Има ситуации на кои што колку и да сакам, неможам да ќутам. Можи нема да кажвам како луѓето треба да живеат, ама ќе кажвам како јас ќе живеам.
Чекај сеа.. како ти се важни традиициите, ама само оние кои ти се допаѓаат? Или се држиш до нив, или не се држиш. Неможиш да селектираш е сеа презимето ќе го зеам. Исто така стано од свекоро ќе го зеам, на сестрата од мажот не и давам ништо, пошо така треба, се останва на сино. На свекоро, чичко ќе му викам, пошо така ми текна...
Инаку, така ако гледаш, се е личен избор. Да се кради е личен избор, да се убива е личен избор...
Точно така - и јас кажувам како јас ќе живеам, ич уво не ми чуе како другите ќе живеат. Ако сакаат и нека се нарекуваат себеси Трпеица (оти мажот и е Трпе), јас имам име и презиме.
Така, почитувам традиции кои ми се допаѓаат. Не ги почитувам сите. Од традиција одам на празникот Водици, се дружам со луѓето, но ја скокнувам традицијата да се прскам со ,,светена,, вода и да шетам околу црква.
Во мојот живот нема ,,така треба,, за нешто што не е законски одредено. Се што не е законски одредено, е право на избор, и јас го користам тоа право без да се занимавам што правеле луѓето во првиот век од новата ера.
Има работи кои се одредени со закон, поточно забранети. Убивај, кради, силувај - иди во зандана. Задржи презиме - нахрани ги гладните луѓе, осакатени што немаат свој живот.
Ама хеј - тоа сум само јас, живеам за себе, а не за сите околу мене.
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 01:55 ---
Јас не би го задржала моето моминско презиме, не пак на децата да го дадам, се знае тие ќе го носат презимето на таткото. Во ред е некои што си го задржуваат моминското презиме и го додаваат она на мажот. Но мене ми е апсурдно па дури и смешно мажот ми и децата да го носат моето презиме.
Зошто?
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 01:56 ---
Што се одесува до мене единствена причина е да не комплицирам едноставни работи па да имам потомци со 16 презимиња.
Тогаш зошто едноставно не го земеш презимето на жената, и децата да го носат само нејзиното презиме? И потомците ќе имаат само едно презиме така.......
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 01:58 ---
Тоа мажачката сфати го како некој дифолт изјава. За децата да го носат твоето и татковото презиме како што пиша треба да се омажиш, или да живееш со некој во вонбрачна заедница што е малтене исто како да си мажена минус папирот . Во каков и да е случај и познавајќи го нашиот менталитет тешко дека некој асален маж да дозволи таков циркуз со неговите деца освен ако не е крајна фаза на папучар. Или па сакаш да имаш вонбрачно дете со некој донор, или со некој ај затрудни ме и остави ме. Во тој случај нема зошто да го носат и татковото презиме. Како и да е не го кажав тоа злонамерно, туку само јас што мислам. Со среќа во потрагата и пиши што си направила
.
Дефинирај асален, прво
Можеби ти не си видел - јас сум видела многу, и деца што носат две презимиња, и мажи што земаат презиме на жената, итн, итн, итн...
До сега многу луѓе ми рекоа ,,не можеш!,, а јас докажав дека можам.
На пример, мислеа дека лажам кога реков дека кога ќе наполнам 18, ќе си го сменам името (ќе додадам уште едно).
Токму тоа го направив ден после мојот 18 роденден