Vo Germanija mi se cini se dobiva pravo na polna penzija so napolneti 67 godini.... Ama da gi prasam ovie "nesreki" vo vladata, kolkav e prosecniot zivoten vek vo Germanija, kolkav e ovde? Kakvi se klimatskite uslovi ovde, a kakvi tamu, uslovite za rabota, ZIVOTNIOT STANDARD!!!, rabotnite odnosi, zdravstvoto.... i tn. Ova sto izgleda sakaat da go napravat, e isto kako na Pigmej ili na Eskim koi BTW ziveat vo prosek 44-45 godini.... da im vovedes starosna granica za penzioniranje 60 godini! Ludilo! Prosecniot zivoten vek ovdeka e mi se cini 65, a penzioniranje sakaat da vovedat na 67!? Samo RTD moze da donese takov zakon! Da, inaku ima dosta ovde "legacista" na koi im odgovara i do 80 godini da ja oteraat starosnata granica za penzioniranje! Onie sto se nabudzet se razbira: od najniskiot esalon politicari, Sudii osobeno. ponekoj od obrazovanieto i zdravstvoto....
Inaku na nekoi profesii jaka im dusa! 64 ne bi mozele, a kamo li 67 godini! Snajderki, zemjodelci, zidari, zanaetcii od najrazlicni profili, onie sto rabotat na vremenski nepriliki.... i tn. Mi se cini 80% od vkupniot broj vraboteni vo stopanstvoto...
Inaku vo Germanija zakonot sto e takov.... da ama Her Flick i Frau Helga, imaat mal milion opcii! Na primer: so nivnata plata tie mozat da akumuliraat pari, koi pari bi gi investirale na berza, ili ednostavno vo banka.... i da se povlecat od aktivna rabota na 62 da receme! A ovdeka sto ke akumulira rabotnikot? Ovdeka edvaj prezivuva i tesko moze dolgovite od banka ili kolonijalce da gi podmiri.... Vtorata opcija na "svabite" e penzisko osiguruvanje vo raznorazni osiguritelni kompanii kako: Grave, Hipo.... pri sto povtoro i so nenavrseni 60 moze da se penzioniraat!
Ova ako se sprovede, toa e vrv na LUDILOTO! UZAS neviden!