Во која земја е најдобро да се живее?

Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Скандинавските земји за мене се најдоби, како модел за држави во кои се живее најдобро. Лошо за нас е што тоа не се миграторски земји, како пример германија, англија и сл, т.е имаат голема контрола на мигранти. Мали и мирни држави со вреден и поштен народ.
Инаку ако остариш во норвешка државата ти назначува тројца луѓе да се грижат за тебе, медицинска сестра, возач кога ќе имаш потреба и социјален асистент чисто за да ти помага и муабет да ти прави, за кои ништо не плаќаш...
http://theforeigner.no/pages/news/norway-in-top-three-for-elderly-care/
http://www.academia.edu/4832710/Models_of_Social_and_Health_care_for_elderly_in_Norway

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.305
Поени од реакции
5.911
Скандинавските земји за мене се најдоби, како модел за држави во кои се живее најдобро. Лошо за нас е што тоа не се миграторски земји, како пример германија, англија и сл, т.е имаат голема контрола на мигранти. Мали и мирни држави со вреден и поштен народ.
Инаку ако остариш во норвешка државата ти назначува тројца луѓе да се грижат за тебе, медицинска сестра, возач кога ќе имаш потреба и социјален асистент чисто за да ти помага и муабет да ти прави, за кои ништо не плаќаш...
http://theforeigner.no/pages/news/norway-in-top-three-for-elderly-care/
http://www.academia.edu/4832710/Models_of_Social_and_Health_care_for_elderly_in_Norway
Isto taka i Malta e mnogu dobro drzavce. Malo mirno tivko mesto preku celata godina i soliden standard imale. Samo toa e pretezno stari lica se naseluvale tamu se poveke.

A

Antigona

Гостин
Прво на што секој од нас помислува кога ќе се спомене Норвешка е пријатен живот, преубава природа, гостопримливи луѓе и студена и сурова клима.

Сместена на Скандинавскиот полуостров, Норвешка е една од најсеверните земји на светот каде живеат луѓе.

Сега можете да се запознаете со оваа држава и со нејзините убавини, благодарејќи на шестминутното видео кое ве води на 16.000 километри долго патување низ Норвешка. Уживајте!

Извор: popara.mk

A

Antigona

Гостин
Норвешка е повторно на врвот на листата на најдобри земји за живеење во светот, а од земјите од Југославија, Македонија се наоѓа на 69. место, пред Србија и Босна и Херцеговина.

Норвешка веќе шеста година по ред е најуспешна земја во светот според Индексот за благосостојба на британскиот институт "Legatum", кој го оценува напредокот и развојот на 142 земји.

"Legatum" денес го објавил Индексот за благосостојба за 2014. година, кој ги проценува државите на полето на економијата, претприемништво, управување, образование, здравство, безбедност, лична слобода и социјален капитал.
Зад Норвешка следат Швајцарија, Нов Зеланд, Данска, Канада, а меѓу првите десет се нашле и Шведска, Австралија, Финска, Холандија и САД.

Од земјите од поранешна Југославија, Босна и Херцеговина е најлошо рангирана и се наоѓа на 91. место, Србија е на 77., Македонија е на 69. место, додека пред нас се Црна Гора, Хрватска и Словенија.

Извор:tocka.com.mk

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.041
Поени од реакции
991
заради ефтините летој од виз еир, германија
а инаку австралија

Член од
19 февруари 2014
Мислења
64
Поени од реакции
20
Bilo kade,samo definitivno ne ovde.Ne mislam samo materijalno,tuku pred se' za idninata na decata!!!:cuc::)
vo pravo si taka e sekade vo EU se zive podobro[DOUBLEPOST=1417081172][/DOUBLEPOST]
Норвешка е повторно на врвот на листата на најдобри земји за живеење во светот, а од земјите од Југославија, Македонија се наоѓа на 69. место, пред Србија и Босна и Херцеговина.

Норвешка веќе шеста година по ред е најуспешна земја во светот според Индексот за благосостојба на британскиот институт "Legatum", кој го оценува напредокот и развојот на 142 земји.

"Legatum" денес го објавил Индексот за благосостојба за 2014. година, кој ги проценува државите на полето на економијата, претприемништво, управување, образование, здравство, безбедност, лична слобода и социјален капитал.
Зад Норвешка следат Швајцарија, Нов Зеланд, Данска, Канада, а меѓу првите десет се нашле и Шведска, Австралија, Финска, Холандија и САД.

Од земјите од поранешна Југославија, Босна и Херцеговина е најлошо рангирана и се наоѓа на 91. место, Србија е на 77., Македонија е на 69. место, додека пред нас се Црна Гора, Хрватска и Словенија.

Извор:tocka.com.mk

thats true

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Норвешка, Исланд, Швицарска, Кенада, Нов Зеланд. Токијо или Камчатка да си ловиш риби, само подалеку да си одавде.

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
САМО Швицарска. Ете ме викат да идам на 2 месеца. 5000 ФРАНАКА плата у фирма кај братучед ми.

Член од
18 октомври 2014
Мислења
124
Поени од реакции
288
Некој имаше кажано/напишано, домот ти е онаму каде што ти се гробиштата! Е тоа де, каде што ти се своите, најубаво било за живеење. Разбирливо, своите луѓе ти ја хранат душата, срцето, ама не и стомакот. И си има, има луѓе на кои тука им е убаво, секако, и мене ми е, мајка, татко, брат и останата рода.
Ама ко ќе се сетам ( а се сеќавам секој ден) дека еден е**н одмор не можам да си дозволам со прсечната плата, и тоа од статистика потврдена, а си ја работиш, ем си ја сакаш професијата,
дека ми се случило од маркет да излезам со третина плата сместена во две кеси најнеопходни приозводи кои за 5 дена ќе ги нема,
кога треба да правам зимски компромис со себе дека сметката за струја секогаш ќе има предност од чизмите што ги меркам од лани и ќе се убадувам дека на моите едни од пред две години ништо не им фали... и има уште многу за кажување.
Не дека се трпи за јадење, туку поентата ми е дека таму некаде луѓето со прочесна плата си ги дозволуваат овие работи, основните. На запад, секој кој не може да си дозволи годишен одмор, спаѓа во категорија сиромашен.
Во која земја?! Можам само да кажам дека во нашава, дефинитивно НЕ е најубаво.

Kajgana Shop

На врв Bottom