Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.894
Поени од реакции
4.611
со самото тоа што вие квичите и барате ескалации се гледа у кој правец оди војната. Русија у моментов нема никаква причина да ескалира кога веќе ја добива војната.
Ја добива војнава три години, преку 42 пати до сега ја има добиено.
Ај цитирај ме каде квичам и каде барам ескалација, о, ти, велики тролу! Пак си замислуваш сценарија.
Автоматски споено мислење:

измислуваш непостоечки ставки и врз нив градиш теза
како оние у темата за рамна земја
Лесно е да речеш "за се си грешка" кажи што јас згрешив а е поинако од она што тврдам. Просветли ме, едуцирај ме, затоа е дискусијава, или барем за тоа треба да биде

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.518
Поени од реакции
43.427
Ја добива војнава три години, преку 42 пати до сега ја има добиено.
Ај цитирај ме каде квичам и каде барам ескалација, о, ти, велики тролу! Пак си замислуваш сценарија.
па целиот пост ти е барање ескалација, козаците се исмевале со Русија ја праеле будала и што не напиша. Кисинџер исто. Као мора Русија да ескалира за да одбие неколку банди кои окупирале неколку села иначе е пропала држава. А во реалноста е друго, 140 милиони руси се реално неафектирани од војната. Санкциите пропаднаа, животот иде даље за нив. Додека во Украина неколку сааати у денот имаат струја, фабрики не работат, народот си отиде и уште бега. Сигурно и другарот твој му ја кидна веќе.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.234
Поени од реакции
12.069
измислуваш непостоечки ставки и врз нив градиш теза
како оние у темата за рамна земја
Old habits die hard.

п.с. Додај во меѓувреме и суптилно/директно вреѓање соговорници од типот:

2. Глуп си и не ме разбираш. Убав на мајка!
Гение, Анштајн на модерното време, мајка еднаш во векот ваков син раѓа...
Не можам да разберам само Рон шо си губи времето со некое треторазредно муле шо во 2001 се криело зад биро и во секоја можна прилика е дел од НАФО навијачкиот табор - без разлика дали се работи за Украина или било кој друг воен конфликт.
Секта е тоа, џабе

Член од
14 август 2006
Мислења
45.549
Поени од реакции
85.143
Според мене војување и офанзиви во. Доњецк и Луганск се стратешки катастрофални одлуки. Крим, Доњецк и Луганск беа општо прифатени како отцепени, сите неуспешни преговори до сега ги карактеризираа како широко автономни. Иако Доњецк и Луганск не беа никогаш целосно под контрола на РФ територијално, се подразбира дека ќе потпаднат под РФ на некаков заебан дипломатски начин под нејасна дефиниција. Зошто тогаш илјадници војници гинат за апсолутно ист резултат? Која е поентата на територијално покривање кога административно иде во пакет? Која цел РФ ја постигнува?
Целта на војната, меѓу другото, е незавсиност од Украина (на тие региони).
Една од стремежите на Русија околу ова е противникот - Западот да ги прифати тие барања.

Сосема неточен е ставот дека тоа веќе е прифатено, во услови кога Украинците баш таму имаа(т) најголеми утврдувања (Авдиевка, Часов јар и сл.). А како ќе биде прифатено, на евентауална маса, ако Русија се концентрира на други региони, чие ослободување воопшто не е наведено во целите? Западот ќе има бланко карта да ја потврди својата наводна загриженост за тоа дека Русија лаже и сака всушност цела Украина да ја освои. Наивно е да се тврди дека тоа што не е освоено од Доњецк и Луганск и така ќе потпадне под Русија, на некаква евентуална преговарачака маса. Па целата досегашна војна на Украина се темели на лажњаци без стратешка иднина кои ќе овозможат ослабнување на притисокот во Донбас. Буквално целта досегашна војна како што беше водена од страна на Западот се темелеше на тоа. Да се задржат Русите во Донбас.

На евентуална преговарачка маса ќе има голема улога состојбата на теренот. Моменталната. Ослободување на Луганск и Доњецк е најбитно на свет да се деси пред повторно почнување на преговори.

Тука, невистината врз која градиш случај е дека Луганск и Доњецк сите ги рачунаат дека се под Русија и така и така. А случајот што го градиш е - Доњецк и Луганск се стратешки катастрофални одлуки.

На ова прашање минимум 10 души ќе скокнат да тврдат дека "се уништува укронаци армијата... Се дроби нато на парчиња... Се празни нафо арсеналот..." кога во реалност прв пат по 83 години некој прави ИНВАЗИЈА и со легитимна армија ја напаѓа Русија. Непокорната Русина што беше гроб на Ле Гфанд Армеј и гроб на 6тата армија на Паулус, и гроб на Армиските групи Север и Центар. Таа моќна нуклеарна велесила од кого Кисинџер полнеше гаќи, сега е нападната од "козачки одродени руси" и единствената реакција на Владимирович е барање за меѓународна осуда. ОСУДА, еј, дипломатска метода против воена инвазија!!!!!
Каде е ЦТО да декларира војна на Украина? Каде е Русија да декларира војна на агресорот? М? Има ли пилот во авионот?
- Русија требаше да декларира војна на Украина по ова.

Не знам од кај да почнам со ова. Толку многу работи има да се кажат.
Вака, ај види колку објави на војна се десија после Втора светска војна. Зашто ли е тоа така?

Види таму, што значи објава на војна и зашто земјите у задњи 70 години ретко или никад не објавуваат војна официјално.

Твојот пост, сумиран, беше - Русија згреши што потенцијалот го троши цело време на Донбас и требаше војна да и објави на Украина за упадот.

не

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.733
Поени од реакции
35.648
Не го реков тоа, реков нешто многу поинаку. Зошто вака ми реплицираш имам две можни објаснувања.:
1. Намерно ме тролаш и ми ги извртуваш зборовите. Во овој случај нејќам ни да дискутирам со тебе.
2. Глуп си и не ме разбираш. Убав на мајка!
Просветли ме, едуцирај ме, затоа е дискусијава, или барем за тоа треба да биде
Знаеш дека има наменска тема за јадење бурек... Знаеш, знаеш.
Автоматски споено мислење:

Као мора Русија да ескалира за да одбие неколку банди кои окупирале неколку села иначе е пропала држава.
Тоа е во продорот на трите најдобри украински дивизии. Тие одродените Руси подолу јужно наводно напаѓаат, и сликите со нив се докажаа лажни.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.927
Поени од реакции
37.013
Тешка артилерија префрлаат Украинците во Курск.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.733
Поени од реакции
35.648
Kursk front evening: So far, everything is as before.

The AFU has the initiative, RAF are successfully fighting back.

The main direction at the moment is Sudzha. For the second day, the Ukrainian Armed Forces have been trying to drive units of the 810th brigade and the Akhmat Special Forces out of Martynovka. They despite taking heavy losses for a long while, were able to push into the village by evening (literally now).

To the south, Russian forces have fought today in Plekhovo, which we captured yesterday by Ukraine. Unfortunately, pushing out the AFU was unsuccessful for now.

The purpose of these battles is to take Sudzha in pincers and force Russian units to retreat. The AFU does not intend to engage in urban combat. They probably think it is too expensive.

The situation in the Korenevo area is very difficult. Both the AFU and RAF are constantly bringing in reserves here. The strategic importance of this settlement is difficult to overestimate. Having taken control of it (at least the road), the AFU will be able to launch an offensive on Rylsk. But if it is under Russian control, then the Ukrainian bridgehead will always be under threat. There was a very tough fight today (even with small arms). So far I have no information on how it ended.

There is no confirmed data on who controls Glushkovsky and Rylsky districts (Tyotkino and Slobodka-Ivanovka). There were battles and Ukranian successes in the morning.

In the Belovsky sector, after yesterday’s bang, it was quiet during the day. But the Ukrainian Army may attack again in the evening. The AFU still has strength.

Today Russian intelligence noted that more and more AFU columns are entering the bridgehead occupied in the Kursk region.

That means they will try to attack tomorrow.

-> Nevertheless, a big Ukraine breakthrough is not in sight. The first surprise attack and shock is over, the front is more and more saturated with units. So right now Ukraine feeds more units into the area, gets attacked by aviation on the way and is attritted.

Soon they will run out of steam and it will begin to revert, but then the AFU attritted its best units, while the Donbass still collapses.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.518
Поени од реакции
23.597
Situation southwest of Donetsk: Russian Army made new advances towards T-05-24 road reaching the main trench system of Ukrainian Army in this road.

1000024901.jpg

Situation on Toretsk front: As a result of Ukrainian Army withdrawal Russian forces took control a significant part of the 2014 defense line south of Zalizne & east of Niu-York (65% of the town is under Russian control now). In addition Russian Army made new advances towards Panteleimonivka & inside Pivnichne, reaching the western edge of this town.

1000024902.jpg

Situation on northeastern front: Russian Army advanced west & north of Tabaivka thus securing the locality completely.

1000024903.jpg

Situation on Kursk front:
- The area north of Sudzha was clarified: the localities of Kubatkin, Zazulevka, Ivashkovskii, Pravda, Kositsa & Cherkasskoe Porechnoe have presence of Ukrainian troops (There is fighting in the last locality).
- Ukrainian army advances again north of Zelenyi Shlyakh approaching Kremyanoe. There is fighting on the outskirts of Leonidovo.
- Russian Army recaptured the locality of Snagost on the eastern axis.

1000024904.jpg

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
ВСУ видео од центарот на Суџа.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.518
Поени од реакции
23.597
Situation on Kursk front:
- During the last 24 hours Russian Army reversed the Ukrainian advance in Kremyanoe. Fighting with Ukrainian Army is taking place in the vicinity of Snagost and Martynovka.

1000024922.jpg

-The approximate situation in Sudzha is as follows. Ukrainian forces control the part of the city on the left bank of the Psel river. Meanwhile, on the other bank Ukrainian troops are advancing in the eastern part of the town while Russian troops are retreating to the southeastern suburbs, totally under their control.

1000024923.jpg

- On the other hand, from the south the situation for the Russians is more complicated. After taking a large part of Plekhovo the Ukrainian forces took the town of Spal'noe and continued their advance inland through Krupets and Kamyshnoe to Gir'i, where they suffered heavy losses. Something similar happened the previous day a few kilometers further south where the troops crossed the localities of Kondratovka, Oxerki, Vishnevo, Maloe Soldatskoe, Belaya and Ivanovskii where they were also repulsed by the Russian troops. The area remains a large gray zone without a consolidated presence of both sides.

1000024924.jpg

Situation on Toretsk front: Russian Army made new advances in Pivnichne along the streets of Ryepina & Verkhnya which allowed the capture of the cemetery. From there Russian forces managed to enter in the first high buildings of Mikroraion 1 district (inside Toretsk city) at Lisna street, where clashes with Ukrainian Army are taking place.

1000024925.jpg

Situation southwest of Donetsk: During the last 48 hours Russian Army made new advances inside Kostyantynivka.

1000024926.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.518
Поени од реакции
23.597
After 900 days since Russian-Ukrainian War began Russian Army currently control 85226 Sq Km, which corresponds to 14,12% of Ukraine (18,63% with Crimea Peninsula included):
- Donetsk People's Republic forces controls 16182 Km^2 (61,02% of Donetsk oblast)
- Luhansk People's Republic forces controls 26328 Km^2 (98,67% of Luhansk oblast)

1000024937.jpg

Situation on Pokrovsk front: Russian Army took full control over the localities of Ivanivka, Svyrydonivka & Zhelanne. In addition, Russian forces entered in the first buildings of Hrodivka & captured several trench systems until the southern outskirts of Novotoretske. Russian troops are now 13,2 Km from the city of Pokrovsk.

1000024938.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom