Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
4.999
Sto ke se prasuvas..Koga nema si vrska sto zbores...Kako moze hrvatska da bide uste fasisticka i ustasha koga pred samo 1 dena otvoria spomen sobe na Tose Proeski.
Zosto makedonskite mediumi ne go objavia ova? https://net.hr/hot/zvijezde/zagreb-otvorio-izlozbu-osobnih-stvari-tose-proeskog-f975788e-a00c-11ef-9eaf-5ae5e378fd98

Vo hrvatska makedonskiot narod sekogas bil pocituvan bez razlika od koja eticka nacija bil.
Еве ти знаеш што збориш...па дај објасни ми, каква е врската меѓу хрватското негирање на својата поблиска историја со споменикот од Тоше?...:unsure:

И со кој закон Хрватите ги „заборавија„ Јасеновац и Јастребарско?...

Која беше гарнитурата (првата влада/власт во Хрватска, по распадот на СФРЈ)?...

На кое движење му припаѓаше сам Туѓман?...

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.429
А кој воопшто кажа нешто против хрватите? нели гледаш вчера ме напаѓаа оти сум го слушал томсон, што уште еднаш докажува дека кај нас Македонците не е проблем фашизмот ами вашето смешно негирање.
Утре очекувате при негирање на народност да се шеткате низ Македонија низ Крушево или Охрид, допрва ЕУ ќе види каков проблем направи на балканот.
Може и тоа е намерата, незнам.

Македонците се против поделбата на Македонија етничка и географска од големите сили и соседите, особено овој вардарски дел против Србите и против Бугарската Окупација, значи не е проблем идеологија ами окупацијата, разбирате ли сега?
A koj ve negira? Bidete si vie makedonci sto ima veza. Vo minatoto ste bile bugari, sega bidete makedonci..i sto? golemo cudo. Demokratija sme. Sto vi mozat bugarite ako poveke ne sakate da bidete bugari? NISTO! Imeto na drzavata se promeni. Se se koregira so istorijata. Sto ima da izgubete? Posledno ostanuvat bugarite vo ustav da se stavat..Kolku ke bidat bugari nisto ne menuva. Samo 200.000 se so bugarski pasosi od tie i da ima 100.000 samo opredeleni bugari vo ustav golemoto cudo. Sekako ke odete vo EU tamu se site nacionalnost ednakvi isto bez granica. So EU pasos kaj sakas patuvas, kaj sakas studiraj, kaj sakas raboti. Nema granici isto kako yugoslavia.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.732
Поени од реакции
5.664
A koj ve negira? Bidete si vie makedonci sto ima veza. Vo minatoto ste bile bugari, sega bidete makedonci..i sto? golemo cudo. Demokratija sme. Sto vi mozat bugari ako poveke ne sakate da bidete bugari? NISTO! Imeto na drzavata se promeni. Se se koregira so istorijata. Sto ima da izgubete? Posledno ostanuvat bugarite vo ustav da se stavat..Kolku ke bidat bugari nisto ne menuva. Samo 200.000 se so bugarski pasosi od tie i da ima 100.000 samo opredeleni bugari vo ustav golemoto cudo. Sekako ke odete vo EU tamu se site nacionalnost ednakvi isto bez granica. So EU pasos kaj sakas patuvas, kaj sakas studiraj, kaj sakas raboti. Nema granici isto kako yugoslavia.
Многу си глуп, никој не бил бугарин во минатото.
Јас сум Македонец по народност како мојот Татко, Дедо, Прадедо, ПраПрадедо дури имам спомени и за Прапрапрадедо и пишани информации за 7миот прадедо, само за 5 и 6тиот незнам ништо. Освен некои базични информации што не се запишани.
keratza-visulcheva.jpg

Бугарите нека бидат бугари и никој денес не негира дека постојат како такви, времето на наричај се блгарин прва радост е за мен, дај пари ќе се чинам блгарин заврши.
Само продолжете да негирате наши родени дедовци и правете ги бугари, па ќе видиме до каде ќе стасате со добрососедство.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.705
Поени од реакции
36.541
Vo minatoto ste bile bugari, sega bidete makedonci..i sto?
Не те бришам, не те казнувам. Последна опомена е ова. Кажи уште еднаш што сме биле во минатото и леташ засекогаш од тука. Јасно?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.115
Поени од реакции
30.182
Не те бришам, не те казнувам. Последна опомена е ова. Кажи уште еднаш што сме биле во минатото и леташ засекогаш од тука. Јасно?
Злате, не гледаш дека е тука секоја дискусија да ја усере оф топик.
Стискај бан и не му ја мисли.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Абе мојот прадедо живееше до 2005та, умре на возраст од 105 години мирно во сон значи од старост не болест, рачунај од кога беше роден и цел живот велеше - Нити сме биле ниту ќе бидиме Бугари. Со тоа племе немаме допирна точка ни сме биле и ќе останиме Македонци.

Прадедо ми ги преживеа Балканските Војни, Прва и Втора светска војна. Какви гнасотилаци им правеле Бугарите што нема кажувано истото сум то чул и од дедо ми истото за време на 2та светска војна. Е сега нив да не му верувам туку на Бугарите?

Чудна работа како и Пиринска Македонија ден денес Бугарите ја викаат Македонсла област/ Македонски дел меѓу нив :pos:.

Денешните најгласни и најсилни ‘Бугари’ се Македонците од Пиринска Македонија како што и најгласни и најсилни ‘Грци’ се Македонците од Егејска Македонија.

Бугари, Бугари се ѓупците горе на граница со Романија. Другите сте одродени Македонци.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297
Абе мојот прадедо живееше до 2005та, умре на возраст од 105 години мирно во сон значи од старост не болест, рачунај од кога беше роден и цел живот велеше - Нити сме биле ниту ќе бидиме Бугари. Со тоа племе немаме допирна точка ни сме биле и ќе останиме Македонци.

Прадедо ми ги преживеа Балканските Војни, Прва и Втора светска војна. Какви гнасотилаци им правеле Бугарите што нема кажувано истото сум то чул и од дедо ми истото за време на 2та светска војна. Е сега нив да не му верувам туку на Бугарите?

Чудна работа како и Пиринска Македонија ден денес Бугарите ја викаат Македонсла област/ Македонски дел меѓу нив :pos:.

Денешните најгласни и најсилни ‘Бугари’ се Македонците од Пиринска Македонија како што и најгласни и најсилни ‘Грци’ се Македонците од Егејска Македонија.

Бугари, Бугари се ѓупците горе на граница со Романија. Другите сте одродени Македонци.
ОХИ, најголеми грци се прават доселените Магири од мала Азија.. Тие навистина се едини грци кој немаат воопшто славенска днк, ама имаат турска.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.382
Поени од реакции
8.987
Не.
Првин да објасни зошто Русија им избрала Германец за кнез и ги отфрлила Србинот и Романецот. И како никој од Б'лгарите не се нашол достоен и кадарен за кнез?

1731498432338.png
Потоа да објасни што бараа овие Руси, Швеѓани и Финци во бугарската Влада. Или и тие одеднаш магично се претворија во Б'лгари?

Tрагедијата на Бугарија е што додека се правеа на Бугари и гледаа што се случуваа во дворот на Србија, во 1878 кога им ја направија независната држава Кнежевство Бугарија, на нејзино чело го ставија 21-годишниот германски oфицер - Принц Александар I Батенберг, кој патем од страната на неговиот татко, бил внук на царицата Марија Александровна (принцеза од Хесен), сопруга на рускиот император Александар II Николаевич, и бил внук oд ќерка на грофот Јан Мaурици Хауке од германско-полското благородничко семејство Хауке-Босак, Генерал на Артилеријата и Министер за војна на Царството Полска.

Овој новопечен кнез, во 1880 година го распушта Собранието, а во 1881 го суспендира Уставот на Кнежевството Бугарија, сметајќи го за премногу либерален, организира државен удар и формира конзервативна Влада, во која бил принуден да ги постави руските офицери Јохан Ернрот (Финец) и Леонид Собољев на чело на извршната власт, кои ги назначил за претседатели на два краткотрајни кабинета. На руските министри им биле доверени Министерствата за Внатрешни работи и Војската, во првото од нив учествувале полковникот Ремлинген (благородник со шведско потекло) и генералот Крилов, во второто - генералите Л. Н. Собољев и А. В. Каулбарс (балтички благородник со шведско потекло).

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.732
Поени од реакции
5.664

Ги имам бајонетите од Турско и Балканските војни, само да знаеш што се им ветувале и какви саможртви се дадени и на бугарска и на српска страна, тоа е такво херојство но и таква пропагандна трагедија што ја направија на нашиот народ, и после се, да продолжат да се прават мутави, на крај не само од бога ами и друго ќе ги снајде.
Договорот за добрососедство ќе го зажалат.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Ги имам бајонетите од Турско и Балканските војни, само да знаеш што се им ветувале и какви саможртви се дадени и на бугарска и на српска страна, тоа е такво херојство но и таква пропагандна трагедија што ја направија на нашиот народ, и после се, да продолжат да се прават мутави, на крај не само од бога ами и друго ќе ги снајде.
Договорот за добрососедство ќе го зажалат.
Знам многу добро, и прадедо ми има кажувано со возовите - Кој е за Сремски фронт кој за Солун. Сите за Солун во воз и траг им се изгуби.

Заборават сите какви злодела и Србите правеа тука со менување на презимиња, стружење на имиња од гробови, табли. Присилно пиење рицино за секој кој се нарекувал Македонец, какви изживувања имало тука. Тоа ти кажува колку е навлезени нивното влијание тука.

Никако да научиме дека ние и само ние можеме да си помогнеме и никој друг.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.748
A koj ve negira? Bidete si vie makedonci sto ima veza. Vo minatoto ste bile bugari, sega bidete makedonci..i sto? golemo cudo.
Ова е како да некој да ти каже: Во минатото сте биле Срби.Па што, големо чудо... И сеа ти кажи ми искрено, дали ти смета ако се каже дека вие Хрватите некогаш сте биле Срби? :unsure:

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.429
Ова е како да некој да ти каже: Во минатото сте биле Срби.Па што, големо чудо... И сеа ти кажи ми искрено, дали ти смета ако се каже дека вие Хрватите некогаш сте биле Срби? :unsure:
Neznam jas ti toa kako go zamisluvaš ama istorijata sekogaš se pišuva spored istoriski fakti a ne kako mu tekne na nekoj. Spored istoriski fakti srbite i hrvatite nikogaš ne bile srbi nitu se pišuvale kako srbi nitu bile isti pleminja. Hrvatska e stara država. Ušte vo početokot na 6 i 7 vek na balkanskiot poluostrov pristugnuvat pleminjata hrvati i srbi i so toa postavuvat gi temelite na svoite državi....Istoriski gledano hrvatska e postara država i od srbija.
Isto taka vo istorijata od minatoto imale se zaednička sorabotka so što i implementirat i zaednički sličen kodiran jazik so mali razliki. A isto taka go implementirat i kralstvoto SHS što znači Kralstvo na Slovenci, Hrvati, Srbi što potoa beše reimenuvano kako Yugoslavia...Što podocna normalno se raspadna poradi vina na srbite zatoa što srbija sakaše da ja prisvoe za sebe federacijata so pogolema dominacija finansiski i voeno..A jugoslavija nikogaš ne bila srpska sekogaš e bila podednakvo kralstvo na Slovenite, Hrvatite i Srbite.

Seto ova e javno dostapno i možeš da ja videš istorijata so samo eden klik na internet
.
.
5346.png

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.024
Neznam jas ti toa kako go zamisluvaš ama istorijata sekogaš se pišuva spored istoriski fakti a ne kako mu tekne na nekoj. Spored istoriski fakti srbite i hrvatite nikogaš ne bile srbi nitu se pišuvale kako srbi nitu bile isti pleminja. Hrvatska e stara država. Ušte vo početokot na 6 i 7 vek na balkanskiot poluostrov pristugnuvat pleminjata hrvati i srbi i so toa postavuvat gi temelite na svoite državi....Istoriski gledano hrvatska e postara država i od srbija.
Isto taka vo istorijata od minatoto imale se zaednička sorabotka so što i implementirat i zaednički sličen kodiran jazik so mali razliki. A isto taka go implementirat i kralstvoto SHS što znači Kralstvo na Slovenci, Hrvati, Srbi što potoa beše reimenuvano kako Yugoslavia...Što podocna normalno se raspadna poradi vina na srbite zatoa što srbija sakaše da ja prisvoe za sebe federacijata so pogolema dominacija finansiski i voeno..A jugoslavija nikogaš ne bila srpska sekogaš e bila podednakvo kralstvo na Slovenite, Hrvatite i Srbite.

Seto ova e javno dostapno i možeš da ja videš istorijata so samo eden klik na internet
.
.
Прегледај го приврзокот 435475
ти не си хрват, не манипулирај тука, одамна се издаде дека не си хрват, ти си малокурец, србомански куче на кој и србите мочаат па сега лечиш комлекси само ради тоа што од сите си отфрлен како куртон.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
ти не си хрват, не манипулирај тука, одамна се издаде дека не си хрват, ти си малокурец, србомански куче на кој и србите мочаат па сега лечиш комлекси само ради тоа што од сите си отфрлен како куртон.
Не зборам а членот погоре. Дали знајш колку Срби и Бошњаци во БиХ се пишано Хрвати само за ЕУ пасош да работат Германија? Го имаат истиот проблем како ние со БГ пасоши. И гласаат за хрватски партии на избори (нешто што ние немаме мадиња таму додуша не ни можиме)

Хрватите ич ги неќат и истото го имам слушнато од сите Хрвати кои ги познавам. Плаќале посредници за 500-800е од човек за Хрватски пасош.

Kajgana Shop

На врв Bottom