Толку глупости во еден пост испишани немаше ни Тенеќе, секоја честЕпа ете. Економски веќе не се ни во топ 10, споредливо со некоја си медиокритетна Шпанија или Италија. Политички, единствени сојузници им се Иран и Северна Кореја. Кина, Индија, Пакистан, не се сојузници на Русија, туку се неутрални држави кои не и даваат подршка на Украина, па по тоа вие си тумачите дека уствари се со Русите, а не се, туку пукаат сеир и чекаат да видат што ќе се случи. Воено, ете гледаш, после година дена, на прагот се Бахмут да го освојат. И така.
Тоа што имаат доволно нуклеарно оружје да ја исфрлат планетата од орбита, не ги прави суперсила, туку силеџии. И да, ако навиваш за нив, ете ќе ти кажам дека ќе победат, ама не зошто се „суперсила„ туки зошто ќе уценуваат со нуклеарно оружје.
Ај олабави од дефокусирање во офтопик, има други теми за јадење... Бурек.Суперсила е Кока Кола и Холивуд, а не RS-28 Sarmat.
Ако брендот не ја претставува меката моќ на една држава онда незнам што. Барем ти делуваш поразумно од овие останативе тука што од носот подалеку неможат да видат. Нека не биде, филм, тв, консумеризам. Нека биде автомобилизам. Русија освен Лада и Москвич друго нема што да понуди. Кога се иселувате у странство сигурно курс по Руски терате и идете пари да правите у Русија пошто е светска сила нели?брат, не заебавај. Бренд и поп култура не се суперсила како што ти замислуваш. Тука збориме за геополитичко влијание во светот, а не за филм, тв, и консумеризам.
meka mok ne te pravi supersila. toa e samo prividna mok zasto na kraj pak ke dojde nekoj so vistinska mok i ke te raspuka za 5 minuti.Ако брендот не ја претставува меката моќ на една држава онда незнам што. Барем ти делуваш поразумно од овие останативе тука што од носот подалеку неможат да видат. Нека не биде, филм, тв, консумеризам. Нека биде автомобилизам. Русија освен Лада и Москвич друго нема што да понуди. Кога се иселувате у странство сигурно курс по Руски терате и идете пари да правите у Русија пошто е светска сила нели?
Убаво ти кажав, освен нуклеарна уцена, друго Русија неможе да понуди. Без оглед дали ти се свигало тоа или не. А кога веќе правиме муабет за тоа, Рускиот нуклеарен потенцијал веројатно е број 1, ама тоа е единствена работа во која се најдобри. Тоа само ги прави Баба Рога од држава со која никој нормален не сака да си има работа. Прашај ги Пољаците, Чесите, Словаците, Румумните како е да си под Русите. Уствари немора да идеш толку далеку, Бугарите родени во 50тите и 60тите најдобро ќе ти кажат.
Иначе некои од овие тука, како ја бранат Русија, мислиш пари им дава некој. Дај боже да е така, зошто неможам да поверувам дека некој може да биде толку игнорантен. Еве на пример овој врз мене е елементарно неписмен, незнае да разликува точка од запирка, а можеби и незнае да чита. И сега мисли дека ме исмејава.
Што има на видеото? 50тина тенкови, 100тина оклопни возила. Украина веќе изгуби 2000 тенкови, ако мислиш ова ќе смени нешто, само затоа дека е западна технологија, живееш во бајките. Ова само ќе направи уште неколку градови да се срамнат со земја и уште неколку десетици Украинци да завршат под земја. Освен САД никој веќе нема што да праќа во Украина. А САД се познати по оставање на цедило на своите локални сојузници. Па и да прати САД све што има, сосе војска, мислиш дека Русијја ќе изгуби? Тоа нема да се деси. Русија не е ни Ирак ни Авганистан. Ако залауфаат како во Ирак, за една недела ќе останат без носачи, без авиони и без сателити.Види го видеото што @The xx го постираше претходно. Не работи времето за Русија.
Даре и ти па. Паѓаш на западен наратив. Све си има своја цел во оваа операција. Не дека Пригожин е некојси способен генерал, туку само ја игра улогата која му е дадена. Немој да мислиш дека операцијата сам ја смислил и самоиницијативно отишол во војна и тоа пто го прави е исклучиво неговс заслуга. Пак тоа го пропагираат оние кои сакаат да ја прикажат Русија слаба, неорганизирана, и како пто гледсм успеваат. Целта на Вагнер е да се намали бројот на мртви Руски граѓани за да има помал политички притисок. Све е добро смислено и организирано.Можеби изгледа на одвратен, но се покажа поспособен и од Путин, Герасимов и Шојгу. Само неговиот ќељав двојник, Суровикин е подобар од него. Ах, значи ќељави треба да се стават да водат битки.
Маринка не ја држат веќе.Па мене не ми е јасно како уште го држат украинциве - Маринка, па нема кај да се скриеш...
E kako ne e supertaktika koga celo vreme citam tuka nesto vo smisla ne deka nemozat tuku nejkat. Takva im bila taktikata.Нема супериорна тактика, никој не рече супериорна тактика. Тактиката таква каква што е им работи, тоа е тактика врзана е за едно место, една битка, едно гратче. Работат со тоа што располагаат. Не си земам ништо при срце, само гледам што се дешава. Друго е прашањето зошто не превземаат стратешки маневри и продори. Ти си мислиш дека не можат, јас мислам дека не сакаат поради нешто. Не е дека нема простор, не се борат во некој теснец, фронталната линија е над 1000 километри, башка делат граница уште толку. Не е дека нема простор да се превземат стратешки маневри.
Владе мешаш поими, тактика се однесува на една битка можеби за тоа не ме разбираш. Тактиката што ја имаат во овие неколку битки им е во ред. Ти го критикуваш отсуството на стратешки маневри.E kako ne e supertaktika koga celo vreme citam tuka nesto vo smisla ne deka nemozat tuku nejkat. Takva im bila taktikata.
Znaci da skratime, sakaat ali nemozat pa pravat toa sto mozat, a rezultatite gi gledame.
Malce kritika ne e na odmet ako nisto drugo radi objektivnost. Ili ke navivame .
брат, ти ги мешаш работиве, една држава да биде суперсила треба да е од све независна и Русија ги исполнува сите чек бокс. Затоа имаш микро држави као нас, регионални сили како Турција, и суперсили како Америка и Русија кои ја обликуваат геополитиката во светот.Ако брендот не ја претставува меката моќ на една држава онда незнам што. Барем ти делуваш поразумно од овие останативе тука што од носот подалеку неможат да видат. Нека не биде, филм, тв, консумеризам. Нека биде автомобилизам. Русија освен Лада и Москвич друго нема што да понуди. Кога се иселувате у странство сигурно курс по Руски терате и идете пари да правите у Русија пошто е светска сила нели?
Убаво ти кажав, освен нуклеарна уцена, друго Русија неможе да понуди. Без оглед дали ти се свигало тоа или не. А кога веќе правиме муабет за тоа, Рускиот нуклеарен потенцијал веројатно е број 1, ама тоа е единствена работа во која се најдобри. Тоа само ги прави Баба Рога од држава со која никој нормален не сака да си има работа. Прашај ги Пољаците, Чесите, Словаците, Румумните како е да си под Русите. Уствари немора да идеш толку далеку, Бугарите родени во 50тите и 60тите најдобро ќе ти кажат.
Иначе некои од овие тука, како ја бранат Русија, мислиш пари им дава некој. Дај боже да е така, зошто неможам да поверувам дека некој може да биде толку игнорантен. Еве на пример овој врз мене е елементарно неписмен, незнае да разликува точка од запирка, а можеби и незнае да чита. И сега мисли дека ме исмејава.
Ok taktika, strategija, kako i da e.Владе мешаш поими, тактика се однесува на една битка можеби за тоа не ме разбираш. Тактиката што ја имаат во овие неколку битки им е во ред. Ти го критикуваш отсуството на стратешки маневри.
Отсуството на маневрите е дискутабилно. Еве ти кажуваш дека не можат. Јас не се сложувам со тебе, во фронт кој е распослан на 2000 километри кој во моментов го бранат околу 400К луѓе, не држи вода да се каже дека нема простор за стратешки маневри, за да се избегнат утврди. Украина има луѓе на само неколку точки, со новиот контигент што го мобилизираше Русија (кој го користат само за одбрана), можат без проблем да направат стратешки маневар, ајде може не на сите места, но еве да речеме на едно, Угљедар или Бахмут, кои се најкритични. Доволно е само да ги исечат од логистика. Војската ќе биде иста, наместо да чуваат позиции кај што чуваат, ќе чуваат на 100тина километри, а Вагнер ќе си биде на истата позиција. Со стратешки маневри се избегнува битка, се избегнува директна конфронтација, а Русите овие битки некако не сакаат да ги избегнат. Не е тоа некаква си супериорна стратегија, туку поради некоја причина го одбрале тој начин.
Многу е полесно за нив да направат стратешлки маневар, него ова што го прават.Ok taktika, strategija, kako i da e.
Nemozat. Taa e pricinata radi koja go odbrale toj nacin. Nema tuka nekoja filozofija ili visa matematika.
Celo vreme se obiduvate da pretstavite neuspeh vo uspeh. Mozele ama ne sakale i bla bla bla.
Nemozele. Da mozele ke napravele i vojnata ke bese zavrsena dosega . Koja e poentata vojnata da trae do nedogled. Kakvo e vaseto objasnuvanje za toa, koi se beneficiite od toa pa ovie namerno da pravat nesto so sto vojnata ke trae vecno oti taka sakale, inaku ke ja zavrseja dosega?
Arno amaМногу е полесно за нив да направат стратешлки маневар, него ова што го прават.
Убаво велиш, никој не им понуди ама баш никаква помош на Југославија, Авганистан, Ирак или Либија против американската воена агресија, и никој не им воведе санкции на САД. Во Сирија се случи руска воена интервенција, па фала му на Бога остана нешто повеќе од таа држава, а не само сенката.Можам да замислам какви свршувања ќе имаше тука ако САД заглавеше 10 месеци во некое ирачко село. Ама сега ментални гимнастики читаме