Во која земја е најдобро да се живее?

П

Пепси_

Гостин
Сум прошетал вака низ светов, за постојано живеење само ако имаш пари дефинитивно Македонија. А месец дена Тајланд, може исто така до мајами, да не ти е монотоно... Ама пак овде е многу подобро за живеење ме мрзи да набројувам зошто, а и ако почнам ќе испаднам во право, ама стварно ме мрзи едино ќе кажам дека луѓе од цел свет одкако дошле тука сакале да останат, затоа што ваква слобода ретко кај има, ама треба да ги прошеташ земјиве за да сватиш. Дефинитивно ни една земја во европа нема подобар живот од тука, ама живот во буквален смисол на зборот. Пошироко од европа има местенца но сепак...
За еден млад човек македонија е пропаст зошто ?
Затоа што еден млад човек сака да напредува,да се развива во различни свери,да виде забава,да виде и осете многу работи - тоа во македонија им е скратено на сите. Факт е дека македонија не е развиена земја и нема што да се виде и како да се напредува. А за некој што направил пари во германија и сега ги троши во македонија нормално ќе вика дека во македонија е најдобро оти знам како живеат имам блиска роднина (и тоа ногу блиска не сакам да нагласувам што ми е ) и во македонија му е "ногу јако".
За пензионерски живот со германска плата македонија е можеби сон,ама за младите е катастрофа.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
За еден млад човек македонија е пропаст зошто ?
Затоа што еден млад човек сака да напредува,да се развива во различни свери,да виде забава,да виде и осете многу работи - тоа во македонија им е скратено на сите. Факт е дека македонија не е развиена земја и нема што да се виде и како да се напредува. А за некој што направил пари во германија и сега ги троши во македонија нормално ќе вика дека во македонија е најдобро оти знам како живеат имам блиска роднина (и тоа ногу блиска не сакам да нагласувам што ми е ) и во македонија му е "ногу јако".
За пензионерски живот со германска плата македонија е можеби сон,ама за младите е катастрофа.
Баш напротив за млад човек е овде рај, каква слобода имаат младите луѓе во светот од 13-14 години? Никаква. Нема дружење, љубовта од фамилијата е помала и уште многу фактори, треба малце да прошеташ за да видиш, Европа е запустена како чума да има поминато низ неа.

П

Пепси_

Гостин
Баш напротив за млад човек е овде рај, каква слобода имаат младите луѓе во светот од 13-14 години? Никаква. Нема дружење, љубовта од фамилијата е помала и уште многу фактори, треба малце да прошеташ за да видиш, Европа е запустена како чума да има поминато низ неа.
Точно е ние сме најачи по уличните игри додека европејците имат секакви играчници,игротеки,игралишта за деца,турнири,кампувања,и секакви работи во кои децата може да учествуваат и да се запознаваат и учат нови работи,додека кај нас тоа го нема за тоа има слобода па сите сме играле по улиците и сме измислувале улични игри. Точно е дека работат од сабајле до вечер,ама викендите си ги терат како господа и имат се што сакат терен за фудбал со тушеви и шотизнам не каде тоа кај нас го има во секој град? (таму во селата го има ова лично го видов во германија)
А гледам ти само поради тоа што имало слобода во македонија било пресудно да кажеш дека е најдобро да се живее тука а си ги занемарил другите работи. (има слобода и во другите држави не си врзан,само таму има ред и се знае кој што праве и од колку до колку праве) :)

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Точно е ние сме најачи по уличните игри додека европејците имат секакви играчници,игротеки,игралишта за деца,турнири,кампувања,и секакви работи во кои децата може да учествуваат и да се запознаваат и учат нови работи,додека кај нас тоа го нема за тоа има слобода па сите сме играле по улиците и сме измислувале улични игри. Точно е дека работат од сабајле до вечер,ама викендите си ги терат како господа и имат се што сакат терен за фудбал со тушеви и шотизнам не каде тоа кај нас го има во секој град? (таму во селата го има ова лично го видов во германија)
А гледам ти само поради тоа што имало слобода во македонија било пресудно да кажеш дека е најдобро да се живее тука а си ги занемарил другите работи. (има слобода и во другите држави не си врзан,само таму има ред и се знае кој што праве и од колку до колку праве) :)
Грешка си, ете ја спомна германија, еден другар е уште во притвор за симнат филм од торент, интернетот е контролиран во некој градови 100% . Притвор ало! Ама ај ме мрзи да се расправам за оваа тема кој не му е убаво тука побарајте визи, лесно даваат за Австралија, или бугарски пасош па гитла.

П

Пепси_

Гостин
Грешка си, ете ја спомна германија, еден другар е уште во притвор за симнат филм од торент, интернетот е контролиран во некој градови 100% . Притвор ало! Ама ај ме мрзи да се расправам за оваа тема кој не му е убаво тука побарајте визи, лесно даваат за Австралија, или бугарски пасош па гитла.
Епа тоа е пријателе законите се применуваат а не е како кај нас што си навикнал за еден 500 евра за друг пу пу не важи.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Uf,interesna tema za zivotot vo MK i nekoja od Evropa
Normalno sekoj si kazuva toa shto misli,no ajde da gi razgledame malku porealno rabotite.
Ke trgnam od mene,mojata familija,moeto dete
Jas ziveam vo Swedska skoro edna godina,i dosega nemam apsolutno nikakvi primedbi za taa zemja
Normalno,nedostigaat rodninite,prijatelite,nov pocetok,nov zivot,ne e lesno,pa treba ucenje jazik,gradinki i sl.
Za da imash ubav zivot vo MK treba da imash jaki VRSKI da dobies rabota,jas toa go osetiv licno na svoja koza
Zamislete se vie vo mojava situacija.Drzaven prvak za elektronika,3 bronzeni plaketi od saem za elektrnski inovacii,6 godini prethodno rabotno iskustvo,a da nemam ni 50 denari vo dzeb za kerkami da ja povozam na ringispil ili da mu kupam sladoled?ZOSHTO?? zato sho sum nemal vrski za da vlezam na rabota,ovde retko koj gleda kvalitet kaj rabotnikot,se se gleda nekoj da se protne so prijateli,znael ili ne znael toj da raboti,toa e zalosno,i zatoa se povejke lujge mladi,zaminuvaat ili se so planovi da zaminat od Mk,VO PRAVO SE
Koga bev na intervju za rabota vo Gothenburg,prvo neshto shto me prasaa bese,SHTO ZNAES DA RABOTISH,a ne dali si za Moderaterna,Socijalisterna ili sl.
SE cudea kako e mozno vo MK da se prezivee od 1vi do 1vi,kakvi uslovi sme imale,ljuge MK e nazad od site zemji so mnogu godini
--- надополнето: Jun 22, 2011 5:51 PM ---
Da ne spomnuvam samo za malite deca kakvi uslovi imaat,na sekoj agol imaat igrachki za igranje,nisalki,kolicinja,odrzani vo super sostojba,a ne kako vo BT,mora da odish do gradski park za da njadish samo edna nisalka,koja prasanje e na vreme koga ke se skrshi,sve e dotraeno,staro,rasfrlano,
Da ne zborame za na pregled za malo dete,doktorite se ljubezni,so nasmevka,strplivi,a ne kako nasive ovde,sho ke te oteraat u 3 P.m deka si dosol na vecer i si gi razbudil od son,si im go skratil gledanjeto spanski serii.
Ja imav taa prilika(neprilika)da morame d aodime na lekar i toa na sam Bozik katolichki,vecerta,koga kerka mi ja izgore rakata,se sobraja doktorki site gledaat,davaat mislenje,nema setanje od soba v soba,pa sestrata bila na pauza pa da cekash.nema nishto od toa,i za kraj kerkami dobi bozikno poklonce so eden kup igrachki..i narednata nedela se javuvaat po dva do tri pati da me prasaat kako e kerkami.....KOGA TOA VO MK KE SE SLUCI???
Mnogu raboti imam tyka za pisuvanje no premnogu vreme bi odzelo toa..
На некој начин те разбирам затоа што сега живееш во Шведска, меѓутоа со Шведска не може да се рамнат многу поразвиени земји од Македонија, не пак самата Македонија. Последно нешто што слушнав е дека на средношколците од Шведска им исплаќале по 500 евра месечно само за да не бегаат од часови. Во друг случај пак државата ти дава ко социјална помош, доколку си невработен, 80 % од висината на платата во секторот во кој имаш интерес да работиш само доколку носиш потврда дека секој месец си аплицирал за работно место. Прашај каков е здравствениот систем во Америка, за еден обичен преглед колку да ти препишат лекови ќе те одерат, имаш опции да аплицираш за некое бесплатно основно здравствено осигурување и да се молиш да не закачиш некоја поопака болест.

Член од
3 јули 2011
Мислења
348
Поени од реакции
142
vo makedonija tvrdat analiticarite najevtino se zivee, no vo ceska naletav na marketi vo koi e se poevtino otkolku kaj nas a vo stara zemja so tolku stara i bogata srednovekovna arhitektura sekako deka e podobro da se zivee.Sakav da kazam deka i vo zemjite od EU moze evtino da se zivee, no si ja sakame Makedonijava pa kako i da e..

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
vo makedonija tvrdat analiticarite najevtino se zivee, no vo ceska naletav na marketi vo koi e se poevtino otkolku kaj nas a vo stara zemja so tolku stara i bogata srednovekovna arhitektura sekako deka e podobro da se zivee.Sakav da kazam deka i vo zemjite od EU moze evtino da se zivee, no si ja sakame Makedonijava pa kako i da e..
Цените во маркетите се поефтини од Македонија, не само во Чешка туку во поголемиот дел од Европа. Таму поскап е ноќниот живот, а и кафичите се исто така доста скапи.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Епа тоа е пријателе законите се применуваат а не е како кај нас што си навикнал за еден 500 евра за друг пу пу не важи.
Демек сакаш ти да е така а ? Па не ќе можеш Windows да си купиш копук еден.
--- надополнето: Jul 5, 2011 5:46 PM ---
Цените во маркетите се поефтини од Македонија, не само во Чешка туку во поголемиот дел од Европа. Таму поскап е ноќниот живот, а и кафичите се исто така доста скапи.
Поефтини? Во маркетите во шутка дане мислиш? Може шутка за тебе е странство... Цените се далеку поскапи во маркетите непоимливо, неспоредливо...Бев во Чешка во многу маркети исто и во Италија, Австрија, Словенија, Унгарија сегде е прескапо тродупло од кај нас.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588

Поефтини? Во маркетите во шутка дане мислиш? Може шутка за тебе е странство... Цените се далеку поскапи во маркетите непоимливо, неспоредливо...Бев во Чешка во многу маркети исто и во Италија, Австрија, Словенија, Унгарија сегде е прескапо тродупло од кај нас.
Глупости, некои работи се исти, некои малку поскапи, а и многу поефтини од кај нас.

П

Пепси_

Гостин

Да сакам да е така и поради тоа ми се оде од нашата ни држава оти не се почитува ниту закон ниту има салам закони и зборот ВРСКИ го слушам во секоја реченица ми се смачи.
Друго не е точно дека цените се тродупло од кај нас туку се некои работи ПО ЕФТИНИ ,а другите се за некое евро по скапи малце во маркетите. Во продавниците за гардероба исто цените се некаде и по ефтини плус ако начекаш попуст (не како овие кај нас) ќе се изнакупиш за 5 евра мајци и за 15-20 евра салам фармерка. Сеа ќе дрнкаш дека тоа во шутка било ама тоа беше во H&M, New yorker и некои такви попознати брендови за облека.
Патем на плата од 3 илјади евра мајца од 5 евра и патики од 50-70 евра е смешна цена ама тоа е си ја наредила и така ќе им биде,а кај нас на плата од едвај 200 евра ќе ти опнат фармерки и патики од по 20-100 евра и ќе те боле главата.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Да почнам од флаширана вода кај нас 5 литри се 60 ден. таму 12 литри за 70 ден. Пивото е поефтино дефинитивно и тоа доста, за вино да не зборам за 1,5 евра имаш Мерлот добро вино , што кај нас кошта 4 евра. Кашкавалот е поефтин, местото е поефтино, овошни јогурти, чоколади, чипсот е 400 грма за 80 центи. Работите за лична хигиена се поефтини, (детергентите се на пола цена, отколку кај нас). Сега не можам на се да се сетам, ама има многу работи. Не дека нема и поскапи, ама тие се помалку, и највеќе се однесуваат на овошјето.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Реално Шведска или Норвешка мислам дека највисоко котираат, а и најверојатно има добра причина зашто се на врвот.

Во нашава земја излишно е да се збори за живот, може да збориме само за преживување.

Kajgana Shop

На врв Bottom