"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Збори? хехе добро и ја така зборам ама нема везе :) не им го трљам на нос на другите тоа иако мислам дека после 3-4-5 години треба да научи секој да зборува како што треба. И во штип да се преселам мислам дека ќе почнам така да зборам што е и нормално.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.806
Поени од реакции
25.259
Не можеш. Скопјани се тие што живееле пред 1945 и нивните потомци и сите што се преселиле негде до земјотресот (иронизирам). Денеска најгласни против сељаците и нивното доселување во Скопје се оние чии родители се доселиле во Скопје после 1945 до 1965. Имам еден близок пријател (поранешен) таков, баба му збореше кумановски ама не кумановски него она некој дијалект од пештера излезена, си везеше пиперки на тераса во сред центар и имаше многу смешно уникатно име (да не го спомнувам може ќе ме прочита внукот мојот пријател поранешен). Сега го гледам на фејсубк најактивен е против сељаците и остава еднаш месечно онакви коментари као - научете како се збори скопски кога се доселувате, стоп на миграциите и тн.
Он за мене е типичен репрезент на тие што се најгласни против "сељаците" денес.
А што има врска баба му со сегашната ситуација? Демек и он имал сељачки корени? Па ОК, ете имал, сега е горд скопјанец, утре може да биде парижанин ако натаму го води животот. Се адаптирал зошто сега тоа да не го направат и другите, нема ништо лошо во тоа. Проблемот е со тие што од пештера ќе се симнат во градот и продолжуваат да живеат и зборат пештерски. Ова со генерациите е чиста глупост и тотално небитна ствар углавно форсирана овде од неадаптабилни сељаци кој сакаат да живеат во Скопје а притоа да продолжат да комуицираат со некој пештерски дијалект на кој ние треба да се прилагодиме. Смешка жива, секаде луѓето гледаат да се прилагодадат на мештаните, да бидат прифатени, да напредуваат само во Македонија оние од пештерите водат инат не дека не можат него знаат дека имаат сигурни ПАРТИСКИ обезбедени работни места па не им е битно како ќе бидат прифатени. Никој не им брани, ако така сметаат нека продолжат ама за нас ќе бидат само багра неадаптабилни сељаци. Едноставно ќе почекаме да изумрат ко баба му на другар ти, нивните поколенија ќе бидат луѓе, јеби га овие едноставно немаат памет да сфатат дека нема ништо лошо ако прифатиш некој локални работи...[DOUBLEPOST=1422191911][/DOUBLEPOST]
Збори? хехе добро и ја така зборам ама нема везе :) не им го трљам на нос на другите тоа иако мислам дека после 3-4-5 години треба да научи секој да зборува како што треба. И во штип да се преселам мислам дека ќе почнам така да зборам што е и нормално.
Фала богу, тоа е тоа... Утре да се преселиш таму и треба да научиш да збориш ко нив и да го прифатиш нивниот ритам на живеење.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
поентата ми е дека не може ти при жива баба што те израснала и што е сељанка (по негови стандарди) да спречууваш и ругаш други луѓе што се доселуваат тука. Она не се адаптирала воопшто а сега еј чекај другиве нека се адаптираат. Нека ја оправи баба му прво па нека расправа за другите или можда се срами од неа а посредно и од себе и своето потекло.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.806
Поени од реакции
25.259
поентата ми е дека не може ти при жива баба што те израснала и што е сељанка (по негови стандарди) да спречууваш и ругаш други луѓе што се доселуваат тука. Она не се адаптирала воопшто а сега еј чекај другиве нека се адаптираат. Нека ја оправи баба му прво па нека расправа за другите или можда се срами од неа а посредно и од себе и своето потекло.
А како ги спречува? Да не поставил барикади некаде?

Баба му не се адапитрала и останала сељанка. Такви еве има и ден денес, нивните поколенија ќе се адаптираат. Цела работа е дали и таа прва генерација на новодојденци сака да биде прифатена и да има подобар и поквалитетен живот во сега и нивниот дом - Скопје или ќе останат со нивните пештерски сфаќања и дијалекти.

Трагично е тоа што пред 3 генерации кога баба му се доселила и немало толку школувани луѓе иако тоа не треба да е изговор, денес овие се „мозоци“ у споредба со таа генерација е неможат некој прости работи да сфатат.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Жалам ако така ги перцепираш тие што се доселуваат. Меѓу нив има добри луѓе, глупи луѓе и тн. не може да генерализираме. Живеам во зграда во која нема доселени луѓе и добри 25% може да се опишат како сељаци на пример :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.806
Поени од реакции
25.259
Жалам ако така ги перцепираш тие што се доселуваат. Меѓу нив има добри луѓе, глупи луѓе и тн. не може да генерализираме. Живеам во зграда во која нема доселени луѓе и добри 25% може да се опишат како сељаци на пример :)
Јас не реков дека се лоши или глупи сите што се доселиле. Повеќето се трудат и се адаптираат и се ОК.

Оние што одбиваат тоа да го направат се тоа што се - неадаптабилни сељаци. Меѓу нив има функционери, професори, чистачи буквално се. Она што во голема мера го имаат заедничко е дека углавно добиле работа во Скопје со партиски врски па сега демек не им е гајле за скопје и скопјани.

Имај на ум дека утре таква багра тебе ќе ти ги „школува“ децата, ќе те „лечи“ у болница или ќе треба да ти „сврши“ некоја административна работа...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Јас не реков дека се лоши или глупи сите што се доселиле. Повеќето се трудат и се адаптираат и се ОК.

Оние што одбиваат тоа да го направат се тоа што се - неадаптабилни сељаци. Меѓу нив има функционери, професори, чистачи буквално се. Она што во голема мера го имаат заедничко е дека углавно добиле работа во Скопје со партиски врски па сега демек не им е гајле за скопје и скопјани.

Имај на ум дека утре таква багра тебе ќе ти ги „школува“ децата, ќе те „лечи“ у болница или ќе треба да ти „сврши“ некоја административна работа...
Ти ги земаш со цел памет домолицидните Скопјани како некоја совршена генетска конструкција на што треба сите да стремат и адаптираат на нивните потреби.
Миленко Карика Која Недостаје Неделковски е еден егземплар на нив, ми се чини дека така како што сме тргнати не во брознено време покрај толку споменици што ги направија, ќе се вратиме во неолит за да бидеме како Миленко.
Анчо имаш некоја статистика колку од старите Скопјани се баш таква багра што треба да ти ги врши тие услуги?
Како тие да не се партиски послушниви, како тие да не ги вработуваат некаде.
Напротив мислам дека поголем процент од тие стари Скопјани се инфилтрирани во сите пори на општеството и без никаков труд се напикани во институции.
На факс во времето семинарските на старите Скопјани му ги пишуваа баш децата од провинција и му полагаа предмети.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.806
Поени од реакции
25.259
Ти ги земаш со цел памет домолицидните Скопјани како некоја совршена генетска конструкција на што треба сите да стремат и адаптираат на нивните потреби.
Миленко Карика Која Недостаје Неделковски
е еден егземплар на нив, ми се чини дека така како што сме тргнати не во брознено време покрај толку споменици што ги направија, ќе се вратиме во неолит за да бидеме како Миленко.
Анчо имаш некоја статистика колку од старите Скопјани се баш таква багра што треба да ти ги врши тие услуги?
Како тие да не се партиски послушниви, како тие да не ги вработуваат некаде.

Напротив мислам дека поголем процент од тие стари Скопјани се инфилтрирани во сите пори на општеството и без никаков труд се напикани во институции.
На факс во времето семинарските на старите Скопјани му ги пишуваа баш децата од провинција и му полагаа предмети.
Нормално дека треба да се стремат и адаптираат ако веќе се преселиле.

Миленко е поединец. Имаш секакви поединци од двата табора не гледам поента да се генерализира. Јас никаде не реков дека сите што не се од ск се сељаци.

Тие може ги вршат таквите услуги ама се во својот град и се однесуваат и зборат нормално, со нив лесно се разбираме. Овие другите дошле од планина и продолжуваат да се однесуваат така - има разлика.

Нормално дека ќе има голем дел вработени во институциите, нормална работа, таму живеат они аплицирале за тие места ко секој друг. Разликата е кога треба да имаш контакт со некој од институциите можеш да се разбереш и да завришиш работа во скопје со скопјаните а со овие другите е многу потешко. Не гледам логика некој од струмица на пример да е вработен во општина центар и да ми решава локални проблеми а притоа на пример да нема поима ни каде е мојата улица. Имаше уште еден пример неколку страни поназад за асистент кој цепа на некој пештерски дијалект и никој не го разбира. Не гледам што е тука нејасно.

И кој е тука глупиот?

Член од
20 јануари 2015
Мислења
101
Поени од реакции
91
Не можеш. Скопјани се тие што живееле пред 1945 и нивните потомци и сите што се преселиле негде до земјотресот (иронизирам). Денеска најгласни против сељаците и нивното доселување во Скопје се оние чии родители се доселиле во Скопје после 1945 до 1965. Имам еден близок пријател (поранешен) таков, баба му збореше кумановски ама не кумановски него она некој дијалект од пештера излезена, си везеше пиперки на тераса во сред центар и имаше многу смешно уникатно име (да не го спомнувам може ќе ме прочита внукот мојот пријател поранешен). Сега го гледам на фејсубк најактивен е против сељаците и остава еднаш месечно онакви коментари као - научете како се збори скопски кога се доселувате, стоп на миграциите и тн.
Он за мене е типичен репрезент на тие што се најгласни против "сељаците" денес.
Ти се чудам на умот што го имаш.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Нормално дека треба да се стремат и адаптираат ако веќе се преселиле.
Треба да се адаптираат и да се стремаат не на потребите на староседелците, туку на потребите на општественото уредување и моралните норми на таа држава.
Племенските заедници завршија многу, многу оддамна.

Миленко е поединец. Имаш секакви поединци од двата табора не гледам поента да се генерализира. Јас никаде не реков дека сите што не се од ск се сељаци.
Не рече така, ама направи стереотипи дека проблемот во Скопје се провинцијалците кои не се однесуваат соодветно.
Според твоите истражување отприлика процентуално колку од старите Скопјани се сељаци, а колку пак од провинцијалците се сељаци.
Чисто твои размислувања прецентуално, не мора некоја елоборација во Пауер Поинт.
70-30%?

Тие може ги вршат таквите услуги ама се во својот град и се однесуваат и зборат нормално, со нив лесно се разбираме. Овие другите дошле од планина и продолжуваат да се однесуваат така - има разлика.
Имаш проблем да се разбериш со провинцијалците во Скопје? Сериозно ова? Замисли да беа од Австралија тогаш? Како ќе се разберевме тогаш со нив.
Дај не ме заебавај, кои се тие што зборуваат толку лошо македноски што не можеш да се разбериш?
Нормално дека ќе има голем дел вработени во институциите, нормална работа, таму живеат они аплицирале за тие места ко секој друг. Разликата е кога треба да имаш контакт со некој од институциите можеш да се разбереш и да завришиш работа во скопје со скопјаните а со овие другите е многу потешко. Не гледам логика некој од струмица на пример да е вработен во општина центар и да ми решава локални проблеми а притоа на пример да нема поима ни каде е мојата улица.
.

Не е нормално да се вработуваат само Скопјани или Велешани или пак било кои на работни места во било која институција.
Тоа е дискриминација!
Зошто мислиш дека тој од Струмица не ги дели истите проблеми со тој од Центар кога веќе живее таму?
Сигурно кога ќе заврши со работа во општина Центар не си оди во Струмица со хеликоптер обезбеден од Жерновски, туку живее во Скопје.
Замисли тек Албанци да требаше да слушаш во институции како ќе ти беше тешко за разбирање...Oh wait..

Имаше уште еден пример неколку страни поназад за асистент кој цепа на некој пештерски дијалект и никој не го разбира. Не гледам што е тука нејасно
Не верувам дека го има тоа и нели рековме дека тој е само еден поединец претходно како Миленко.
Излегува дека тебе најголемиот проблем што го прават провинцијалците во Скопје е што не зборуваат на скопски дијалект.
Провинцијалците во Скопје се најголем дел високо образовани кадри кои што завршиле факултет и од причина што нема доволно работа во нивното место се преселиле Скопје.
Голем дел од нив се лојални граѓани и работливи луѓе од причина што морат да си ја плаќаат киријата и да си обезбедат храна за себе и за семејството ако го имаат.
И тебе овие луѓе ти се најголем проблем кога ќе се вратиш на одмор 15 дена во годината во најзагадената смрдлива дупка во Европа.
Не бери гајле, заминуваат колку што можат токму овие луѓе надвор да си го бараат чарето и ќе останат асли Скопјаните за да се опраи градот.

И кој е тука глупиот?
Преслушај се.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.911
Поени од реакции
11.671
Прво не поделија на Македонци и Шипци. Сега на Скопјани и Провинцијалци.
Алал да и е на владава. И алал да ви е на вас што отидовте да гинете за туѓи интереси па сега крив ви е ку*ов. Излезете од стегите и обединете се за револуција, вака до утре ќе пенетрираат длабоко во вашиот анус.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Бавча некад е попаметно да молчиш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.806
Поени од реакции
25.259
Треба да се адаптираат и да се стремаат не на потребите на староседелците, туку на потребите на општественото уредување и моралните норми на таа држава.
Племенските заедници завршија многу, многу оддамна.

Не рече така, ама направи стереотипи дека проблемот во Скопје се провинцијалците кои не се однесуваат соодветно.
Според твоите истражување отприлика процентуално колку од старите Скопјани се сељаци, а колку пак од провинцијалците се сељаци.
Чисто твои размислувања прецентуално, не мора некоја елоборација во Пауер Поинт.
70-30%?

Имаш проблем да се разбериш со провинцијалците во Скопје? Сериозно ова? Замисли да беа од Австралија тогаш? Како ќе се разберевме тогаш со нив.
Дај не ме заебавај, кои се тие што зборуваат толку лошо македноски што не можеш да се разбериш?
.

Не е нормално да се вработуваат само Скопјани или Велешани или пак било кои на работни места во било која институција.
Тоа е дискриминација!
Зошто мислиш дека тој од Струмица не ги дели истите проблеми со тој од Центар кога веќе живее таму?
Сигурно кога ќе заврши со работа во општина Центар не си оди во Струмица со хеликоптер обезбеден од Жерновски, туку живее во Скопје.
Замисли тек Албанци да требаше да слушаш во институции како ќе ти беше тешко за разбирање...Oh wait..

Не верувам дека го има тоа и нели рековме дека тој е само еден поединец претходно како Миленко.
Излегува дека тебе најголемиот проблем што го прават провинцијалците во Скопје е што не зборуваат на скопски дијалект.
Провинцијалците во Скопје се најголем дел високо образовани кадри кои што завршиле факултет и од причина што нема доволно работа во нивното место се преселиле Скопје.
Голем дел од нив се лојални граѓани и работливи луѓе од причина што морат да си ја плаќаат киријата и да си обезбедат храна за себе и за семејството ако го имаат.
И тебе овие луѓе ти се најголем проблем кога ќе се вратиш на одмор 15 дена во годината во најзагадената смрдлива дупка во Европа.
Не бери гајле, заминуваат колку што можат токму овие луѓе надвор да си го бараат чарето и ќе останат асли Скопјаните за да се опраи градот.

Преслушај се.

Под морални вредности меѓу другите работи спаѓаат и меѓучовечкото однесување и интеракција. Факт е дека тоа не го прават соодветно затоа се и ваквите теми. Племенските заедници ни од далеку не се завршени во МКД, погледни само како се групираат во кланови низ државните установи.

Од моја гледна точка - 2% на 30%. Нормално тука секој гледа различно зависно од неговите искуства и интеракција што ја имал со другите.

Да сериозно. Преку глава ми е од милјарда дијалекти што треба да ги слушам. Струмичани и кумановчани на пример ми се тешки за пратење поготово кога зборат брзо, а кавадарчани не можам да ги сфатам сериозно онака кога ги слушам ми е ко цацко да ми збори. :pos:На крај крајева што сум јас должен да дешифрувам секакви дијалекти, сепак они се тие што дошле овде за подобра иднина.

Тој од струмица не знаше некој основни работи како на пример каде е улицата која е бааги позната. Не знаеше дека постојат подземни канали долж улицата дури ме убедуваше дека такво нешто нема иако буквално каналот се урна и имав 4 метри долга а 2 метри длабока дупка пред влезот на куќата. Деца играат таму секој ден, коли шибаат цела кола можеше комотно да пропадне а овој ме гледаше ко муле и ми објаснуваше дека таквно нешто нема таму дека канали имало подоле. Цела ситуација беше циркуз и не е единствена...
Шипците не ги дискутираме тие си се посебна приказна зар треба со нив да се рамниме, толку ли е тешко да се адаптирате према локалното население?

Да, најголем проблем се тие што неможат да се адаптираат да зборат на скопски дијалект или барем литературно. Сеедно ми е дали ми зборат скопски или литературно. Проблем се и тие што партиски добиле работа (ова важи и за скопјани, само што во скопје ете штрчат повеќе тие од провинција највеќе поради дијалектот) поготово во клучни сектори како образование.

Kajgana Shop

На врв Bottom