Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Околу религиите се согласувам со Хитлер :) Од ниедна од монотеистичките религии човештвото не видело ништо арно освен затупување на човештвото. Христијанството на пример, го уназадило човештвото во сите сфери за околу 1000 - 1500 години.
И пред Христијанството луѓето убаво си живееле. Дури не биле лицемери како денес. Ако те напаѓа и ограбува тоа не го прави за да го “запознаеш Христос“ или под изговор дека се шири Христијанството, туку просто и искрено - се знаело дека те напаѓа за да те освои и ограби.
Нека си има религија, ама на неа не смее да и се придава толкава важност, а уште помалку треба таа да биде основен двигател во општеството или не дај Боже да учествува во управувањето со световни работи во државата. Една Религија која пропагира мирољубивост - испраќа луѓе во војна во која што ќе убиваат други такви луѓе?!?
Во СФРЈ Религијата беше маргинализирана па никому ништо не му недостигаше, дури многу појака држава беше.
Доста пишував, ќе почнам да личам на Ниче.
Пред христијанството љугето подобро си живееле?:facepalm:Мислиш на гладијаторските борби шо ги организирале римјаните или робовите шо изгинале градејки ги пирамидите?Секој шо испраќа љуге во војна не е христијанин,само ја злоупотребил религијата за проста народна маса.Прочитај ги 10 божји заповеди во библијата и кажи ми каде тоа се повикува на војна.Има многу волци во јагнешка кожа,тука е најголемиот проблем.
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Пред христијанството љугето подобро си живееле?:facepalm:Мислиш на гладијаторските борби шо ги организирале римјаните или робовите шо изгинале градејки ги пирамидите?Секој шо испраќа љуге во војна не е христијанин,само ја злоупотребил религијата за проста народна маса.Прочитај ги 10 божји заповеди во библијата и кажи ми каде тоа се повикува на војна.Има многу волци во јагнешка кожа,тука е најголемиот проблем.
Римјаните сеуште не се симнати од власт. За жал. Не можеш да ги земаш во предвид само гладијаторските борби (повеќето гладијатори се бореле за пари и престиж). После некое време Империјата западнала во деградација па имало невидени забегувања, ама на владеечката каста (како и денес западното општество) .
Но, некои научни достигнувања (парната машина е пронајдена во првиот век пр.н.е., пластиката исто во тие времиња, ме мрзи да барам точно која година), филозофска мисла, уметноста, медицината, градежништвото и т.н. и т.н. се брутално стопирани од страна на Христијанството (Исламот бил во тој поглед далеку потолерантен) па затоа имаме мрачен среден век (па бре во средниот век луѓето не биле воопшто лекувани -биле препуштани на Божја воља и единствениот лек бил молитвата). Немаш никаква литература, уметност само во религиозна смисла, градежништво строго аскетско, медицината ја споменав, научните пронајдоци и фармакологијата биле “вештичарење“, филозофијата се движела само во религиозна насока (од типот на тоа - “колку ангели можат да застанат на врв на игла“), така што за сето тоа да почне (всушност продолжило онаму каде што застанале античките учени луѓе) требало да поминат 15-6 века и тоа пак сето се базирало на античките постигнувања кои патеписците ги донесле од исток (и ограбеното од Византија и Блискиот Исток од страна на крстоносците) и она што исламот го донесол како знаење најмногу преку Шпанија која била под Исламско (арапско) владение.
Десетте Божји заповеди не се никаква измислица на Библијата, туку тие се општохумани закони и правна регулатива (многу подобро и подетално се опишани во Источните религиозни мисли (Индија и Кина, но ги има и кај античките мислители, иако не се на едно место и не се под реден број), го има и кај Индијанците во северна Америка.
А војни, колку сакаш има во Библијата. Всушност Библијата (поготово Стариот Завет) изобилува со монструозни дела и сцени (“Добриот“ Бог уништувал цели градови, учествувал во воени походи на Израилитите, ги советувал Евреите врз иако добронамерни сунетисани жители да ги избијат и тоа се' живо, дури и стоката. Покрај тоа ги советувал и да ги ограбат Египтјаните и “неговиот ангел“ истепал во секоја египетска куќа (необележана) по едно машко дете. Па Давид и неговите жени, па Самсон и Далила, па педерастијата, па кастрирањето на Авраам, па прелагата на Јаков врз Исмаил (за еден ваган леќа), па продавањето на Јосиф кого браќата претходно го турнале во бунар... Премногу има за да набројувам.

Од Новиот Завет, Свети Петар бил сикариот (значи политички убиец), па имаш предавство, па откажување од својот син...
Има повеќе вакви работи, всушност Библијата е повеќе список на војни и нечесности отколку историја (освен ако не се отфрли генеалогијата).
Во неа нема ништо практично, нема славење на уметноста, на љубовта (освен во Новиот Завет, ама тука љубовта е само неодредена - кон Ближниот Свој), на толеранцијата, науката, знаењето...
Библијата НЕ ОСЛОБОДУВА како што треба да биде, туку на човештвото му става нови пранги, многу посурови од дотогашните - ментални прангии.
П.С. Ќе го заборавев палењето на Александриската Библиотека. Првиот пат ја запалиле Христијаните, вториот пат Муслиманите. И двете религии се произлезени од Јудејската религија. Знаеш ли која е монструозноста на таа постапка? Немој да кажеш дека случајно се запалила, затоа што таа неколку века не се запалила а сега зошто така случајно и текнало да се запали?!?
Толку за квалитетите на монотеситичките религи произлезени од Јудеите...
П.П.С. И ова го заборавив - пирамидите не се градени со робовски труд. Ниту се правени од Египетската цивилизација од пред 5-6 Илјади години туку се многу, многу постари, а впрочем Египтјаните немале ниту технологија ниту знаење да направат такви градби.
Постојат записи од Египет кои кажуваат за потребите на обезбедување на храна и потреби на градителите на пирамидите (веројатно за поправки) и тие си живееле во посебни населби со семејствата во близина на пирамидите додека се граделе / поправале.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.884
Поени од реакции
8.711
Може некој еден ден ќе направи мапа на христијанските точки на Блискиот Исток, кои во рок од една година беа премавнати, тивко и без галама. За само една-две години од таканаречената Арапска пролет, процентот на христијани во одредени региони опфатени со ова движење, се намали до исчезнување.
Полека со исламофобијата (сарказам)

Ко што кажа @callejón de la muerte додека секуларни диктатори го воделе регионот било подобро за малцинствата. Но некој имал брилијантна идеја да воведе “демократија“ и ете......


П.П.С. И ова го заборавив - пирамидите не се градени со робовски труд. Ниту се правени од Египетската цивилизација од пред 5-6 Илјади години туку се многу, многу постари, а впрочем Египтјаните немале ниту технологија ниту знаење да направат такви градби.
Постојат записи од Египет кои кажуваат за потребите на обезбедување на храна и потреби на градителите на пирамидите (веројатно за поправки) и тие си живееле во посебни населби со семејствата во близина на пирамидите додека се граделе / поправале.
Мислам дека се изградени од Египјаните и дека имале знаење да ги изградат но во право си за градителите. Не само што се работело за професионални платени работници неги барем еднаш штрајкувале.
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Римјаните сеуште не се симнати од власт. За жал. Не можеш да ги земаш во предвид само гладијаторските борби (повеќето гладијатори се бореле за пари и престиж). После некое време Империјата западнала во деградација па имало невидени забегувања, ама на владеечката каста (како и денес западното општество) .
Но, некои научни достигнувања (парната машина е пронајдена во првиот век пр.н.е., пластиката исто во тие времиња, ме мрзи да барам точно која година), филозофска мисла, уметноста, медицината, градежништвото и т.н. и т.н. се брутално стопирани од страна на Христијанството (Исламот бил во тој поглед далеку потолерантен) па затоа имаме мрачен среден век (па бре во средниот век луѓето не биле воопшто лекувани -биле препуштани на Божја воља и единствениот лек бил молитвата). Немаш никаква литература, уметност само во религиозна смисла, градежништво строго аскетско, медицината ја споменав, научните пронајдоци и фармакологијата биле “вештичарење“, филозофијата се движела само во религиозна насока (од типот на тоа - “колку ангели можат да застанат на врв на игла“), така што за сето тоа да почне (всушност продолжило онаму каде што застанале античките учени луѓе) требало да поминат 15-6 века и тоа пак сето се базирало на античките постигнувања кои патеписците ги донесле од исток (и ограбеното од Византија и Блискиот Исток од страна на крстоносците) и она што исламот го донесол како знаење најмногу преку Шпанија која била под Исламско (арапско) владение.
Десетте Божји заповеди не се никаква измислица на Библијата, туку тие се општохумани закони и правна регулатива (многу подобро и подетално се опишани во Источните религиозни мисли (Индија и Кина, но ги има и кај античките мислители, иако не се на едно место и не се под реден број), го има и кај Индијанците во северна Америка.
А војни, колку сакаш има во Библијата. Всушност Библијата (поготово Стариот Завет) изобилува со монструозни дела и сцени (“Добриот“ Бог уништувал цели градови, учествувал во воени походи на Израилитите, ги советувал Евреите врз иако добронамерни сунетисани жители да ги избијат и тоа се' живо, дури и стоката. Покрај тоа ги советувал и да ги ограбат Египтјаните и “неговиот ангел“ истепал во секоја египетска куќа (необележана) по едно машко дете. Па Давид и неговите жени, па Самсон и Далила, па педерастијата, па кастрирањето на Авраам, па прелагата на Јаков врз Исмаил (за еден ваган леќа), па продавањето на Јосиф кого браќата претходно го турнале во бунар... Премногу има за да набројувам.

Од Новиот Завет, Свети Петар бил сикариот (значи политички убиец), па имаш предавство, па откажување од својот син...
Има повеќе вакви работи, всушност Библијата е повеќе список на војни и нечесности отколку историја (освен ако не се отфрли генеалогијата).
Во неа нема ништо практично, нема славење на уметноста, на љубовта (освен во Новиот Завет, ама тука љубовта е само неодредена - кон Ближниот Свој), на толеранцијата, науката, знаењето...
Библијата НЕ ОСЛОБОДУВА како што треба да биде, туку на човештвото му става нови пранги, многу посурови од дотогашните - ментални прангии.
П.С. Ќе го заборавев палењето на Александриската Библиотека. Првиот пат ја запалиле Христијаните, вториот пат Муслиманите. И двете религии се произлезени од Јудејската религија. Знаеш ли која е монструозноста на таа постапка? Немој да кажеш дека случајно се запалила, затоа што таа неколку века не се запалила а сега зошто така случајно и текнало да се запали?!?
Толку за квалитетите на монотеситичките религи произлезени од Јудеите...
П.П.С. И ова го заборавив - пирамидите не се градени со робовски труд. Ниту се правени од Египетската цивилизација од пред 5-6 Илјади години туку се многу, многу постари, а впрочем Египтјаните немале ниту технологија ниту знаење да направат такви градби.
Постојат записи од Египет кои кажуваат за потребите на обезбедување на храна и потреби на градителите на пирамидите (веројатно за поправки) и тие си живееле во посебни населби со семејствата во близина на пирамидите додека се граделе / поправале.
Не секој шо ставил мантија е христијанин.За жал човештвото има склоност кон злоупотреби.Иначе најголемите злосторства во 20тиот век се направени поради идеологии а не поради религијата.Пример нацистите се занимавале со Окултизам особено Химлер.Злосторствата шо ги имат направено се неспоредливи со шпанската инквизиција.Тука се и атеистичките комунисти.Крвникот и атеист Сталин го истребил населението во СССР.Црвените Кмери и нивните злосторства се неспоредливи со ни едно злосторство од среден век.Исто така комунистички атеисти.Тука се и Енвер Хоџа и Чаушеску мамата им ја расплакале на своите сонародници, исто така се атеисти.Значи се работи за милиони човечки животи кои ги уништиле овие крвници.Заедничко на сите овие гореспоменати крвници е шо го забранувале христијанството.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.864
Поени од реакции
80.468
Исто така комунистички атеисти.Тука се и Енвер Хоџа и Чаушеску мамата им ја расплакале на своите сонародници, исто така се атеисти.Значи се работи за милиони човечки животи кои ги уништиле овие крвници.Заедничко на сите овие гореспоменати крвници е шо го забранувале христијанството.
Од Хитлер, па до Чаушеску, сите тие не го забранувале Христијанствотото (освен Хоџа), туку не му биле наклонети баш.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.441
Поени од реакции
5.939
Не секој шо ставил мантија е христијанин.За жал човештвото има склоност кон злоупотреби.Иначе најголемите злосторства во 20тиот век се направени поради идеологии а не поради религијата.Пример нацистите се занимавале со Окултизам особено Химлер.Злосторствата шо ги имат направено се неспоредливи со шпанската инквизиција.Тука се и атеистичките комунисти.Крвникот и атеист Сталин го истребил населението во СССР.Црвените Кмери и нивните злосторства се неспоредливи со ни едно злосторство од среден век.Исто така комунистички атеисти.Тука се и Енвер Хоџа и Чаушеску мамата им ја расплакале на своите сонародници, исто така се атеисти.Значи се работи за милиони човечки животи кои ги уништиле овие крвници.Заедничко на сите овие гореспоменати крвници е шо го забранувале христијанството.
Не постои голема идеологија или теологија која зад себе нема куп лешеви. Како што викаше Едмонд Дантес, све је до споредба.
Денешната преовладувачка западна идеологија на секуларизам, претставничка демократија и (корпоративен) капитализам не е исклучок, напротив, има зад себе купишта лешеви.
А за надворешната политика на западните држави има што да се каже, ништо позитивно.

Од Хитлер, па до Чаушеску, сите тие не го забранувале Христијанствотото (освен Хоџа), туку не му биле наклонети баш.
Освен Хоџа и Ким Ил Сунг малку се знае дека и Франција била официјално атеистичка 1794-97 во време на Директориумот :D
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.668
Поени од реакции
21.619
Абе ако го читаме уставот на СССР слободата на религија не била забранета. Е сеа ако почнеме да чепкаме подетално ќе видиме дека илјадници луѓе биле убиени поради практицирањето на религија, колку свештеници биле убивани, стотици храмови биле уништени, огромна атеистича пропаганда се водела и се перелеле мозоци на деца уште во школска возраст... ама битно на хартија не било забрането Христијанството нели.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.441
Поени од реакции
5.939
Абе ако го читаме уставот на СССР слободата на религија не била забранета. Е сеа ако почнеме да чепкаме подетално ќе видиме дека илјадници луѓе биле убиени поради практицирањето на религија, колку свештеници биле убивани, стотици храмови биле уништени, огромна атеистича пропаганда се водела и се перелеле мозоци на деца уште во школска возраст... ама битно на хартија не било забрането Христијанството нели.
Не знам дали луѓе биле убивани чисто за практицирање религија, тоа што сите кулаци (идеолошка цел на бољшевиците) биле православни христијани може да доведе до таков заклучок. Она што Сталин го спроведувал било национализација на црковните имоти и конфискација на било што вредно од храмовите. Имало цели селски побуни против советската власт при што Чека убивала све што протестирало, селаните често не допуштале светите златни реликвии да се однесат од црквите.

Но треба да се знае, Сталин во своите чистки масовно убивал и атеисти.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.668
Поени од реакции
21.619
Не знам дали луѓе биле убивани чисто за практицирање религија, тоа што сите кулаци (идеолошка цел на бољшевиците) биле православни христијани може да доведе до таков заклучок. Она што Сталин го спроведувал било национализација на црковните имоти и конфискација на било што вредно од храмовите. Имало цели селски побуни против советската власт при што Чека убивала све што протестирало, селаните често не допуштале светите златни реликвии да се однесат од црквите.

Но треба да се знае, Сталин во своите чистки масовно убивал и атеисти.
Ова не се дешавало само во време на Сталин туку и со Ленин, баш со него имаше фрки со еден поп од Киев каде што на крај убија ~5к народ бидејќи не биле фанови на новата политика.

Баш во тие конфискации и рушења на храмови* најчесто гинеле свештеници и верници (не само Христијани туку и Муслимани, Будисти итн). А храмови биле рушени со цел за спровдување на државниот атеизам, најдобар пример е демолирањето на катедралата Исус Спасителот за да се изгради Палата на Советите на тоа место.

*Имаше пред некоја година случај во НР Кина, каде што срушија црква со неколку луѓе внатре.

Edit : Си го препрочитав постот, иам погрешно напишано поради пиши бриши и мислам дека таа моја грешка ја направи збункава, мислев да го напишам следново : илјадници свештеници биле убиени додека на луѓето им било забрането да практицираат религија. Не тврдам дека властите иделе по домови и убивале луѓе ако некој имал крст, менора или што ти знам дома.
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.441
Поени од реакции
5.939
Ова не се дешавало само во време на Сталин туку и со Ленин, баш со него имаше фрки со еден поп од Киев каде што на крај убија ~5к народ бидејќи не биле фанови на новата политика.

Баш во тие конфискации и рушења на храмови* најчесто гинеле свештеници и верници (не само Христијани туку и Муслимани, Будисти итн). А храмови биле рушени со цел за спровдување на државниот атеизам, најдобар пример е демолирањето на катедралата Исус Спасителот за да се изгради Палата на Советите на тоа место.

*Имаше пред некоја година случај во НР Кина, каде што срушија црква со неколку луѓе внатре.

Edit : Си го препрочитав постот, иам погрешно напишано поради пиши бриши и мислам дека таа моја грешка ја направи збункава, мислев да го напишам следново : илјадници свештеници биле убиени додека на луѓето им било забрането да практицираат религија. Не тврдам дека властите иделе по домови и убивале луѓе ако некој имал крст, менора или што ти знам дома.
Ленин е потценет геноцидаш, но тоа е друга прича.
Рушењето на катедралата било цивилизациско дно.

Динамит за културното наследство на еден етнос.Белиот слон, т.е. највисоката зграда во светот во тоа време, 100 спрата, 500м и веројатно површина од километар квадратен :angel:Почетокот на WW2 ги стопирал напорите за изградба на оваа монструозност.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.884
Поени од реакции
8.711
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.668
Поени од реакции
21.619
Има одвратни примери како Слободната држава Конго на Леополд II, единицата 731 и Демократска Камбоџа на Црвените Кмери, но верувам дека помалку познатата трето-светска диктатура, која припаѓа на истото ниво како нив и успеа да биде уште по антиинтелектуална и побрутална и од нив.

Го посветам постов на Екваторијална Гвинеја т.е. Екваторијална Гвинеја за време на тоталитарниот режим на Франциско Масијас Нгуема (1968 - 1979), кој се прогласил себе си за „хитлеров марксист“. И ова била горе-долу неговата идеологија и бил обожавател на Хитлер..

- На почетокот на неговото владеење, земјата имаше население од 350.000, околу 50% од нив ќе ја напуштат земјата, додека меѓу 10 - 15% од нив ќе бидат погубени за време на неговиот режим.

- Чамците беа уништени, а патот што води кон надворешниот свет беше претворен во минско поле за да се спречи населението да избега од земјата.

- Здравството и болниците беа забранети, наместо тоа се користеа врачови/вештерки и древни ритуали за лекување на болните.

- Сите странци беа протерани.

- Целата влада и администрација на земјата беа окупирани со членови на семејството и нивните пријатели. Во светот нема ниту еден случај на поголем непотизам.

- Зборот „интелектуалец“ беше забранет и сите што беа дефинирани како интелектуалци (што вклучуваше носење наочари или бизнисмени) беа убиени. Ако сте имале книга или дури и еден лист хартија, исто така, ќе сте биле убиени. Убиени се и сите наставници и секој поранешен и сегашен министер за образование.

- Овaa чистка ја преживеале само 6 "интелектуалци", меѓу кои 2 доктори и 4 дипломирани технички училишта.

- Чевлите беа забранети. Тој ги сметаше чевлите за „неафрикански“ и "интелектуални".

- Пругите беа уништени.

- Училиштата беа забранети, единственото образование за децата доаѓаше од курсевите за пропаганда. За да се помине овој „училишен систем“, требаше да се научи секоја титула на диктаторот (имаше вкупно 50), повеќето од нив се прилично смешни:

„Голем стратег против колонијализмот воопшто“
„Голем стратег против шпанскиот колонијализам особено“
„Голем мајстор во образованието, науката, културата и традиционалните уметности“
„Уникатно чудо на Екваторијална Гвинеја“
„Прв работник на работните луѓе на Екваторијална Гвинеја“
„Голем учител за револуционерно образование на работните луѓе од Екваторијална Гвинеја“
„Архитект кој ја пренесе економијата на работните луѓе од Екваторијална Гвинеја. Трговија, експлоатација на фарми итн“
("итн" е всушност дел од неговиот наслов.)

Секој учител кој одбил да ги научи децата на тие титули и револуционерни пароли веднаш бил убиен.

- Главната енергетска централа на главниот град беше затворена, Нгуема рече дека може да ја задоволи побарувачката за енергија со своите магични сили.

- Библиотеките беа уништени.

- Сите форми на медиуми беа забранети, од весници, преку ТВ до радио.

- Целото население било принудено на ропство (неплатен труд)

- Економијата и валутата беа укинати, наместо тоа луѓето разменуваа добра што им беа потребни. Ако сакате да знаете како изгледа земја без економија, погледнете го неговиот режим, нема статистика за ништо, нема планови, ништо не е направено, а валутата (+ резервите на злато) биле насилно одземени и складирани во селото каде што живеел Нгуема.

- На крајот тој беше соборен од сопственото семејство, бидејќи Нгуема почна да го прогонува и неговото семејство поради тоа што ја преиспитуваа неговата политика и коистење на дрога.

- Нгуема инаку си одел на лекарски третмани во странство, сепак носел западна облека и јадел западна храна, работи кои ги забранувал за населението.

- Врз основа на извештај од 1968 година, Service de Documentation Extérieure et de Contre-Spionnage тврдеше дека тој страдал од ментални нарушувања и венерични болести чии ефекти на неговата психа биле влошени со неговата редовна конзумација на дроги како што е канабисот во форма на бханг, и ибога, пијалок со силни халуциногени ефекти.

- На Бадник 1975 година, 150 осомничени дисиденти беа егзекутирани од војници облечени како Дедо Мраз на националниот фудбалски стадион во Малабо, додека свирела песната на Мери Хопкин "Тоа беа деновите".

- Тој го прогласи христијанството надвор од законот, а во 1978 година го смени националното мото во "Нема друг Бог освен Масијас Нгуема".

- До 1979 година, неговите слуги изјавија дека Масијас Нгуема станува сe поповлечен, често поминувајќи го времето главно сам во неговата вила Монгомо. Тој талкаше наоколу, постојано кажувајќи ги имињата на своите жртви и обожавајќи збирка глави според традицијата на Фанг, надевајќи се дека тоа ќе му даде моќ. Меѓутоа, една прилика беше уште повознемирувачка за слугите кога тој нареди да се подготви оброк и трпеза за осум гости. Потоа седна таму сам, лежерно "разговарајќи со мртвите".

Се на се, лесно е да се видат сличностите на Нгуема и Пол Пот, но строго кажано, додека Црвените Кмери беа одговорни за многу повеќе смртни случаи и уништувања во краток период самo по себе, Нгуема се доближи до финализирање на целосeн анти-интелектуализам, имајќи предвид дека околу 50% од населението заминало/умрело и буквално само 6 интелектуалци ја преживеале чистката.
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.189
Поени од реакции
8.385
Ленин е потценет геноцидаш, но тоа е друга прича.
Рушењето на катедралата било цивилизациско дно.

Динамит за културното наследство на еден етнос.Белиот слон, т.е. највисоката зграда во светот во тоа време, 100 спрата, 500м и веројатно површина од километар квадратен :angel:Почетокот на WW2 ги стопирал напорите за изградба на оваа монструозност.
Пред некој ден гледав/читав по интернет за Палатата на Советите. Вака некако би изгледала оваа ругоба денес, ако се остварела...

ux781_kiOh54UGGNGM3MhkC6l_3yQI6Hb-vbTohpgtg.jpg

Откако се откажале од изградбата, на темелите на споменикот/палатата изградиле базен...

mi6ithyd6ch51.png
 
Последно уредено:
Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.884
Поени од реакции
8.711

На денешен ден почнала акцијата за апсење на Еврејското население во Македонија спроведено од страна на Бугарскиот фашистички окупатор.

Над 7000 Македонски Евреи се испратени во логоритње на смртта.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom