Дали вреди?

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Еве веќе неколку дена во Прилеп напаѓаат инспектори по сите приватници и пишуваат казни за безвеза од по 3,5 па и 10 илјади евра(алооооо), не ми е јасно како планираат ова политичариве да одиме напред кога се гледа дека масовно го ништат стопанството.
Добро дали имаат ум во главата дека една обична кафана, продавница, бурекчилница и слично не може да оствари профит од олку илјади евра во текот на целата година?? Па уште ги затвораат по 30дена...
Луѓево веќе не знаат кој крај да го фатат у пм за една фискална сметка добиваш инфаркт или мозочен удар, едно мора пошто пари да ги подмират обврските према државата немаат.

Алооо дали вреди???

G

galaxy

Гостин
Се разбира дека вреди, мора да има некој ред. Ама работата е што овие казните се заради очаен недостиг на средства во буџетот и има огромна селективност по разни основи, најмногу болат партиската и етничко/географската селекција.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.921
Поени од реакции
41.893
Еве веќе неколку дена во Прилеп напаѓаат инспектори по сите приватници и пишуваат казни за безвеза од по 3,5 па и 10 илјади евра(алооооо), не ми е јасно како планираат ова политичариве да одиме напред кога се гледа дека масовно го ништат стопанството.
Добро дали имаат ум во главата дека една обична кафана, продавница, бурекчилница и слично не може да оствари профит од олку илјади евра во текот на целата година?? Па уште ги затвораат по 30дена...
Луѓево веќе не знаат кој крај да го фатат у пм за една фискална сметка добиваш инфаркт или мозочен удар, едно мора пошто пари да ги подмират обврските према државата немаат.

Алооо дали вреди???
Е шо е тоа безвеза? Мора да има некоја причина поради која ја лапнале казната.

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Абе луѓе тоа вреди ама треба да се има во обзир дека мала и голема фирма не можат да плаќаат исти казни, туку проценти од приходите, а сите знаеме дека неправилности во работењето најмногу има во големите фирми

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
а да кажеш што конкретно се дешава? како може за ништо да ти опали некој казна 10 000 евра?

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Нема државата пари, па мора вака.

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Јас мислам дека не вреди

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
да бе стварно балче балче го затворија а бапнал флаер „ се реновира “ :pos:

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Првиот проблем е што инспекторите се неспособни за дејноста што ја извршуваат,вториот проблем е што имаат месечна квота на казнети фирми и третиот проблем е што политизираните фирми не се контролираат.
Од една страна имаш неписмен инспектор кој мора да казни некој а од друга страна имаш недопирливи партиски фирми како конкуренција.Е сега,јас како бизнисмен треба да опстанам во тие услови.
Вистина е дека државниот буџет е хронично празен па со вакви акции го дополнуваат за да прикрпат додека се земе некој кредит за да може да се дели плата по пренатрупаната администрација.
Се додека не се намалат административците лошо ќе биде за сите граѓани.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Да има казни ама не да банкротираат туку да им ја подбутне свеста да ја стават државата во ред.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Jas imam samo nesto da dodadam deka se nenormalni so tie kazni

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
да бе стварно балче балче го затворија а бапнал флаер „ се реновира “ :pos:
Извини, не разбрав. Зошто паѓаш од смеење? Јас имам видено вистинско реновирање додека и помине рокот на пломбата, а тоа навистина те тера на смеење од мака. Но не верувам дека се работи за истото во твојот случај затоа не ми е јасно зошто се смееш?
А гледам прашувате кој бил прекршокот што бил казнет со 10 000 евра. Па дали може да има таков прекршок што ќе чини толку многу??? Во продавничките, сендвичарите и бутичињата во кои се случува тоа? Во една ваква сиромашна земја чии жители едвај врзуваат кредит со кредит, затоа што не можат плата со плата??? Јас барем не знам за казна под 3 000, а тоа е навистина идиотизам! Добро, не ги рачунам тука казните по 50 евра што беа за пикавци и слични тракатанци. Треба да се казнуваат неправилности, но државата треба да знае колку може да поднесе народот. Многу подобро би било ако има прифатливо нормални казни, кои ем ќе може да ги плаќаме, ем ќе зема нешто државата. Наместо тоа, таа свесно не турка во пропаст и се изживува со нас.
Многу можам да пишувам на оваа тема од лични искуства, но ќе се пренервирам, па ќе прекинам превентивно.

п.с. Заборавив да прашам... што поточно прашува авторот на темава? Дали вреди да се работи приватно или?

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Не е само Прилеп во прашање секаде забегано (освен Тетово, Гостивар, Дебар, Чаир, Гази Баба и слични).
Државата нема пари и се собира од, бензин, казни сообраќајни и од инспекции, даноци за непотребни работи, купување на веќе купен двор.......
Народов е при крај со нервите, напнато е до коска и незнам што ќе биде во скоро време ама не е добро работата.

Kajgana Shop

На врв Bottom