Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тито Бог ли беше или Бог беше Тито:facepalm: Шта нам је пружио рад..Празни кафански муабети,правени покрај Ибарска магистрала 73-ќа.
А кои муабети ги праите у штаб сега?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Што не е точно од сликата?

Денес имаш неписменост на власт, празна реторика на секоја телевизија и популизам секој божји ден.
Исти курац и тогаш и сега..само што денес за секоја глупост можеш да дознаеш,тогаш не.. денес си многу повише информиран за се,тогаш информациите биле само од прва рака од ЦК на КПЈ и од нигде другде..па еве и на МТВ се е розово и денес,и да беше само МТВ ако не сите барем 80 % ќе веруваа дека е супер.
--- надополнето: 5 септември 2012 во 20:56 ---
А кои муабети ги праите у штаб сега?
Тито нам је пружио рад..да. да не беше тито уште ние човеколики мајмуни ќе бевме,немаше да знаеме што е работа ни па ќе знаевме да работиме :facepalm:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Исти курац и тогаш и сега..само што денес за секоја глупост можеш да дознаеш,тогаш не.. денес си многу повише информиран за се,тогаш информациите биле само од прва рака од ЦК на КПЈ и од нигде другде..па еве и на МТВ се е розово и денес,и да беше само МТВ ако не сите барем 80 % ќе веруваа дека е супер.

Споредуваш баби и жаби.

20 милиони се колнеле во Тито и знаеле дек аим е убаво, и ги користеле плодовите од тоа.

Денес имаш 2 милиона незадоволни кои знаат дека не им е убаво, и не користат ништо од плодовите.

КАде ти виде исти курац?

Да не носиш портокалови очила?
--- надополнето: 5 септември 2012 во 20:58 ---
Тито нам је пружио рад..да. да не беше тито уште ние човеколики мајмуни ќе бевме,немаше да знаеме што е работа ни па ќе знаевме да работиме :facepalm:
По муабетиве што ги тераш, се сомневам дека нешто знаеш да работиш.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Иди види кој фабрики се изградени во Словенија кој во Македонија види која инфраструктура ја изгради Словенија која Македонија, колкава беше платата во Македонија а колку во Словенија, колку од фабриките од Словенија а колку од Македонија произведуваа производи со додадена вредност, и фактот дека од сите поранешни Југословенски републики Македонија дека била најсиромашна по скоро сите критериуми. Ако за тебе не е ова дискириминација тогаш јас и ти живееме на различни светови. Јас сум словенец ти македонец за 10 динари ти ја откупувам краставицата а ти ја продавам во тегла истата за 50 динари , и кој сега е дискриминиран ти што си црнчел за 10 динари или јас што само сум ја препакувал зошто сум имал машина и сум го извадил ќарот. За жал во скоро сите приказни Македонците беа како овој примерот со пиперката.
Македонецот си бил од памтивек глупав да не се залажуваме.
Да беше поинаку немаше да биде просечна плата сега 250 евра и да имаме 40% невработеност.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Споредуваш баби и жаби.

20 милиони се колнеле во Тито и знаеле дек аим е убаво, и ги користеле плодовите од тоа.

Денес имаш 2 милиона незадоволни кои знаат дека не им е убаво, и не користат ништо од плодовите.

КАде ти виде исти курац?

--- надополнето: 5 септември 2012 во 20:58 ---

Ти глеј си твоја работа,од такви кои се секираат за друг а не за себе не не бива. И не ми кажуј ја какви наочари носам,мене ако ме клеветиш дека сум вмровец , ондак ти си комуњар и тоа од најзатуцан вид..ај поздрав.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти глеј си твоја работа,од такви кои се секираат за друг а не за себе не не бива. И не ми кажуј ја какви наочари носам,мене ако ме клеветиш дека сум вмровец , ондак ти си комуњар и тоа од најзатуцан вид..ај поздрав.
Со ваков капацитет на интелект, и со возраст помала од 25 веројатно, се обидуваш да дискутираш за СФРЈ:facepalm:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Споредуваш баби и жаби.

КАде ти виде исти курац?

И ти имаш јак капацитет,по муабетов..за години незнам,нити ме интересира ..а секој си има свое мислење,така и ти и никој неможе тоа право да ти го земе..позз.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И ти имаш јак капацитет,по муабетов..за години незнам,нити ме интересира ..а секој си има свое мислење,така и ти и никој неможе тоа право да ти го земе..позз.
Ок, терај си со своите "мислења".

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
..а секој си има свое мислење,така и ти и никој неможе тоа право да ти го земе..позз.
а моето мислење на темава ке ти го кажам у лице... друже... оваа на аватарот твој има невидено јаки сифони... кога ке ги видам заборавам и на тито и вмро и сдсм и економија и се... :)

ај на здравје...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
а моето мислење на темава ке ти го кажам у лице... друже... оваа на аватарот твој има невидено јаки сифони... кога ке ги видам заборавам и на тито и вмро и сдсм и економија и се... :)

ај на здравје...
Ете еден паметен муабет(y)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
--- надополнето: 5 септември 2012 во 20:56 ---

Да не бил тој Тито сега ти ова ке го работеше во Герман или Нагоричане,наследен занат од прадедо, дедо, татко, и твојте циганчики истото ке го работеа.

Немаше да постираш на мрежа од телекомуникациска мрежа направена токму од тој Тито, која што ја продаде твојот бивш ценет и никогаш непрежален ВЛИДЕЛ ЉУБЏО.
Туку дај да ти купам 4/5 овци да ги пасеш само да не досаѓаш по форумиве и така за друго не те бива, или да ти нацртаме па и да ги изгубиш ништо страшно ќе нацртаме нови.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Ваљда знаеш,дека 1 милион на тоа време и 1 на сегашно немаат иста вредност.
Можеби, да видиме што вели калкулаторот
http://www.dollartimes.com/calculators/inflation.htm
$16,000,000,000.00 in 1990 had the same buying power as $28,634,036,478.98 in 2012.
Annual inflation over this period was 2.68%.

До 190 млрд се 6.5 пати помалку.

Македонија би тежела 1.5 милијарди наместо 6-7 милијарди
$820,000,000.00 in 1990 had the same buying power as $1,467,494,369.55 in 2012.
Annual inflation over this period was 2.68%.

Досега и се живееше некако од создадената вредност во минатото која се продаваше и го полнеше буџетот. Се продаваше по вторпат и земјиштето на граѓаните. Ете последно ЕЛЕМ ќе се допродаде, Охис никој не го сака, Славија и сличните ништо битно нема да променат...а веќе се осеќа дека нема што веќе да се продава ниту пак влегуваат толку средства од "проекти за унапредување".
Да не се повторувам, зборуваме за економскиот систем на СФРЈ и поранешните социјалистички земји, а не за конспирациите за уништување на Југославија.
Претходно спомнувавте дека системот бил осуден на пропаст. Секој систем е осуден на пропаст. А конкретно пошто говорите за тој систем дека се распаднал, тоа се случило токму заради надворешните фактори кои се спомнати погоре и гарнитурата политичари кои беа донесени токму да го погребаат системот (Изетбеговиќ, Милошевиќ, Кучан, Туџман и кој уште беше...).
А пошто велиш дека сега ги исплаќаме долговите, ете погоре лични искуства и цифри кој што произведувал, извезувал, од што сме живееле и колку сме должеле.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Кога се приклучив кон дискусијава, мислев дека таа со аргументи и факти ќе покаќе дали бло или пак не жевеењето во некогашната СФРЈ и од кои аспекти. Но, како што тече дискусијава можам само едно да кажам: СФРЈ беше арна, за тоа арно и ја снајде!

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Кога се приклучив кон дискусијава, мислев дека таа со аргументи и факти ќе покаќе дали бло или пак не жевеењето во некогашната СФРЈ и од кои аспекти. Но, како што тече дискусијава можам само едно да кажам: СФРЈ беше арна, за тоа арно и ја снајде!
arno i in e sega na poveketo gragani na rm
--- надополнето: 6 септември 2012 во 13:29 ---
gi gledav profilite na tie sto go napagaat poranesaniot sistem i tie sto go branat . interesno e sto tie sto go napagaat se od pomlada generacija i ne ziveele vo toj sistem , a ako nesto ne znaes a napagas togas najverojatno se raboti za ,, isprani mozoci ,, ili za partiska ili kojznae kakva obvrska , a sistemot go branat onie koi ziveele vo toj sistem , pa procenete ja logicnosta na seto toa

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Да не бил тој Тито сега ти ова ке го работеше во Герман или Нагоричане,наследен занат од прадедо, дедо, татко, и твојте циганчики истото ке го работеа.

Немаше да постираш на мрежа од телекомуникациска мрежа направена токму од тој Тито, која што ја продаде твојот бивш ценет и никогаш непрежален ВЛИДЕЛ ЉУБЏО.
Туку дај да ти купам 4/5 овци да ги пасеш само да не досаѓаш по форумиве и така за друго не те бива, или да ти нацртаме па и да ги изгубиш ништо страшно ќе нацртаме нови.

Да мислам многу лошо ќе ни беше со Ченто,Лазар Соколов и најверојатно Британија и Америка.

Знаеш милијардите од Маршаловиот план,Американски војници стационирани со декади кои ќе пунат цели градови со пари.Во НАТО и ЕУ од пред најверојатно 20 години.

Мислам како ли само ќе го преживеавме тоа.

Муабетот што вие го правите во моментот е како тие 60 години да ќе немало ништо што е комплетна глупост.

Тоа е како да кажеш Америка сега ќе немаше ништо изградено во 200 години до 1900 ако немаше капитализам.

.
--- надополнето: 6 септември 2012 во 13:45 ---
arno i in e sega na poveketo gragani na rm
--- надополнето: 6 септември 2012 во 13:29 ---
gi gledav profilite na tie sto go napagaat poranesaniot sistem i tie sto go branat . interesno e sto tie sto go napagaat se od pomlada generacija i ne ziveele vo toj sistem , a ako nesto ne znaes a napagas togas najverojatno se raboti za ,, isprani mozoci ,, ili za partiska ili kojznae kakva obvrska , a sistemot go branat onie koi ziveele vo toj sistem , pa procenete ja logicnosta na seto toa
Што да проценам освен дека пропагандата очигледно била успешна.

Имало и нацисти после втора светска војна кои го бранеле системот тоа да не прави дека се во право?

Kajgana Shop

На врв Bottom