Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Апропо дебатата што ја имавме артилерија/авијација. Еве како дејствува ракета на Тос 1А, термобаричка ракета. Оваа ракета има околу 20-30 килограми експлозив. Вакви термобарички бомби, од 220кг имаат Торнадо С системите, фактички нивната експлозија е 11 пати појака од оваа ракета што ја гледаме на видеото и балистичките имаат дострел од 120 километри, додека наведуваните до 200 километри.

Исто така има паметни ракети кои се користат, кои се испалуваат од Авијација, за кои и нема потреба да се влезе во непријателската територија. Како што кажав претходно, авионските ракети и бомби, во овој конфликт го надминуваат учеството на авионски бомби и ракети што ги користеле САД во последните 22 години. Значи сепак се користи авијацијата, меѓутоа акцент е даден на артилеријата.
Автоматски споено мислење:

Jaka taktika, nema zbor tuka (y)
Владе, па ти викаше треба да се удри камен на камен да не остане, ги критикуваше дека многу биле нежни, сега викаш дека не чини тоа.

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.454
Поени од реакции
87.203
Главниов на Вагнер збори како да има претрпено мозочен удар...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.723
Поени од реакции
49.143
Главниов на Вагнер збори како да има претрпено мозочен удар...
Збори како пијаницине на ѕидчено кај Зелен Пазар после кило брља. :icon_lol:
Многу одвратно створче.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Збори како пијаницине на ѕидчено кај Зелен Пазар после кило брља. :icon_lol:
Многу одвратно створче.
Можеби изгледа на одвратен, но се покажа поспособен и од Путин, Герасимов и Шојгу. Само неговиот ќељав двојник, Суровикин е подобар од него. Ах, значи ќељави треба да се стават да водат битки. :icon_lol:

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Ајде после една година ќе читаме тука за Часив Јар, за некоја автобуска постројка таму, па две улици лево десно. Па после уште две години за Константинивка па здравје таму до пред пензија може за Краматорск да видиме малку акција.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.959
Поени од реакции
12.377
Ајде после една година ќе читаме тука за Часив Јар, за некоја автобуска постројка таму, па две улици лево десно. Па после уште две години за Константинивка па здравје таму до пред пензија може за Краматорск да видиме малку акција.
Бројот на загинати е далеку поважен од автобуската постојка.

Се` додека бројот на загинати кај руската страна е сведен на минимум, а бројот на загинати кај украинската страна или стагнира или расте, Русите ќе можат да се пофалат дека завземањето на автобуската постојка е успешен воен потфат бидејќи бил изведен со минимални жртви.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Не дека ќе биде така, ама ајде. Кога стигнаа до Берлин, Хитлер веќе ја изгуби војната одамна.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Бројот на загинати е далеку поважен од автобуската постојка.

Се` додека бројот на загинати кај руската страна е сведен на минимум, а бројот на загинати кај украинската страна или стагнира или расте, Русите ќе можат да се пофалат дека завземањето на автобуската постојка е успешен воен потфат бидејќи бил изведен со минимални жртви.
Можам да замислам какви свршувања ќе имаше тука ако САД заглавеше 10 месеци во некое ирачко село. Ама сега ментални гимнастики читаме

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.887
Поени од реакции
23.292
Владе, па ти викаше треба да се удри камен на камен да не остане, ги критикуваше дека многу биле нежни, сега викаш дека не чини тоа.
Da rekov, no ne kako glavna i edinstvena taktika vo vojnata. Ne mi e jasno zosto prvo ova si go primate tolku na srce pa go opravduvate kao nekoj woow superiorni taktiki i neznam sto. Zaglavija so meseci za edno ebano gratce kolku Resen, nema tuka nikakva superiorna taktika tuku ednostavno nesposobnost da prodolzat ponatamu.

Не дека ќе биде така, ама ајде. Кога стигнаа до Берлин, Хитлер веќе ја изгуби војната одамна.
Pa iskreno so ova tempo vo Berlin ke stignea sega kaj da e, 2023 :toe:.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.880
Поени од реакции
12.987

Дел од опремата наменета за трупите на Бајден.

Незнам зошто Русија би брзала во случајов.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Можам да замислам какви свршувања ќе имаше тука ако САД заглавеше 10 месеци во некое ирачко село. Ама сега ментални гимнастики читаме
Па незнам, заглави САД во Авганистан 21 година со козоебачи. Надвор од база да излезеш таму беше рамно на самоубиство, за 1 недела им ја победија армијата што ја спремаа тие 20 години во која вложија милијарди долари, па не видов некој посебно да се потресе во врска со тоа. Барем не на левел на кој се потресуваат тука за начинот на кој војува Русија, вклучително и ти.

Da rekov, no ne kako glavna i edinstvena taktika vo vojnata. Ne mi e jasno zosto prvo ova si go primate tolku na srce pa go opravduvate kao nekoj woow superiorni taktiki i neznam sto. Zaglavija so meseci za edno ebano gratce kolku Resen, nema tuka nikakva superiorna taktika tuku ednostavno nesposobnost da prodolzat ponatamu.

Pa iskreno so ova tempo vo Berlin ke stignea sega kaj da e, 2023 :toe:.
Нема супериорна тактика, никој не рече супериорна тактика. Тактиката таква каква што е им работи, тоа е тактика врзана е за едно место, една битка, едно гратче. Работат со тоа што располагаат. Не си земам ништо при срце, само гледам што се дешава. Друго е прашањето зошто не превземаат стратешки маневри и продори. Ти си мислиш дека не можат, јас мислам дека не сакаат поради нешто. Не е дека нема простор, не се борат во некој теснец, фронталната линија е над 1000 километри, башка делат граница уште толку. Не е дека нема простор да се превземат стратешки маневри.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Prosto ne mi se veruva deka uste debatirame za Kiev, sto i kako bilo.
Rusite blefiraja za Kiev, Ukraincite go prifatija blefot i drugoto e istorija. Tolku, nema magicni manevri, nekoja skriena taktika ili neznam sto. Ako uspeese blefot se ke bese gotovo uste togas no ete ne uspea.
Get over it.
Ne i trebase na Rusija da ja zavzema Ukraina. Zosto i e pobogu. Nea i treba proruska Ukraina, bafer megju nejze i Nato. Toj film zavrsi pa preminaja na plan B, sto i da e toj.
Ако си имал прилика да се дружиш со Украинци ќе ти е јасно дека со убо/со арно никогаш, а ни тогаш, нема да бидат сојузник на Русија(особено народот во Западна Украина). Само дробење и држење на ланец како што нас не држел турчинот, режим да не смеат да писнат.

Ova ti e pretpostavka, ne fakt. Mozi da e taka, mozi i ne. Ima samo eden nacin da se znae so sigurnost, no isto nepobiten fakt e deka vo prethodnite vojni koi gi vodela SAD, barem tie skoro, sekade izdominirala vo vozduh. Kozoebaci, nekozoebaci to e.

Nesposobnosta da se postigne vozdusna superiornost e toa sto e, nesposobnost i nisto drugo. Na sto toa se dolzi e drug muabet. Mozi nemaat adekvatna posofisticirana tehnologija za da gi sprecat dejstvijata na, ukrsinskoto ili zapadnoto pvo, mozi tolku gi biva, mozi..... Ali na krajot pak se sveduva na toa da Rusite nemaat vozdusna nadmokj ne deka ne sakaat tuku deka ne se sposobni da go postignat toa. Znaci toa e fakt a ne nekoja superiorna taktika, doktrina ili sto i da e. Ednostavno bi sakale ama ne ide pa zatoa se koskaat za edno gratce kolku Aracinovo so meseci i meseci, sto patem receno ni toa ne e nekoja superiorna taktika kako sto ja pretstavuvate tuku pak e nesposobnost da go resat pobrzo. Ne e cela finta tuka da glumime ludilo i da izmisluvame ludi taktiki za da se opravda zaglibuvanjeto vo smisla carot e gol( ja znaes prikaznata). Znaci ima problem i ne im odi kako sto bi ocekuvale deka treba da odi, a ne deka bas toa im e planot, da se kaskaat za sekoja bavca i niva. Batalite toj muabet.
Искрено не разбирам што се ебаваат со тој град на овој начин, заобиколи го таму, отсечи логистика за храна/вода/оружје, нареди мониторинг со термални камери и кини го секој што ќе проба да им асистира, остави троа артилерија да ги рока да не се раат и освојувај натаму. Од глад и за вода ќе исцркаат, нема потреба од бомби, или ќе се предадат.

Jaka taktika, nema zbor tuka (y)
Мора да се сигурни дека не останал ниту еден нацист, инаку ова ќе ја чека цела Украина, особено ако се ескалира и почнат да рокаат нуклеарките.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom