Во пензија со наполнети 67 години

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тргнете ги пензиите настрана,гледајте здравствениот систем како ќе се менува со дополнителни пакети,по примерот на Словенија и Хрватска.Се исфотокопиравме уште животниот стандард ни остана да им го земеме и ќе плаќаме дополнителни пакети за лечење.Со 200евра плата ќе се лечиме само од дијареа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Видовте во Австралија- таму пензии земаат по 65 години...
Во Австралија има некои интересни опции при пензионирање. Вујко ми кога се пензионираше (во Австралија, секако) можел да бира дали сака сите пари одеднаш или месечно. Кај нас со тој вториот столб (дирек) мислам дека не е можно да се земат сите пари одеднаш.
Ама што и ја споредувам точак и ролс-ројс, Македонија и Австралија :)

?

..........

Гостин
Искрено не се ни надевам дека еден ден јас ке земам пензија:toe:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Кај нашине ни северни соседи, се врати по старо 52 за жени 55 за мажи :toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Алал да им е, човек да одмори заслужено од зае*нциите на работа...а богами како оди се на полошо, тешко нас док стигнеме до пензија (ај јас уште 20-тина, ама вие помлади јака ви душа )

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Кај нашине ни северни соседи, се врати по старо 52 за жени 55 за мажи :toe:
а јужниве ЗАМИСЛЕТЕ само- кога се пензионирале добивале од 100-200.000 евра еднократна отпремнина- со тие пари си купувале недвижен имот некаде на море - и со тоа обезбедени и они и нивните гејчиња-

:nenene::nenene:
е па сеа ќе излегуваат да протестираат (ИМААТ И ЗОШТО)

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
а јужниве ЗАМИСЛЕТЕ само- кога се пензионирале добивале од 100-200.000 евра еднократна отпремнина- со тие пари си купувале недвижен имот некаде на море - и со тоа обезбедени и они и нивните гејчиња-

:nenene::nenene:
е па сеа ќе излегуваат да протестираат (ИМААТ И ЗОШТО)
Ние не треба затоа што немаме ништо?
Убав виц?:pos2:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Еееееххххх....не знам што им е на луѓево...
На 66 години некој чичко(читај дедо) ќе седне на шалтер и ќе услужува странки...абеее ајде..па уште на благајна во банка да се погоди:pos2::pos2::pos2:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Сите се грабнале за дедовците на шалтер или лежи лебу да те јадам професиите никој не ги спомнува оние кој на 66 години ке треба да висат по скелиња, да возат камиони или автобуси да работат тешка физичка работа, заебете администрација кој ги ебе нив гледајте од реалниот сектор до колку некој ке може да работи на 66 или 67 години

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Сите се грабнале за дедовците на шалтер или лежи лебу да те јадам професиите никој не ги спомнува оние кој на 66 години ке треба да висат по скелиња, да возат камиони или автобуси да работат тешка физичка работа, заебете администрација кој ги ебе нив гледајте од реалниот сектор до колку некој ке може да работи на 66 или 67 години
ништо не ви остануе освен да прејдете у вампири.....глеј ме мене ....скоро 2000 години, а око не ми трепнуе...:) а сеа со овие новиве UV креми за сонце...песма лета...

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Чекајте мене овде нешто не ми јасно во дискусииве.
Како прво кој закон во македонија се носи по теркот на тие што највеќе ќе бидат погодени од него? Одговор НИКОЈ.
Ова со поместување на старосната граница сигурно не им одговара на работниците на: скеле (градежници), во рудник, или што работат било која потешка физичка работа.
А сте прашале ли на пример доктор (тука се и сестри, техничари...), професор (било факултетски било во средно или основно), судија, нотар, адвокат, министер (еве ви го Маневски) или било кој од сличниве професии дали сака да оди во пензија со 55 г.
Наведете ми пример на доброволно заминат во пензија со наполнети 60 и помалку години од предходно наведените професии.
Ако им спомнеш нешто такво очи ќе ти извадат.
Затоа и имаме невработени “млади“ (со 40 и кусур години :vozbud:) доктори на науки, магистри и еден куп со завршен факултет. Овие метузалеми кои се на функции ќе бараат доживотно да се на работа иако едвај гледаат и се пола сенилни.

Пензиите се нездраво мали (поради преголемата невработеност и немањето од кого да се земе за пензиско) затоа дури и овие што имаат тешка физичка работа стискаат заби да работат подолго за да не останат на работ на егзистенција со минимална пензија.
Кај нас пензионерите се социјална категорија, јас не гледам дека некој се радува кога оди во пензија и е со идеја дека ќе ужива и ќе шета по светот како што е тоа случај на запад.
Кога ќе биде невработеноста сведена на под 5 %, кога ќе бидат платите (не виртуелно туку реално) задоволителни, кога пензијата ќе биде доволна за достоинствен живот тогаш е реално да се намалува старосна граница. Во вакви услови какви што имаме, јас не гледам оправданост. :toe:
Ќе работиш тоа што го работиш дури те држи снагата, после си бараш чаре со нешто полесно а како крајност секогаш останува можноста да се занимаваш со градинарство, земјоделие и слично кое што ем ќе те држи повитален ем ќе ти обезбедува каква таква егзистенција.
Идејата дека по пензионирање ќе шеташ и уживаш по белиот свет е утопија кај нас.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Дури на 67 години?
Значи јас да си планирам дека ќе ме вработат накај 45та та година од мојот живот.

J

JOEY JORDISON

Гостин
Па Додека Умреш Таман и Пензија ти стига -.-

Kajgana Shop

На врв Bottom