Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Б

Бат Елохим

Гостин
Абе какви редици за месо??? Па сите земаа по цело или пола прасе преку претпријатијата каде што работеа, или пак по цели пити кашкавал и канти со сирење...А сега поголемиот дел од народот избира помало парче кашкавал или сирење во фрижидерите за да го кошта помалку на каса. А и млеко колку што паметам имаше колку да сакаш, млеко за варење во најлончиња пред продавници во гајби :icon_lol:...
се делеа пакети последните 4-5 години, кога се виде дека се иде у ку*ац па удри. Претходно не. Ама работата е што сите ги памтат само тие години...

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Земаш на први плата, сакаш у САМОПОСЛУГА млеко да купиш ..нема ...

Земаш плата на први,сакаш вреќа цемент да купиш, нема.. треба да идеш у Прешево или Лесковац...

Земаш плата на први,ама после цел месец си идеш пешки на работа,зашто најверојатно ти рикнало фиќото, а јавен превоз или такси..мисловна именка...

Земаш плата на први и сакаш да идеш у кино,ама у кино освен Валтер брани Сараева,друг филм нема на репертоар..

Земаш плата на први и сакаш нови кондурки, ама освен Чиковски други немаш,така да уште и ако ти се погоди да имаат број што ти го носиш пресреќен си..

Уште многу вакви знам,ама во друга прилика

Едит: И тогаш и сега има пари,ама тогаш немало што да купиш сине !

Југославија:

Кај живееше ти бе друже, во Казахстан или Киргистан???:pos:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Кај живееше ти бе друже, во Казахстан или Киргистан???:pos:
Сега у Македонија.. ама сум роден у СФРЈ.. ама моето породување било тешко,зашто татко ми со саати чекал од 5 сабајле да ми купи млеко, изгледа уште од тоа имам последици :pos:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Земаш на први плата, сакаш у САМОПОСЛУГА млеко да купиш ..нема ...

Земаш плата на први,сакаш вреќа цемент да купиш, нема.. треба да идеш у Прешево или Лесковац...

Земаш плата на први,ама после цел месец си идеш пешки на работа,зашто најверојатно ти рикнало фиќото, а јавен превоз или такси..мисловна именка...

Земаш плата на први и сакаш да идеш у кино,ама у кино освен Валтер брани Сараева,друг филм нема на репертоар..

Земаш плата на први и сакаш нови кондурки, ама освен Чиковски други немаш,така да уште и ако ти се погоди да имаат број што ти го носиш пресреќен си..

Уште многу вакви знам,ама во друга прилика

Едит: И тогаш и сега има пари,ама тогаш немало што да купиш сине !

Југославија:

На кого му го кажуваш ова ??????????? Уствари кој ти го кажал ова ? Сигурно некој у штаб раскажувал колку не чинело во СФРЈ иако и во тој систем,тој човек исто бил потрчко и лингурче по општини и месни заедници, и одеднаш човеков откако изел малку гомна мистериозно се преобразил сега во најголем ВМРО-вец.
Јеби га сето ова што го набројуваш,и целава слика повеќе личи на времето од енбаргата тоест од времето кога Македонија стануваше нова и самостојна држава него ли на времето на СФРЈ,али не си ти крив така некој ти раскажал во штаб па сега ти е должност да веруваш во тоа и дека живееш во светлата иднина.
Да сега со влиделот е најубаво време и многу поубаво од она на СФРЈ ХАЈ ВЛИДЕЛУУУУУУ.
пс: Да се посерете и да го изедете посраното, нити оваа влада нити некоја идна или мината не може да го стигне стандардот на СФРЈ од 1985 година.Ете толку поубаво се живее сега отколку во југославија.
Уствари што си видел ти од таа сфрј па овде што продаваш муда за бубрези ?

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Сега у Македонија.. ама сум роден у СФРЈ.. ама моето породување било тешко,зашто татко ми со саати чекал од 5 сабајле да ми купи млеко, изгледа уште од тоа имам последици :pos:
Тогаш и озрачено од Чернобил пиевме и немавме мака :pos:

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
роден сум на почетокот на крајот на СФРЈ. така да....не можам да споредувам.....нека кажат постарите на форумов...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Хаха, во тоа време г*мната не се јадеа. :icon_lol:
Само да знаеш колку си во право.... денес ги јадеме на големо, се ни е спакувано во убави амбалажи, ама внатре....
..детектор на квалитетот ми се две комшиски мачки... ако тие го јадат спакуваното...тогаш е во ред...:ROFLMAO:

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.510
Поени од реакции
8.109
На времето дедо ми како еден од пописмените селани бил повикан од страна на месната канцеларија на КПМ СКЈ да биде делегат таму. И почнала седницата, точка на расправа била субвенциите од Белград за земјоделците. Раководството предложило кој по колку да земе ама од членовите што биле присутни на таа седница, а не за земјоделците за кои и биле наменети средствата.
Дедо ми станал и прашал, а бре за земјоделците нели се овие пари?! Петко, седи таму, уживај, што курот те боли за земјоделците, дај ние да средиме тоа. Дедо ми ги отерал УПМ и си отишол.
Бијдеќи бил во право не го пријавиле, и се заташкала работата.
На негово место викнале друг човек.
До распадот на СФРЈ, новиот човек веќе поседувал два стана во Скопје.

IN YOUR FACE DOBRO POZNAT!

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.510
Поени од реакции
8.109
На времето дедо ми како еден од пописмените селани бил повикан од страна на месната канцеларија на КПМ СКЈ да биде делегат таму. И почнала седницата, точка на расправа била субвенциите од Белград за земјоделците. Раководството предложило кој по колку да земе ама од членовите што биле присутни на таа седница, а не за земјоделците за кои и биле наменети средствата.
Дедо ми станал и прашал, а бре за земјоделците нели се овие пари?! Петко, седи таму, уживај, што курот те боли за земјоделците, дај ние да средиме тоа. Дедо ми ги отерал УПМ и си отишол.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333

А со пасошот што сегде се патуваше ?

T

Tetro

Гостин
А со пасошот што сегде се патуваше ?
И ефтините месечни карти за превоз низ цела железничка мрежа во цела Европа. Заборавиле дедовците да им раскажат на внучињата за тоа.
Y mad, bro?

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99

Бооо приказна... Дедому од село го викнале да биди делегат во Белград за распределба на субвенции :ROFLMAO:, и се скарал со раководството и тие дека тој бил во право ништо не му направиле...:pos:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

:pos:
Која бујна машта морам да ти признаам бе тонџи добар си, ај можда помаливе до некаде ке ти поверуваат посебно сопартијците твој ке :drk: на приказнава како дедоти бил делегат,па и него го прашувале за субвенциите.
Ама зарем очекуваш јас да ти поврувам во твојава сф приказна :pos:
Јас па понзавам исти таков човејк “ делегат“ кој за време на сфрј беше најголем комунист, за наеднаш во 92 година да стане нај оковарениот ВМРОВЕЦ, али пак исти си беше се лигавеше секаде,дремеше по општини шпиунираше продаваше демагогии ( иако неписмен ) итн итн итн , и сега кога ке го прашаш за минатото вели тогаш бевне заслепени и изманипулирани ( као одкако стапил во ВМРО му се отвориле очите) дај не го тупи жити се.
А и она за делегатот смешно ти е бе жими тебе смешно е,продавај ја таа приказна на некој кој што не знае како функционирале работите во соцјализмот не мене.
Сигурно и ти како пионер,си носел штафета чак до београд и си му ја предал на Тито,притоа човекот љубејки те десни образ те назначил за негов наследник,али одкако си видел шо се праи си го отерал упм,и дошол после друг човек на твоето место.:pos:
Ајде сега фали овде приказната кога дедоти бил затворен на голи оток и голорак успеал да ги совлада стражарите и да го организира големото бегство,по што отишол на работа во Немска и се вратил инкогнито после во СФРЈ да го руши поредокот:pos:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727

Да му веруваш на дедо...:)
Ти реков ја у една прилика дека се водиш само према митови и легенди :D
А она коа дедо ти ги тера у ПМ сите и го пуштаат да отшета (наместо да го прошетаат до Голи Оток, као што ви е у мода да тврдите), е стварно забавно! Да знаеш сеа ГЛАСНО СЕ СМЕАМ, и мора да го изразам со пишување, пошто нема таков смешко што би можела да го залепам...

Kajgana Shop

На врв Bottom