Градење верски објекти заради потреба или од инат?

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
M

.:makedonec:.

Гостин
Во последно време двете најголеми верски заедници во државава забрзано градат верски објекти. Едната да ја прикаже Македонија како Христијанска земја, а другата како Муслиманска земја.. Иако има доволно обејкти и за двете и треба да се одржуваат веќе постоечките, тие не запираат со градењето.

Најновото доаѓа од ИВЗ на Македонија и бара изградба на џамии каде нема муслиманско население и каде поголемиот број на населението според последните пописи се атеисти.
---------------------
ИВЗ бара џамии во Центар, Маџир маало и Ново Лисиче

Изградба на Бурмали џамија во Центар, џамија во Маџир маало и во Ново Лисиче, побараа претставниците од ИВЗ. Тие ја прашаа градската власт дали во новиот план е предвидена изградбата на овие џамии. Доколку не е, најавија дека писмено ќе се обратат до Градот за да им се дозволи изградба на ваквите објекти.

Освен џамиите, дел од присутните прашуваа и за структурата на вработените во Градот Скопје. „Зошто Градот Скопје има 127 надворешни соработници, а меѓу нив нема ниту еден Албанец“, праша претставник од Општината Чаир, за време на стручната расправа по нацрт Генералниот урбанистички план во општината.
Од општината му одговрија дека Конкурсот е отворен за сите, без разлика на боја на кожа, верска или етничка припадност. „Ние со сила никого не можеме да натераме да се пријави на конкурсот“, одговорија оттаму.
-----------------------------
Извор: http://www.skopjeinfo.mk/gradot/420663979/ibz-bara-dzamii-vo-centar-madzir-maalo-i-novo-lisice

P.S. Ако темава не е за тука, префрлете ја или канта.

И сеа да се изјаснам јас:
Признавам не сум некој голем верник, ама ова што се случува може да го забележат сите. И според мене има доволно верски објекти и наместо да се трошат пари на нови, да се гледа да се зачуваат веќе постоечките затоа што навистина има премногу и нема потреба од повеќе.

Аман бе ... аман бе џамии ли нема у Македонија па уште ќе градат, да не планираат за секој од нив да си изградат по една, очигледно е дека насилно сакаат државава да ја направат исламска,... спази им ги само барањата какви се , поточно у каква форма се, некако насилнички ми доаѓаат и многу потценувачки, како што пишуваше погоре ... ''Тие ја прашаа градската власт дали во новиот план е предвидена изградбата на овие џамии. Доколку не е, најавија дека писмено ќе се обратат до Градот за да им се дозволи изградба на ваквите објекти. '' хахаха , нели ви доаѓа некако ова многу потценувачки, чекај бе машко абе ред има тука бе како тоа, ако го немало тоа у планот они пак ќе си поднеселе барање, господ да чува и да бране :tapp: :D, ... во земја со околу 70 % христијанско население очекуваат да воспостават исламска култура хах ...ха ха хах ...:facepalm:

P.S - Како бе мајката тоа кај сакат си градат џамии се прашувам, нема ли некој ред или некој закон со кој се забранува тоа, чекај бе луѓе значи неможе на пример некаде каде 95 % се христијани да се гради џамија ,што ќе прават немуслиманите слушалки ли ќе ставаат на ушите и Антена 5 и Mетрополис секој ден ќе ги слушаат... незнам оваа нашава работа до кај ќе оди овака ...(n) :unsure:

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
kaj i da e za nekolku godini i ke staneme mnozinstvo muslimani nego hristijani, ne za inat jas sepak mislam deka dobro e od sega da se izgradi i jas imam potreba od dzamija vo centar.
Имаш ли уште некоја желба, Бекир-баба? Да ти купиме 9 годишна девица од Судан можеби? Цените паднале, сега можеме да ја пазариме за 2 кози. Ако сакаш и со отсечен клиторис, треба доплата во износ од три кокошки. Ама нема да биде проблем, пошто ете имаш потреба јебига.

Channar

гастроентерохепатолог
Член од
3 јуни 2011
Мислења
199
Поени од реакции
255
-Инат
-Увопробијно сабајлечко потсетување и промовирање на братската љубов
Ако ме разбирате...

SayWhaat!?

олимпион
Член од
11 јуни 2011
Мислења
109
Поени од реакции
34
Па ова е ненормално , алал да им е како издржуваат тие што живеат во близина на БитБазааар или во место со џамија па кој курац им е потребно сабајлечко урлање уште во 4 саат?? што праат ги викаат да се спремат за борба?

да не може човек да спие нема смисла ова срање....мора некој закон да постои не се трпи оваа галама...?Еј ми се одмили животот што дојдов на гости на 2 дена во близина на бит базааааааааар
ќе барам јас чаре да се спречи овој терор..10 пати морало да испеат...па нека си навијат аларм и нека идат во џамија

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Па,50% е инает мора да се признае едната верска заедница сака да се докаже како помокна од другата и се прават објекти разни и на места каде што имаат и повеке од доволно верски објекти само колку да ја докажат нивната моќ и влијание.
Срање у боја што да ви кажам.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
kaj i da e za nekolku godini i ke staneme mnozinstvo muslimani nego hristijani, ne za inat jas sepak mislam deka dobro e od sega da se izgradi i jas imam potreba od dzamija vo centar.
Добро и што со тоа, бе другар?
Нели гледаш како се настрвени дел од „христијаниве“? Гледаат некоја рчка цело време и дазнат, провоцираат и отворено мразат...

Не гледам со ваквата изјава во што си ти поразличен... Па добро бе маме му, на што те учи Алах? Нели беше она, сакај го ближниот..? Кај е сега таа изјава? Кај се сега доблестите на исламот? Или полесно е да се каже дека исламот ќе доминира?

Искрено, воопшто не ми е гајле, дали христијанството или исламот доминираат.. Не ми е јасно само што толку се палиш и што конкретно ќе постигнеш со изградба на нова џамија, било каде, не само во центар?

Не ме сфаќај погрешно, но поради вакви изјави што ги даваш ти, како муслиман, а и христијаниве, ко христијани, со исти вакви изјави, само докажувате дека религиите ви се една голема тиња. Не ме ни чуди што така лесно пропаѓаат ова време..

И боље да пропаднат..... ко паразит се... поише штета прават него добробит..

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
Наскоро очекувам, кај и да е Муслиманите да имаат потреба да изградат џамија врз гробовите на мртвите деца каурчиња што самите ги искасапија за Велигден.
Кој се мршти, негодува и неќе тоа да биде, е најголем националист и затупен примитивец!
Покажете космополитизам и дозволете изградба на џамија во вагината на жена ви, иначе сте националисти и Брејвици и екстремни Христијани!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Наскоро очекувам, кај и да е Муслиманите да имаат потреба да изградат џамија врз гробовите на мртвите деца каурчиња што самите ги искасапија за Велигден.
Кој се мршти, негодува и неќе тоа да биде, е најголем националист и затупен примитивец!
Покажете космополитизам и дозволете изградба на џамија во вагината на жена ви!
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Брат, абе зашо со сила си ставаш трн у здрава нога, аман заман!

Па да сум некој попален муслиман, и сум член овде на форумов, е да му ебам мајката кје те најдам под дрво и под камен и куршум не ти бега.. па имаш ли памет бре?!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467

Брат, абе зашо со сила си ставаш трн у здрава нога, аман заман!

Па да сум некој попален муслиман, и сум член овде на форумов, е да му ебам мајката кје те најдам под дрво и под камен и куршум не ти бега.. па имаш ли памет бре?!

Пре би рекол дека ќе ме скине некој попален Христијанин, ама ај секој со својата логика.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Пре би рекол дека ќе ме скине некој попален Христијанин, ама ај секој со својата логика.
Па да ти кажам право, од тој христијанинот, мене ми дека изглеа од залутан куршум ќе скинеш конци...

А овој муслиманов ќе те здене дури и во очи ќе те погледне..

Аферим :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

M

Muranyi

Гостин
Џамиите се градат строго за одбележување територии,да се покаже на газдите(се знае кои се)дека Исламот се шири и да се оправдаат парите.Како запнале,мислиш сите Муслимани во Македонија а во слободно време шиткаат дрога и убиваат каури за Велигден.Кој сака да се клања,може тоа и дома да го направи или да се прилагоди на ситуацијата(на работа,во црква,рандом место кај сака).
Мене ме прашува некој што секое утро слушам по 10 разгласи кои почнуваат да се дерат во различно време и дур завршат им треба половина час?Дали моето право на одмор и сон некој го почитува?Кој ги штити моите права?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Влора, постот ти е на место и се согласувам. Сосема ја разбирам потребата да имаш место каде што ќе клањаш намаз. И сосема е во ред таму каде што има потреба да се градат верски објекти. Само, не ќе може да има исламски објекти секаде каде што ти фреквентираш од јасни причини. Земјава не е исламска. Исто така, ако се раководиш според дневните молитви, така и ќе си го уредиш фреквентирањето. Ако приоритетот го ставаш на исполнувањето на молитвите, тогаш кога е време за молитва, биди блиску до џамија.

Е сеа, џамија у центар може и да нема бе брат. Као ни црква. Неможе све на тацна. Ќе пешачиш малце, а Аллах ќе те награди за напорот.

Селам и до тебе,
Брат, јас те разбирам многу добро и тебе. Но ти малку погрешно си ме разбрал. Јас велам дека е многу потребно да има едно местенце, не џамија со минаре, каде сите муслимани кои работат во тој дел од градот (каде нема ниедна џамија) да можат да ја извршат Петочната молитва која е многу важна за муслиманите. Па нели ни дадоа место во Државна Болница и сега сите муслимани кои фреквентираат таму без никаква грижа си ги вршат нивните обврски без да имаат потреба да идат до најблиската џамија која е во Бит Пазар.

А во едно, тоа место би служело и на сите муслимани кои фреквентираат низ Центар, од било какви причини. Влегува во просторијата, се клања 4-5мин колку и си излегува надвор и никому ништо.

А бе никој нема да знае дека тоа е џамија.

И со голема почит и кон другите верски заедници истотака тврдам дека и на тие треба да им се даде просторија која тие ќе си ја адаптираат за нивните верски обврски.

Поздрав и Селам (Божјиот мир нека е над тебе)

V

Vollstandig

Гостин
Зошто! Ние муслиманите се клањаме 5 пати на ден и плус ја имаме големата петочна молитва во која во ниедна џамија низ Македонија не не собира.
Налага Куранот да се клања 5 пати, али дали 5 % од нив одат 5 пати да клањаат во џамија е прашањето.

А за џамија во Центар, признавам, тоа е мојот сон. Не дај Боже, не го велам за инает на никого, но поради лично персонална потреба. Вие не сте свесни колку ни е потребна џамија во Центар. Јас персонално често фреквентирам низ Центар. И кога доаѓа време за клањање, немам нигде каде да се обратам и да ја извршувам таа верска обврска. Истотака кога излегувам со друштво, морам да станам, па да пешачам до Чаршија и да се клањам таму. Замислете колку време ми зима тоа. Во зависност од тоа каде сум во Центар, да идам до најблиската џамија и да се вратам ми требат минимално 30 минути. Немам кола, затоа пешачам. Замислете уште колку муслиманите така прават.
Џамија во центар, како најфеквентно место во скопје, на прашањето каква (религиозна определба) има македонија, би дошло ИСЛАМ. Јас сум сигурен дека ти не пешачиш секој ден, 5 пати до џамија и после да се враќаш назад кај што си бил. Едноставно,тоа ако ти се случува,тогаш си неодговорен муслиман.МОжеш за време на намаз, да се врткаш блиску до некоја џамија, а ги има доста во скопје. Претерувањето со верски објекти (без разлика од која религија) не е добро за никого па ниту за верниците. Зошто не се изградат чешми на секој 5 метра, па во случај да ти се пие вода, да не мораш да пешачиш и по 2 км да најдиш јавна чешма? Зошто не изградат и јавни ве-цеа, во случај да те стегни серка, да не мораш да пешачиш до најблискиот кафич или јавно ве-це за вршење физиолошки потреби. Муабетот паѓа во вода...

Дај да не ги заборавиме и многуте муслимани кои работат во државна администрација, министерства, банки. Моментално не зборувам за 5 пати клањање, туку само за Петочната молитва. Навистина на нив им е потребна една џамија во Центар, каде би можеле на брзина да ја извршат петочната молитва и да се вратат на работното место. и не мора да има МИНАРИЊА. Нека биде магацин, некоја мала сала, било што, само да имаме каде да се клањаме, да не шетаме по град да бараме џамии. Неколку пати сум бил принуден да препуштам молитва, и тоа е грев во Ислам.

Тие муслимани што работат во банки, како прво не би било исламски да работат во банки.Земањето камата е грев според куранот, што значи истите тие ги извршуваат наредбите на банката, која работис противно од исламските правила. А, ако веќе работи во банка, муслиман, тогаш и не би му дозволиле на сред таа гужва, да напушти шалтер, и да клања половина час намаз.

И за крај, џамии никнуваат скоро секаде. Еве пример за голема џамија, една на цело село, наместо 10 на секој ќош. http://wikimapia.org/#lat=41.5301431&lon=21.4145153&z=18&l=0&m=b&search=crniliste
Во ред е да се изгради, али ич не е во ред да се прават мини-џамии на секој 2 метра. Исто важи и за цркви..

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Доколку приметувате дека на пример во Желино нема ниедна џамија , а во Долно Нерези има 3 , тогаш може да се констатира дека се градат заради нечиј инает.
Колку посто си сигурен? Во Желино има три џамии, а во план е изградба на уште две. На неколку минути од тука во Долна Лешница има две џамии иако дали селото има 200 жители.

Тоа е пропуст на ИВЗ затоа што гради кај што нема потреба, а кај што треба не се гради па верниците седат надвор.

V

Vollstandig

Гостин
Колку посто си сигурен? Во Желино има три џамии, а во план е изградба на уште две. На неколку минути од тука во Долна Лешница има две џамии иако дали селото има 200 жители.

Тоа е пропуст на ИВЗ затоа што гради кај што нема потреба, а кај што треба не се гради па верниците седат надвор.
Голем пропуст. Во прилеп муслиманското население клања кај оџата дома, додека некаде на 200 души им даваат 5 џамии. Не се фер,стварно.

Kajgana Shop

На врв Bottom