Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.328
Поени од реакции
38.381
Брутално и језиво, тројца немаа ни оружје и тотално изненадени и им влетаа.
Џабе ги сокриле фаците и дисторзија на гласот кога се ко инфлуенсери на инстаграм. И од тренинзите на запад си имаат видеа.
После ова ќе се радувам на секој испржен украински војник.

Овие сите комотно можеа да бидат собрани како воени затвореници.

Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.263
Поени од реакции
26.130
Што знам, не ми се чини веројатно у сред нуклеарен холокауст, од невладини и од Амбасада некој, на пример, да ни труби како е добро уште да пушиме албански курови, оти инаку интеграциите ќе ни се закочеле.
Баш тогаш највеќе ќе трубат, зошто ќе изгубат право да трубат на понезависни нации, и ќе дуплираат трубење на банана држави.

Секако, зборам за размена на тактички нуклеарки, не за истурање на цел нуклеарен арсенал едни врз други. Тогаш е небитно кој што би трубел.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.255
Поени од реакции
15.343
Која болка ви е ќотеков на север, не можете по година дена да се соземете.

Путин излегол со листови пред африканци за да им каже нешто. Кој не верува да му умре мајка. Еве јас му верувам на ВП, нема потреба он да лаже, никогаш нема ни излажано.

Бидејќи е повлекување на добра волја, а не ради непостоечки битки за кои постојат еден куп видеа и слики, објаснете ми нешто:

1. Зошто од кога го излажале добронамерниот Путин и он видел дека го излажале, зошто не се вратил да окупира од кај што се повлекол?
Немалоотпор и битки како што викате. Немале никакви проблеми оти блиску биле до Белорусија.... Немале загуби, целосни им биле тие единици..... Зошто не влегоа пак?
Дајте ми една добра причина зошто не ја повторија "леснотијата да влезат до Киев и Хостомел од три различни правци"?

2. Кога веќе од три различни правци повлекоа војска, недопрена, без загуби, само на шетња биле до Киев. Зошто плачевте дека малку војска имале русите по три месеци кога се деси контраофанзива во Харков и Керсон? За таму документи со добра волја има ли?
Зошто недопрените армии од север не можеа да бидат во Харков или Керсон?
Каде отидоа војнициве што се повлњкоа на добра волја? На одмор во Крим?

3. Три месеци по повлекувањето на добра волја Путин објави мобилизација. Зошто побогу мобилизација кога три ударни групи има недопрени и одмараат три месеци?
Зошто мобилизација ако има доволно војска?

4. Кога во историјата имате видено ваков пресврт на настаните?
-правиш инвазија на суверена држава
-запираш пред портите на главниот град на непријателот
-почнуваш преговори со непријателот
-не постигнуваш договор туку се повлекуваш на добра волја
-непријателот не го почитува непостигнатиот договор
-тебе магично ти ги снемува војските кои си ги повлекол
- непријателот напаѓа контраофанзивно и освојува повеќе од 50% од претходно изгубената територија

Одговорете ми конкретно барем на една точка ќе бидам среќен
Druže....ja znam tvojata filozofija. Moja generacija se tvoi kolegi major, 2 pukovnici, eden školski e general.....
Te prakaat ednaš-dva pati na misija( Krim, USA, Liban, ...vamu tamu)....gi polniš džebovite so dolari, krevaš kat -dva na kućata što ja zaoočnal tatko ti( figurarivno) , kupuvas lap topi, plazmi....ugoden zivot malku

I posle odaj kritikuvaj peeri od zapad...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.912
Поени од реакции
83.131
Секако, зборам за размена на тактички нуклеарки, не за истурање на цел нуклеарен арсенал едни врз други. Тогаш е небитно кој што би трубел.
Mи се чини дека такво нешто како "само размена на тактички" нема да постои. Односно би траело многу кратко и бргу би прешло на повисоко ниво.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.464
Поени од реакции
41.931
Mи се чини дека такво нешто како "само размена на тактички" нема да постои. Односно би траело многу кратко и бргу би прешло на повисоко ниво.
америка никогаш не би го довела у прашање своето постоење за европските вазали. Тоа се само едни марионетки, нема тука љубов од нивна страна према нив. Уште од денот Д до сега е истото.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.912
Поени од реакции
83.131
америка никогаш не би го довела у прашање своето постоење за европските вазали. Тоа се само едни марионетки, нема тука љубов од нивна страна према нив. Уште од денот Д до сега е истото.
Кога стануваа збор за нуклеарен конфликт, не е Америка (или ЕУ) само таа што се прашува дали ќе почне или не. Постојат други сили со таков потенцијал, кои може да реагираат според своите потреби.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Кога стануваа збор за нуклеарен конфликт, не е Америка (или ЕУ) само таа што се прашува дали ќе почне или не. Постојат други сили со таков потенцијал, кои може да реагираат според своите потреби.
Нуклеарни сили се и Кина и Индија и Пакистан, покрај Франција и Велика Британија. А првите три држави не се вазали на САД. Извинете ја заборавив и Северна Кореја која е ептен лабав играч.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.912
Поени од реакции
83.131
Ја мислев на Русија првенствено.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Ја мислев на Русија првенствено.
Да меѓутоа нуклеарната војна излегува и надвор од границите спротивставените држави. Не смееме да го заборавиме тој факт. Заради тоа не верувам дека Русија ќе посегне по нуклеарното оружје а исто така и САД. Затоа што и другите можат да фрлат по некоја тактичка нуклеарка на цел по свој избор.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Кој ли ти предаваше воена историја леба ти. Жуков не ни има учествувано во зимската војна. Во тој период Жуков е на источната граница на СССР откако ги направи мелено месо Јапонците кај Калкин гол.
Време е да си ја повториш лекцијата за Георгиј Жуков и за Зимската војна. Еве ти и материјал.
Реално добар извор имаш со тета Вики.
Ај изгуглај кој командувал со Седма Армија на СССР. Исто изгуглај кога е Зимската војна а кога е Калкин Гол.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Druže....ja znam tvojata filozofija. Moja generacija se tvoi kolegi major, 2 pukovnici, eden školski e general.....
Te prakaat ednaš-dva pati na misija( Krim, USA, Liban, ...vamu tamu)....gi polniš džebovite so dolari, krevaš kat -dva na kućata što ja zaoočnal tatko ti( figurarivno) , kupuvas lap topi, plazmi....ugoden zivot malku

I posle odaj kritikuvaj peeri od zapad...
Гледам се знаеш, знаеш и работи за ме е кои јас самиот не ги знам. Браво

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Реално добар извор имаш со тета Вики.
Ај изгуглај кој командувал со Седма Армија на СССР. Исто изгуглај кога е Зимската војна а кога е Калкин Гол.
Побарано и никаде нема податоци дека има учествувано во зимската војна 1939/40. Ама ако ти имаш такви информации редно е овде да ги споделиш со нас а не тоа да го бараш од мене. Така можеш на војниците твои да му се курчиш.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Абе сериозно кој стави клуч на другата тема? Пингајте кои се тука модератори нека видат, кои се причините нека објаснат. И нив фејл контраофанзивава ептен тешко им паднала изглеа.

Kajgana Shop

На врв Bottom