Дали "ДРОГАТА" е погрешно разбрана?

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Дали вие знаете што се подразбира под зборот "дрога".
и дали мислите дека целиот контекст на нејзината употреба е погрешен,
Сте слушнале ли за " Smart Drugs ".
Тоа се наркотични средства од кои целото човештво може да има бенифиции. па што вие мислите на ова.

кој се сега пак тие т.н. џанаци, наркомани, уживатели на дроги итн...

, мене стварно не ми е јасно зашто постојат голем број на луѓе што
едноставно поштуваат алкохол а едноставно на дрогите гледаат како нешто многу лошо ,
...или пак можеби се тешат бидејќи веќе се навлечени на алкохолот па па несакаат и на дроги да се навлечат пошто знаат дека тоа ќе има се случи , едноставно имаат слаб карактер, и неможат да се контролираат себеси, и сакаат да се убедат себеси дека пиењето е добра работа а дрогирањето е лошо ,
...само што , мене ми е многу тешко да кажам што е полшо,

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
што сакаш да кажеш, дека дрогата е добро нешто, бидејќи самото име на темата кажува, погрешно разбрана, бидејќи 99% од луѓето ( освен наркоманите ) мислат дека е добро нешто.... или погрешно те имам сватено ? :)

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Дрога,цигари,алкохол, исто срање, едно побрзо ќе те уништи друго поспоро.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
MSV(support) напиша:
Дрога,цигари,алкохол, исто срање, едно побрзо ќе те уништи друго поспоро.
Браво!:cuc:

Наркомани (да, спаѓаат и оние џанкери, уживатели на марихуана),пушачите(оние што вдишуваат),алкохоличарите се знаци на слаб карактер и не знаење што со животот, па се тешат со мислите „абе еднаш се живее сакам да пробам се во светот!”

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Можеби сакаш да кажеш дека дрогата е добра? Многу добро го кажа тоа погоре МСВ(сапорт)! И дрога, и алкохол и цигари-се ти е едно исто срање, едно брзо ке те уништи друго побавно!

DBG

Член од
26 март 2007
Мислења
212
Поени од реакции
6
Volkswagen напиша:
„абе еднаш се живее сакам да пробам се во светот!”
токму така еднаш се живее,али и еднач се умира...

Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
DBG напиша:
токму така еднаш се живее,али и еднач се умира...
Еднаш се живее, а за тоа дали еднаш се умира не можеш да бидеш толку сигурен,

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
ImperatoR напиша:
Ќе бараме по Викимикипедии, Вујаклии или ќе не просветлиш?
ImperatoR напиша:
Освен за тешко болни, на пример несреќници кои умираат од рак и кои имаат неподносливи болки и кои примаат морфиум.
ImperatoR напиша:
Тоа се наркотични средства од кои целото човештво може да има бенифиции. па што вие мислите на ова.
Ова нешто од типот на "веселе таблетице"? Или?

ImperatoR напиша:
Токму тие кои ги кажа. Џанаци. Личности со слаба психа кои потклекнуваат на искушенијата, кои немаат храброст да се соочат со реалноста.

ImperatoR напиша:
мене стварно не ми е јасно зашто постојат голем број на луѓе што
едноставно поштуваат алкохол а едноставно на дрогите гледаат како нешто многу лошо ,
Ехеј, овде работите ги поставуваш само црно и бело. Прави разлика помеѓу поштување алкохол (тешки алкохоличари) и умерено конзумирање на алкохол.
ImperatoR напиша:
...или пак можеби се тешат бидејќи веќе се навлечени на алкохолот па па несакаат и на дроги да се навлечат пошто знаат дека тоа ќе има се случи , едноставно имаат слаб карактер, и неможат да се контролираат себеси, и сакаат да се убедат себеси дека пиењето е добра работа а дрогирањето е лошо ,
Не ми е до крај јасна поентата на твојата тема. Не ми е јасно дали сакаш да кажеш дека и дрогата и алкохолот се пороци, или сакаш да ни кажеш "дрогирајте се децо, дрогирање је рај".

Има тема за дрога, дискутирано е таму до бесвест, ме мрзи пак да почнувам да везам.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
ImperatoR напиша:

, мене стварно не ми е јасно зашто постојат голем број на луѓе што
Дрога(или drugs) као поим значи и суровина за лек, и лекарство, а у секојдневната комуникација најчесто се однесува на опојни дроги или други средства чија употреба ствара зависност.
А во врска со smart drugs...Не, не сум слушнала за такви, но затоа со нетрпение очекувам вака масовно да не просветлиш.
Иначе џанаци, наркомани, уживатели на дрога...Тоа ти се драг Император луѓе кои се надале дека се што е убаво трае долго(но го заборавиле она "не" пред "трае"), па после извесно време од луѓе у будистичка нирвана, се претвараат у зомби со сунѓераст црн дроб, збркани мозочни рецептори и од седмо небо трескаат у некој од круговите на пеколот на Данте. И верувај ми, не е пријатно да се наоѓаш тогаш во нивно друштво.
А навлекувањето на алкохол иде малку потешко од навлекувањето на дроги, општествено е прифатено, а плус е и поефтино, па затоа има поголем број на "следбеници". Иначе после долгогодишна, верна и честа дружба со алкохолот јетрата не ти е ништо поубава од ако користиш некои дроги на пример, и не си ништо посимпатичен зомби.И врв на зависноста од алкохол е делириум тременс. Тие што го преживеале викаат дека е доста живописен. Така да дрога, алкохол...Тоа му доаѓа као ист поклон со различни украсни машнички.
И секој што мислел дека може успешно да ја контролира употребата на дрога, после извесно време или ги дознал тајните на задгробниот живот, или е на сигурен пат за нивно дознавање, но во никој случај не мисли дека ги контролира.
Така да ако мислиш дека алкохолот е old school, а дрогата е екстра и треба да се фаворизира, очигледно треба да помислиш уште малку.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Дрога - Д ворст евр и сосема го поддржувам, т.е. во постот од МСВ е одговорот

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
Ni mene ne mi e bas jasno koja e poentata na temava, ama izgleda ni kazuva deka drogata e dobra!!! (Kako moze da bide drogata dobra?) Ima podrugo sfacanje od toa sto go imame izgradeno za drogata? Pa ako ima podrugo neznam zasto tolku se diskutira na taa tema, na toa deka e stetna, zasto tolku mladi zivoti zgasnaa... Ne veruvam deka e pogresno razbrano znacenjeto na zborot droga, droga si e droga, pa duri i marihuanaja e droga! A za alkoholot ne moze da se pravi sporedba pomegju nekoj alkoholicar i nekoj sto pivnuva 2-3caski, toa ne znaci deka ima slab karakter... Cigarite pa i za niv velat deka se stetni ama site gi pusat, sto znaci se so daleku poslabo dejstvo...
Podaleku od drogata, moze da te zeme! :)

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
aj eve sea prvo nesto za smart drugs ,
koj ne go mrzi neka se obide da procita,

Nootropics, popularly referred to as "smart drugs" and "smart nutrients", are substances which boost human cognitive abilities (the functions and capacities of the brain). The word nootropic is derived from the Greek words noos or "mind" and tropein meaning "to bend/turn." Typically, nootropics are alleged to work by increasing the brain's supply of neurochemicals (neurotransmitters, enzymes, and hormones), by improving the brain's oxygen supply, or by stimulating nerve growth.

ova e eden kratok izvadok ete bas od wikipedia
...
e eve i nekoi primer za takvi drogi ,

Mental agility, concentration, stamina, and focus

• Adrafinil (Olmifon) - Drug.
  • Caffeine - improves concentration, idea production, but hinders memory encoding. Also produces the jitters. Caffeine is the most widely used psychoactive substance in the world.
  • Coffee - Bean. Contains caffeine; brewed coffee is high in antioxidants.
  • Nicergoline - Drug. Nicergoline is an ergoloid mesylate derivative used to treat senile dementia. It has also been found to increase mental agility and enhance clarity and perception. It increases vigilance.[5] Increases arterial flow and use of oxygen and glucose in the brain.
  • Nicotine - stimulus barrier (aids in concentration). Stimulus barrier rebound effect (an unpleasant side effect).
  • Cocaine - Drug
  • Methylphenidate (Ritalin) - Drug
  • Dextroamphetamine - (Adderall, Dexedrine) - Drug
  • Piracetam - improves alertness, socialization, and co-operation in the brain impaired from age, dementia, and reduced blood flow.
  • Phenibut -
  • Theophylline -
  • Amphetamine -
[edit] Purported memory enhancement and learning improvement

All of the "nergics" listed above are purported to improve memory (encoding and recall), As do all nootropics which improve general brain performance in categories such as the brain energy and oxygen supply, and nerve growth stimulantion and protection. Other agents purported to have these specific benefits are mentioned in their own sections.
Other nootropics with specific effects on memory encoding and recall include:
  • Bacopa monniera (Brahmi) - Herb. Elevates curiosity, enhances memory and concentration.[12] Brahmi also protects against amnesia inducing chemicals such as scopolamine or loss of memory due to electro convulsive shocks.[12] It is a traditional ayurvedic medicine.
  • Piracetam - improves memory, Alzheimer's, dementia, dyslexia and Down's syndrome
  • Rosemary - Herb. Rosemary has a very old, albeit unverified reputation for improving memory.
  • Vasopressin - Hormone, prescription drug.
  • Dextroamphetamine- Adderall, Dexedrine.[13]
[edit] Nerve growth stimulation and brain cell protection

• Acetyl-L-carnitine (ALCAR) - Amino acid. Inhibits lipofuscin formation.
  • Bacopa monnieri (Brahmi) - Herb. Improves protein synthesis in brain cell repair and new dendritic growth.
  • Selegiline (Deprenyl) - Drug. Brain cell protectant, delays senescence of brain cells, proven to increase maximum life span in laboratory rats.
  • Ergoloid mesylates (Hydergine) - Drug. Mimics nerve growth factor (NGF), and is a powerful anti-oxidant capable of delaying brain death in cases of heart failure and stroke by several minutes with regular use. It increases vigilance.[5]
  • Idebenone - stimulates nerve growth, and has same effects as Coenzyme q-10 without its harmful side-effects.
  • Inositol - Membrane stabilizer. Strengthens neurons, making them less susceptible to damage.
  • Pyritinol (Enerbol) - Drug. Powerful anti-oxidant which scavenges hydroxyl radicals. Also enhances oxygen and glucose uptake in the brain, and allows glucose to pass more easily through the blood-brain barrier.[citation needed] Improves general brain function.[citation needed]
  • Rasagiline (Azilect) - Drug. Treats Parkinson’s disease either as monotherapy (by itself) or in addition to levodopa therapy. Promotes increased and sustained levels of dopamine by selectively inhibiting an enzyme, monoamine oxidase-B.
  • Vitamin C - Membrane stabilizer, involved in collagen synthesis. Strengthens neurons[citation needed], making them less susceptible to damage[citation needed]. Vitamin C is also a co-factor in the brain's production of dopamine, and therefore it also has general nootropic effects.

koj vika deka drogite se stetni za covekot ,
naprotiv , mozat da bidat od golema korist,

ako ne me razbravte,
jas nezboram za heroin , tromadoli i sl , nitu pak za popularnoto GANE(cannabis sativa),

toa sto jas saka da go kazam sega kje se obidam da vi mavnam nekoja metafora ,
vie site znaete deka mozete da jadete od plodot na sekoe rastenie ,
samo sto , nekoi se stetni potocno otrovni ,
a nekoi se od golema korist,
i sega nekoj vas da pocne da ve obviuva zasto jadete ,
i vi veli .....nemoj da jades od toa , otrovno e ,

vas sigurno kje vi izgleda pateticno takvoto obvinenie ,
ete toa sakam da kazam ,

toa neznaci , yeeee aj sea site da se drogirame ,
, toa e individualna rabota ,
samo neznam kolku kje se soglasuvate za ova so mene.

toa e vsusnot zasto mislam deka drogata e pogresno svatena , pa i od golem del i pogresno upotrebuvana ali toa e sea druga prikazna

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
ПрИтИ_гРл напиша:
Можеби сакаш да кажеш дека дрогата е добра? Многу добро го кажа тоа погоре МСВ(сапорт)! И дрога, и алкохол и цигари-се ти е едно исто срање, едно брзо ке те уништи друго побавно!
Можеби.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
мене најавата ми изгледаше ко промоција: "Дрога? -Да, благодарам"
разликувајте "медицинска дрога"(медикаменти/апови, кои ти ги дава медицинско лице кои дејствуваат лековито) и "дрога"(уличен термин за опојните дроги, користење заради "олеснување" во некои моменти, нелегални за користење, поседување, продавање и преродавање).
не е едно исто деца, не е...

Kajgana Shop

На врв Bottom