Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
Аспарух никогаш не било популарно име. Ако го носеле 5-6 луѓе тоа ништо не значи. Единствено име од бугарски канови кое било популарно е името Круме.

За Корун не сум знаел дека е од бугарски канови, па тоа име е македонско, во Бугарија не се користело/користи

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Аспарух никогаш не било популарно име. Ако го носеле 5-6 луѓе тоа ништо не значи. Единствено име од бугарски канови кое било популарно е името Круме.

За Корун не сум знаел дека е од бугарски канови, па тоа име е македонско, во Бугарија не се користело/користи
Корун не е туранско? Е па моја грешка.
А за Аспарух го имало и почесто, не се само 5-6 луѓе.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Не е само Аспарух има и Крум, Круме, Асен, кај старите сите се Симеоновци, нема Симон како што е модата последните 30тина години. До пред крајот на втора светска војна македонските имиња се сродни со тие давани во Бугарија.

Fun fact....се изненадив кога дознав дека всушност и Борис е бугарско име, но е многу популаризирано низ словенскиот свет, па сите мислат дека е словенско.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
Абе доста више дека било популарно името Аспарух. Имам читано еден куп книги за македонските села со генеологии на фамилиите. Сум шетал во многу села, сум гледал надгробни плочи. Ги имам сите книги илинденски сведоштва, никаде не сум прочитал да се вика некој Аспарух. Ако некои го носеле името поради силната бугарска пропаганда, ништо не значи. Не може 5-6 луѓе го носеле името и сега било популарно.

Преку 3.000 луѓе аплицирале за илинденска пензија никој не го носел името Аспарух
Автоматски споено мислење:

Не е само Аспарух има и Крум, Круме, Асен, кај старите сите се Симеоновци, нема Симон како што е модата последните 30тина години. До пред крајот на втора светска војна македонските имиња се сродни со тие давани во Бугарија.

Fun fact....се изненадив кога дознав дека всушност и Борис е бугарско име, но е многу популаризирано низ словенскиот свет, па сите мислат дека е словенско.
Најди ми Бугари со имињата Мицко, Велјан, Силјан, Трпе, Стрезо, Ламбе, Сандре, Коте, Војне, Трајан, Темелко, има уште многу други, али не ми текнуваат.
Од сите овие имиња најди ми по еден Бугарин кој не е од Македонија

Последно уредено:

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Најди ми Бугари со имињата Мицко, Велјан, Силјан, Трпе, Стрезо, Ламбе, Сандре, Коте, Војне, Трајан, Темелко, има уште многу други, али не ми текнуваат.
Од сите овие имиња најди ми по еден Бугарин кој не е од Македонија
Дел од овие имиња ти се надимаци од други имиња и имаат различни форми во различни региони. Дел од овие ги немаш надвор од западна Македонија и западните делови на Егејска Македонија.

Трајан не е македонско име, има еден куп Трајановци низ цел свет, па така и во Бугарија.
Темелко само од Википедија ги најдов професор Темелко Иванчев од Дупница и синдикалец и комунист Темелко Ненков од Перник.Двајцата родени во 19ти век.
Ламбе е во Македонија, во Бугарија е Ламбо ги имаш еден куп.
Стрез ти е бугарски големец од 13ти век од династијата на Асеновци како пример. Имат и Стрезо и Стрез.
Од Војне најдов еден фудбалер, но најдов еден куп бугарски презимиња Војнов. Веројатно изгубило на популарност.

Мешаш локални надимаци и имиња со имиња со прабугарско потекло. Инаку Аспарух е име кое добива на популарност некаде после балканските војни.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
А што ќе кажеш дека во Македонија имало имиња Србин и Гркина (имало и има и Македонка) а немало име Бугарин или Бугарка. Зар мислиш дека луѓето биле свесни и големи Бугари, а им ставале вакви имиња на своите деца?

Јас мислам дека не биле баш свесни што се и лесно потпаѓале под пропаганда на соседите.

Ене го и Пиха објавил за некое востание во кумановско и кривопаланечко каде барале присоединување кон Србија. А во 1905 година сите села во паланечко и пола во кумановско биле егзархиски. Значи ова е доказ дека не биле баш свесни кон кого припаѓаат и лесно менувале страни.

Мијаците кога го населиле Крушево основале мијачко маало, не бугарско, српско, не македонско. За разлика од власите кои основале влашко маало или албанците арнаутско.

Потоа имаш револуционери од ВМРО кои станале четници или андарти. А имаш и такви кои требало да организираат андартски и четнички чети, а преминале на страна на ВМРО. Дадов пример поназад неколку страни.

Значи ова го пишувам дека многу ја тераш бугарската пропаганда. Објавуваш дека македонците имале бугарска свест, што не можеш да кажеш за македонците во целина. Се гледа дека си потпаднал под бугарска пропаганда, читаш само од нивни дела што е пишувано, од нивна гледна точка.
Во Македонија не постои ни еден род што се вика Аспаруховци, нема ни Крумевци ни Асеновци. Но ајде бар Круме како име го имало почесто

За карти и јас можам да ти најдам карти каде македонците се обележани од страни автори како посебен народ.

Името Трајан го нема меѓу србите, црногорците, хрватите, словенците, албанците. Не е застапено ни меѓу бугарите, незнам како можеш да кажеш дека го има низ цел свет.

Не кажа ништо за првите четири имиња.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Дел од овие ги немаш надвор од западна Македонија и западните делови на Егејска Македонија.
А ова што треба да значи? Овие се делот од мијаци и брсјаци или грешам? Дали може да е поврзан со слабото интегрирање на овие словенски племиња со останатите заради тоа што живееле во планински предели?

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
А ова што треба да значи? Овие се делот од мијаци и брсјаци или грешам? Дали може да е поврзан со слабото интегрирање на овие словенски племиња со останатите заради тоа што живееле во планински предели?
Можеби. А може едноставно фатиле на популарност некои имиња или прекари некаде во региони кои се географски поповрзани. Секоја народ си има свои регионални имиња или надимаци и изведеници кои понекогаш се давани како полно име.

Јосиф во католичките делови од Германија е Јосеп. Ако е некој Јосеп или се вика Сеп (изведеница од тоа име) нема утка дека е Баварец или Швајцарец рецимо. Јуп од Јосип пак на пример која што е изведеница е карактеристична за западните делови на Германија.

Последно уредено:
Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
Првите четири имиња што ги набројав постоеле исклучиво во западна Македонија, меѓу брсјаците и мијаците. Има и уште многу други имиња што се карактеристични за западна Македонија.
Автоматски споено мислење:

Досега не сум прочитал, и ме интересира дали брсјаци може да се сметаат и оние од леринско, костурско, Мала Преспа и дел од воденско? Западна Македонија почнувајќи од мијачкиот крај надол се се Брсјаци. Е сега дали во Брсјаци влегуваат и западните егејци

Последно уредено:
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Ете ферман директ од султанот и тоа оригинален документ ти покажав. Ти ги кажав резултатите од плебесцитот, кој рака на срце не ги поминал сите христијански куќи, но е правен во присуство на Патријаршијата така што нема таму муљање некој со сила да ги терал да гласаат за Егзархија.
Ти дадов пописи од Егзархијата и тоа од Мишев што е 7 години присутен тука од 1894 до 1901 и ги собира податоците од сите локални свештеници и учители. Пописот на Мишев скоро па совршено се поклопува со пописот на Патријаршиски домаќинства од страна на Фирмилијан кој е србин митролополит скопски. Ако Мишев не знаел колку имало Егзархисти и Патријашисти, бар овој требало да си знае затоа што секој поп морало да му достави колку куќи имаат нивни.
Ете еден германец кој што 1861 поминал низ Куманово. 350 бугарски христијански куќи цели 9 години пред да се формира Егзархијата. :свиркам:
Прегледај го приврзокот 263843

Се тоа не ваља, ама таму некој си “научна“ книга од Јован Хаџи-Васиљевиќ е релевантна. Јас се трудам колку можам да ги избегнувам бугарските извори, но ако сакаш да го најдеш најкапиталното дело и најопсежните етнолошко и демографски истражувања во Македонија можеш да го прочиташ К'нчов. Прашај било кој македонски антрополог или историчар од каде ги црпат најголемите податоци и најрелевантните во тој период и се води до Васил К’нчов. Ама тоа што пишаш К'нчов нема да ти се допадне воопшто. ;)

Ако сакаш и со српски извори да се служиме нека си се договорат твоите околу Македонија. Верковиќ од агент на српската пропаганда пратен од Илија Грашанин тука станува еден од најголемите поборници на бугарската идеја во Македонија кога се убедува сам колку залудна работа е тоа и ги смета македонските словени за бугари.
Јанковиќ и Грујиќ во "Slaves du sud" 1853! година како српски етники простори присвојуваат се од Истра до Косово и Метохија, но со ниту еден збор не ја спомнале Македонија како нивен простор.
Истото пред нив го кажува и Димитрије Давидовиќ во „Историја народа србског“.
На крајот од краиштата да видиме што кажува и Стојан Новаковиќ:

Новаковиќ толку сметал дека е залудно да ја туркаат српската идеја во Македонија што барал алтернативи.

Равенштајн бладал ли кога не нашол срби во Македонија?
Прегледај го приврзокот 263841

Ами Буе изгледа не слушнал за црквите на Милутин
Прегледај го приврзокот 263842

Дури и авторот на најпропатријаршиското пребројување и најголемиот грчки мегаломан Ами Буе Вардарска Македонија ја облежал како муслиманско/албанска/бугарска мешавина.
Прегледај го приврзокот 263844

Хајнрих Киперт не наоѓа срби во Македонија.
Прегледај го приврзокот 263845

Првата Унгарска Енциклопедија
Прегледај го приврзокот 263846

Дури ни брача руси не наоѓаат срби во Македонија.
Прегледај го приврзокот 263848

Ниту Британика од 1911та не наоѓа срби, ниту српски енклави.
Прегледај го приврзокот 263849

Ама знаеш кој наоѓа? Јован Цвијиќ. :ROFLMAO: Куманово, Скопје и Полог срби, Пирин бугари и другото некои македонци бидејќи тој од Велес и Скопје се друг народ. :cautious:
Прегледај го приврзокот 263850

Може да го спориш бугарскиот елемент во картиве кои сите се објавени како илустрација во засебни истражувања на балканот, но симптоматично е како срби во Македонија наоѓаат само србите.
Пошто милуваш да постираш карти еве ти и од мене се убаво објаснето лепо фино и од српски и од странски извори, иако ти е фокусот на космет, имаш и за куманово и скопски округ,но само ако ти се чита:
https://tamodaleko.co.rs/evropske-karte-srpska-tapija-za-kosmet/

Додека еве ти и научен труд од 2017 (демографски карактеристки на вардараска македонија помеѓу двете светски војни) од македонски професор Илиевски Борчее од 2017 година (прогуглај голем е за прикаачување), со секакви извори за попис во Краљевина Југославија 1921 и 1931 ( кој исто така е тенденциозен), но во истото се спомнуваат и доста малцинства како Арбанаси, Маѓари, Немци, е сега зошто не се спомнуваат Бугари објасни ми ти, ако се трудиш да ми кажуваш како Краљевина имала таква политика да ги уништи бугарите, зошто неема према Маѓарите за кои наведува дека во Војводина се над 50 посто, каде што истите имаат сецесионистички пртензии... исто така доста интересно е освртот на полицискиот попис од 1913 за кој се наведува дека постои простор за грешка и „пребројавањето“ од бугарскиот попис од 1916, имено во пописот организиран од краљевина во 1913 се наведува дека Бугари има во пограничните региони некаде, но во главно луѓето што егзархијата ги попишувала како бугари се претставувале во овој попис како срби, додека бугарите кога прават „пребројавање“ во децимали се разлику од тој во 1913 на србите, па ти види сега кој како се изјаснувал кога го имаш овој научен труд со референци со извори дури и од бугарски архив.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Je l' si realan? Teško ti je bilo 15 sekudni da proveriš na internetu,? Posthumno, genije. *facepalm*

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Уф, три пати праќаш исти пост, мора Дража да ти значи многу. Мене не ми значи и не би трошел нит 15 секунди на него. Она што се знае за него и многу слични и појаки од него, е дека бил колаборант и како таков, завршил осуден на смрт, избушен и фрлен во некој ендек да го јадат гаврани.
Четничкиот ревизионизам на геноцидниот србијански народ кој во 21.век влегува со славење на фашистички колаборанти е небитен, светската историографија одамна го има кажано зборот за четништвото.

И брача руси вас бацају под воз, бре :D

Ради избавленија от партизан часть командиров четников пошла не только на сотрудничество с немецкими властјами, но даже с итальјанскими војсками и военными отрјадами Хорватского домобранства и движенија усташеј. Итальјанским оккупационным војскам в тој или иној степени оказывали помошть четницкие воеводы Момчило Джуич, Доброслав Евджевич, Илија Трифунович-Бирчанин[en], Бајо Станишич[en], Петар Бачович[en] и Павле Джуришич[16]; с усташами сотрудничали Урош Дренович, Лазарь Тешанович, Раде Радич и многие другие[17]; немцев с августа 1941 года поддерживал открыто Коста Печанац, а с конца 1943 года — и Драголјуб Михајлович, хотја при этом четники Михајловича не собирались выходить из антигитлеровској коалиции.
На хартија противници, во реалност сојузници.

Се истепавте да се докажете кој имал повеќе “мисионери“ во Македонија. Затоа што тоа и биле вашите попови - МИСИОНЕРИ во туѓа држава. Исто како што имало мисионери во Кина, Јапонија, Америка кај Индијанците, Африка... Зошто никој не ги прави Кинезите Американци?!? Ете има доста таму Христијани кои се похристијанети токму од мисионерите (најмногу Американци), ама никој не вели дека тие се Американци. Ниту некој вели дека Јапонците се Руси (има православни Христијани поради руските мисионери). Арно ама, вие се испотепавте да се докажете според вашите “мисии“ колу се Македоднците (домородците, “индијанците“) Срби, Бугари и Грци и тоа само поради нивното влегување во цркви каде што има “ваши“ свештеници. Еве јас сум влегол во многу Католички цркви и катедрали во Германија, Франција, Италија... И дали сум затоа Германец, Италијанец или Французин?!?
Вашите цркви не се присутни во Македонија поради тоа што во Македонија имало Срби, Бугари и Грци, туку напротив - МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ТИЕ КОИ НЕМАЛЕ ИЗБОР, НЕМАЛЕ СВОЈА ЦРКВА ПА МОРАЛЕ ДА СЕ ОДЛУЧАТ ЗА НЕКОЈА ОД ТУЃИТЕ ЦРКВИ! Ама тоа не ги прави и етнички идентични со нациите кои пуштале свои свештеници во Македонија, туку кажува дека немале свој избор.
Ако Македонската Архиепископија не била укината (некаконски - всушност и не е укината, ама сите “глумат лудило“) САМО што ќе имавте вие ваши попови во Македонија и ќе немавте за што да се карате...

Укинувањето на Охридската Архиепископија е дел од многу поголем план. Без нејзино укинување жими к..ов што ќе имаше НОВИ цркви на Балканот од типот на грчката и купените со пари српска и бугарска црква, а со тоа немаше ни да има нови држави на Македонскиот полуостров.
Мене ми е интересно кога четник и усташа се докажуваат околу македонците :D

@pixa , @TheTrooper знаете дека недела дена сте оф-топик, мислам сериозно.

Оваа е темата посоодветна за вашите препирки, на неа се расправа за нации и за потекло на истите.

Темава е за геноциди, погроми и етнички чистења.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
Пошто милуваш да постираш карти еве ти и од мене се убаво објаснето лепо фино и од српски и од странски извори, иако ти е фокусот на космет, имаш и за куманово и скопски округ,но само ако ти се чита:
https://tamodaleko.co.rs/evropske-karte-srpska-tapija-za-kosmet/

Додека еве ти и научен труд од 2017 (демографски карактеристки на вардараска македонија помеѓу двете светски војни) од македонски професор Илиевски Борчее од 2017 година (прогуглај голем е за прикаачување), со секакви извори за попис во Краљевина Југославија 1921 и 1931 ( кој исто така е тенденциозен), но во истото се спомнуваат и доста малцинства како Арбанаси, Маѓари, Немци, е сега зошто не се спомнуваат Бугари објасни ми ти, ако се трудиш да ми кажуваш како Краљевина имала таква политика да ги уништи бугарите, зошто неема према Маѓарите за кои наведува дека во Војводина се над 50 посто, каде што истите имаат сецесионистички пртензии... исто така доста интересно е освртот на полицискиот попис од 1913 за кој се наведува дека постои простор за грешка и „пребројавањето“ од бугарскиот попис од 1916, имено во пописот организиран од краљевина во 1913 се наведува дека Бугари има во пограничните региони некаде, но во главно луѓето што егзархијата ги попишувала како бугари се претставувале во овој попис како срби, додека бугарите кога прават „пребројавање“ во децимали се разлику од тој во 1913 на србите, па ти види сега кој како се изјаснувал кога го имаш овој научен труд со референци со извори дури и од бугарски архив.
Од ова дело што си го објавил (демографски карактеристки на вардараска македонија помеѓу двете светски војни) оди во под точката кај што пишува: Eтничка структура во Вардарска Македонија според пописите од 1921 и 1931 година Бројност и структура на македонското православно население „Срби или Хрвати“ по мајчин јазик.
Ќе видиш еден куп сведоштва дека македонското население немало српска свест, па дури и тоа од Јужно Косово, кое препрочитало да се нарекуваат Каури или Христијани, отколку Срби, според српскиот географ Атанасије Урошевиќ.

Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Уф, три пати праќаш исти пост, мора Дража да ти значи многу. Мене не ми значи и не би трошел нит 15 секунди на него. Она што се знае за него и многу слични и појаки од него, е дека бил колаборант и како таков, завршил осуден на смрт, избушен и фрлен во некој ендек да го јадат гаврани.
Четничкиот ревизионизам на геноцидниот србијански народ кој во 21.век влегува со славење на фашистички колаборанти е небитен, светската историографија одамна го има кажано зборот за четништвото.

И брача руси вас бацају под воз, бре :D

На хартија противници, во реалност сојузници.

Мене ми е интересно кога четник и усташа се докажуваат околу македонците :D

@pixa , @TheTrooper знаете дека недела дена сте оф-топик, мислам сериозно.

Оваа е темата посоодветна за вашите препирки, на неа се расправа за нации и за потекло на истите.

Темава е за геноциди, погроми и етнички чистења.
Nisi vredan moga odgovora ali pošto sam izuzetno dobar i velikodušan čovek, odgovoriću ti. Draža mi ništa ne znači, a ti još manje (da li može manje od ništa?). Nisam ni jednom ponovio istu objavu, slepče. Dva puta je napisana slična objava, a ne tri puta ista. Draža je zakopan na Adi Ciganliji i ne jedu ga gavrani već crvi. Nije izbušen već izrešetan. Nije bačen nego ukopan. Saberi se, fokusiraj, i pazi šta pišeš. Nemaš 15 sekundi za srpske četnike? Jadan je tvoj život. Propuštaš mnogo toga! Veruj mi, četnici su najbolja stvar koja bi ti se desila u životu. Ako ih ne voliš, ako si fašista ili komunista, onda možeš samo da me povučeš za onu stvar (neću da psujem jer mi je kultura na nivou). Lenjivče, nemakedonskosg porekla (romsko-vlaškog?), radi na sebi i svojim mogućnostima! Radi na kratkoročnoj i dugoročnoj memoriji! Usput, da li si hrišćanin? Svako dobro!

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Nisi vredan moga odgovora ali pošto sam izuzetno dobar i velikodušan čovek, odgovoriću ti. Draža mi ništa ne znači, a ti još manje (da li može manje od ništa?). Nisam ni jednom ponovio istu objavu, slepče. Dva puta je napisana slična objava, a ne tri puta ista. Draža je zakopan na Adi Ciganliji i ne jedu ga gavrani već crvi. Nije izbušen već izrešetan. Nije bačen nego ukopan. Saberi se, fokusiraj, i pazi šta pišeš. Nemaš 15 sekundi za srpske četnike? Jadan je tvoj život. Propuštaš mnogo toga! Veruj mi, četnici su najbolja stvar koja bi ti se desila u životu. Ako ih ne voliš, ako si fašista ili komunista, onda možeš samo da me povučeš za onu stvar (neću da psujem jer mi je kultura na nivou). Lenjivče, nemakedonskosg porekla (romsko-vlaškog?), radi na sebi i svojim mogućnostima! Radi na kratkoročnoj i dugoročnoj memoriji! Usput, da li si hrišćanin? Svako dobro!
Џорџе што си ми пишувал приватни пораки бе? Смеам утре да излезам надвор или да се пазам?

Kajgana Shop

На врв Bottom