Градење верски објекти заради потреба или од инат?

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
На агресивност се одговара со агресивност, доколку сакаш да се заштитиш. Од напад нема да те заштити збор, ќе те заштити оружје. Реципроцитетот е нормална реакција.

Инаку, се согласувам дека кај нас Македонците се персонифицираат со христијанството, а Албанците со исламот. Тоа ни е рецидив од историјата. Конфликот со нив ни потекнува од таму.
точно..И се слагам, но за да не бидам погрешно разбран, ко во претходната тема, прочитај внимателно... знам дека ќе сфатиш шо сакам да кажам (па да му ебам мамата, не пишуеме овде книги за да објаснуваме на долго и широко)..

--- надополнето: 23 јули 2012 во 22:55 ---
Тоа ти се вика црно-бел свет друже ............ у смисол или си со овие или си со оние .......... трето нема ............... пази кај Македонците имаш внатрешна поделба на вмровци и комуњари(трето нема), а на ниво на држава имаш поделба на Македонци-Рисјани/Каури и Аљбанци-Муслимани(трето нема) ............. тоа е тоа што и јас го зборам ........... или си Каурин, СљавоМачедонац, Бугарин, Србин, Рисјан, Кефир...
или си Шпон, Шип, Љочка, Сечен, Баљиста... трето нема ............. тоа ти се вика духовен хендикеп, да неможеш да сфатиш во 21 век дека секој човек е пред се човек значи живо биолошко суштество од крв и месо, а потоа доаѓаат сите тие нели разлики етнични/национални, религиски, културни, расни, политички и.т.н. а и крај краева секој човек си е посебна приказна сам по себе, така да секоја генерализација по цела една одредена група е контрапродуктивно !
епа мене тоа ме нервира што трето нема...
Овде не е поентата да се теши човек, еј имаш само две опции, бираш едно или друго, шо то ќе правиш тоа е мора да се бира меѓу двете и сл.. па не знам фрази од типот, на агресијата се одговара со агресија, ако некој те нападне мора да се одбраниш... (што во суштина е сосема точно, мора да се одбраниш од напад, каков и да е , насилен или не)

Овде е поентата што и покрај тоа што знаеш дека ова поделба е дебилна, ти против своја воља, свесно, као да идеш во одбрана на она што за тебе лично пертставува помало зло - на пример, кој ги муслиманит, јас сум македонец, ќе застанам зад христијаните (и покрај тоа што ме курчи христијанството - која заблуда човече!) и обратно, ќе застанам зад муслиманите, матер ќе им ебеме на христијаните - ама затоа што сум јас ром, албанец т.е. турчин (а не ме засега исламот!)

Е тоа е она што курчи.. и од тука после доаѓаат оние лицемерни фрази од типот. па Муслиманиве ќе ни ја земат државава! Што во суштина не е точно, туку албанците „наводно“ ќе ни ја земат државава! А лицемерно е тоа, затоа што истите тие луѓе што до вчера онака стоичко-атеистички крајно еднострано се фураат, и застануваат зад истите оние што го причиниле конфликтот (христијани или муслимани сеедно) ... Така да тука лежи зајакот.. И токму тука е зајебот на оние што сметаат дека некој бил квази-либерален.. овде е квази-либералниот зајеб.. Значи, либерален си до една точка, но, штом свесно ќе дојдеш до сржта конфликтот, а при тоа знаеш каде е бесмисленоста на истиот, веднаш се предаваш и почнуваш да бираш страни.. каде е тука нивниот „либерализам“??!

Е сеа, се слагам дека од нападот човек треба да се одбрани..
Но кова веќе бираш одбрана, онда бираш да го браниш она за што се залагаш.. Значи, сигурно нема да застанам зад бесмисленото.. Ќе го бранам она за што се залагам и крај, и ќе застанам зад моите истомисленици.. Во спротивно, се она што си го учел, што си се залагал, и за што сметаш дека живееш - паѓа у неповрат...

(П.С. заради тоа пак сметам дека тука е токму „таа борба“ т.е. тој „напад“, а не кога ќе дојде јајцето на газот да не знаеш кај ти е глава. Па чак и да дојде до отворена агресија, пак застануваш зад она за што се залагаш, а не зад илузијата што до вчера си ја напаѓал - дмек затоа што морало, затоа и се приклонуваш - ебате срањето ебате! И секако без некои лав пис енд хепинес фрази... тоа не пали.... тоа е срање...
Ова ти го кажувам затоа што во претходната тема - она со Христијанскине протести во Ватикан,- почнаа со истиве фрази, се обидов да им објаснам, но јалово, иако знам дека и овој пат ќе биде јалово, али ко што реков, од овде се почнува „борбата“ - али не се ни обидоа да сфатат, тоа е тоа...... после преку нишан па ќе биде касно, затоа што после ќе биде ко че први! :))))))))

П.П.С. Патем, прочитај ги внимателно последните 10 коментари.. и ќе видиш дека проблемот не е христијани муслимани, него македонци и албанци... Башка, проблемот на тој однос не е чисто, македонци и албанци, него проблемот е наталожен задњиве 20 години и поише се однесува на социјалниот статус, наталитетот, образованието и сл исл.. и тоа на двата етникуми подеднакво...

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Здраво на сите!

Иако сум верник, градење верски објекти без потреба, било џамија, било црква, било како верски објект, без потреба за мене е грев. А уште полошо ако се градат за инает на некого. Јас како муслиманин албанец сум за градење на било што но само ако навистина има потреба за тоа.

Сега вака. За Маџир Маало и Ново Лисиче, не можам да зборам ништо, бидејќи неам појма колку муслимани има таму. Ако има добар број на муслимани во тие места, тогаш редно е да им се овозможи да изградат џамии

Зошто! Ние муслиманите се клањаме 5 пати на ден и плус ја имаме големата петочна молитва во која во ниедна џамија низ Македонија не не собира.

Зошто муслиманите од Маџир Маало или Ново Лисиче да поминат голем пат до Чаир 5 пати на ден и да дојдат во централните Џамии? Ако има малку муслимани во тие места, 50-60-тина, тогаш не мора со минаре да се напраат. Доволно е некој објект за клањање да се направи за да им биде блиску на тие верници и да можат да ги извшуваат нивните секојдневни верски обврски без мака.

А за џамија во Центар, признавам, тоа е мојот сон. Не дај Боже, не го велам за инает на никого, но поради лично персонална потреба. Вие не сте свесни колку ни е потребна џамија во Центар. Јас персонално често фреквентирам низ Центар. И кога доаѓа време за клањање, немам нигде каде да се обратам и да ја извршувам таа верска обврска. Истотака кога излегувам со друштво, морам да станам, па да пешачам до Чаршија и да се клањам таму. Замислете колку време ми зима тоа. Во зависност од тоа каде сум во Центар, да идам до најблиската џамија и да се вратам ми требат минимално 30 минути. Немам кола, затоа пешачам. Замислете уште колку муслиманите така прават.

Дај да не ги заборавиме и многуте муслимани кои работат во државна администрација, министерства, банки. Моментално не зборувам за 5 пати клањање, туку само за Петочната молитва. Навистина на нив им е потребна една џамија во Центар, каде би можеле на брзина да ја извршат петочната молитва и да се вратат на работното место. и не мора да има МИНАРИЊА. Нека биде магацин, некоја мала сала, било што, само да имаме каде да се клањаме, да не шетаме по град да бараме џамии. Неколку пати сум бил принуден да препуштам молитва, и тоа е грев во Ислам.

Нејсе, тоа е све што имав да кажам за ова тема. За ничиј инает туку за моја потреба, јас сакам да има џамија во Центар.

Поздрав до сите
Па кој те тера да се клањаш пет пати на ден.
Мислиш дека со тоа ќе станеш подобар муслиман.
Можеби во џамија одите на состаноци да договарате бомбашки самоубиствени напади.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
точно..И се слагам, но за да не бидам погрешно разбран, ко во претходната тема, прочитај внимателно... знам дека ќе сфатиш шо сакам да кажам (па да му ебам мамата, не пишуеме овде книги за да објаснуваме на долго и широко)..
Сфаќам што сакаш да кажеш, само не се согласувам со тоа. Како на пример овој дел
Овде е поентата што и покрај тоа што знаеш дека ова поделба е дебилна, ти против своја воља, свесно, као да идеш во одбрана на она што за тебе лично пертставува помало зло - на пример, кој ги муслиманит, јас сум македонец, ќе застанам зад христијаните (и покрај тоа што ме курчи христијанството - која заблуда човече!) и обратно, ќе застанам зад муслиманите, матер ќе им ебеме на христијаните - ама затоа што сум јас ром, албанец т.е. турчин (а не ме засега исламот!)

Но кова веќе бираш одбрана, онда бираш да го браниш она за што се залагаш.. Значи, сигурно нема да застанам зад бесмисленото.. Ќе го бранам она за што се залагам и крај, и ќе застанам зад моите истомисленици.. Во спротивно, се она што си го учел, што си се залагал, и за што сметаш дека живееш - паѓа у неповрат...

Па чак и да дојде до отворена агресија, пак застануваш зад она за што се залагаш, а не зад илузијата што до вчера си ја напаѓал - дмек затоа што морало, затоа и се приклонуваш - ебате срањето ебате!
Невозможно е да не избереш страна. Без разлика колку и да не се согласуваш со сите ставови на таа страна и ги сметаш за дебилни. Не можеш да останеш надвор од тоа. Незаинтресираноста оди од корист на едната од двете страни, па и тоа е бирање страна на еден начин. Суштинските одлуки секогаш се сведуваат на бирање на помалото зло.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Сфаќам што сакаш да кажеш, само не се согласувам со тоа. Како на пример овој дел

Невозможно е да не избереш страна. Без разлика колку и да не се согласуваш со сите ставови на таа страна и ги сметаш за дебилни. Не можеш да останеш надвор од тоа. Незаинтресираноста оди од корист на едната од двете страни, па и тоа е бирање страна на еден начин. Суштинските одлуки секогаш се сведуваат на бирање на помалото зло.
Реков која страна ја избирам.. ;) - „онда бираш да го браниш она за што се залагаш.. Значи, сигурно нема да застанам зад бесмисленото.. Ќе го бранам она за што се залагам“ ...

Суштински, секогаш се сведува на правење избор.... ;)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Реков која страна ја избирам.. ;) - „онда бираш да го браниш она за што се залагаш.. Значи, сигурно нема да застанам зад бесмисленото.. Ќе го бранам она за што се залагам“ ...

Суштински, секогаш се сведува на правење избор.... ;)
Така и македонските партизани. Па пола одлуки што ги донеле на АСНОМ биле сменети од „виша сила“. :) Не можеме се да избереме, нешто ни е и детерминирано. Ама ептен забегавме надвор од тема.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Така и македонските партизани. Па пола одлуки што ги донеле на АСНОМ биле сменети од „виша сила“. :) Не можеме се да избереме, нешто ни е и детерминирано. Ама ептен забегавме надвор од тема.
Еј не забегавме,, така мислиш... баш е прашање на избор темава.. (иако реално земено, си праиме бајрам на умот, демек ние овде решаваме некои битни општествени проблеми - а можда и решавама, кој знае?! )

В ред, се слагам, за ова што велиш, паралелава со партизаниве, но тоа е суштината на „борбата“, но и на историјата, да учиш од неа, а ако ја повторуваш, ех ништо тогаш.. значи ништо не си научил..

Како беше она, не знам кој точно го рекол, може ти знаеш... „Оние што ја повторуваат историјата, се осудени на пропаст“... (поправи ако грешам)...

Затоа, пак ќе речам, човек денес, и тоа повеќе од било кога, мора што повеќе да ги отвори очите.. Дури и по цена да „сонува“ со отворени очи! ;)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Еј не забегавме,, така мислиш... баш е прашање на избор темава.. (иако реално земено, си праиме бајрам на умот, демек ние овде решаваме некои битни општествени проблеми - а можда и решавама, кој знае?! )

В ред, се слагам, за ова што велиш, паралелава со партизаниве, но тоа е суштината на „борбата“, но и на историјата, да учиш од неа, а ако ја повторуваш, ех ништо тогаш.. значи ништо не си научил..

Како беше она, не знам кој точно го рекол, може ти знаеш... „Оние што ја повторуваат историјата, се осудени на пропаст“... (поправи ако грешам)...

Затоа, пак ќе речам, човек денес, и тоа повеќе од било кога, мора што повеќе да ги отвори очите.. Дури и по цена да „сонува“ со отворени очи! ;)
Баш и тоа ми е поентата. Македонските партизани успеале во првичната идеја, создале независна држава (нецелосно уредена по нивен вкус, ама таа била цената и отстапката што морале да ја направат). Кога постоењето ти е загрозено, бираш страна. Кога убиваат деца пред верски празник (иако тие можеби и воопшто не се верници) не можеш да останеш индиферентен. Иако, можеби со најголем дел од луѓето со кои си на иста страна не би бил никогаш во нормални услови. Desperate times calls for desperate measures.

Изградбата на цркви е токму тоа. Некое очајничко билдање на его пред опасноста за која сите се свесни. Би се согласил дека не е најпаметен план, ама очигледно е дека немаат подобар.

Член од
6 јули 2012
Мислења
41
Поени од реакции
35
Здраво!

Грешиш пријателе! Јас сум верник, муслиман и многу подобро од тебе ги знам обврските. Вистина е дека можеш и дома да се клањаш, но ако идеш во џамија, 27 пати повеќе награда од Бога.

И на работа никој не ти дозволува да вршиш верски обврски, особено во државни работни места. Кажи ми еден муслиман кој работи во администрација и на кого му дале дозвола да се клања. Освен тие што имаат висока позиција и си имаат свои канцеларии и можат да се закључат 2 пати по 5 минути и да се клањат.

И не заборавај, ние треба 5 пати на ден и тоа на определено време да се клањаме. Нема сега ние да се затвараме во гето и да не излегуваме никаде само затоа што надвор од нашите места нема џамии или места каде ќе може да се клањаме. Размисли малку што зборуваш.

И поентата ми беше за Петочната молитва која е неоходна за сите муслимани и мора да се врши во Џамија и во група.Не може самостојно да се изрши Петочната молитва.

Јас не знам со каква намера ИВЗ го прави ова. Јас само зборувам персонално и верувајте дека муслиманите имаат голема потреба за една џамија во центар. Не мора да носи Исламски симболи, минаре, полумесечина и ѕвезда. Реков, било што, магацин, мала сала, каде муслиманите што работат во тој дел да можат да ја извршат петочната молитва и кој сака да клања некој намаз.

Поздрав
Непријателе те читам и ти се чудам,религијата е твој избор, дали ти ке се клањаш или нема тоа е твој проблем.
Нити во државни институции треба да има нити смее да има клањање затоа што по таја логика и пред секоја државна установа ке треба да има поп и клисар што ке ги чатат сите што влегуваат во неа. Не ти е куровми ова саудиска арабија па некој тебе да ти обезбедува простории за клањање само затоа што на тебе ти биле потребни и тебе ти требале такви објекти.
Твоја религија твој проблем,клањај се на улица на тротоар во полско веце.
Jас по религиско убедување сум припадник на првата клигонска небесна црква,никаде нема олтар за жртвување и барам од државата да ми се овозможи изградба на таков кај фонтаната на Аце на плоштад,затоа што ми е тешко секојдневно да одам до говрлево 7 пати во денот и таму да колам кокошки на олтарот во чест на Кортар,истиот проблем си го имаат и пирјателчињата од Друидската заедница во македонија никако да и дадат дозвола за израдба на храм покрај кејот на вардар помеѓу влада на рм и телеком,затоа што таму им е најблиску и највеќе им одговара.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Здраво на сите!

Иако сум верник, градење верски објекти без потреба, било џамија, било црква, било како верски објект, без потреба за мене е грев. А уште полошо ако се градат за инает на некого. Јас како муслиманин албанец сум за градење на било што но само ако навистина има потреба за тоа.

Сега вака. За Маџир Маало и Ново Лисиче, не можам да зборам ништо, бидејќи неам појма колку муслимани има таму. Ако има добар број на муслимани во тие места, тогаш редно е да им се овозможи да изградат џамии

Зошто! Ние муслиманите се клањаме 5 пати на ден и плус ја имаме големата петочна молитва во која во ниедна џамија низ Македонија не не собира.

Зошто муслиманите од Маџир Маало или Ново Лисиче да поминат голем пат до Чаир 5 пати на ден и да дојдат во централните Џамии? Ако има малку муслимани во тие места, 50-60-тина, тогаш не мора со минаре да се напраат. Доволно е некој објект за клањање да се направи за да им биде блиску на тие верници и да можат да ги извшуваат нивните секојдневни верски обврски без мака.

А за џамија во Центар, признавам, тоа е мојот сон. Не дај Боже, не го велам за инает на никого, но поради лично персонална потреба. Вие не сте свесни колку ни е потребна џамија во Центар. Јас персонално често фреквентирам низ Центар. И кога доаѓа време за клањање, немам нигде каде да се обратам и да ја извршувам таа верска обврска. Истотака кога излегувам со друштво, морам да станам, па да пешачам до Чаршија и да се клањам таму. Замислете колку време ми зима тоа. Во зависност од тоа каде сум во Центар, да идам до најблиската џамија и да се вратам ми требат минимално 30 минути. Немам кола, затоа пешачам. Замислете уште колку муслиманите така прават.

Дај да не ги заборавиме и многуте муслимани кои работат во државна администрација, министерства, банки. Моментално не зборувам за 5 пати клањање, туку само за Петочната молитва. Навистина на нив им е потребна една џамија во Центар, каде би можеле на брзина да ја извршат петочната молитва и да се вратат на работното место. и не мора да има МИНАРИЊА. Нека биде магацин, некоја мала сала, било што, само да имаме каде да се клањаме, да не шетаме по град да бараме џамии. Неколку пати сум бил принуден да препуштам молитва, и тоа е грев во Ислам.

Нејсе, тоа е све што имав да кажам за ова тема. За ничиј инает туку за моја потреба, јас сакам да има џамија во Центар.

Поздрав до сите
Влора, постот ти е на место и се согласувам. Сосема ја разбирам потребата да имаш место каде што ќе клањаш намаз. И сосема е во ред таму каде што има потреба да се градат верски објекти. Само, не ќе може да има исламски објекти секаде каде што ти фреквентираш од јасни причини. Земјава не е исламска. Исто така, ако се раководиш според дневните молитви, така и ќе си го уредиш фреквентирањето. Ако приоритетот го ставаш на исполнувањето на молитвите, тогаш кога е време за молитва, биди блиску до џамија.

Е сеа, џамија у центар може и да нема бе брат. Као ни црква. Неможе све на тацна. Ќе пешачиш малце, а Аллах ќе те награди за напорот.

Селам и до тебе,

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Jас по религиско убедување сум припадник на првата клигонска небесна црква,никаде нема олтар за жртвување и барам од државата да ми се овозможи изградба на таков кај фонтаната на Аце на плоштад,затоа што ми е тешко секојдневно да одам до говрлево 7 пати во денот и таму да колам кокошки на олтарот во чест на Кортар,истиот проблем си го имаат и пирјателчињата од Друидската заедница во македонија никако да и дадат дозвола за израдба на храм покрај кејот на вардар помеѓу влада на рм и телеком,затоа што таму им е најблиску и највеќе им одговара.
Друидите?! Никогаш!!! Па друидите му фрлија магија на авионот на Трајковски! Никогаш тие изроди нема да имаат храм во земјата наша библиска!

Член од
4 јули 2012
Мислења
153
Поени од реакции
79
kaj i da e za nekolku godini i ke staneme mnozinstvo muslimani nego hristijani, ne za inat jas sepak mislam deka dobro e od sega da se izgradi i jas imam potreba od dzamija vo centar.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
kaj i da e za nekolku godini i ke staneme mnozinstvo muslimani nego hristijani, ne za inat jas sepak mislam deka dobro e od sega da se izgradi i jas imam potreba od dzamija vo centar.
Вие уште сега сте мнозинство според пресметките...
И мисам дека ако се запне да се гради џамија во центар и тие што не се христијани ќе се спротистават на тоа. Јас би се спротиставил, секако.
Сите муслимани во Р.М. имаат чудна потреба од религиозни објекти така наречени џамии. Како тоа немате потреба од фабрики во Р.М., од храна во стомакот...?

Доста е од верски објекти, ги има доволно. Не секој муслиман што живее во Р.М. оди во џамија... да бидеме реални...
А и некои џамии што се стари можеби треба еден добар закон да се стават под заштита и да не се користат!
Да бидат музеи како сведоци на петвековното ропство на македонецот под османлиите...
Се си бидува... :cautious:

П.С.
Планирајте си го раѓањето и умирањето да ви биде во баланс. Не постојано да расните... тоа го прават само еден вид на живот овде на земјата! А не сакате да бидете како тој вид...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.398
Поени од реакции
5.030
Планирајте си го раѓањето и умирањето да ви биде во баланс. Не постојано да расните... тоа го прават само еден вид на живот овде на земјата! А не сакате да бидете како тој вид...
Имајќи ја предвид нивната интелектуална способност, не е фер ни да го споредуваш тој вид со нив, навредувачки е за видот....

Член од
6 јули 2012
Мислења
41
Поени од реакции
35
Јас мислам дека кога ке дојде на земјава чуварот на подземниот свет и гристијани и муслимани ке се конвектирате експресно во клигонската црква која под закрила ке ги земе и друидите,не чекајте до тој момент конвертирајте се веднаш и веднаш започнете со градење на храмови. и олтари

Kajgana Shop

На врв Bottom