Норвешка, барем читај како што пишува. И точно, јас се жалев, а не плукав по нив. За разлика од нив и повеќе од спремен сум да учам јазик и да се приспособам на тамошниот начин на живот, а не тие на мене. Има разлика.
Тоа едно. Второ, погрешно е алибито за преселување во Скопје од друго место во Македонија. Прво немало факултети. Точно, немаше. Сега има и ова не важи. Кога одиш некаде на студии да не остануваш трајно таму? НЕ. Второ немало болници. Сега има и ова оправдување не важи. Оној кој има потреба од лекување доаѓа, завршува лекувањето и се враќа. Не се преселува таму. Трето, немало работа. Точно затоа што сите апаши од таму дојдоа во Скопје да отворат фирми. Отворете фирми таму, развивајте пазар и ќе има работа. Сите од помалите места, посебно од село, имаат ниви што пропаѓаат. Сакаат да бидат во фотеља, а не во кал. Четврто не било развиено во било која смисла што не влегува во претходните. И ова е точно. Да живееја таму ќе го развијат, а не да чекаат друг да го прави тоа за нив. Не држат вода причините за преселување. Сакам да живеам во Скандинавија затоа што тоа е друг свет за нас. А Македонија е исти курац секаде. Дали во Скопје или во друг град. Исти закони, исти услови...
Постот ти е толку бесмислен, не знам што да кажам.
Да, да, најбитното беше дали е Шведска или Норвешка.
Тоа е еден
сосема друг свет, немој да мислиш дека ако го научиш јазикот до ниво Б2 дека си веднаш еден од нив. И сигурна сум дека и ти ќе прифатиш помала плата од Норвежанецот. Исто како и оној дојденецот во СКопје. Оти и тој како тебе има карта во еден правец, мора да се снајде ако не сака со електро факултет да биде конобар у родното му гратче.
Во Македонија секој може да си оди и да живее каде сака. Никој не треба да образложува зошто избрал да живее ваму или таму.
Тој што сака да работи у канцеларија, сигурно има завршено школо. Ти оти не се пријави у Норвешка да чистиш веце или да бидеш колпортер на весници? Оти имаш школо за нешто повеќе. Како и дојденецот во СКопје.
Прочитај го текстот, ќе видиш дека и во Норвешка има такви што мислат како тебе, само што ти таму ќе бидеш од другата страна.
...U Oslu su stranci baš getoizirani. Istočni dio Osla je geto. U tom dijelu grada, gdje sam i ja živio, oko 95 je posto stranaca. A i stranci imaju svoje kategorije. Imaš
zapadne useljenike; Šveđane, Engleze, Amerikance, Nijemce..., koji su im ok. Oni su super. Onda imaš broj dva –
istočnu Europu. To je stoka s istoka. Zatim idu muslimanske zemlje: imaš dosta Pakistanaca. Oni najdonji su Afrikanci: Somalija, Nigerija...