со срека нека ви е на сите по домаВо куќата, втора година по ред.
ајде нака ти тргнеКај мене после долго време.
Ај па можеби ќе ми тргне годинава.![]()
Јас ниту можам ниту имам право да им забранам или дозволам нешто на моите родители што тие си го прифатиле како семејна традиција. НО, како христијанин и верник имам право да одберам дали ќе учествувам и продолжам традицијата. Бадник и Божиќ заедно со Велигден се најголемите христијански празници, поголеми од нив нема ! Заради тоа мене ми е многу битно овие наши најголеми празници да бидат целосно прославени во духот на христијанството. За помали празници можеби би замижил, во име на традицијата и семејството. Премногу ми се свети за на овој свет ден бидам дел од некои "нехристијански обичаи".Колку прекрасно.. Твоите се мачеле да ја спремат вечерата и ти, да не кажам „мочко“, ќе им ја расипеш.
Јас сум атеист, и моите го знаат тоа. Но, знаејќи дека е традиција кај нас да се крши паричка денес, нема да мрчам и да се лутам дека не е христијански или дека не е атеистички. Како прво кршењето нема врска со верувањето и не верувањето во нешто. Има врска со традицијата што се задржува во еден дом. Таа традиција ја поставуваат родителите, ти Коле кога ќе имаш фамилија не крши паричка.
За мене е најважно да се собереме фамилијарно и да вечераме, секој ќе си ја најде причината зошто го правиме тоа.
п.с. За саат време ќе се дознае што како, само малце се плашам, ако е во мене паричката ќе морам да се мажам.![]()
Не ги ставај сите во ист кош, јас сум верник, ама во црква не одам, а попови презирам.плукаат тука владици,попови,празници...а утре истите тие ќе ги видиш застанати во први борбени редови се тепаат за да запалат свеќа во црква,мислам нема место за коментар тука.