Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
Situation on Kursk front [23:00]: Ukrainian Army took control over the localities of Snagost, Nikolaevka, Loknya, Nikolskii, Viktorovkam Malaya Loknya, Knyazhiy, Kazach'ya Loknya, Kubatkin, Zazulevka & Yuzhnyi. In addition, Ukrainian forces tried to envelope Sudzha through the capture of Martynovka. Russian Army repelled the attack & expelled Ukrainian troops towards the railway. Russian Army continue the accumulation of reinforcements in the axis of Korenevo & Kromskie Byki.

1000024787.jpg

Situation on eastern front: The battle for Pereizne began. Russian Army took control over the first street of the locality & the adjacent trenches at Sukha Plotva river.

1000024788.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
Situation on Ocheretyne: Russian Army made new advances north of Lozuvatske.

1000024794.jpg

Situation on Kursk front [13:00]: Russian Army retook a series of positions in the axis of Korenevo, Kromskie Byki & Sudzha. Clashes with Ukrainian Army are taking place at Kubatkin, Zazulevka, Malaya Loknya & Nikolaevka.

1000024793.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
Russian Army took control over new positions in the western part of Ivanivka. In addition, Russian forces advanced northwest of Serhiivka & Vesele reaching the outskirts of Hrodivka.

1000024841.jpg

Situation northwest of Donetsk city: Russian Army secured the southern part of the village of Nevelske . Battles continue in the northern warehouses.

1000024842.jpg

Situation on Toretsk front: Ukrainian Army launched counterattack in the northeastern part of Niu-York & expelled Russian forces from the streets of Pokrovska, Kvitkova & Horlivska. Meanwhile, Russian Army took control over a series of fortifications in the western part of the town in the direction of Panteleymonivka & Valentynivka.

1000024843.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
Situation on Toretsk front: During the last four days Russian Army took control over the rest of Sadova street in Druzhba. 30% of the locality is under Russian control now.

1000024852.jpg

Situation southwest of Donetsk: During the first ten days of August Russian Army entered in new positions inside Kostyantynivka along the street of Shevchenka.

1000024853.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
Situation on Ocheretyne front: Russian Army took control over most of Ivanivka. Combing operations are taking place in the northern part of the locality.

1000024855.jpg

Situation on northeastern front: Russian Army increased the salient between Novoselivske & Berestove reaching the birth of Zerebets river.

1000024856.jpg

Situation on Kursk front:
- The Ukrainian Army crossed the Psel river and entered the first houses of Plekhovo.
- The situation around Sudzha starts to become clearer: Ukrainian forces previously entered Makhnovka and Zamoste from the south. As for Sudzha itself the western part is in no man's land, while the eastern part is disputed between the two sides.
- The situation further north is unclear and is considered a gray zone up to at least the localities of Cherkasskoe Porechnoe and Kositsa.

1000024857.jpg

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.328
Поени од реакции
15.501
Гледам на ниеден канал нема чиста информација што се случува на новиот фронт во Русија

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.894
Поени од реакции
4.611
Гледам на ниеден канал нема чиста информација што се случува на новиот фронт во Русија
Обично ги следиме двете страни и некаде на средина треба да е вистината. Ама украинците ќутат веќе петти ден. Вообичаено оваква операција трае 4-6 дена пред да дојде до консолидација и реорганизација. Тоа е период кога се избиструва маглата на војната и пропагандата се пушта на најјако. Па би очекувал украинците да почнат да се фалат со бројќи на заробеници од утре натаму.
Останува да видиме

Лани во Харкив офанзивата заврши со потпросечна реорганизација иако консолидацијата беше на ОК ниво. Што е прифатливо бидејќи после тоа следеше Керсон офанзивата, не можеш да реорганизираш така лесно во толку кратко време, а и резервите се потребни на друго место. Годинава останува да видиме дали ова ќе биде крајниот удар или спремаат уште нешто.

Од кога излегоа вестите за курска офанзива јас очекував две работи:
1. Колони на резервна војска да бидат таргетирани, што беше случај во Рилск. Најпаметно е да мавнеш конвој во транзит....
2. Поддржувачки правци или диверзии
Видовме поддржувачки правци ама само во офанзивата, немаше други правци. Тоа ми кажува дека ќе има иста офанзива на друго место или едноставно толку им е силата и немаат дополнителни офанзивни резерви. Ако е првото, Курск е само полувреме, ако е второто, тоа за мене би бил многу лош потег и тешка коцка.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.894
Поени од реакции
4.611
офанзивата на Курск е само очаен обид да се одвлече вниманието од ова

Според мене војување и офанзиви во. Доњецк и Луганск се стратешки катастрофални одлуки. Крим, Доњецк и Луганск беа општо прифатени како отцепени, сите неуспешни преговори до сега ги карактеризираа како широко автономни. Иако Доњецк и Луганск не беа никогаш целосно под контрола на РФ територијално, се подразбира дека ќе потпаднат под РФ на некаков заебан дипломатски начин под нејасна дефиниција. Зошто тогаш илјадници војници гинат за апсолутно ист резултат? Која е поентата на територијално покривање кога административно иде во пакет? Која цел РФ ја постигнува?
На ова прашање минимум 10 души ќе скокнат да тврдат дека "се уништува укронаци армијата... Се дроби нато на парчиња... Се празни нафо арсеналот..." кога во реалност прв пат по 83 години некој прави ИНВАЗИЈА и со легитимна армија ја напаѓа Русија. Непокорната Русина што беше гроб на Ле Гфанд Армеј и гроб на 6тата армија на Паулус, и гроб на Армиските групи Север и Центар. Таа моќна нуклеарна велесила од кого Кисинџер полнеше гаќи, сега е нападната од "козачки одродени руси" и единствената реакција на Владимирович е барање за меѓународна осуда. ОСУДА, еј, дипломатска метода против воена инвазија!!!!!
Каде е ЦТО да декларира војна на Украина? Каде е Русија да декларира војна на агресорот? М? Има ли пилот во авионот?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.519
Поени од реакции
43.437
Според мене војување и офанзиви во. Доњецк и Луганск се стратешки катастрофални одлуки. Крим, Доњецк и Луганск беа општо прифатени како отцепени, сите неуспешни преговори до сега ги карактеризираа како широко автономни. Иако Доњецк и Луганск не беа никогаш целосно под контрола на РФ територијално, се подразбира дека ќе потпаднат под РФ на некаков заебан дипломатски начин под нејасна дефиниција. Зошто тогаш илјадници војници гинат за апсолутно ист резултат? Која е поентата на територијално покривање кога административно иде во пакет? Која цел РФ ја постигнува?
На ова прашање минимум 10 души ќе скокнат да тврдат дека "се уништува укронаци армијата... Се дроби нато на парчиња... Се празни нафо арсеналот..." кога во реалност прв пат по 83 години некој прави ИНВАЗИЈА и со легитимна армија ја напаѓа Русија. Непокорната Русина што беше гроб на Ле Гфанд Армеј и гроб на 6тата армија на Паулус, и гроб на Армиските групи Север и Центар. Таа моќна нуклеарна велесила од кого Кисинџер полнеше гаќи, сега е нападната од "козачки одродени руси" и единствената реакција на Владимирович е барање за меѓународна осуда. ОСУДА, еј, дипломатска метода против воена инвазија!!!!!
Каде е ЦТО да декларира војна на Украина? Каде е Русија да декларира војна на агресорот? М? Има ли пилот во авионот?
сега спинуваш како да небитен е Донецк и Луганск. Океј :icon_lol: Ако е толку небитен зошто изгореа 700к војска да ги задржат тие линии. И сега русиве откако им ја уништија армијата почнуваат да ги нагазуваат јако и ти викаш небитни се.

Една офанзива за тик ток на Курск била многу јака и правела разлика, ја оштетила самодовербата на Русија. Неосвоивата држава. А не спомнуваш дека едвај неколку километри влегле и неколку села освоиле.

За разлика од таа тик ток офанзива, рускава има капацитет да освои огромни градови. Делкаат десетици ниви на ден и прашање на време е кога ќе се растури целосната одбрана па ќе гледаме тенкови и бтр низ големи градови.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.371
Поени од реакции
7.139
а оти не помислиш дека на путин му требаше напад на руска територија како би активирале други закони и би донесле нови закони и амандмани како би имале право на забрзување на регрутација,забрзување на производство неопходно за војна,искористување на ресурси итн итн којзнае која игра е оставање на екскурзија на нато на руско тло.......ако беше целта освојување на нуклеарката во курск зошто не собраа доволно техника за пробив дотаму.......премногу се гледа тик ток,а вистинските стратегии остануваат зад затворени врати,издавање ќе значи и смрт......воена тајна останало воена тајна,ова што оди по медиуми се дешавки стари по неколку месеци,нема шанса војската д остави материјали од моментално случување

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.894
Поени од реакции
4.611
сега спинуваш како да небитен е Донецк и Луганск. Океј :icon_lol: Ако е толку небитен зошто изгореа 700к војска да ги задржат тие линии. И сега русиве откако им ја уништија армијата почнуваат да ги нагазуваат јако и ти викаш небитни се.

Една офанзива за тик ток на Курск била многу јака и правела разлика, ја оштетила самодовербата на Русија. Неосвоивата држава. А не спомнуваш дека едвај неколку километри влегле и неколку села освоиле.

За разлика од таа тик ток офанзива, рускава има капацитет да освои огромни градови. Делкаат десетици ниви на ден и прашање на време е кога ќе се растури целосната одбрана па ќе гледаме тенкови и бтр низ големи градови.
Не го реков тоа, реков нешто многу поинаку. Зошто вака ми реплицираш имам две можни објаснувања.:
1. Намерно ме тролаш и ми ги извртуваш зборовите. Во овој случај нејќам ни да дискутирам со тебе.
2. Глуп си и не ме разбираш. Убав на мајка!
Автоматски споено мислење:

а оти не помислиш дека на путин му требаше напад на руска територија како би активирале други закони и би донесле нови закони и амандмани како би имале право на забрзување на регрутација,забрзување на производство неопходно за војна,искористување на ресурси итн итн којзнае која игра е оставање на екскурзија на нато на руско тло.......ако беше целта освојување на нуклеарката во курск зошто не собраа доволно техника за пробив дотаму.......премногу се гледа тик ток,а вистинските стратегии остануваат зад затворени врати,издавање ќе значи и смрт......воена тајна останало воена тајна,ова што оди по медиуми се дешавки стари по неколку месеци,нема шанса војската д остави материјали од моментално случување
И ти си во право. Оваа офанзива најмногу му одговара на Путин. Тој проклет гњнијалец ги има натерано украинците да нападнат поради причините што ги наброја. Гение, Анштајн на модерното време, мајка еднаш во векот ваков син раѓа...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.549
Поени од реакции
85.145
измислуваш непостоечки ставки и врз нив градиш теза
како оние у темата за рамна земја

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.519
Поени од реакции
43.437
Не го реков тоа, реков нешто многу поинаку. Зошто вака ми реплицираш имам две можни објаснувања.:
1. Намерно ме тролаш и ми ги извртуваш зборовите. Во овој случај нејќам ни да дискутирам со тебе.
2. Глуп си и не ме разбираш. Убав на мајка!
Автоматски споено мислење:

И ти си во право. Оваа офанзива најмногу му одговара на Путин. Тој проклет гњнијалец ги има натерано украинците да нападнат поради причините што ги наброја. Гение, Анштајн на модерното време, мајка еднаш во векот ваков син раѓа...
со самото тоа што вие квичите и барате ескалации се гледа у кој правец оди војната. Русија у моментов нема никаква причина да ескалира кога веќе ја добива војната.

Kajgana Shop

На врв Bottom