Вртевме, вртевме... кај кого се падна паричката?

Статус
Затворена за нови мислења.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
денес е „Василица“ - и денес се врти лепче со паричка
Вечерата за Бадник или Василица беше подготвена,
пресна риба со ориз,компот од суви сливи,кошниче со ореви,
суво грозје,леблебија, најразновидни бомбони,и среде софрата како сонце на животот,чудесното лепче со златното париче на среќата.
Домаќинот на повик од жена му седна на софрата,наеднаш како господар на својата судбина и со ќерката во скутот и молитва во устата свечено го раскрши бадничкото лепче.
Еден дел за бога,друг дел за куќата,добитокот,нивите и живината,трет дел за ќерката,четврт дел за жената му, и петиот дел за него.
На домаќинот рацете му треперат од допирот на топлото лепче и длабоко во душата осеќа страв од можноста паричето на среќата да го најде во своето парче.
Тој внимателно ја прегледа корката,ја раздроби средината речиси на трошки и воздивна олеснително.
И жена му призна дека среќата не е нејзиното парче.
И ќерката не го најде златното париче во своето лепче.
Го немаше ниту кај добитокот,нивите и куќата.
Го најдоа во парчето откинато за Бога.
Домаќинот кажа молитва и со треперен глас му се заблагодари на севишниот за безмерната чест што избрал парче леб од неговата софра,колнејќи се на верност и чесност до кога очи гледаат,уши слушаат,ум мисли и срце чука во градите.
Ќерка му и жена му го гледаа восхитено и сите ставија залак
во устата од бадниковото лепче.Вечерата може да почне.
Извадок од еден расказ на Васе Манчев-Залудни раскази
---------------------------------------------------------------------------------
Во ова виорно време за судбината на Македонија,
потребно е и едно парче од лепчето да поделиме за Македонија.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.378
Поени од реакции
4.924
Ние фамилијарно го вртиме утре за ручек. Толку сум очаен да ми падни што дури и верник ќе станам ако падни кај мене.. I need that dough me brother xD

Член од
4 јануари 2013
Мислења
11
Поени од реакции
8
Мене и оваа година и лани ми се падна.

И демек среќа ќе носеше, од кога ми се падна паричката сè ми отиде во надолна линија. Ништо арно не ми се случило од тогаш, ама се тешам дека имам пред себе цела година. И лани исто беше, лани жими еден месец арно што видов.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Станавте ли народе.
Треба да се очисти пепелта од синоќешниот огин,
за Василица,море и од оној за Бадник каде не е се уште очистен,или ќе оставите ветер да го вее цела година.
Е, а таму кај што направивте огништа на тревната површина,
годинава трава нема да никне,море ни пиреј,иако се мисли дека е неуништив,тука ќе го нема долго време,поради вас.

Член од
1 јануари 2013
Мислења
312
Поени од реакции
363
Кај никого,мајка ми забораила да стави паричка во лепчето,или па од шо била мала некој ја проголтал :icon_lol::pos:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Со друштвото не ми падна мене, ама затоа лани ми падна, па кај мене беше организацијата :)

Со домашните, ми се падна мене, по баеги долг период.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom