Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.433
Поени од реакции
11.351
Епа ете. Економски веќе не се ни во топ 10, споредливо со некоја си медиокритетна Шпанија или Италија. Политички, единствени сојузници им се Иран и Северна Кореја. Кина, Индија, Пакистан, не се сојузници на Русија, туку се неутрални држави кои не и даваат подршка на Украина, па по тоа вие си тумачите дека уствари се со Русите, а не се, туку пукаат сеир и чекаат да видат што ќе се случи. Воено, ете гледаш, после година дена, на прагот се Бахмут да го освојат. И така.

Тоа што имаат доволно нуклеарно оружје да ја исфрлат планетата од орбита, не ги прави суперсила, туку силеџии. И да, ако навиваш за нив, ете ќе ти кажам дека ќе победат, ама не зошто се „суперсила„ туки зошто ќе уценуваат со нуклеарно оружје.
Толку глупости во еден пост испишани немаше ни Тенеќе, секоја чест:zver:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.967
Суперсила е Кока Кола и Холивуд, а не RS-28 Sarmat.
Ај олабави од дефокусирање во офтопик, има други теми за јадење... Бурек.
А и вие другите - па ако баш морате - цитирајте го во општата тема за јадење ****а Украина. Не го цитирајте овде.

Убаво е кога е човек зафатен, да може накратко да дојде на темава да види што се дешава со војнава - без да се заглупуваме со вакви детски брљавења „Русија била ваква, таква“ итн.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
брат, не заебавај. Бренд и поп култура не се суперсила како што ти замислуваш. Тука збориме за геополитичко влијание во светот, а не за филм, тв, и консумеризам.
Ако брендот не ја претставува меката моќ на една држава онда незнам што. Барем ти делуваш поразумно од овие останативе тука што од носот подалеку неможат да видат. Нека не биде, филм, тв, консумеризам. Нека биде автомобилизам. Русија освен Лада и Москвич друго нема што да понуди. Кога се иселувате у странство сигурно курс по Руски терате и идете пари да правите у Русија пошто е светска сила нели?

Убаво ти кажав, освен нуклеарна уцена, друго Русија неможе да понуди. Без оглед дали ти се свигало тоа или не. А кога веќе правиме муабет за тоа, Рускиот нуклеарен потенцијал веројатно е број 1, ама тоа е единствена работа во која се најдобри. Тоа само ги прави Баба Рога од држава со која никој нормален не сака да си има работа. Прашај ги Пољаците, Чесите, Словаците, Румумните како е да си под Русите. Уствари немора да идеш толку далеку, Бугарите родени во 50тите и 60тите најдобро ќе ти кажат.

Иначе некои од овие тука, како ја бранат Русија, мислиш пари им дава некој. Дај боже да е така, зошто неможам да поверувам дека некој може да биде толку игнорантен. Еве на пример овој врз мене е елементарно неписмен, незнае да разликува точка од запирка, а можеби и незнае да чита. И сега мисли дека ме исмејава.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.463
Поени од реакции
24.686
1678018775964.png

kina bila neutralna... :pos:
Автоматски споено мислење:

Ако брендот не ја претставува меката моќ на една држава онда незнам што. Барем ти делуваш поразумно од овие останативе тука што од носот подалеку неможат да видат. Нека не биде, филм, тв, консумеризам. Нека биде автомобилизам. Русија освен Лада и Москвич друго нема што да понуди. Кога се иселувате у странство сигурно курс по Руски терате и идете пари да правите у Русија пошто е светска сила нели?

Убаво ти кажав, освен нуклеарна уцена, друго Русија неможе да понуди. Без оглед дали ти се свигало тоа или не. А кога веќе правиме муабет за тоа, Рускиот нуклеарен потенцијал веројатно е број 1, ама тоа е единствена работа во која се најдобри. Тоа само ги прави Баба Рога од држава со која никој нормален не сака да си има работа. Прашај ги Пољаците, Чесите, Словаците, Румумните како е да си под Русите. Уствари немора да идеш толку далеку, Бугарите родени во 50тите и 60тите најдобро ќе ти кажат.

Иначе некои од овие тука, како ја бранат Русија, мислиш пари им дава некој. Дај боже да е така, зошто неможам да поверувам дека некој може да биде толку игнорантен. Еве на пример овој врз мене е елементарно неписмен, незнае да разликува точка од запирка, а можеби и незнае да чита. И сега мисли дека ме исмејава.
meka mok ne te pravi supersila. toa e samo prividna mok zasto na kraj pak ke dojde nekoj so vistinska mok i ke te raspuka za 5 minuti.

rusija nudi energensi, gubrivo za da se prehrani pola svet, hrana, oruzje za da se odbrani pola svet od amerika i koga treba ako im e u prilog vojska ili platenici ko u sirija ili afrika momentalno.

rusija ne se trka da e najdobra nego da e dovolno mokna da si tera nezavisna politika i da moze da im se ispreci na usa sama ili vo partnerstvo so drugi za da stavi kraj na samovolieto na usa i zapadot.

bugarite tolku gi sakaa rusite sto si ja imaa moskva u himnata. sega pola se so isprani mozoci. isto i za drugite istocnjaci sto sega ziveat podobro ama zaboravija u kakvi gomna bea posle vtora svetska i koj sve toa gradese za da moze da tranzitiraat kon podobro. druga rabota treba da sfatis e deka sekoj moze i ke zivee podobro ako raboti. socijalizmot kako sistem gi limitirase individualcite i zatoa vo golema mera luge zivee mizerno. dokolku go trgnes toa i dozvolis normalna trgovija istocnite drzavi sekako ke prosperiraa. eden vietnam sto e seuste socijalisticki ima ogromen iscekor napred odkako zapadot prestana da gi bojkotira i da mu stava sopki. u sustina ogromen del od svetot e siromasen radi tivkite sankcii sto ilegalno gi sproveduva usa i bivsite kolonisticki drzavi. toa se menuva.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.176
Поени од реакции
22.769
Situation south and east of Bakhmut: Russian Army continue combing operations in the city and secured new areas of Zabakhmutka district including the Dam of Pivdennyi Pond and new areas of Sobachivka district from another axis.

Fqc8g8DWAAIwJwX.jpeg

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Види го видеото што @The xx го постираше претходно. Не работи времето за Русија.
Што има на видеото? 50тина тенкови, 100тина оклопни возила. Украина веќе изгуби 2000 тенкови, ако мислиш ова ќе смени нешто, само затоа дека е западна технологија, живееш во бајките. Ова само ќе направи уште неколку градови да се срамнат со земја и уште неколку десетици Украинци да завршат под земја. Освен САД никој веќе нема што да праќа во Украина. А САД се познати по оставање на цедило на своите локални сојузници. Па и да прати САД све што има, сосе војска, мислиш дека Русијја ќе изгуби? Тоа нема да се деси. Русија не е ни Ирак ни Авганистан. Ако залауфаат како во Ирак, за една недела ќе останат без носачи, без авиони и без сателити.

Сакале ние или не светот се менува. Твојата МЗ имплодираше во разврат и ароганција. Не сакаат да ја видат вистината во очи и пропагираат измислена победа и влегуваат со гзот кај што се мерат курови. Набргу ќе ти стане јасно што се дешава и на сите кои голтаат западна пропаганда. Даглас Мекгрегор и Скот Ритер ги прават естимациите, а ние после дебатираме врз основа на нив и евалуираме успех спрема нивните естимации. Тоа доволно кажува за заблудата во која што сте фатени.

Ако целта на војната е демилитаризација на Украина, тогаш Артемовск, Маринка, Авдиивка и сличните градови се успешна приказна. Десетици иљади армија е столчена таму, во градови кои се претежно претворени во огромни тврдини, кои цивилите претежно ги напуштиле пред 8 години. Набргу ќе сватиш дека не е секогаш важно каде ја водиш војната, за да на крајот победиш.

На крајот каде е заглавена Русија во Бахмут? Фронтот е 2000 километри концентрацијата на силите е на 4-5 места. Бахмут може воопшто и да се заобиколи многу лесно со поширок лак. Како што се направи со Мариопол. Не ни пробуваат тоа да го прават, само мелат внатре, пошто нон стоп имаше дотур на војска. Бахмут им заштеди маневри на Русите.

И ајде чим веќе споредуваш со Авганиста, де кажи колку тенкови имаа талибаните, пво системи и воопшто бројка на воена техника.

Можеби изгледа на одвратен, но се покажа поспособен и од Путин, Герасимов и Шојгу. Само неговиот ќељав двојник, Суровикин е подобар од него. Ах, значи ќељави треба да се стават да водат битки. :icon_lol:
Даре и ти па. Паѓаш на западен наратив. Све си има своја цел во оваа операција. Не дека Пригожин е некојси способен генерал, туку само ја игра улогата која му е дадена. Немој да мислиш дека операцијата сам ја смислил и самоиницијативно отишол во војна и тоа пто го прави е исклучиво неговс заслуга. Пак тоа го пропагираат оние кои сакаат да ја прикажат Русија слаба, неорганизирана, и како пто гледсм успеваат. Целта на Вагнер е да се намали бројот на мртви Руски граѓани за да има помал политички притисок. Све е добро смислено и организирано.

Па мене не ми е јасно како уште го држат украинциве - Маринка, па нема кај да се скриеш...
Маринка не ја држат веќе.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.887
Поени од реакции
23.292
Нема супериорна тактика, никој не рече супериорна тактика. Тактиката таква каква што е им работи, тоа е тактика врзана е за едно место, една битка, едно гратче. Работат со тоа што располагаат. Не си земам ништо при срце, само гледам што се дешава. Друго е прашањето зошто не превземаат стратешки маневри и продори. Ти си мислиш дека не можат, јас мислам дека не сакаат поради нешто. Не е дека нема простор, не се борат во некој теснец, фронталната линија е над 1000 километри, башка делат граница уште толку. Не е дека нема простор да се превземат стратешки маневри.
E kako ne e supertaktika koga celo vreme citam tuka nesto vo smisla ne deka nemozat tuku nejkat. Takva im bila taktikata.
Znaci da skratime, sakaat ali nemozat pa pravat toa sto mozat, a rezultatite gi gledame.
Malce kritika ne e na odmet ako nisto drugo radi objektivnost. Ili ke navivame :cautious: .

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
E kako ne e supertaktika koga celo vreme citam tuka nesto vo smisla ne deka nemozat tuku nejkat. Takva im bila taktikata.
Znaci da skratime, sakaat ali nemozat pa pravat toa sto mozat, a rezultatite gi gledame.
Malce kritika ne e na odmet ako nisto drugo radi objektivnost. Ili ke navivame :cautious: .
Владе мешаш поими, тактика се однесува на една битка можеби за тоа не ме разбираш. Тактиката што ја имаат во овие неколку битки им е во ред. Ти го критикуваш отсуството на стратешки маневри.

Отсуството на маневрите е дискутабилно. Еве ти кажуваш дека не можат. Јас не се сложувам со тебе, во фронт кој е распослан на 2000 километри кој во моментов го бранат околу 400К луѓе, не држи вода да се каже дека нема простор за стратешки маневри, за да се избегнат утврди. Украина има луѓе на само неколку точки, со новиот контигент што го мобилизираше Русија (кој го користат само за одбрана), можат без проблем да направат стратешки маневар, ајде може не на сите места, но еве да речеме на едно, Угљедар или Бахмут, кои се најкритични. Доволно е само да ги исечат од логистика. Војската ќе биде иста, наместо да чуваат позиции кај што чуваат, ќе чуваат на 100тина километри, а Вагнер ќе си биде на истата позиција. Со стратешки маневри се избегнува битка, се избегнува директна конфронтација, а Русите овие битки некако не сакаат да ги избегнат. Не е тоа некаква си супериорна стратегија, туку поради некоја причина го одбрале тој начин.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.678
Поени од реакции
42.256

брат, ти ги мешаш работиве, една држава да биде суперсила треба да е од све независна и Русија ги исполнува сите чек бокс. Затоа имаш микро држави као нас, регионални сили како Турција, и суперсили како Америка и Русија кои ја обликуваат геополитиката во светот.

Тоа вас ви е проблем да разберете. Основни работи не знаете. Па правите споредби со Шпанија, Италија, Кока Кола, Старбакс итн. Али у таа делузија живее секој што прати западни медиуми како што приметувбам. Така да не ве кривам, тоа што ви сервираат конзумирате.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.887
Поени од реакции
23.292
Владе мешаш поими, тактика се однесува на една битка можеби за тоа не ме разбираш. Тактиката што ја имаат во овие неколку битки им е во ред. Ти го критикуваш отсуството на стратешки маневри.

Отсуството на маневрите е дискутабилно. Еве ти кажуваш дека не можат. Јас не се сложувам со тебе, во фронт кој е распослан на 2000 километри кој во моментов го бранат околу 400К луѓе, не држи вода да се каже дека нема простор за стратешки маневри, за да се избегнат утврди. Украина има луѓе на само неколку точки, со новиот контигент што го мобилизираше Русија (кој го користат само за одбрана), можат без проблем да направат стратешки маневар, ајде може не на сите места, но еве да речеме на едно, Угљедар или Бахмут, кои се најкритични. Доволно е само да ги исечат од логистика. Војската ќе биде иста, наместо да чуваат позиции кај што чуваат, ќе чуваат на 100тина километри, а Вагнер ќе си биде на истата позиција. Со стратешки маневри се избегнува битка, се избегнува директна конфронтација, а Русите овие битки некако не сакаат да ги избегнат. Не е тоа некаква си супериорна стратегија, туку поради некоја причина го одбрале тој начин.
Ok taktika, strategija, kako i da e.
Nemozat. Taa e pricinata radi koja go odbrale toj nacin. Nema tuka nekoja filozofija ili visa matematika.
Celo vreme se obiduvate da pretstavite neuspeh vo uspeh. Mozele ama ne sakale i bla bla bla.
Nemozele. Da mozele ke napravele i vojnata ke bese zavrsena dosega . Koja e poentata vojnata da trae do nedogled. Kakvo e vaseto objasnuvanje za toa, koi se beneficiite od toa pa ovie namerno da pravat nesto so sto vojnata ke trae vecno oti taka sakale, inaku ke ja zavrseja dosega?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Ok taktika, strategija, kako i da e.
Nemozat. Taa e pricinata radi koja go odbrale toj nacin. Nema tuka nekoja filozofija ili visa matematika.
Celo vreme se obiduvate da pretstavite neuspeh vo uspeh. Mozele ama ne sakale i bla bla bla.
Nemozele. Da mozele ke napravele i vojnata ke bese zavrsena dosega . Koja e poentata vojnata da trae do nedogled. Kakvo e vaseto objasnuvanje za toa, koi se beneficiite od toa pa ovie namerno da pravat nesto so sto vojnata ke trae vecno oti taka sakale, inaku ke ja zavrseja dosega?
Многу е полесно за нив да направат стратешлки маневар, него ова што го прават.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.959
Поени од реакции
12.377
Можам да замислам какви свршувања ќе имаше тука ако САД заглавеше 10 месеци во некое ирачко село. Ама сега ментални гимнастики читаме
Убаво велиш, никој не им понуди ама баш никаква помош на Југославија, Авганистан, Ирак или Либија против американската воена агресија, и никој не им воведе санкции на САД. Во Сирија се случи руска воена интервенција, па фала му на Бога остана нешто повеќе од таа држава, а не само сенката.

Ти држи вода споредбата.

Kajgana Shop

На врв Bottom