Графички карти

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
510
Поени од реакции
215
Може некој да ми објасни како се прави overclock на графичка картичка ?

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Sapshire HD 5450
GeForce GT 210
ATI HD 5770
За Radeon картици самите драјвери (Catalyst) имаат вградено можност за оверклокување (AMD Overdrive).
За GeForce симни си MSI Afterburner, мада на таа графичка нема апсолутно никаква потреба од оверклок. Преслаба е.

Sikimco

Член од
25 јули 2011
Мислења
510
Поени од реакции
215
Чим не знаеш, не чепкај. Не е ова, “кликни тука и оверклокната е“.
Без гајле направив overclock на GT 210 и Sappshire HD 5450. На GT 210 нема некоја разлика на перформансите башка многу бучи, но на HD 5450 имаше многу голема разлика. GTA IV ја играв на 1024х768 со mid-low сетинзи и имав 22 fps, сега ја играм на 1280х768 на mid-high сетинзи со 36 fps што е одлично за оваа графича.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Без гајле направив overclock на GT 210 и Sappshire HD 5450. На GT 210 нема некоја разлика на перформансите башка многу бучи, но на HD 5450 имаше многу голема разлика. GTA IV ја играв на 1024х768 со mid-low сетинзи и имав 22 fps, сега ја играм на 1280х768 на mid-high сетинзи со 36 fps што е одлично за оваа графича.
I found this hard to believe....

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
357
Поени од реакции
464
Ова или е печатна грешка или од брзајне има нешто згрешено или картата е нешто "ЗГРЕШЕНА"

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Не е згрешена,ја со HD4550 512Mb ја играм гта 4,и имам слични fps...

Член од
4 декември 2008
Мислења
404
Поени од реакции
15
Абе со оверклок на графичка може да се добие подобри перформанси али 3 пати подобри нема шанси

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Ima nesto stetno nesto da mu se desi na kompjuterot ako napravis overclock ? citav ne mi teknuva kaj bese imase edna programa za overclock i pisuvase rizikot go prevzemate samite ... zatoa da prasam ..

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ima nesto stetno nesto da mu se desi na kompjuterot ako napravis overclock ? citav ne mi teknuva kaj bese imase edna programa za overclock i pisuvase rizikot go prevzemate samite ... zatoa da prasam ..
Зголемуваш брзина, зголемуваш волтажи на матична, графичка, процесор....

Што може да се случи ако немате доволно искуство, или добар хардвер или не знаете што правите:
Со зголемување на напон, може да ви изгорат: матична, процесор, графичка....
Зголемувате температура, може да дојде до прегревање а и топење на некои делови, без соодветен кулер.

Многу работи може да се случат....

Значи за оверклок ви треба:
1) Квалитетен хардвер
2) Квалитетни кулери, проток на воздух
3) Знаење (да знаете што правите)
4) Искуство

Sikimco

Член од
25 јули 2011
Мислења
510
Поени од реакции
215
Зголемуваш брзина, зголемуваш волтажи на матична, графичка, процесор....

Што може да се случи ако немате доволно искуство, или добар хардвер или не знаете што правите:
Со зголемување на напон, може да ви изгорат: матична, процесор, графичка....
Зголемувате температура, може да дојде до прегревање а и топење на некои делови, без соодветен кулер.

Многу работи може да се случат....

Значи за оверклок ви треба:
1) Квалитетен хардвер
2) Квалитетни кулери, проток на воздух
3) Знаење (да знаете што правите)
4) Искуство
Јас за overclock на HD 5450 ја користев оваа програма Sapphire TRIXX. Таа самата ти ја кажува температурата на графичката и до која граница е препорачливо да ја оверклокнеш, може и повеќе но можно е оштетување.

Kajgana Shop

На врв Bottom