Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.164
Поени од реакции
22.744
Two hundred and sixty-fourth day of combats began with Russian Army & DPR forces taking control over the northern farms of Pavlivka, thus taking full control over the town after two weeks of combats.

Some kilometers north, Russian Army & DPR forces continue making small advances inside Marinka. Troops are currently half a kilometer from the town center.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Two hundred and sixty-fourth day of combats began with Russian Army & DPR forces taking control over the northern farms of Pavlivka, thus taking full control over the town after two weeks of combats.

Колку надреално звучи ова човече... 2 недели се тепале за село сред пустелија без никакво значење откако веќе еднаш ги изрокале од таму, за сега преземањето на фармите од селото да им биде најголем успех. О-Ч-А-Ј!!!!

Мислам дека на другава тема веќе беше постирано видеово, но сепак вреди да се изгледа уште еднаш. Се збори баш за ова село и тоа колку е глупо да си таму ако противникот го држи Вухледар.

(клучен е делот 00:44 - 00:54)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.690
Поени од реакции
33.864
Колку надреално звучи ова човече... 2 недели се тепале за село сред пустелија без никакво значење откако веќе еднаш ги изрокале од таму, за сега преземањето на фармите од селото да им биде најголем успех. О-Ч-А-Ј!!!!
Мора да се заокружи тој терен за осигуривање на Павливка, која е клучна за напредок кон Угледар, што е важно за... Ниедна од двете страни не се глупи со месеци да се борат и да гинат за ништо. Спомнатата територија може да има „никакво значење“ само за тотални анонимуси и падобранци на темава. Carry on (и не замарај).

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.647
Поени од реакции
42.197
глупи се муабетиве се тепале за едно село, па што го бранат овие ако е едно село? Што трошат толку војска за тоа село?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.690
Поени од реакции
33.864
Oни мора да го бранат пошто е украинско селото, разбираш?
Глупи се овие другите што не се спакуваат и не си одат дома. Наместо да гинат за две ниви.
Автоматски споено мислење:

Автоматски споено мислење:

Борбите изгледа и прилично нагоре на север се шират:

Последно уредено:

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165

Мислам дека на другава тема веќе беше постирано видеово, но сепак вреди да се изгледа уште еднаш. Се збори баш за ова село и тоа колку е глупо да си таму ако противникот го држи Вухледар.

(клучен е делот 00:44 - 00:54)
Првиот пат се спомнуваше околу 500 руски загуби, и околу 300 украински. Сега исто така се вртат бројки од преку 100-150 загинати од по двете страни. И сето тоа не само за едно село, туку за неколку фарми. Да, клучно е за напредок понатаму за освојување на Угледар. Нешто слично како битката за Тошковка, која откако ја добија Русите им ја пресекоа цела одбранбена линија на Украинците и потоа лесно ги завземаа Северодоњецк и Лисичанск.

Апсурдот на војната е во тоа што за толку мали, небитни места гледано од поголемата слика гинат толку многу луѓе. Ме потсетува на случките од Прва Светска, Вердан и сите тие места во Франција каде што се касапеле за 100 метри напредок.

Колку е само небитен човечкиот живот...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Првиот пат се спомнуваше околу 500 руски загуби, и околу 300 украински. Сега исто така се вртат бројки од преку 100-150 загинати од по двете страни. И сето тоа не само за едно село, туку за неколку фарми. Да, клучно е за напредок понатаму за освојување на Угледар. Нешто слично како битката за Тошковка, која откако ја добија Русите им ја пресекоа цела одбранбена линија на Украинците и потоа лесно ги завземаа Северодоњецк и Лисичанск.

Апсурдот на војната е во тоа што за толку мали, небитни места гледано од поголемата слика гинат толку многу луѓе. Ме потсетува на случките од Прва Светска, Вердан и сите тие места во Франција каде што се касапеле за 100 метри напредок.

Колку е само небитен човечкиот живот...
Čovečkiot život e nebiten duri i vo mirnodobski uslovi, a tek pa koga ke spuka vojna negovata bitnost i vrednost opagja dopolnitelno nadolu za X nivoa !

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
супер, фала на одговорот.
Во двете тие војни (па и вкупно 4) напаѓачот многу брзо го освои главниот град и главната инфраструктура. Што освои сега Русија? Уште една постројка за градски автобуси во Бахмут?
Неколку клучни прашања. Колку Русија освои територија за првите 2 недели? Колку време им требаше на Украинците време да се совземат и да направат вистинска контраофанзива, а не спорадични напади?

Може ќе ти стане јасно дека ниту повеќе, ниту помалце од тоа што планирале, не освоиле.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Неколку клучни прашања. Колку Русија освои територија за првите 2 недели? Колку време им требаше на Украинците време да се совземат и да направат вистинска контраофанзива, а не спорадични напади?

Може ќе ти стане јасно дека ниту повеќе, ниту помалце од тоа што планирале, не освоиле.
џабе ќе ти реплицирм на ова, имам едно 7-8 објаснувано операции и фазни линии, терате некоја демагогија и не размислувате критички. Нема вистина без сомневање, ако навиваш и не се сомневаш, не ја бараш вистината туку тераш агенда, извини ако те вреѓам

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.091
Поени од реакции
9.388

Хрватска наводно ќе донира 14 хеликоптери Ми-8 на Украина.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536

чудно ми е како можеле да го остават вака на отворено незаштитен и некамуфлиран.
си го бараат

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
џабе ќе ти реплицирм на ова, имам едно 7-8 објаснувано операции и фазни линии, терате некоја демагогија и не размислувате критички. Нема вистина без сомневање, ако навиваш и не се сомневаш, не ја бараш вистината туку тераш агенда, извини ако те вреѓам
Ти реплицирам на тоа многу бргу освојување. Русија за 2 недели освои територија поголема од Португалија и после тоа застана, не продолжи понатаму. Прашањето беше дали е тоа поради консолидација на редовите на Украина? Одговорот е секако дека не. Војската на Украина не беше консолидирана наредните неколку месеци, немаше организациска структура поголема од батаљон надвор од Донбас, а Русија сепак одлучи да не оди понатаму. Дали Украина го чува секое градче и секое селце од Донбас? Не можеа да ги заобиколат целосно утврдените места (како што тоа го направија на север) и да не пуштат никаква помош и логистика, слично како што направија со регионот на Мариопол? Збориме за линија на фронт која се протега стотици километри и не збориме за фронт од типот на прва светска војна туку утврдени градови и села и фронтала линија дефинитивно не само што има дупки во одбраната, туку е решето.

Kajgana Shop

На врв Bottom