Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
14 октомври 2018
Мислења
389
Поени од реакции
521
Жртвуваат војници и опрема заради освојување територија. Плус тоа го прават хазардерски, блицкрик офанзива да земат што повеќе територија за кратко време, како што правеја русите на почетокот. Ќе видиме колку можат да издржат со вакво темпо.
Се ми се чини дека им оди во прилог на русите ова, предвидувам дека ќе пукне некаде фронтов, не ми е верно да можат ова да го издржат украинциве подолго време.
ПС Војната е во стил на 1 СВ е поради новите оружја односно различните типови на дронови кои се користат и постојано 24 часовно набљудување на фронтот и следење дури и на поединечни војници како и релативно изедначените сили. Украинциве решија да го игнорираат ова и изгледа дека многу лошо ќе си поминат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.737
Поени од реакции
35.665
Се ми се чини дека им оди во прилог на русите ова, предвидувам дека ќе пукне некаде фронтов, не ми е верно да можат ова да го издржат украинциве подолго време.
Покровск.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.520
Поени од реакции
23.602
Situation on Kursk front:
The Ukrainian army regained the initiative on the Korenevo axis by means of a pincer maneuver: from the north it captured the localities of Olgovka and Matveeka arriving to the east of Korenevo where they were stopped by the Russian troops. Meanwhile, from the south the Ukrainian forces seized again part of Snagost and moved to the north and northwest of the locality, reaching the locality of Krasnooktyabr'skoe, which remains contested.

On the other hand, the Ukrainian forces continue to penetrate the Russian positions reaching the locality of Kauchuk. The area remains in gray zone where sporadic fighting is taking place. Still, the Russian army was able to retake some positions in Malaya Loknya and Nikolaevka.

1000024951.jpg

As for the southeast of Sudzha the Ukrainian forces took full control of Plekhovo (Video footage). On the other hand, the situation in the area has become clearer: Russian forces re-entered many of the previously evacuated localities such as Ozerki, Belaya and Gir'i.

1000024953.jpg

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.488
Поени од реакции
5.193
ПС Војната е во стил на 1 СВ е поради новите оружја односно различните типови на дронови кои се користат и постојано 24 часовно набљудување на фронтот
Не, војната личи на ПСВ заради што ниедна страна нема постигнато воздушна доминација.
Ако едната страна постигни воздушна доминација, може ефикасно да ја напаѓа логистиката на другата и фронтот веднаш ќе попушти.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.519
Поени од реакции
43.437
туркаат засилувања нон стоп без разлика на загубите, целта им е Курск нуклеарната централа. Ако овој напад им пропадне, цел колапс на армијата се очекува.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.438
Поени од реакции
18.617
Жртвуваат војници и опрема заради освојување територија. Плус тоа го прават хазардерски, блицкрик офанзива да земат што повеќе територија за кратко време, како што правеја русите на почетокот. Ќе видиме колку можат да издржат со вакво темпо.
ПС Војната е во стил на 1 СВ е поради новите оружја односно различните типови на дронови кои се користат и постојано 24 часовно набљудување на фронтот и следење дури и на поединечни војници како и релативно изедначените сили. Украинциве решија да го игнорираат ова и изгледа дека многу лошо ќе си поминат.
Mi se svigja kako i vo najlosoto gledate pozitiva. Osvoija teritorija u 3 dena kolku rusite cela godin. Od videava so iskacaat, bogznae kolku zarobenici zemaa i toa rezervisti.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.547
Поени од реакции
24.387
туркаат засилувања нон стоп без разлика на загубите, целта им е Курск нуклеарната централа. Ако овој напад им пропадне, цел колапс на армијата се очекува.
Muabetot ko za na bravot madinjata. Sega ke padnat, posle ke padnat.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.737
Поени од реакции
35.665
Mi se svigja kako i vo najlosoto gledate pozitiva. Osvoija teritorija u 3 dena kolku rusite cela godin. Od videava so iskacaat, bogznae kolku zarobenici zemaa i toa rezervisti.
Што е поголемата цел?
Да ја освојат Курск нуклеарката? Курск општината да ја освојат, уште повеќе територија? Да се трампаат после за нив?

Ај ќе правиме муабет за некоја недела/месец колку од тоа ќе успее. Во меѓувреме што ќе се деси ако падне Покровск? Ако се надеваа дека со упадов ќе го намалат интензитетот на војувањето во Донбас, тоа не се случи.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.438
Поени од реакции
18.617
Што е поголемата цел?
Да ја освојат Курск нуклеарката? Курск општината да ја освојат, уште повеќе територија? Да се трампаат после за нив?

Ај ќе правиме муабет за некоја недела/месец колку од тоа ќе успее. Во меѓувреме што ќе се деси ако падне Покровск? Ако се надеваа дека со упадов ќе го намалат интензитетот на војувањето во Донбас, тоа не се случи.
E so ako padne Pokrovosk, kje se tepaat za slednototo selo 500 metri podole.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.737
Поени од реакции
35.665
Аха, ајде само да останеме на тоа дека твоите познавања за фронтот во Донбас не се баш на високо ниво.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.737
Поени од реакции
35.665
Целата линија на фронтот Краматорск/Констатиновка/Славјанск ќе биде во опасност да падне, ќе немаат избор освен да носат резерви без кои нема да можат да продолжат да притискаат офанзива во Курск. Или ќе се деси првото, и фронтот во Донбас ќе колапсира а источно немаат ни блиску толку фортификации па неизбежниот исход од оваа војна многукратно ќе се забрза. Тоа е последното нешто што САД го сака.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.705
Поени од реакции
3.993
Украинските дронове се движат се подлабоко на руска територија. Наскоро ќе им биде сосема безбедно ако сакаат масовно да го нападнат московскиот регион. Пред неколку часа ja погодиle воената воздухопловна база Саваслејка во близина на Москва.
Screenshot 2024-08-14 154825.png

Член од
14 октомври 2018
Мислења
389
Поени од реакции
521
Заробениците се од првите ден, два кога ги изненадија. Сега гледаме како ловат украинци со дронови и им поставуваат заседи, има еден куп видеа. Како што и реков нема овде строго утврдени линии, украинците и понатаму се обидуваат да заземат територија со длабоки продори и при тоа масовно гинат. Како што реков жртвуваат војници и опрема за територија, прашање е колку е ова одржливо?
Автоматски споено мислење:

Не, војната личи на ПСВ заради што ниедна страна нема постигнато воздушна доминација.
Ако едната страна постигни воздушна доминација, може ефикасно да ја напаѓа логистиката на другата и фронтот веднаш ќе попушти.
Нешто кое го имаме во оваа војна , а во ниедна од предходните е масовната употреба на дронови. 24/7 се и над фронтот, и до 10-20 км длабочина. Затоа и не може да се најде нзс со некоја од предходните.
Друго, овде имаме активно учество на НАТО офицери и платеници преоблечени во украински униформи. Нешто слично имавме во војните во Кореја и Виетнам и не се прославија нешто премногу американците во овие војни.
Поновите американски интервенции како Ирак, Србија, Авганистан , Либија итн. неспоредливо слаби мали изолирани држави, како што викаш целосна воздушна доминација, резултатот никој и не очекуваше да биде поинаков.

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.488
Поени од реакции
5.193
Нешто кое го имаме во оваа војна , а во ниедна од предходните е масовната употреба на дронови. 24/7 се и над фронтот, и до 10-20 км длабочина. Затоа и не може да се најде нзс со некоја од предходните.
Друго, овде имаме активно учество на НАТО офицери и платеници преоблечени во украински униформи. Нешто слично имавме во војните во Кореја и Виетнам и не се прославија нешто премногу американците во овие војни.
Поновите американски интервенции како Ирак, Србија, Авганистан , Либија итн. неспоредливо слаби мали изолирани држави, како што викаш целосна воздушна доминација, резултатот никој и не очекуваше да биде поинаков.
Скоро секоја поголема војна има употреба на нова технологија бидејќи технологијата напредува релативно брзо, а вакви поголеми војни се случуваат на 10-20 години.
И да немаше дронови, статусот на борбеното поле ќе беше горе-долу сличен.
Со утврдени позиции, ровови и без ефективен начин да се наруши логистиката (двете страни непречено ги снабдуваат фронтовските позиции со оружје храна и луѓе), со било каква технологија повторно војната ќе беше позициона.
Еден начин е воздушната доминација да го наруши тоа, но и таму е изедначено. Засега.
Друг начин да се мрдни фронтот би било кога едната страна би ангажирала и истурила неколкукратно повеќе ресурси, но кај едната страна тоа доаѓа со огромен политички ризик, а кај другата со засега неможност да го направи тоа.

Кореја и особено Виетнам се истото што е сега Украина за Русија и тоа што бил Авганистан.
Прокси војни во кои едната страна е силно поддржана од спротивната суперсила.
Ако влечеме лекција од овие 3 претходни војни, не им се пишува добро за Русите.
А како што е движи судирот, се поизвесно е тоа сценарио.

Kajgana Shop

На врв Bottom