Градење верски објекти заради потреба или од инат?

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
една ластовица не прави пролет. Самиот Цаноски не е компетентен за да кажува. Офтопик. Факт е дека Македонците-Муслимани (торбеши) е погрден збор, од страна на Македонците-христијани се оставени на милост и немислот кај нивните мисионери (Албанци, Срби, Бугари, Босанци). На пописите се изјаснуваат како што мислат. Обично мислат дека ако се пишат како некое малцинство (Алб, Тур) дека ќе имаат поголеми права. Торбеш како што вели Цаноски е вештачка творба. Вештачка нација, која може да има потенцијал да го раскине македонското ткиво, што и е целта на сите МК соседи.
Пак ја почнувате оваа тема за македонците-муслимани. За мене луѓето кои потекнуваат од такви семејства ги прифаќам само доколку се атеисти. Имам такви 2-3ца познаници и се супер луѓе. Мислам дека кај и да е ќе си ја сменат и верата или пак нивните деца ќе имаат македонски христијански/словенски имиња без да има потреба да се покрстуваат.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
една ластовица не прави пролет. Самиот Цаноски не е компетентен за да кажува. Офтопик. Факт е дека Македонците-Муслимани (торбеши) е погрден збор, од страна на Македонците-христијани се оставени на милост и немислот кај нивните мисионери (Албанци, Срби, Бугари, Босанци). На пописите се изјаснуваат како што мислат. Обично мислат дека ако се пишат како некое малцинство (Алб, Тур) дека ќе имаат поголеми права. Торбеш како што вели Цаноски е вештачка творба. Вештачка нација, која може да има потенцијал да го раскине македонското ткиво, што и е целта на сите МК соседи.
Цановски има политички легитимитет да кажува. Тој е претставник на волјата на мнозинството Македонци муслимани во државава.

Не ми е поентата да расправам како би требало да биде, тоа на сите ни е јасно, туку каква е ситуацијата во моментов. Факт е дека на Македонците муслимани не може да се смета како на лојален дел од македонската нација. Поради нивната религиозна припадност.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Здраво!

Грешиш пријателе! Јас сум верник, муслиман и многу подобро од тебе ги знам обврските. Вистина е дека можеш и дома да се клањаш, но ако идеш во џамија, 27 пати повеќе награда од Бога.

И на работа никој не ти дозволува да вршиш верски обврски, особено во државни работни места. Кажи ми еден муслиман кој работи во администрација и на кого му дале дозвола да се клања. Освен тие што имаат висока позиција и си имаат свои канцеларии и можат да се закључат 2 пати по 5 минути и да се клањат.

И не заборавај, ние треба 5 пати на ден и тоа на определено време да се клањаме. Нема сега ние да се затвараме во гето и да не излегуваме никаде само затоа што надвор од нашите места нема џамии или места каде ќе може да се клањаме. Размисли малку што зборуваш.

И поентата ми беше за Петочната молитва која е неоходна за сите муслимани и мора да се врши во Џамија и во група.Не може самостојно да се изрши Петочната молитва.

Јас не знам со каква намера ИВЗ го прави ова. Јас само зборувам персонално и верувајте дека муслиманите имаат голема потреба за една џамија во центар. Не мора да носи Исламски симболи, минаре, полумесечина и ѕвезда. Реков, било што, магацин, мала сала, каде муслиманите што работат во тој дел да можат да ја извршат петочната молитва и кој сака да клања некој намаз.

Поздрав
Јас верувам дека муслиманите имаат голема потреба да се секуларизираат и во што помасовен број да станат атеисти.Со идеологија од 6 век ништо не правиме.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас верувам дека муслиманите имаат голема потреба да се секуларизираат и во што помасовен број да станат атеисти.Со идеологија од 6 век ништо не правиме.
Yeah.... right...... Уште богот Атеос да се симне на земјава и готово ...... 100% атеисти :D

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Факт е дека на Македонците муслимани не може да се смета како на лојален дел од македонската нација. Поради нивната религиозна припадност.
Кои се според тебе лојални Македонци? Мк-православните? Мк-католиците? Мк-протестантите? Мк-атеистите? Мк-будистите?
дај не ме заебавај. Од кога религиозната определба на некој е мерило за нечиј патриотизам? Или ако е муслиман е лош, треба да биде убиен, а ако е христијанин дека треба да живее. Не траскај некои средновековни идиоштини.......

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Кои се според тебе лојални Македонци? Мк-православните? Мк-католиците? Мк-протестантите? Мк-атеистите? Мк-будистите?
дај не ме заебавај. Од кога религиозната определба на некој е мерило за нечиј патриотизам? Или ако е муслиман е лош, треба да биде убиен, а ако е христијанин дека треба да живее. Не траскај некои средновековни идиоштини.......
Потеклото им е проблематично...постапките од денешницата само ни го потврдуваат тоа (пола станаа турци, четврт атеисти, четврт некакви торбеши-вахабисти)

В

влијателен

Гостин
Апсурдно е за тебе, да,признавам. Затоа и не ги дискутирам овие работи со немуслимани. Но ти стана по голем муслиман од мене и ми кажа дека јас можам да се клањам и дома. Да беше исто, клањање дома со клањањетово џамија, со сигурност никогаш не би идел ниеден муслиман во Џамија освен во Петок.
Во ред. На Муслиманот му треба џамија за да се моли. Ама до каде треба да е границата за да смета за потреба, а не за покажување сила и инает?
Во текстот на почетокот се зборува за населени места каде што нема доволно Муслимани на кои би им служел таков објект, а во кои се инсистира да се изгради џамија по секоја цена.
Ти велиш им треба на тие што работат таму. Во ред.
После велиш ти треба каде што излегуваш да се забавуваш. Во ред.
Значи секаде каде што Муслиман стапнува треба да има џамија? Ете тоа е тоа покажување сила за кое зборува текстот.

Не дека нема подобри начини да се пополни некој простор, а да не се чувствуваат некои граѓани загрозени, всушност повеќето кои живеат таму. Има подобри начини да се пополни тој простор со објекти за кои ќе се согласат сите и ќе им служат на сите. Се разбира не со споменици.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Македонците што се изјаснуваат како такви, што не тврдат дека се нешто друго и дека имаат најмалку 1000 годишен континуитет како нешто друго. Што кога бираат помеѓу кандидат Македонец и Албанец, не го бираат Албанецот, кој патем е најмалку 100 пати понекомпетентен. Кои не се пишуваат како Албанци за да се запишат на факултет во државна квота, кои на конкурс во МВР не пишуваат во графата за националност Албанец или Турчин. Кои повеќе ја почитуваат македонската од турската влада. Кои нема да одбиваат покана за регрутација.

Е тие Македонци се лојални. Торбешите, во најголем дел, не се ништо од тоа. Не би требало да биде така и треба да се работи да не е така, ама тоа е друга тема и за да се постигне тоа, прво мора да се соочиме со денешната реалност, а не да бегаме од неа.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Од инает нормално, инаку во Маџир Маало има една албанска фамилија доселена пред 2 години абе мирни мирни помирни здравје
Нормално дека се мирни, бидејќи се работи за едно семејство, меѓутоа замисли да беа едно 50% од населението? дали тогаш ќе беа мирни, што мислиш?

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Нормално дека се мирни, бидејќи се работи за едно семејство, меѓутоа замисли да беа едно 50% од населението? дали тогаш ќе беа мирни, што мислиш?
50%? Доволно е уште 2 до 3 максимум фамилии да дојдат и отиде јабана маалото.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Многу добро ги знам кои се и што народ се во целина, тој пост ми е иронично пишан. И добро е што никој друг не им продаде куќа а цело маало го пребараа за да си донесат уште некоја фамилија од онаа страна.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.910
Поени од реакции
23.317
Потеклото им е проблематично...постапките од денешницата само ни го потврдуваат тоа (пола станаа турци, четврт атеисти, четврт некакви торбеши-вахабисти)
Кога националноста ја исповетуваш со религијата тогаш најреално или си длабоко навлезен во некој филм или нешто друго е, ама воопшто не е на арно, уште помалце христијански.
А тоа што Македонците со муслиманска вероисповед се понашаат така како што се понашаат можеш да му заблагодариш на таквите како тебе. Што очекуваш да направат кога дел од соопстевниот народ не ги признава и не ги прифаќа. Па уште и требало да се префрлат во правата вера. Бреј како твоите одсекогаш да биле христијани. И тие си ја сменаја верата само малце порано од другите така да ако земиш глобално не си ама баш ништо поголем Македонец од било кој друг Македонец со различна вероисповест.
И баш ме интересира како гледаш на некои православни Македонцни кои се закануваа дека ке си го сменат државјанството со бугарско само да возат коли на бугарски таблици. Тука ке го спомнам и Јован Вранишковски исто православен Македонец кој заради религијата си го даде газот под кирија и сега е слуга на србите. И да не набројувам еден куп други православни кои отворено застанаа на погрешната страна. Така да тезата дека само христијаните се прави Македонци можеш комотно да си ја истуткаш и да си го забришиш газето, претпоставувам лом се имаш направено досега.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Кога националноста ја исповетуваш со религијата тогаш најреално или си длабоко навлезен во некој филм или нешто друго е, ама воопшто не е на арно, уште помалце христијански.
А тоа што Македонците со муслиманска вероисповед се понашаат така како што се понашаат можеш да му заблагодариш на таквите како тебе. Што очекуваш да направат кога дел од соопстевниот народ не ги признава и не ги прифаќа. Па уште и требало да се префрлат во правата вера. Бреј како твоите одсекогаш да биле христијани. И тие си ја сменаја верата само малце порано од другите така да ако земиш глобално не си ама баш ништо поголем Македонец од било кој друг Македонец со различна вероисповест.
И баш ме интересира како гледаш на некои православни Македонцни кои се закануваа дека ке си го сменат државјанството со бугарско само да возат коли на бугарски таблици. Тука ке го спомнам и Јован Вранишковски исто православен Македонец кој заради религијата си го даде газот под кирија и сега е слуга на србите. И да не набројувам еден куп други православни кои отворено застанаа на погрешната страна. Така да тезата дека само христијаните се прави Македонци можеш комотно да си ја истуткаш и да си го забришиш газето, претпоставувам лом се имаш направено досега.
Национализмот е разуздан и кај двете страни нажалост ......... сега за сега добро се менаџираат работите, фала богу што имаме политичари(повеќето) кои сеуште размислуваат со ладни глави и не дозволуваат работите да ескалираат, а доколку ги оставиме работите да ги менаџираат лица-ултраши е тогаш ќе биде е*и му мајката работата ............ ај Албанците, ама па сега читам на темава дека и Торбешите биле гниди, ѓубриња, предавници... па ајде да ги додадеме во таа група и Турците, Бошњаците, Ромите, Србите, Власите... абе пак ќе кажам среќа што сеуште нашиве политичари какви се такви се ама барем имаат ладни глави, инаку ако размислуваат ултрашки го обравме бостанот !

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Здраво на сите!

Иако сум верник, градење верски објекти без потреба, било џамија, било црква, било како верски објект, без потреба за мене е грев. А уште полошо ако се градат за инает на некого. Јас како муслиманин албанец сум за градење на било што но само ако навистина има потреба за тоа.

Сега вака. За Маџир Маало и Ново Лисиче, не можам да зборам ништо, бидејќи неам појма колку муслимани има таму. Ако има добар број на муслимани во тие места, тогаш редно е да им се овозможи да изградат џамии

Зошто! Ние муслиманите се клањаме 5 пати на ден и плус ја имаме големата петочна молитва во која во ниедна џамија низ Македонија не не собира.

Зошто муслиманите од Маџир Маало или Ново Лисиче да поминат голем пат до Чаир 5 пати на ден и да дојдат во централните Џамии? Ако има малку муслимани во тие места, 50-60-тина, тогаш не мора со минаре да се напраат. Доволно е некој објект за клањање да се направи за да им биде блиску на тие верници и да можат да ги извшуваат нивните секојдневни верски обврски без мака.

А за џамија во Центар, признавам, тоа е мојот сон. Не дај Боже, не го велам за инает на никого, но поради лично персонална потреба. Вие не сте свесни колку ни е потребна џамија во Центар. Јас персонално често фреквентирам низ Центар. И кога доаѓа време за клањање, немам нигде каде да се обратам и да ја извршувам таа верска обврска. Истотака кога излегувам со друштво, морам да станам, па да пешачам до Чаршија и да се клањам таму. Замислете колку време ми зима тоа. Во зависност од тоа каде сум во Центар, да идам до најблиската џамија и да се вратам ми требат минимално 30 минути. Немам кола, затоа пешачам. Замислете уште колку муслиманите така прават.

Дај да не ги заборавиме и многуте муслимани кои работат во државна администрација, министерства, банки. Моментално не зборувам за 5 пати клањање, туку само за Петочната молитва. Навистина на нив им е потребна една џамија во Центар, каде би можеле на брзина да ја извршат петочната молитва и да се вратат на работното место. и не мора да има МИНАРИЊА. Нека биде магацин, некоја мала сала, било што, само да имаме каде да се клањаме, да не шетаме по град да бараме џамии. Неколку пати сум бил принуден да препуштам молитва, и тоа е грев во Ислам.

Нејсе, тоа е све што имав да кажам за ова тема. За ничиј инает туку за моја потреба, јас сакам да има џамија во Центар.

Поздрав до сите
А едно прашање ако може. Во болдот викаш за 50 до 60 муслимани е потребна џамија што на државно ниво ако сте 500 000 илјади како што викате, колку џамии би требало да се направат 9000 или 10 000 илјади?

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Пак ја почнувате оваа тема за македонците-муслимани. За мене луѓето кои потекнуваат од такви семејства ги прифаќам само доколку се атеисти. Имам такви 2-3ца познаници и се супер луѓе. Мислам дека кај и да е ќе си ја сменат и верата или пак нивните деца ќе имаат македонски христијански/словенски имиња без да има потреба да се покрстуваат.
Треба да ги преименуваме торбешите што поскоро. Ја имам еден пријател Осман, ама Дуко го викам (како оној во МКС).

Kajgana Shop

На врв Bottom