Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
lazeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeesssssssssssssssssssssss
--- надополнето: 3 септември 2012 во 21:49 ---
Не треба да си живеел во тој систем за да знаеш дека однапред бил осуден на пропаст. Секому му е јасно дека платите биле многу повисоки и се живеело поубаво. За жал на тие што одживеле на грбот на денешниве генерации и денес не им е јасно зошто во Македонија се живее лошо.
lazezzzzzzzzzzeeeeeeeeeeeesssssssssssssss
--- надополнето: 3 септември 2012 во 21:53 ---
sisatemot si bese vo red, zatoa sto
auuuu dolgo e za objasnuvanje , ama toj sistem vese postavewn taka sto se grizese za blagosostojbata na site gragani , dodeka ovoj sega se griziu za PROFIT , e tuka si vo pravo , ako e za profit , ovoj sidstem e podoibar , no ako e za griza za SITE gragani , togasa toj stariot vo sfrj e NAJDOBAR , ustvari bas me interesira kolku godini imas i dali si ziveel vo toa vreme ????

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
lazeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeesssssssssssssssssssssss
--- надополнето: 3 септември 2012 во 21:49 ---

lazezzzzzzzzzzeeeeeeeeeeeesssssssssssssss
--- надополнето: 3 септември 2012 во 21:53 ---
sisatemot si bese vo red, zatoa sto
auuuu dolgo e za objasnuvanje , ama toj sistem vese postavewn taka sto se grizese za blagosostojbata na site gragani , dodeka ovoj sega se griziu za PROFIT , e tuka si vo pravo , ako e za profit , ovoj sidstem e podoibar , no ako e za griza za SITE gragani , togasa toj stariot vo sfrj e NAJDOBAR , ustvari bas me interesira kolku godini imas i dali si ziveel vo toa vreme ????
Фатив малку од распадот на Југославија. Мислам дека овде се говори за економскиот систем на СФРЈ, а не за социјалниот. Да не се разбереме погрешно, не мислам дека системот што го изгради РМ е подобар. Според моето убедување и капитализмот и социјализмот се добри системи, но само во теорија.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
na fakultet , spremajki ispit nekade pocitav , ne se sekavam od zbor do zbor , voglavnom go objasnuvase zapadniot liberalizam, no voglavnom vo smisol ,, covekot e sreken sto moze da naoga novi zanimanja i raboti koi ke go pravat sreken i ke se pronaoga samiot sebe si ,,, go citav toa i ne mi se veruvase so kakvi raboti im go perat mozokot na mladite generacii , zatoa sto toa e edna golema LAGA , a laga e zatoa sto obicniot covek ne saka sekogas nanovo da bara novi zanimanja i nova rabota , ovicniot covek saka sigurnost , t.e. sigurna rabota , sigurna plata , i da ne mu e strav daliu negovoto semejstvo ke ima sto da jade , soseka toj bara novo zanimanje i nova rabota , bidejki gazdata go tpustil od rabota , eeej luge , vo sfrj ovisniot covek imase SIGURNOST za egzistencijata koja sega ednostavno ja nema
--- надополнето: 3 септември 2012 во 22:06 ---
Фатив малку од распадот на Југославија. Мислам дека овде се говори за економскиот систем на СФРЈ, а не за социјалниот. Да не се разбереме погрешно, не мислам дека системот што го изгради РМ е подобар. Според моето убедување и капитализмот и социјализмот се добри системи, но само во теорија.
zaebi ja teorijata , jas ti zboruvam za realnosta , jas kako sin na cistacka vo ovoj sistem nikogas ne bi imal sansa da go vidam jadranskoto more , e vo toj ,,nazaden sistem ,, go vidov , ako ne poveke , barem 3-4 pati bev na more(jadranskoto) pasaj sega nekoj sin na cistacka , kolkupati otisl na more

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Да се изгради најдобар можен општествен систем не значи некому доживотно да му биде загарантирана егзитенцијата, туку општеството да води грижа за секој поединец. На тој предизвик социјализмот не можеше да одговори поради бруталната злоупотреба, додека капитализмот со немилосрдност потфрла ставајќи го претприемаштвото на пиедестал. Современите идеологии вадат само фрагменти од позитивните и негативните страни на досегашните општествени ситстеми што ги познава историјата

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
vo 90-setite koga pocna raspadot na sfrj, si imal celi 8 godini, so koke pravo kritikuvas nesto sto koge postoelo si imal - 3- 5 godini , jas imam 42 godini , i ti me ubeduvas mene za nesto sto jas sum go ziveel

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
vo 90-setite koga pocna raspadot na sfrj, si imal celi 8 godini, so koke pravo kritikuvas nesto sto koge postoelo si imal - 3- 5 godini , jas imam 42 godini , i ti me ubeduvas mene za nesto sto jas sum go ziveel
Значи, не те убедувам. Знам дека си живеел подобро. Само не сум сигурен дека знаеш зошто ние живееме полошо;)

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
zatoa sto go batalivme sistemot koj se grizese za blagosostojbata na mnozinstvoo , a go prifativme sistemot koj se bazira na PROFIT , i minimalni prava na rabotnicite
--- надополнето: 3 септември 2012 во 22:40 ---
Значи, не те убедувам. Знам дека си живеел подобро. Само не сум сигурен дека знаеш зошто ние живееме полошо;)
zatoa sto go batalivme sistemot koj se grizese za blagosostojbata na mnozinstvoo , a go prifativme sistemot koj se bazira na PROFIT , i minimalni prava na rabotnicite

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Не бери гајле за идните поколенија. За 20 до 30 години комунистите ќе се се поретки, а државата ќе ја превземе мојата генерација (тие што сме денес млади и учеле во капитализмот) со нови вредности и идеи. Верувај знаењето кое денес го имаме ние генерациите е толку добро да без проблем ќе му парираме на светот. Единствено ме плаши само она што го спомна и поп Трајанов, а тоа е опасноста да им останат на многу луѓе врежани во главите комунистички вредности затоа што тие заостанати, непрактични идеи се се уште присутни.
Дај боже да си во право и да биде така како што си напишал,ама нешто не ми се верува во тоа..

Чехословачка имаше многу полош систем од оној во бивша Југославија,па мирно се разделија,го сменија системот и денес и Чешка и Словачка се многу понапред од нас.
Во Мексико никогаш немало комунизам,па не гледам дека нешто којзнае колку се развиени.Комунизам немало ни во многу други земји па пак не ги бива..

Така да,мене ми изгледа дека на погрешно место ја бараш причината за нашата неможност за брз напредок.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Дај боже да си во право и да биде така како што си напишал,ама нешто не ми се верува во тоа..

Чехословачка имаше многу полош систем од оној во бивша Југославија,па мирно се разделија,го сменија системот и денес и Чешка и Словачка се многу понапред од нас.
Во Мексико никогаш немало комунизам,па не гледам дека нешто којзнае колку се развиени.Комунизам немало ни во многу други земји па пак не ги бива..

Така да,мене ми изгледа дека на погрешно место ја бараш причината за нашата неможност за брз напредок.
Да али Чешка и Словачка сватија дека системот е лош и го сменија драстично ( иако сепак не комплетно ) .како што гледаш тука нашите не само што сеуште не сватиле голем дел и сакаат назад.

Денеска Чешка и Словачка се најголемите борци против тоа што се повеќе наличува на EUSSR .Во Словачка падна дури и владата зошто не се согласуваа со социјалистичките потези на ЕУ.Во Чешка претседателот против секој закон се бори.

Во Мексико немало комунизам ама немало ни слобода (имале диктатори ).Сегашниот законик пак на Мексико не е ништо поразличен од закониците на земјите од варшавскиот пакт.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Не треба да си живеел во тој систем за да знаеш дека однапред бил осуден на пропаст. Секому му е јасно дека платите биле многу повисоки и се живеело поубаво. За жал на тие што одживеле на грбот на денешниве генерации и денес не им е јасно зошто во Македонија се живее лошо.
Зошто мислиш дека живееле на грбот на денешните генерации?
Ние од долгот на СФРЈ превземавме ~5-6%,значи некои 500/600 мил $ и дел од имотот на бившата држава.Ме мрзи да барам сега ама пишуваше по весници кој колку доби од распределбата на имотот на СФРЈ

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Ние од долгот на СФРЈ превземавме ~5-6%,значи некои 500/600 мил $ и дел од имотот на бившата држава.Ме мрзи да барам сега ама пишуваше по весници кој колку доби од распределбата на имотот на СФРЈ
Метафорички беше кажано. Секако дека не е во ред неправедно да обвинуваме генерации пред нас. Фактите се неумоливи, но не е доба за да ги изложуваме.:)Во друга прилика...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Јас не знам некој што му влегле во глава приказниве за Југосавија, догмиве за Тито и остали срања да можеш да го убедиш во спротивно. Јасно и гласно објаснуваш дека таков систем е неодржлив на долг рок, они ти одговараат можев да спијам на клупа, бесплатно здравство, 20 дена на одмор итн.

Абе луѓе, дедо ми и баба ми со четврто оделение не може да имаат продуктивност за да заработат од плата два стана и да направат куќа, ако се обични работници, нема систем кој може да го овозможи тоа. Па уште сите оделе по одмори, зимување, од каде пари за тоа бе?

Исти стојко, кога некој за 30 години, ќе си вика, многу беше јако во Македонија за време на груевски, зимавме плата а седевме дома, топ беше. НЕма тука дискусија, дека тие пари се земени од некој па на него му се дадени, не е тоа битно, битно државата ти го овозможила тоа. Филозофија немој не ме јеб...:tapp:
зашто мислиш дека таков систем не е одржлив на долг рок? и да.. имале и плати и пензии и се работело и имало за зимање и останувало... имало развиена индустрија, државата располагала со голем капитал, луѓето не штеделе толку - парите се вртеле цело време и сите биле задоволни.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
А пензиски фонд го забораваш.Тоа е најнерморалната работа што можела која било генерација да се согласи да ја направи.Да си ги задолжи своите деца уште пред да се родат.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Значи... целиов муабет на темата се врти околу социјалната сигурност која ја пружаше СФРЈ.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Да али Чешка и Словачка сватија дека системот е лош и го сменија драстично ( иако сепак не комплетно ) .како што гледаш тука нашите не само што сеуште не сватиле голем дел и сакаат назад.

Денеска Чешка и Словачка се најголемите борци против тоа што се повеќе наличува на EUSSR .Во Словачка падна дури и владата зошто не се согласуваа со социјалистичките потези на ЕУ.Во Чешка претседателот против секој закон се бори.

Во Мексико немало комунизам ама немало ни слобода (имале диктатори ).Сегашниот законик пак на Мексико не е ништо поразличен од закониците на земјите од варшавскиот пакт.
Ја мислам дека на најголем дел од народов му е јасно тоа ама сепак не правиме ништо да смениме нешто.Се водиме по онаа,нека оди вака додека се може,па после ќе му ја мислиме.

Метафорички беше кажано. Секако дека не е во ред неправедно да обвинуваме генерации пред нас. Фактите се неумоливи, но не е доба за да ги изложуваме.:)Во друга прилика...
Мислев дека алудираш на долг,превземен од бившата држава,затоа прашав.

Kajgana Shop

На врв Bottom