енвиронменталниот и енергетскиот сектор отколку вселенскиот. Скоро секој технолошки развој во конзумерската сфера е движен од иновативни приватни претприемачи и инвеститори, државата овде може само подобро да го заштити и координира тој развој.

Во Америка до скоро и немаше левичарство, сета таа економска декаденција е резултат од догматични десничарски политики. Сега со Џо левичарството се враќа назад бејби, with a vengeance :uzi:
И да секој војник кој не утепал минимум 5 цивили во утепани земји како Афганистан во последните 6 месеци треба да биде отпуштен од работа. Исто и административците, невроните на секоја држава или било каква човечка организација. Непродуктивни паразити.
Целото општество е поларизирано, сега секој предлог што иде од другата страна е „радикален“, затоа е застојот чинам. И да добро знаеш, се почна со бејби бумерите. Сега треба некој друг да им ги чисти *****та. Итс а бумерс ворлд т т т T т т... (ок толку престанувам со анти-бумеризмот, повеќето бумери се срцки <3
(освен оние кои не се)).

Чека малку сега, како ти одреди што е тривијално а што е прогрес? Како може состојбата на историски крајно обесправено бројно малцинство и тотален и тоталитарен општествен шифт во поимање на пол, сексуалност и меѓучовечки односи да се тривијални работи, а 3D принтери, 4K телевизори, 5G интернети и ТикТок да се „иднината на човештвото“? Прогрес кон што? Сурвејланс капитализам? Сајбер воајеризам? Автоматизиран техно-фашизам?
Сеуште упорно се тера со тој модернистички мајндсет, Ауди наративот - vorsprung der technik, додека цела планета се гуши од „човечката економска активност“ и од „прогресот“ кон „благосостојба“, американскиот сон се претвара во американски кошмар, искусната Европа не знае кој пат да фати, а Кина е прогресот - тоталитарна орвеловска дистопија со наци/коми каракеристики, која шири тиранија и во Хонг Конг и во Шинјанг и можеби наскоро Тајван, каде цел свет се умилкува кон мејнленд Чајна, Биг Чајна, за да не им стресе некое ембарго, каде се убиваат научниците кои ја зборуваат вистината за Вухан вирусот - кинескиот Чернобил, каде кинеската влада се обелува со лаги и дезинформации по цел интернет, каде „граѓаните“ се дресираат како кучиња и доброто/послушно куче се става во удобен дом а лошото во рерна. Прогрес да, но кон 451 степен фаренхајтов.

П.С. Hard men make great times weak hard gay times make no babies. Море цел пост ти е клише :P

Ок тривијални провокации настрана, општо се согласувам со другите работи во постот, но да дефинираш технолошки и економски развој како прогрес а притоа да го игнорираш „развојот“ или според тебе декаденцијата во социјалната и политичката сфера како нешто тривијално некако ме враќа во првата половина на 20ти век. И тогаш голем број веруваа во прогрес и техно утопија и благосостојба, ама уште поголем број се разочараа, од неочекуваната горкосостојба...

Е ова веќе личи на дефиниција, еве јас општо ја прифаќам :)
Сега малку да се дојаснам. Од овие четири декадентни појави во воведниот пост, сметам дека само хомосексуалноста со сите салтанати и панаѓури е декадентна.

Не сум феминист, и сметам дека има два правци на феминизмот денес, оној животинскиот, хиенизмот, и оној пуританскиот, пурифанизмот. Го подржувам овој вториот и всушност го сметам како соодветен одговор на декадентното децениско сексуализирање на жените во секоја сфера од животот. И да, можеби носење маица со сексуализирана идеализирана жена на неа во професионална средина во која се присутни и колешки можеби не е најсоодветен избор на облека. Нека си ја носи по дома, пред жена му и ќерка му и баба му.

Воке мислам дека не е толку декадентно колку што изгледа. Воке пред се се однесува за црнците во УСА, но би можело да се користи и за други етнички дискриминарни малцинства на пример ромите. Мислам дека Воке движењето е настанато поради најверојатно сеуште присутна општествена дискриминација, иако легално повеќе нема дискриминација. На пример екуалити оф апарчјунити е донекаде дискриминаторски бидејќи не зема во предвид во какво семејство/улица/маало се расте, социоекономска нееднаквост, етничка репутација, пиир прешер итн и потоа се препишуват тие неуспеси лично на индивидуите од тие етнички групи, демек биле мрзливи, немале АјКју, премногу рап во мозокот бла бла... Тоа ствара резентмент и БЛМ... Така мислам Воке е ок со тоа што бара повеќе внимание и разбирање за вакви... полужртви, но не ми се допаѓаат решенијата кои ги предлагаат и обратниот расизам спрема белчо. Значи според мене селф-рајчеснесо на БЛМ и слични е декадентен, но не и самиот Воке елемент.

Е сега искрено не знам што виде декадентно во веганството. Не сум веган, но го подржувам како движење, декадентно е што стигнавме во таква благосостојба што секој може да си дозволи месо колку што сака и имаме неетичко неодржливо производство штетно и за луѓето и за животните и за планетата. Но веганите треба да поработат на аргументите :) Можеби нивниот проблем е што самите себеси се сметат за животни, па сега им е шубе да си ги јадат „браќата“. Или пак не можат да различат животно како диво животно во природата, припотомено животно како економски ресурс и да кажам, цивилизирано животно, нон ресурс, како миленик, куче, маче. Како мачкиното кафе во Ливерпул :love: Или мачкиниот паб во Бристол :pivo2::love: Me, coming out as мачкар. Ништо декадентно и овде...

Значи сум про-женопуританци, про-расонети, про-тревопасни, но сум анти-истосексуалци. Декаденција левел 75% :toe:
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
8.392
Поени од реакции
11.769
Големите компании се комунизам во мало. Влезот на пазарот е ограничен и креирањето на политиките зависи од политичарите кои ги имаат во својот џеб. Индиректно ги диктираат политиките. Куповната моќ им дава можност да поседуваат и ресурси каде реалокацијата креира огромна социјална раслоеност. Поентите на левицата ми се јасни, само не може да се зголемат даноците и големите компании да се гледаат како плашила затоа што од нив зависи и технолошкиот прогрес. Дури и тајните служби, па и војската ги користат плодовите на големите компании. Ако решат да го напуштаат американскиот пазар, лошо ќе се манифестира по американската економија. А таму каде што видовме сериозен државен интервенционизам, сега тие сектори се големи пусти полиња без плодна почва.

Ги разбирам и големите компании (па и корпорации) каде ги ранат организациите и движењата на левицата со намера да не бидат заокружени како мети. Дури тие и бараат трансформирање на пазарот (економијата) и општеството, затоа овие движења имаат лепенка "радикални" до своите имиња. Големите сакаат само наратив за повисоки даноци, но не и реализација на тој наратив. Бизнис логиката е максимализација на профитот, па дури и кратење на трошоците. Единствената точка на моето усогласување со овие движења и организации на левицата се таксите (регулативите) за загадувањето на околината. Кока Кола е еден од најголемите загадувачи во светот. Оваа непозната сеуште е нерешлива енигма.

Сега САД си има ново плашило-Кина. Ако ја гледаш поставеноста на нато базите во светот ќе воочиш дека Кина не е безбедносен ризик за светот и САД. Кина вложува во сектори каде САД чека реализација во истите од приватниот сектор. Политичката стабилност, големата чизма и брзото носење на политичките одлуки и се огромен плус на Кина. Во САД такво брзо усогласување има само кога се спремаат за војна, дури, за жал, нема ни кога ќе им се случи одредена непогода. Хуманизмот и солидарноста се мртви во тоа општество.

И БЛМ е организација која има своја организациона структура. Има лидерство, има финансии и политичка моќ. Организација која остави 2 милијарди долари штети зад себе, 10тина мртви и менување на политичката клима кон лево. Дури нема ни дистанцирање на Демократската партија од оваа организација. Се свртеа и против полицијата (а пред тоа и против семејството), која е клучна компонента за јавната власт. На долг рок лошо ќе се манифестира врз левите политики. Тоа им донесе огромна политичка моќ на конзервативците која ќе беше многу евидентна да не се злоупотребеше Ковид состојбата за гласање преку пошта. Ако има промени во начинот на гласање од Врховниот суд, што е на маса и треба да се изјаснат дали ќе го земат овој предмет, може уште на наредната година Републиканците да го вратат Претставничкиот дом.

Левицата мора да се дистанцира од БЛМ и од Антифа. :)
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.665
Поени од реакции
7.326
Covekot e zivotno toa e negova priroda.
Човекот е и божество, тоа е неговата друга природа. :love:
Сеуште не сте запознале Богови меѓу луѓето??

"I reveal unto you a great mystery. Ye stand between the abyss of height and the abyss of depth.
In either awaits you a Companion; and that Companion is Yourself.
Ye can have no other Companion.
Many have arisen, being wise. They have said “Seek out the glittering Image in the place ever golden, and unite yourselves with It.”
Many have arisen, being foolish. They have said, “Stoop down unto the darkly splendid world, and be wedded to that Blind Creature of the Slime.”
I who am beyond Wisdom and Folly, arise and say unto you: achieve both weddings! Unite yourselves with both!"
- Liber Tzaddi vel Hamus Hermeticus sub figurâ XC, A∴A∴ Publication in Class A
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
8.665
Поени од реакции
7.326
Imalo eden pred 2000 godini.
Јас прашав дали сте запознале Богови денес на Земјата меѓу луѓето... а не „имало“, како туѓо и дамнешно минато на некој, прераскажувано за да некој сега го смета за своет искуство... ;)
Знам дека не сте... живеете во стаклено ѕвоно, а Боговите не сакаат затворен свет.

Тргајте ѕвоното и гледајте да не загинете од искуства во животот... тоа е најбитно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom