MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
точно..И се слагам, но за да не бидам погрешно разбран, ко во претходната тема, прочитај внимателно... знам дека ќе сфатиш шо сакам да кажам (па да му ебам мамата, не пишуеме овде книги за да објаснуваме на долго и широко)..На агресивност се одговара со агресивност, доколку сакаш да се заштитиш. Од напад нема да те заштити збор, ќе те заштити оружје. Реципроцитетот е нормална реакција.
Инаку, се согласувам дека кај нас Македонците се персонифицираат со христијанството, а Албанците со исламот. Тоа ни е рецидив од историјата. Конфликот со нив ни потекнува од таму.
--- надополнето: 23 јули 2012 во 22:55 ---
епа мене тоа ме нервира што трето нема...Тоа ти се вика црно-бел свет друже ............ у смисол или си со овие или си со оние .......... трето нема ............... пази кај Македонците имаш внатрешна поделба на вмровци и комуњари(трето нема), а на ниво на држава имаш поделба на Македонци-Рисјани/Каури и Аљбанци-Муслимани(трето нема) ............. тоа е тоа што и јас го зборам ........... или си Каурин, СљавоМачедонац, Бугарин, Србин, Рисјан, Кефир...
или си Шпон, Шип, Љочка, Сечен, Баљиста... трето нема ............. тоа ти се вика духовен хендикеп, да неможеш да сфатиш во 21 век дека секој човек е пред се човек значи живо биолошко суштество од крв и месо, а потоа доаѓаат сите тие нели разлики етнични/национални, религиски, културни, расни, политички и.т.н. а и крај краева секој човек си е посебна приказна сам по себе, така да секоја генерализација по цела една одредена група е контрапродуктивно !
Овде не е поентата да се теши човек, еј имаш само две опции, бираш едно или друго, шо то ќе правиш тоа е мора да се бира меѓу двете и сл.. па не знам фрази од типот, на агресијата се одговара со агресија, ако некој те нападне мора да се одбраниш... (што во суштина е сосема точно, мора да се одбраниш од напад, каков и да е , насилен или не)
Овде е поентата што и покрај тоа што знаеш дека ова поделба е дебилна, ти против своја воља, свесно, као да идеш во одбрана на она што за тебе лично пертставува помало зло - на пример, кој ги муслиманит, јас сум македонец, ќе застанам зад христијаните (и покрај тоа што ме курчи христијанството - која заблуда човече!) и обратно, ќе застанам зад муслиманите, матер ќе им ебеме на христијаните - ама затоа што сум јас ром, албанец т.е. турчин (а не ме засега исламот!)
Е тоа е она што курчи.. и од тука после доаѓаат оние лицемерни фрази од типот. па Муслиманиве ќе ни ја земат државава! Што во суштина не е точно, туку албанците „наводно“ ќе ни ја земат државава! А лицемерно е тоа, затоа што истите тие луѓе што до вчера онака стоичко-атеистички крајно еднострано се фураат, и застануваат зад истите оние што го причиниле конфликтот (христијани или муслимани сеедно) ... Така да тука лежи зајакот.. И токму тука е зајебот на оние што сметаат дека некој бил квази-либерален.. овде е квази-либералниот зајеб.. Значи, либерален си до една точка, но, штом свесно ќе дојдеш до сржта конфликтот, а при тоа знаеш каде е бесмисленоста на истиот, веднаш се предаваш и почнуваш да бираш страни.. каде е тука нивниот „либерализам“??!
Е сеа, се слагам дека од нападот човек треба да се одбрани..
Но кова веќе бираш одбрана, онда бираш да го браниш она за што се залагаш.. Значи, сигурно нема да застанам зад бесмисленото.. Ќе го бранам она за што се залагам и крај, и ќе застанам зад моите истомисленици.. Во спротивно, се она што си го учел, што си се залагал, и за што сметаш дека живееш - паѓа у неповрат...
(П.С. заради тоа пак сметам дека тука е токму „таа борба“ т.е. тој „напад“, а не кога ќе дојде јајцето на газот да не знаеш кај ти е глава. Па чак и да дојде до отворена агресија, пак застануваш зад она за што се залагаш, а не зад илузијата што до вчера си ја напаѓал - дмек затоа што морало, затоа и се приклонуваш - ебате срањето ебате! И секако без некои лав пис енд хепинес фрази... тоа не пали.... тоа е срање...
Ова ти го кажувам затоа што во претходната тема - она со Христијанскине протести во Ватикан,- почнаа со истиве фрази, се обидов да им објаснам, но јалово, иако знам дека и овој пат ќе биде јалово, али ко што реков, од овде се почнува „борбата“ - али не се ни обидоа да сфатат, тоа е тоа...... после преку нишан па ќе биде касно, затоа што после ќе биде ко че први! )))))))
П.П.С. Патем, прочитај ги внимателно последните 10 коментари.. и ќе видиш дека проблемот не е христијани муслимани, него македонци и албанци... Башка, проблемот на тој однос не е чисто, македонци и албанци, него проблемот е наталожен задњиве 20 години и поише се однесува на социјалниот статус, наталитетот, образованието и сл исл.. и тоа на двата етникуми подеднакво...