Губење на семејното презиме

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Ух, ама фаталистички приод. Готово, а нема кој да го продолжи презимето умира "славната" семејна историја...
Оваа аристократска манија за зачувување на презимето се појавува ми се чини прилично доста доцна во историјата на народите.
За наши балкански услови изгледа доста смешно и освен феминистичка алатка (еден вид дилдо) за самозадоволување и оправдување на исфрустрирани, здивени и самобендисани женчиња пред нивните слабодушни и покорни маженца, не служи ама баш за ништо друго. И онака нема во Македонија презиме кое оди подалеку од 3-4 најмногу 5 колена назад.

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Има брачни парови кои на децата им ставаат ново презиме по дедото т.е. по таткото на момчето. Родителите си имаат едно а децата друго презиме.
Баш ме интересираат размислувања околу ова.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Има брачни парови кои на децата им ставаат ново презиме по дедото т.е. по таткото на момчето. Родителите си имаат едно а децата друго презиме.
Нема грешка.
Така исчезнувале (и тоа воопшто не било сфаќано како трагедија) и се појавиле/појавуваат најголемиот дел на презимиња изведени од имиња.

Друг начин било кога татковото име останувало/се задржувало како семејно презиме кај некој од синовите, а се отфрлало фамилијарното.
Трет начин е од прекари, занаети, физички особини..

Член од
5 август 2007
Мислења
3.588
Поени од реакции
2.617
Можеме до задутре да вергламе, ама да бидеме на чисто - единствена причина заради која очекувате жената да го носи вашето презиме е традицијата? Да или не?
Не! Оти ако не го носи моето презиме че и го пукнам рого!! А че и го пукнам рого оти можам и оти сум посилен! Сеа на чисто сме?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Не! Оти ако не го носи моето презиме че и го пукнам рого!! А че и го пукнам рого оти можам и оти сум посилен! Сеа на чисто сме?
Дека на сељачометарот котираш највисоко? На чисто, на чисто сме......
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 18:36 ---
Ако јас се презивам Стојановска, а маж ми Ристовски, а татко му/татко ми имаат убаво, или уникатно име, зошто да не? Пример, татко му се вика Анто(нио), би го ставила тоа презиме на децата. Помалку има Антовски, од Ристовски и Стојановски. Е може да има уште подобро, поуникатно име, пример Игнат - со задоволство би го применила :)

Член од
5 август 2007
Мислења
3.588
Поени од реакции
2.617
Така. Ок. Контра аргумент имаш?
Се курчиш на секоја тема со професијата, психолог, а овде наместо аргументи, употребуваш лични навреди. Од ова можат да се извадат два заклучоци. Првиот, дека си ја згрешила професијата, бидејќи не примети авторот што сакаше да кажи. Вториот, многу добро ме разбра, ама во недостаток на аргументи, гневот го преточуваш во навреди.
Види девојче, ти можи да си живееш во филм до 301 и назад, дека живејш во некој свет каде што меѓу мажите и жените нема разлика. Ама ко че се вратиш назад, во реалноста, че сватиш дека не е така.
Во некој пост на темава пиша, дека според закон, жените и мажите се рамноправни. Да, на хартија се рамноправни. Ама дали во реалноста е така? Ти че ми извадиш некој лист со закон, јас че ти ја учукам една, и че ти го напикам законот в уста. И? Рамноправни сме?

Девојче, од самиот почеток мажот бил доминантен во однос на жената, било така и че остани, сакала ти или не. Сакала ти или не мажот секогаш че остани главата во фамилијата, со чест на некој мутирани исклучоци. Face it, the sooner, the better.

Па ти продолжи да дискутираш на тема сељачометар ;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ако јас се презивам Стојановска, а маж ми Ристовски, а татко му/татко ми имаат убаво, или уникатно име, зошто да не? Пример, татко му се вика Анто(нио), би го ставила тоа презиме на децата. Помалку има Антовски, од Ристовски и Стојановски. Е може да има уште подобро, поуникатно име, пример Игнат - со задоволство би го применила :)
А што е финтата да имаш поуниакатно презиме?

Мислиш дека на тој начин добиваш некој квалитет?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Имав еден школски се презиваше Газески. Поуникатно амин, уште детето да го крстите Велика. :D

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Во некој пост на темава пиша, дека според закон, жените и мажите се рамноправни. Да, на хартија се рамноправни. Ама дали во реалноста е така? Ти че ми извадиш некој лист со закон, јас че ти ја учукам една, и че ти го напикам законот в уста. И? Рамноправни сме?
:facepalm:
Види, не знам како да ти објаснам, ама времето кога физичката сила значела доминација одамна помина.
На пример, пробај да и учукаш една на Гордана Јанкуловска. Ќе те најдат како плуташ низ Вардар, или во најдобар случај ќе завршиш на костозглобно. И? Доминантен си? Денес се владее со пари и социјален статус, не со мускули. Со физичка снага и без мозок можеш само да растовараш камиони или да копаш ниви.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Абе јас знаев понешто за простотијата, ама не се надевав до толку...
"Убавите" и "грдите", "уникатните" и "неуникатните" имиња се прозвод на типично сељачко (не селско) размислување. Таквите дебилизми во годините на транзицијата успеваа да се наметнат затоа што како база се користеше "метрополата", од каде што се промовираа сите лајнарии и провинцијализми.
Инаку познавам неколку палјачовци, курви, лажговци и таква гнаса на кои што изборот на "соодветно" и "модерно" име им помогнал во некој момент од животот, ама нормален човек не сум запознал. Напротив големиот дел од успешните и вонвременски луѓе се со сосем "секојдневни" и "немодерни" имиња.

:facepalm:
Денес се владее со пари и социјален статус, не со мускули. Со физичка снага и без мозок можеш само да растовараш камиони или да копаш ниви.
Гледам растекува мозок на сите страни од тие што се полни со пари и добар социјален статус...:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom