Дали "ДРОГАТА" е погрешно разбрана?

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
kpbKENGUR напиша:
мене најавата ми изгледаше ко промоција: "Дрога? -Да, благодарам"
разликувајте "медицинска дрога"(медикаменти/апови, кои ти ги дава медицинско лице кои дејствуваат лековито) и "дрога"(уличен термин за опојните дроги, користење заради "олеснување" во некои моменти, нелегални за користење, поседување, продавање и преродавање).
не е едно исто деца, не е...
Исто е, нека не те лажат.

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Точно. Сосема погрешно ја разбираат...уживателите.

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
Сосема погрешно тие мислат дека тоа е добро за нив а од друга страна тоа ги уништува

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
ImperatoR напиша:
aj eve sea prvo nesto za smart drugs ,
koj ne go mrzi neka se obide da procita,
Mental agility, concentration, stamina, and focus
[http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Nootropic&action=edit§ion=10
koj vika deka drogite se stetni za covekot ,
naprotiv , mozat da bidat od golema korist,

ako ne me razbravte,
jas nezboram za heroin , tromadoli i sl , nitu pak za popularnoto GANE(cannabis sativa),

toa sto jas saka da go kazam sega kje se obidam da vi mavnam nekoja metafora ,
vie site znaete deka mozete da jadete od plodot na sekoe rastenie ,
samo sto , nekoi se stetni potocno otrovni ,
a nekoi se od golema korist,
i sega nekoj vas da pocne da ve obviuva zasto jadete ,
i vi veli .....nemoj da jades od toa , otrovno e ,

vas sigurno kje vi izgleda pateticno takvoto obvinenie ,
ete toa sakam da kazam ,

toa neznaci , yeeee aj sea site da se drogirame ,
, toa e individualna rabota ,
samo neznam kolku kje se soglasuvate za ova so mene.

toa e vsusnot zasto mislam deka drogata e pogresno svatena , pa i od golem del i pogresno upotrebuvana ali toa e sea druga prikazna
Еве доволни се риталинот, олмифонот, амфетаминот и кокаинот кои се наведени за да стане јасно дека се работи за психотропни дроги кои се корисни исто као пиковит у лекување сида.
Амфетаминот, риталинот, и кокаинот не се нишо поразлични од хероин или тромадол. А cannabis sativa е детска играчка у споредба со дрогиве набројани у текстот.
Запознен ли си што прави амфетаминот, риталинот или кокаинот после долготрајна употреба?....Многу нешта, али едно од нив сигурно не е стимулирање на мозочната активност. Но, ако сакаш да бидеш у грозничава хиперактивност, да не можеш ни да јадеш ни да спиеш, а после тоа да паднеш у апатија и халуцинации со стаорци и бубашваби да ти прават друштво, онда навали...Али не им ги препорачувај тие "бенифиции" и на другите.
Секој што сака нека си прави со мозокот...Али нека не наметнува такви ствари на некој друг.А, на Wikipedia има свашта..Читај си ги и верувај им али ако не се проверени не ги нуди на нешто како форумов. Некој може и сериозно да те сфати.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
pa vidi sea ,
ja ako ti izgledam na nekoj dr. so bel mantil i deka prepisuvam lekovi ok ,
ali ne e taka,
ako mislis deka postoi opasnost ako nekoj me sfati pogresno i mu ja udri na drogiranje, se lazes , posto postojat eden kup mesta kaj sto moze da se procitaat daleku poopasni raboti ,
a,
kako kritika dade za ova alal neka ti e ,
da se nekoj specijalist za drogive ,toa sto moze da se procita pogore na angliski od wikipedia ne go pisav ja, tuku nekoj sto e daleku pozapoznaen so ti raboti,
i DA znam sto se moze da se sluci so prekumerno i nekontrolirano koristenje ,
pa ti zemi prepij se so voda , i toa e opasno ,
i si se zaebala ako mislis deka marihuanata e igracka vo sporedba so amfetaminot,
bajagi moze da nasteti koga se koristi redovno , osobeno bolno e toa da imas problemi so memorijata , skraja da e ,
a i za se treba da se ima kontrola ,
pr,
tie sto nemaat kotrola nad hranata se debelli ,
zarem e toa cudno ,
ako imaat kontrola za toa sto jadat kolku jadat i kako jadat
ke bide poinakva prikaznata,
pa taka e i so drogite ,
,,,,,
da i ova ne e izjava za toa dali jas imam ili nemam , prvo kontakt a potoa kontrola so drogite ,
ova e samo m

ova e samo moe mislenje

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Император, хочеш мало веселе таблетице? Ем се усираш, ем се несекираш. Корисни се.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Гледам тука некој е во тешка заблуда, а тоа најмногу е тој што ја отворил темата. Да ако има некој проблеми со нервниот систем, ќе му бидат препишани одредени количини од одредени супстанци кои прво само со потпис на невролог или психијатар може да се добијат, со една голема напомена дека треба да ги конзумираат толку често и количински само толку колку што е препишано, со предупредувањеото дека препишаната супстанца која се користи за терапија може да создаде зависност.
Со други зборови сите психотропни супстанции, дали препишани од доктор или купени на црно создаваат зависност. Да не навлегувам премногу во детали која дрога како дејствува на испуштањето и на неуротрансмитерите и примањето од страна на јонските канали кај синапсите.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
ha ha ha ,

od kaj na vas taa ideja deka mi trebaat tableti ili slicno.
ne mi e jasno,
ali ,eka e ,
jas samo se obiduvam da ja procepkam temava , i da doneseme zaednicki nekakov zaklucok od ova
a kolku sto mozev da primetam ,
epten komunisticki se obiduvate da me osudite ,
,
sto vi e bre ej ,
zarem go ponudiv nekogo nesto ,

shit ,

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
lol, ImperatoR, ако сакаш дрога - пиши, можам од комшијата мој да ти продадам по поефтини цени, а на избор имаш: екстази и кокаин, па ? :)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Зикс за мене мало кокица ОКЕЈ:pos: иначе ок е дечково си кажува за дрога како дрога а не за мачкина кашлица као трева. Иначе лошо е разбрано дека марихуаната е дрога:) а немој да ми кажуваш за амфетаминот те моолам. Се што е хемија пиши пропала

Член од
29 март 2007
Мислења
94
Поени од реакции
0
Запознен ли си што прави амфетаминот, риталинот или кокаинот после долготрајна употреба?....Многу нешта, али едно од нив сигурно не е стимулирање на мозочната активност. Но, ако сакаш да бидеш у грозничава хиперактивност, да не можеш ни да јадеш ни да спиеш, а после тоа да паднеш у апатија и халуцинации со стаорци и бубашваби да ти прават друштво, онда навали...
Zavisi, zavisi...ako go koristish redko, ne kako pravat speed freaks (vo Bugarija im vikame "iztreshteni"), nema depresia, nema halucinacii i etc. Ova zavisi isto i ot doza. Comedown-ot i hangover-ot se otvrat pri site stimulanti.

No sos sigurnost, amfetaminot ne e tolko losh kako nekoi kazhuvate, prosto zavisi ot koristnikot.

No lugjeto deka prekaliavat, site sojeliavat posle, mnogu..

Ехеј, овде работите ги поставуваш само црно и бело. Прави разлика помеѓу поштување алкохол (тешки алкохоличари) и умерено конзумирање на алкохол.
Tako i za "drogata", ima teshki narkomani, ima i lugje deka umereno koristiat. Vtorite se premnogu BTW, Bog znae kolku..

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
А ти си уживател на марихуана, па сакаш да се тешиш со тоа дека марихуаната не е дрога, или пак алкохолот е поштетен?
Дрога си е дрога, настрана муабетот за алкохолот :wink:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
ImperatoR напиша:
ha ha ha ,

od kaj na vas taa ideja deka mi trebaat tableti ili slicno.
ne mi e jasno,
ali ,eka e ,
jas samo se obiduvam da ja procepkam temava , i da doneseme zaednicki nekakov zaklucok od ova
a kolku sto mozev da primetam ,
epten komunisticki se obiduvate da me osudite ,
,
sto vi e bre ej ,
zarem go ponudiv nekogo nesto ,

shit ,
Кој во комунизмит знаеше за дрога и слични shit? Луѓето не можеа да се испијанат на раат а не па дрога. Кој сакаш (од постарава генерација) прашај истото ке ти го каже. А дрогата ја оправдувам кај тешко болни случаеви на кои му се дава за да ја намали болката и за контролирана употреба под надзор на медицинско лице. Инаку... Во никој случај... А и тутунот може да се смести во дроги, пошо те прави зависен, а и предизвикува тешки болести.
А со името на темава... Дали ти си ја разбрал погрешно дрогата?

Член од
3 јуни 2006
Мислења
28
Поени од реакции
0
Abe ne e ubo stvarno.Sepak droga si e droga. Ama pak ne e do tolku opasno..za se ima granici.gledaj da ne se zanesis po mnogu i se bidi ok. Gledaj da ne pocnis da se bockas inace ne e strasno:party3: :cheeky1:

Kajgana Shop

На врв Bottom