"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Реално и ја да сум од некој од тие малите гратчиња,би глеал да фатам магла или кон Скопје или надвор. Нема никаква иднина во внатрешноста,бар за мојот начин на живот. А и не глеам зашто луѓето што живеат таму треба да се секираат за тоа,коа самата власт не се секира.
Твоето селење нема да го реши проблемот на градот во кој што живееш. И јас можам да се иселам, ама не е тоа тоа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не е проблемот кој дошол и зашто дошол, туку како се понаша!
Неможе јас од Скопје да идам во Битола, Охрид, Штип или каде и да е и да јадам гована како тоа се села, не ги бива и нз што а уште седам таму!
Е тука е проблемот другар!
Оди каде сакаш, и зборувај што сакаш. Kому му е гајле?

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Твоето селење нема да го реши проблемот на градот во кој што живееш. И јас можам да се иселам, ама не е тоа тоа.
Ако го реши мојот проблем,ме заболе за градот. Еден живот имаме,сигурно нема да го посветам на развивање на градот.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Тоа за квалитетот на дипломите е друг муабет. Ама има и луѓе од провинција што имаат знаење и си ги заслужиле. И не сите од провинција работат во администрација. И не е бесплатно студирањето, не знам од кај ти е тоа, дури на нас од провинција поскапо ни излегува - партиципација, книги, кирија, јадење, па ај за превоз да си одиш дома за викенд, па дома твоите да си ги платат сметките и се тоа со една плата од 13 000 денари. Работата е што се е сконцентирано во Скопје. Што ќе ми е мене во мојот град празна индустриска зона? Сите фабрики шо ги имаше пропаднаа и отидоа под стечај. Луѓето углавно живеат од земјоделство и сточарство. И утре јас кога пример, станам магистер и ми се пружи шанса да се вработам во Скопје, треба да одбијам и да се вратам дома да садам компир и пасам овци само за на вас да не ви правам гужва?
Ako se zatne so vrabotuvanje vo javen sektor realno so taa diploma i magisterij moze samo gzot da si go izbrises. Sigurno ne mislese na vrabotuvanje kaj ovie turbo investiciive od stranskite *spasiteli* neli....
:icon_lol:

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Ако го реши мојот проблем,ме заболе за градот. Еден живот имаме,сигурно нема да го посветам на развивање на градот.
Тоа е големината на одредени луѓе, се обидуваат да направат или развијат нешто во случај да го нема тоа. А ти тури му пепел. Ти завидувам на филозофијата, нема што.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ne mi e jasno kako uspea vladata-vladite do sega da kreiraat tolku drzavnoparazitski rabotni mesta za site dovleckani provincijalski fikusi od nadvor. Toa ti e veke uber sposobnost, mora da se priznae. I so e najinteresno, od kade pari za cela taa bagra.
:D

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Ne mi e jasno kako uspea vladata-vladite do sega da kreiraat tolku drzavnoparazitski rabotni mesta za site dovleckani provincijalski fikusi od nadvor. Toa ti e veke uber sposobnost, mora da se priznae.
:D
Види за државна работа разбирам да се селат и работат во Скопје, и тие се ѓраѓани на Р. Македонија.

Член од
28 јануари 2015
Мислења
518
Поени од реакции
2.870
Ako se zatne so vrabotuvanje vo javen sektor realno so taa diploma i magisterij moze samo gzot da si go izbrises. Sigurno ne mislese na vrabotuvanje kaj ovie turbo investiciive od stranskite *spasiteli* neli....
:icon_lol:
А кој рече дека сите шо се од провинција се заинтересирани да влезат во администрација? Не сите учат за тоа.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Луѓе како тебе на времињата држави распаѓале, се надевам малку луѓе како тебе мислат дека треба да ја баталиме внатрешноста и правец главен град. Ти наместо за рамнотежа да збориш, ти за празнење на градови си се фатил.
Мене душата ме боли кога гледам како се распаѓа „внатрешноста“. Ама не сакам да бидам лицемерен. Секој има еден живот и треба да го проживее што подобро и поквалитетно. А во МК, Скопје нуди далеку подобри и поквалитетни услови за живот. А ти, ако не сакаш да распаѓаш држави, ако не си од Скопје, повели да живееш во Берово, Демир Хисар... страшно ќе си исполнет. Ако имаш работа ќе си најсреќен на светот. А за културно забавен живот... ќе чекаш некоја партија да организира предизборен митин, па да донесе некој пеач да испее некоја песна.
Јас да се прашувам, се би сторил „провинцијата“ да има причина да не оди во Скопје. Некој друг ја распаднал државата на овој план и сега не мислам да туркам ѕид со главата. Не вреди. Караванот (животот) си врви.

Kajgana Shop

На врв Bottom