"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
@INDIJANEC123 Таквите како тебе се исклучок. Сите други го прават правилото. Ако од 10 луѓе 8 прават нешто, тогаш тоа е оправдана генерализација. Не ми беше целта да делам на ваши и наши, но не може да се затворат очи на работи кои секојдневно се случуваат. Доаѓа еден, со него влече уште најмалку 5 души. Доаѓа некој да инвестира и тој повеќето вработени ги влече од местото од каде што дошол. Галамат во автобус и по улица, мислиш го ослободиле градов. На интервју за работа намалуваат цена на труд (кај мене доаѓаа на интервју по 10 луѓе и само тие што беа надвор од Скопје преговараа за пониска плата). Во згради во Центар и Козле ѓубрето го оставаат пред врата во ходник или пред влез на зграда. Можам да те однесам кај такви сам да се увериш. Каде и да живееш ќе го користиш јазикот на тоа место или литературниот јазик, а не од инат ќе зборам на свој дијалект. Овие нешта сметаат. Не луѓето како луѓе. И уште ова. Англичаните не отишле во Северна Америка да бараат подобар живот, туку да окупираат.
Ти нели се жалеше дека не те примиле на работа во Шведска зашто не си знаел шведски? Значи, криво ти е што не те примиле на работа во туѓа држава чиј јазик не го знаеш, а мрчиш против некого што во матичната држава си го бара местото под сонцето?!

Т

Триптико

Гостин
Ти нели се жалеше дека не те примиле на работа во Шведска зашто не си знаел шведски? Значи, криво ти е што не те примиле на работа во туѓа држава чиј јазик не го знаеш, а мрчиш против некого што во матичната држава си го бара местото под сонцето?!
Норвешка, барем читај како што пишува. И точно, јас се жалев, а не плукав по нив. За разлика од нив и повеќе од спремен сум да учам јазик и да се приспособам на тамошниот начин на живот, а не тие на мене. Има разлика.

Тоа едно. Второ, погрешно е алибито за преселување во Скопје од друго место во Македонија. Прво немало факултети. Точно, немаше. Сега има и ова не важи. Кога одиш некаде на студии да не остануваш трајно таму? НЕ. Второ немало болници. Сега има и ова оправдување не важи. Оној кој има потреба од лекување доаѓа, завршува лекувањето и се враќа. Не се преселува таму. Трето, немало работа. Точно затоа што сите апаши од таму дојдоа во Скопје да отворат фирми. Отворете фирми таму, развивајте пазар и ќе има работа. Сите од помалите места, посебно од село, имаат ниви што пропаѓаат. Сакаат да бидат во фотеља, а не во кал. Четврто не било развиено во било која смисла што не влегува во претходните. И ова е точно. Да живееја таму ќе го развијат, а не да чекаат друг да го прави тоа за нив. Не држат вода причините за преселување. Сакам да живеам во Скандинавија затоа што тоа е друг свет за нас. А Македонија е исти курац секаде. Дали во Скопје или во друг град. Исти закони, исти услови...

Последно уредено од модератор:
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Норвешка, барем читај како што пишува. И точно, јас се жалев, а не плукав по нив. За разлика од нив и повеќе од спремен сум да учам јазик и да се приспособам на тамошниот начин на живот, а не тие на мене. Има разлика.

Тоа едно. Второ, погрешно е алибито за преселување во Скопје од друго место во Македонија. Прво немало факултети. Точно, немаше. Сега има и ова не важи. Кога одиш некаде на студии да не остануваш трајно таму? НЕ. Второ немало болници. Сега има и ова оправдување не важи. Оној кој има потреба од лекување доаѓа, завршува лекувањето и се враќа. Не се преселува таму. Трето, немало работа. Точно затоа што сите апаши од таму дојдоа во Скопје да отворат фирми. Отворете фирми таму, развивајте пазар и ќе има работа. Сите од помалите места, посебно од село, имаат ниви што пропаѓаат. Сакаат да бидат во фотеља, а не во кал. Четврто не било развиено во било која смисла што не влегува во претходните. И ова е точно. Да живееја таму ќе го развијат, а не да чекаат друг да го прави тоа за нив. Не држат вода причините за преселување. Сакам да живеам во Скандинавија затоа што тоа е друг свет за нас. А Македонија е исти курац секаде. Дали во Скопје или во друг град. Исти закони, исти услови...
Постот ти е толку бесмислен, не знам што да кажам.
Да, да, најбитното беше дали е Шведска или Норвешка.
Тоа е еден сосема друг свет, немој да мислиш дека ако го научиш јазикот до ниво Б2 дека си веднаш еден од нив. И сигурна сум дека и ти ќе прифатиш помала плата од Норвежанецот. Исто како и оној дојденецот во СКопје. Оти и тој како тебе има карта во еден правец, мора да се снајде ако не сака со електро факултет да биде конобар у родното му гратче.

Во Македонија секој може да си оди и да живее каде сака. Никој не треба да образложува зошто избрал да живее ваму или таму.
Тој што сака да работи у канцеларија, сигурно има завршено школо. Ти оти не се пријави у Норвешка да чистиш веце или да бидеш колпортер на весници? Оти имаш школо за нешто повеќе. Како и дојденецот во СКопје.

Прочитај го текстот, ќе видиш дека и во Норвешка има такви што мислат како тебе, само што ти таму ќе бидеш од другата страна.

...U Oslu su stranci baš getoizirani. Istočni dio Osla je geto. U tom dijelu grada, gdje sam i ja živio, oko 95 je posto stranaca. A i stranci imaju svoje kategorije. Imaš zapadne useljenike; Šveđane, Engleze, Amerikance, Nijemce..., koji su im ok. Oni su super. Onda imaš broj dva – istočnu Europu. To je stoka s istoka. Zatim idu muslimanske zemlje: imaš dosta Pakistanaca. Oni najdonji su Afrikanci: Somalija, Nigerija...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Ја би да сам швеџанин гетоизиран у Ослу. Фата је Фата ал двапут је двапут :vozbud:

Т

Триптико

Гостин
@langelina прочитај убаво што сум напишал и ќе ја видиш разликата. Не само да претрчуваш преку текстот. А за гетоизирање имам напишано на друга тема. Секој ќе остане странец колку што само тој сака да биде. Ако не се прифати нивниот начин на живот, секогаш ќе бидеш странецот во нивниот град/држава...како сакаш кажи.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Т

Триптико

Гостин
Пред да се обвинуваме и по маала, можеби треба да прочитаме зошто се случува она што го критикувавме во бившиот систем. Мада повеќемината тоа веќе го знаеме.
Градејќи го Скопје, ја запустеа источна Македонија
И Скопјани се криви за ова нели? Па тие "вашите" го направија тоа. Градоначалник на Скопје никогаш не бил Скопјанец, Премиер исто (сегашниов е од Штип), министриве сите од свирипичино дојдени... Провинција ни ја води државата, затоа у курац е отидена.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.165
Поени од реакции
6.046
И Скопјани се криви за ова нели? Па тие "вашите" го направија тоа. Градоначалник на Скопје никогаш не бил Скопјанец, Премиер исто (сегашниов е од Штип), министриве сите од свирипичино дојдени... Провинција ни ја води државата, затоа у курац е отидена.
Демек ние Скопјани сме попаметни па ќе ја опраевме? Лопови ни ја водат државата 20 и кусур години, без разлика од кај се. Затоа ни е у курац отидена.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Јбг, не ми беше тоа поентата пошо е релативно самото место више мање и е детерминирано од долгорочните политики (во разни сфери кои најмногу влијаат врз причините за мигрирање) на владите. Тоа датира од поодамна. Едно време беше ради озна/удба, последните над 30 години веројатно најповеќе од економски причини (затворање на погоните кои како така го издржуваа населението и селидба на капиталот и моќта во Скопје, без разлика на потеклото на моќниците, а тоа пак веројатно си има свои причини) Наместо Скопје можеа да го одберат Штип на пример за централизација па ако јас како скопјанец отидев во Штип, сигурно и штипјани ќе негодуваа заради проблемите со работа, плата, концентрација на луѓе во нивниот град. Доколку капиталот останеше во тие региони, инфраструктурата, сообраќајот како и развој на дуп-ови гуп-ови се изменеше во корист на регионите освен скопскиот, како и распределба на оние милијарди дадени на сенекаквите проекти во неколку скопски општини, нормално кој е будала да доаѓа овде ако таму има поголема можност за вработување, плата, забава, повеќе бизнис-повеќе пари, трговски центри, паркови, жичари или каде се води скоро цел бизнис...

Накратко, заради тие себични да не кажам криминални политики (на страна неколкуте миграции во бившиот систем), ние имаме најмалку 2 егзодуси во независна Македонија. Едниот во 90тите заради приватизација, другиот последните 5-10 години, заради големата добивка на владеачките партии од партизација и централизација.
Што се однесува до Скопје, во минатото постоеја неколку маала. Ако прочиташ за повеќето од овие маала, главно населението биле доселеници (некои називи сами говорат Карадаг, Дебар, Маџир, тафталиџе...). Тоа го говорат и податоците за бр. македонци во 20тите (околу 30.000).

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Друго ми е муабетот цело време. Никој нема проблем со тоа што некој ќе дојде во Скопје во потрага по подобар живот. Проблемот е што оваа котлина како таква не може да прими 2 милиони народ. Не може сите да дојдат овде, а нивните места да ги развива некој друг. Плус сето она што го кажав претходно.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Друго ми е муабетот цело време. Никој нема проблем со тоа што некој ќе дојде во Скопје во потрага по подобар живот. Проблемот е што оваа котлина како таква не може да прими 2 милиони народ. Не може сите да дојдат овде, а нивните места да ги развива некој друг. Плус сето она што го кажав претходно.
Па оди ти во Виница или Македонска Каменица и развивај ги малку.

Т

Триптико

Гостин
Па оди ти во Виница или Македонска Каменица и развивај ги малку.
Јас да ги развивам? А тие од таму што прават? Ова е основата на целиот проблем. Да сум роден таму, па да развивам.
Цела Виница му ја здувна во Италија. Тие очигледно не сакаат да развиваат, па не гледам потреба некој од тука да го прави тоа во нивно име.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас да ги развивам? А тие од таму што прават? Ова е основата на целиот проблем. Да сум роден таму, па да развивам.
Не, гледам дека си загрижен за состојбите во провинцијата, па покажи со пример како се развиваат. Покажи со пример како покрај едноставниот факт дека сите пари се слеваат во Скопје, дека Македонија е централизирана на секој можен начин, провинцијалците треба некако магично да ја развиваат провинцијата.

Оди во Пробиштип и покажи како тоа се прави.

Т

Триптико

Гостин
@Ставрогин Мене искрено ме боли за состојбите во провинција колку што ги боли сите дојдени во Скопје за градов. Главни во оваа држава се токму тие од провинција. Што не ги прашате нив зошто сите пари ги носат во Скопје? На крај краева на сите ќе ни олесни доколку се смени главниот град на државата. Нека биде кој сакаат. Па да видиме како ќе биде тогаш.

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
@Ставрогин Мене искрено ме боли за состојбите во провинција колку што ги боли сите дојдени во Скопје за градов. Главни во оваа држава се токму тие од провинција
Со ова размислување ти како скопјанец ќе беше идеален за водач на државата. Тоа сакаш да кажеш?

Kajgana Shop

На врв Bottom