Uf,interesna tema za zivotot vo MK i nekoja od Evropa
Normalno sekoj si kazuva toa shto misli,no ajde da gi razgledame malku porealno rabotite.
Ke trgnam od mene,mojata familija,moeto dete
Jas ziveam vo Swedska skoro edna godina,i dosega nemam apsolutno nikakvi primedbi za taa zemja
Normalno,nedostigaat rodninite,prijatelite,nov pocetok,nov zivot,ne e lesno,pa treba ucenje jazik,gradinki i sl.
Za da imash ubav zivot vo MK treba da imash jaki VRSKI da dobies rabota,jas toa go osetiv licno na svoja koza
Zamislete se vie vo mojava situacija.Drzaven prvak za elektronika,3 bronzeni plaketi od saem za elektrnski inovacii,6 godini prethodno rabotno iskustvo,a da nemam ni 50 denari vo dzeb za kerkami da ja povozam na ringispil ili da mu kupam sladoled?ZOSHTO?? zato sho sum nemal vrski za da vlezam na rabota,ovde retko koj gleda kvalitet kaj rabotnikot,se se gleda nekoj da se protne so prijateli,znael ili ne znael toj da raboti,toa e zalosno,i zatoa se povejke lujge mladi,zaminuvaat ili se so planovi da zaminat od Mk,VO PRAVO SE
Koga bev na intervju za rabota vo Gothenburg,prvo neshto shto me prasaa bese,SHTO ZNAES DA RABOTISH,a ne dali si za Moderaterna,Socijalisterna ili sl.
SE cudea kako e mozno vo MK da se prezivee od 1vi do 1vi,kakvi uslovi sme imale,ljuge MK e nazad od site zemji so mnogu godini
--- надополнето: Jun 22, 2011 5:51 PM ---
Da ne spomnuvam samo za malite deca kakvi uslovi imaat,na sekoj agol imaat igrachki za igranje,nisalki,kolicinja,odrzani vo super sostojba,a ne kako vo BT,mora da odish do gradski park za da njadish samo edna nisalka,koja prasanje e na vreme koga ke se skrshi,sve e dotraeno,staro,rasfrlano,
Da ne zborame za na pregled za malo dete,doktorite se ljubezni,so nasmevka,strplivi,a ne kako nasive ovde,sho ke te oteraat u 3 P.m deka si dosol na vecer i si gi razbudil od son,si im go skratil gledanjeto spanski serii.
Ja imav taa prilika(neprilika)da morame d aodime na lekar i toa na sam Bozik katolichki,vecerta,koga kerka mi ja izgore rakata,se sobraja doktorki site gledaat,davaat mislenje,nema setanje od soba v soba,pa sestrata bila na pauza pa da cekash.nema nishto od toa,i za kraj kerkami dobi bozikno poklonce so eden kup igrachki..i narednata nedela se javuvaat po dva do tri pati da me prasaat kako e kerkami.....KOGA TOA VO MK KE SE SLUCI???
Mnogu raboti imam tyka za pisuvanje no premnogu vreme bi odzelo toa..