Во пензија со наполнети 67 години

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Човек на 67 години не е способен за никаква работа (секоја чест на исклучоците). Во Грција замислете пред кризата старосната граница за одење во пензија беше 52 години. Според мене идеалната граница за одење во е 60 години и за мажите и за жените. Но, кризата и недомакинското трошење на народните пари од страна на владата го направи своето... Неморално и нечовечки е буџетот да се крати на сметка на пензионерите и работниците, а бикови и шмизли во вредност од повеќе од 200 милиони евра да никнуваат низ државава преку ноќ.
И 60 години се премногу.Според мене идеална возраст за пензија е 50 за жени и 53 за мажи,да може да се ужива некоја година во пензијата.Плаќаш придонеси од својата 23/25 година,за на крај да трошиш исто толку години.Како што се намалува животниот век,незнам кој ја пречкртува 70та година.Особено нашите генерации,кој живеат крајно неквалитетен живот дали ќе ја доживееме 60та.

Член од
4 мај 2010
Мислења
32
Поени од реакции
1
И 60 години се премногу.Според мене идеална возраст за пензија е 50 за жени и 53 за мажи,да може да се ужива некоја година во пензијата.Плаќаш придонеси од својата 23/25 година,за на крај да трошиш исто толку години.Како што се намалува животниот век,незнам кој ја пречкртува 70та година.Особено нашите генерации,кој живеат крајно неквалитетен живот дали ќе ја доживееме 60та.
Тоа е така и во право си. Единствено не ми е јасно зошто за жените старосната граница е пониска кога:

1. Животната старосна граница на жените е повисока од онаа на мажите.
2. Мажите се тие кои претежно работат физичка работа и се изложени на изнемоштување на телото. (Умствено нарушување подеднакво ги опфаќа и двата пола)
3. Сите ние се бориме за полова еднаквост.

Колку и да е старосната граница, за сите да е.:smir:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Оти има многу кој веруваат дека тоа им се годините на професионална зрелост.Мене ми е сеедно,нека бидат двата пола на 50,помалце „комунистички“ менаџери во канцеларии:smir:

Член од
4 мај 2010
Мислења
32
Поени од реакции
1
Оти има многу кој веруваат дека тоа им се годините на професионална зрелост.Мене ми е сеедно,нека бидат двата пола на 50,помалце „комунистички“ менаџери во канцеларии:smir:
Во Грција беа на 52, сега на 67 се качија после кризата со мерките кои им ги наложија ЕУ, ММФ и СБ.
Но, да не претеруваме, татко ми е стар 58 години и вели дека се чувствува одлично и покрај постојаната работа работи уште една, по негова сопствена желба и енергија. Повеќето од неговите пријатели се на иста возраст и сите се во иста состојба. 60 години според мене е перфектна старосна граница за одење во пензија и за двата пола. + да не заборавиме дека во денешно време со студии + постдипломски, специјализации... повеќе од нормално е човек да се вработи накај 30 години, така да 20 години работен век е премалку, нели?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.204
Од мене 53 може. Само уште 7-8 години, јеах :vozbud:
Е после пензиичка плус некоја тезга на пазарче, топ и за внуци некој денар.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ако мислиш дека ќе живееш до 90 тогаш е премалку :)

Член од
4 мај 2010
Мислења
32
Поени од реакции
1
Ако мислиш дека ќе живееш до 90 тогаш е премалку :)
Нема никаква врска колку години ќе живееш. Зборуваме за работен век на човек од 20 години.:smir: Премалку.

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Lav ,ne si me razbral, so parive koi se dadeni vo fondot, zboruvam,sumata SAMO od tia sredstva e dovolna, od kamata da zemam najmalku dve moi segasni plati, neka sedne koj saka i neka presmeta.Znaci so domak'insko rabotenj:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:e so fondovskite pari, pari mora da ima.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.204
vselenec ако беше таков системот, во 80-тите никој немаше да земе ниту плата ниту пензија. Сега ова е за жал само мрачно продолжение на тие скаламуции со пензиите.

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
На 67 да се работи? Освен Маневски незнам кој би сакал ( да не кажам кој би можел)да работи на таа возраст.А кпитализмот навистина би сакал да нема пензионери, чуму да не се зголеми профитот а и глупостите кои ги протежира капитализмот.За срека не може да прави тоа што сака - има и отпори ....Не е како кај нас - секое чудо за три дена??

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Онака како што е регулирано во Руската Федерација - алал да им е , не како кај нас(толку маааааала државичка , а не може да се грижи за св.пензионери ) - ќе не споредуваат со јапонците - цел животен век на работа - МИЗЕРНО, многу мизерно и жалосно пред се

Прегледај го приврзокот 30048
кликни на сликата - има што да се види , а бога ми и НАУЧИ

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Vo Germanija mi se cini se dobiva pravo na polna penzija so napolneti 67 godini.... Ama da gi prasam ovie "nesreki" vo vladata, kolkav e prosecniot zivoten vek vo Germanija, kolkav e ovde? Kakvi se klimatskite uslovi ovde, a kakvi tamu, uslovite za rabota, ZIVOTNIOT STANDARD!!!, rabotnite odnosi, zdravstvoto.... i tn. Ova sto izgleda sakaat da go napravat, e isto kako na Pigmej ili na Eskim koi BTW ziveat vo prosek 44-45 godini.... da im vovedes starosna granica za penzioniranje 60 godini! Ludilo! Prosecniot zivoten vek ovdeka e mi se cini 65, a penzioniranje sakaat da vovedat na 67!? Samo RTD moze da donese takov zakon! Da, inaku ima dosta ovde "legacista" na koi im odgovara i do 80 godini da ja oteraat starosnata granica za penzioniranje! Onie sto se nabudzet se razbira: od najniskiot esalon politicari, Sudii osobeno. ponekoj od obrazovanieto i zdravstvoto....
Inaku na nekoi profesii jaka im dusa! 64 ne bi mozele, a kamo li 67 godini! Snajderki, zemjodelci, zidari, zanaetcii od najrazlicni profili, onie sto rabotat na vremenski nepriliki.... i tn. Mi se cini 80% od vkupniot broj vraboteni vo stopanstvoto...
Inaku vo Germanija zakonot sto e takov.... da ama Her Flick i Frau Helga, imaat mal milion opcii! Na primer: so nivnata plata tie mozat da akumuliraat pari, koi pari bi gi investirale na berza, ili ednostavno vo banka.... i da se povlecat od aktivna rabota na 62 da receme! A ovdeka sto ke akumulira rabotnikot? Ovdeka edvaj prezivuva i tesko moze dolgovite od banka ili kolonijalce da gi podmiri.... Vtorata opcija na "svabite" e penzisko osiguruvanje vo raznorazni osiguritelni kompanii kako: Grave, Hipo.... pri sto povtoro i so nenavrseni 60 moze da se penzioniraat!
Ova ako se sprovede, toa e vrv na LUDILOTO! UZAS neviden!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ништо не е поголем УЖАС од ужасот кој гwујовистите го доживуваат секој месец...: НЕМАЊЕ ПАРИ ВО БУЏЕТ..:) ги боли нив патка за твоите примери кои ги даваш, нека цркнат кога се толку глупави да се родат во Македонија, па уште и да исквакаат недоквакана влада која ќе донесе таков закон....:) природата не трпи такви глупандери , природната селекција е од Бога дадена...:)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Абе ајде, ова никому не одговара. Замисли со бастун идеш на работа. Боље ич да не плаќаш пензиско, кој живее на денешницава до 70 години? Никој.

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Абе ајде, ова никому не одговара. Замисли со бастун идеш на работа. Боље ич да не плаќаш пензиско, кој живее на денешницава до 70 години? Никој.
Ајде не ме плашете.А ова со пензииве, се спомнува само Јапонија, Германија.Па во Европа во просек се оди на околу 60 год.старост.Не би зборувал за какви се пензиите и како поминуваат пензионерите во последните денови од животот, а и со лечењето- феноменално.Видовте во Австралија- таму пензии земаат по 65 години и тоа и оние кои не работеле.Значи пензии за сите - освен за големите богаташи - сопственици на фирми и капитал.Овде без превентивно здравство сите работници- нарочно во градежништвото не можат- во повеќето случаи- да работат после 60 години. :jaj:

Kajgana Shop

На врв Bottom