Секогаш е натпревар во моќи. Оној кој ја има поголемата моќ, ги држи уздите, а другиот се покорува на избраниот пат. Не може да ја контролира бризината, насоката, а уште помалце и крајната дестинација. Секогаш може да биде исфрлен од кочијата без да му бидат слушнати причините зошто не сака да се симне тука, зошто сака да биде брзината поголема.
А самите бираме дали ке ги дадеме уздите или не. Првиот момент кога ке покажеш дека некој ти значи и дека без него не би ти било сеедно, тоа изгледа вака: еве ти, управувај, јас ке се помирам со твојот избор. А знаеш дека другиот избор некогаш и нема да ти се допаѓа и дека ке боли, ама, по ѓаволите, подобро е во кочијата, отколку пешки. Уште повеќе ако е удобна кочија, накитена со одбрани зборови.
А другиот пак, оној кој ги зел уздите, скоро невозможно е да даде дел од својата управувачка моќ. Како и секоја политичка парија кога ке добие власт и не сака ниту дел да даде од неа. Сега веќе нема убедување за собирање гласови, сега власта е тука. Затоа, нема ни потреба од покажување емоции и прашања за патот. А нема ни место.
Во кочијата се властодржачот, покорениот и огромното его на првиот. Секој следен збор од покорениот, ако не е упатен кон балонот од его, не допира до властодржачот.
И така си наебал. Си одлучил да се качиш во најудобната кочија во која веќе немаш право на глас. Уствари имаш, ама секогаш со стравот дека ако твојата идеја не одговара, леташ и од коалицијата и од кочијата.
Затоа е најдобро уште кога се качуваш во кочијата, да не покажеш ништо. Да ги затнеш сите вентили од кои можеш да покажеш љубов, да имаш дел од моќта, да кажеш дека не ти е грижа ако испаднеш од кочијата и дека твојот его балон е присутен.
Што води кон стекнувањето на уште еден балон во кочијата. Лагата.Лажеш дека не си заљубен. Лажеш дека не ти е гајле. Лажеш дека ти е сеедно за милион ситници кои те повредуваат. Ама барем имаш дел од моќта на управување.
Следствено на горенаведеното, балонот на лагата полн со лажна бесчувствителност, зазема толкав простор во кочијата, што веќе нема место ни за двајцата. Кочијата нема цел, и запира. Толку е од накитените зборови и лажната надеж дека другиот прв ке рече, на ти ги уздите.
И нема никакви шанси да се извози до крајот на патот.
И тука е вечното двоумење. Сакаш да те возат, или ке се симнеш по своја желба. Оти балансот на моќите не постои.
А јас сум женско, плус скоро плавуша. Сфатив дека не знам да возам, а и да возам ке го утнам патот. Затоа, реков, на ти ги уздите. Вози до кај ти се вози. Управувај во кој сакаш правец. Јас ке се стуткам во црнобелата кочија и постојано ке бидам во исчекување на станицата на која треба да се симнам. А до тогаш...до тогаш, ке внимавам со тоа колку покажувам дали ми е грижа да се симнам. Оти подобро да иам балон љубов и страв до мене отколку лага.
И да, љубовта е комплицирана. А баш би сакала да ја прележам како мали сипаници. За 2-3 недели. Ама...поминаа месеци. Јас моќта ја предадов, наебав.