Вратари

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
Еј муабетов ти паѓа у вода...
Од кај знаеш ти колку е он образован, од кај знаеш дали он преку ден си работи нешто друго и слично.
А тоа колку е необразуван сакаш да ми кажеш дека некад си правел муабет со него за глобалното затоплување, за инфлацијата во РМ, за растењето на цената на нафтата....??!?!
Што сакаш да има на врата? Далај Лама? Таки Фити?
Samiot ti si napisa deka ne se obrazovani so samoto prasanje. Pogledni sto si napisal. Kako da sakas da napises "Sto sakas da ima na vrata? Dalaj Lama?Taki Fiti? Dobri se i ovie sto gi ima" taka?

Член од
30 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
5
Абе дај не зезај, сегде во странство (во покултурниве држави) има дискотеки како тие "мангупските" што ги спомна, па вратарите се најучтиви, културни и дотерани и ако не ти е местото таму ќе ти објаснат со убаво така да со задоволство ќе си заминеш, а не кај нас сељачиштава се облекол во тренерки и изиграва шериф.

И те молам немој да генерализираш!
А си видел ли ти прво во странство (во покултурните држави) какви се обичните луѓе?
кај нас- сите што влагаат во дискотека се фраери, мангупи... И доколку вратарите не реагираат, истите тие фраери ќе направат тепачка, ќе гребат со кучеви по ентериер, ќе гасат цигари од сепариња... Е во странство луѓето не се такви, одат во дискотека да си поминат убаво.
Нашите вратари мораат да бидат такви, иначе клубот ќе ти ојде јабана и ќе ти се напуни со сељаци.
Додека вратарите во странство се само "show off":helou:

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
O decki ja vi kazav

Ne moze toj sto te vraca da bide poutepano oblecen od tebe

Ja si trgam od mene prvo :)

A dodusa deckite na vrata ne rabotat na izgled, tuku na faci

Ako sum jas od selo nekade ili od grad neka e i ako prv pat otidam u nekoja diskoteka sigurno nema da me pustat, zosto tipov gi pusta samo tie sto si gi znae - kremcinjata

I toa e fakt, pa treba da se sramam da vadam legitimacija i sl da me pusti, e nece moci, ima isklucoci od ova ama u globala taka se raboti, a dodusa i taka im e i receno od gazdite, da pustaat nekoi sto povise trosat, a ne na lepota. Da ne mislite gazdite ne znaat sto se raboti na vrata. Ne se do tolku krivi deckite

A krivi sme i nie sto ideme na takvi mesta. Cim te vracaat ne mu udi be, trosi si gi parite na drugo mesto

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Последно додека бев во едно кафуле , баш слушавме со девојката разговор на едни вратари што седеа одспротива.
Најакиот муабет беше ,,Tој ако ме испоровоцира ќе го пукнам од мање, ама јас работам со љубов"

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Па убаво кажал - ако ме испровоцира.

Сите гости да не се цвеќиња? Какви копачи има кои заслужуваат да им биде скршен носот...

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Дур има фраери и фраерки кои пошо не ги пуштиле ќе ги псујат и вреѓаат, дур има фраери и фраерки кој ќе им викаат сеа ќе свртам телефон ќе леташ од работа, дур има фраери и фраерики кој им се курчат на вратарите ќе има и курчење од нивна страна.
1. Не се у тренерки, сите вратари се у кондури. Барем момците од лупус. Што се во левел, хард рок, колосеум, динамик.
2. Ти јави се на кој сакаш нема да го избркаат него од работа. Пошто да беше фраер кој може да сврти телефон и да го избркаат од работа немаше да те враќа од дискотека.
3. Вратар е, он мрзне на ладното за да одлучи кој ќе влезе во дискотеката, кој нема да влезе.
4. Вратар е, ако некој седи на сепарето што е резервирано за некој друг, он ќе дојде и ќе ти ја учука една пошо си му рекол на келнерот кога те замолил да станеш дека ќе го убиеш.

Вратар е бе, му се може. Он е тамо да го држи редот во дискотеката. Он го креира редот. Ако сака ќе влезеш, ако нејќе нема. Ако е гужва ќе си почекаш да искочи некој, после ќе си влезеш.

Башка сите вие што зборите дека вратарите немаат образование, да ве прашам, вие имате факултет? Средно имате завршено? Со што просек ви е средното?

....
I toa e fakt, pa treba da se sramam da vadam legitimacija i sl da me pusti, e nece moci, ima isklucoci od ova ama u globala taka se raboti, ...
Знаеш дека тоа на македонски се вика злоупотреба на службена должност?

Вратари во странство. Тие што ги глеаш ти со сакоа и сл. се шминка. Во лорет де мар, во белград, во софија, во шарм ел шеик (кај што сум бил) тие седат и викаат добар ден, ти зимаат јакна, ти бараат келнерка да те однсе до сепаре ако сакаш да трошиш пари, тие се шминка. Кога ќе дојде до тепачка настапуваат други лица, кој се баш такви незгодни.

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Abe dimitarce u zabluda si za nekoi raboti. Za oblekata znaci po tebe on moze da bide oblecen kako bilo a mene mi bara nekoj dres kod. Koga kaj mene na rab ce dojde nekoj podobro oblecen od mene neka se javi. Namerno sme u odela prvo da bides pretstavitelen, i da mozes i da baras nesto od drugiot treba i ti da si takov. A ne u sportska oprema a mene mi bara nesto drugo. I da ima konduri dole vidi ja i garderobata nagore. Treba da se ima nekoj izgled. I odnosot u glavno e podobren ama pak ima za popravanje.

Za legitimacijata ti kazav kako primer, kako se pravi. Ja retko ja vadam, posto ne sakam da se sramam za da vlezam u nekoja dupka da se legitimiram. I sum videl ko vlaga u diskotekive taka da ne mora da mi kazuvas. Pola od tie mi bile musterii, gi znam kako crveni jajcinja. A posteniot svet e toj koj sto nema da vleze, zosto ne moze da dojde na red od bagrava i Skopskite fraeri

Edna poraka do pokulturnite kajgandzii, u diskoteki i mesta kaj sto ce vidite nekoj na vrata ne odete, zosto u praksa tamu ima i belji, i ne treba da se ponizuvas na vrata da te vrati nekoj zosto ne si mu bil ubav a si dosol da trosis pari. Povise ponizuvanje od toa nema :toe:

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Еј муабетов ти паѓа у вода...
Од кај знаеш ти колку е он образован, од кај знаеш дали он преку ден си работи нешто друго и слично.
А тоа колку е необразуван сакаш да ми кажеш дека некад си правел муабет со него за глобалното затоплување, за инфлацијата во РМ, за растењето на цената на нафтата....??!?!
Што сакаш да има на врата? Далај Лама? Таки Фити?
Eeee najgolem viskipijacu moj kaj si videl nabildana keljava 4x4 razviotka so ima zavrseno gimnazija, a za fakultet(osven krilinalistika) da ne praime muabet da stoi na vrati po diskoteki i da se zamara so sekavi budali onaka cisto od hobi ili od so ne moze da spie navecer pa resil da namava nekoj, a preku den da e kulturen obrazovan intelektualec.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Еве ќе кажам пример сум бил во повеќе дискотеки во Бугарија и Грција
Во Бугарија на 90% им бараат легитимација, потоа, не бе баш најљубезни, друго секогаш ќе те испореват целиот дали носиш нешто алкохол оружје и слично. Ако им досадваш многу и ти речат нема влегванје и нема на гла да се наместиш. Друго добро е што нема селекција толку каков си како изгледаш освен во некој вкрај елитни дискотеки, каде и тебе ќе ти биди неугодно кога ќе видиш по casul облеќен а таму господата 99 % во елегантни одела.
Грција кога како барат легитимација , исто има проверки за наврата претрес, и зависи таму има навистина дискотеки кај што обезбедувањето се онака по културни а не само билдери топнати шо незнат два збора да врзат со основно .

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Има некои вратари кои се искомплексирани. Е од нив да те чува Господ!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Дур има фраери и фраерки кои пошо не ги пуштиле ќе ги псујат и вреѓаат, дур има фраери и фраерки кој ќе им викаат сеа ќе свртам телефон ќе леташ од работа, дур има фраери и фраерики кој им се курчат на вратарите ќе има и курчење од нивна страна.
1. Не се у тренерки, сите вратари се у кондури. Барем момците од лупус. Што се во левел, хард рок, колосеум, динамик.
2. Ти јави се на кој сакаш нема да го избркаат него од работа. Пошто да беше фраер кој може да сврти телефон и да го избркаат од работа немаше да те враќа од дискотека.
3. Вратар е, он мрзне на ладното за да одлучи кој ќе влезе во дискотеката, кој нема да влезе.
4. Вратар е, ако некој седи на сепарето што е резервирано за некој друг, он ќе дојде и ќе ти ја учука една пошо си му рекол на келнерот кога те замолил да станеш дека ќе го убиеш.

Вратар е бе, му се може. Он е тамо да го држи редот во дискотеката. Он го креира редот. Ако сака ќе влезеш, ако нејќе нема. Ако е гужва ќе си почекаш да искочи некој, после ќе си влезеш.

Вратари во странство. Тие што ги глеаш ти со сакоа и сл. се шминка. Во лорет де мар, во белград, во софија, во шарм ел шеик (кај што сум бил) тие седат и викаат добар ден, ти зимаат јакна, ти бараат келнерка да те однсе до сепаре ако сакаш да трошиш пари, тие се шминка. Кога ќе дојде до тепачка настапуваат други лица, кој се баш такви незгодни.
Диме сине, муабетов ти е тотално надвор од реалноста.
1. Небитно...
2. Небитно...
3. Он мрзне и зима плата за тоа што мрзне. Ако не му се допаѓа, нека се снајде.
4. Тоа е обезбдување...

Болдот - Вратар, и обезбедување се различни занимања. Првиот го одржува редот, вториот се грижи за безбедноста на гостите. Као Pinky and Brain. Кој е кој, знаеш.

На крај, пак, различни професии гледаш. Обезбедување е невидливо во еден нормален локал. Изгледа како да го нема, ама ако згусти, се појавува. А шминката го прави местото фенси, шменси, посетено и профитабилно. Односно вратарот. А и во свет има, сеа ќе свртам телефон, не го измисливме ние, не бери гајле.

И све е тоа во ред, само кај нас се изместени малку работите. Имаш 15 “избацивачи“ а немаш “домаќин“, или Вратар како сакаш речи го. Обезбедувањето не е способно да одлучи кој е кадарен да влезе. Затоа викаат сите немаат грам мозок и се необразовани. Јас можам еден пример да ти кажам, каде еден таков момак се истакнал. На хип хоп журка пред многу години, во Елемент позади Мекдоналдс, типот на врата ми рече не може во патики. :toe: Што на упатен човек, кој е таму да ми каже дали може да влезам или не, не може да му се случи...

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.658
Поени од реакции
723
У право си Викторе... : )) Држи муабетов...

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
stojat na vrata 10 dusi a ima potreba od dvajca zasto?
mene mi vika nemoze da vlezes a vlegaat drugi 10 pokraj mene i ako go prasas se sobiraa 3 i ti vikaat decko aj bez problemi, na so lici toa.Baraat nekoj kodeks na oblekuvanje a i samiot toj ne go pocituva.........
I na kraj ako sum spremen jas da potrosam pari i da nepraam problemi vo natre zasto da ne me pusti.
i na kraj:Najcesta izreka na vratarive kaj nas.... nekoj od menadzerite neka dojde da te vikne........haaaaaahaaaaaaaaa

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Прописот за Агенциите за обезбедување вика вака:

Не смеат да предизвикуваат инциденти, напротив треба да ги смируваат. И да дојде до инцидент (тепачка), тие се должни само да ги разделуваат учесниците, и веднаш да побараат асистенција од полиција. Ако на некој му ја ограничат слободата на движењето при вршење кривично дело, веднаш повикуваат полиција. Оружје смеат да носат, и да го употребат само во ситуација на крајна нужда. Што се однесува до тоа дали пуштаат некого или не во објект, тоа е политика на сопственикот на објектот, која обезбедувачот би требало да ја изврши, а како ја извршува, дали стриктно според упатствата или има и свои „правила„, дали е курназ или не, тоа е друго прашање.
Вратарите во Македонија се однесуваат на сите можни начини само не според прописите.Редовно предизвикуваат тепачки,ретко викаат полиција,сметаат дека сами можат да звршат се и се рабира пак со тепачка,пошто не знаат на фин начин да ти речат.Кој смеј да влези а кој не,пак си тераат нивна политика,на луѓето шо сакаат да се забавуваат лечат комплекси.Па кој е бе тој да ми кажува дали сум уба или не,па според тоа дали ќе влезам или не.А 70% од тие на врата се дебили,искомплексирани суштества шо не постигнале ништо во животот и му се чини дека ако седат на врата на некој кафич/дискотека се кузнај шо.Како прво немаат ни школа поминато за то.Барем за повеќто кај нас(Битола) е така.

Кога бев странство,влегов во неколку различни дискотеки и секаде ти се обраќаат на Вие,ако не си соодветно облечен на фин начин ти велат извинете не може да влезите,пошто за секој кафич се знај кодекс на облекување.И на секој му вршат претрес.За да влезам во една дискотека поминав низ 3 обезбедувања.И никаде не сретнав обраќање како кај нас.

А за пуштањто преку ред,се знам со овај мафни му и влези,другите истуркај ги и пуштај само друари/ки нема такво нешто.Има посебен влез за такви и општо за луѓе што не сакаат да чекат во ред туку одма да влезат.Се плаќа месечно околу 50 евра и те има на посебен список,па со тоа ти е загарантиран влезот цел месец кога и да одиш.
А да,и сите од обезбедувањето се облечени во костуми,средени избричени.

Kajgana Shop

На врв Bottom