Мислам дека ќе останат на своите позиции, ако ништо друго поради инерција. Предоцна им е да избегаат а ако пробаат да бегаат тогаш ќе ги напуштат своите фортификации и добро утврдени позиции и ќе бидат на отворено. Од друга страна вака ако останат само ќе си ја продолжат агонијата но РФ и ДНР/ЛНР ќе ги гаѓаат со проектили од далеку.
Но нека кажат некои попаметни членови, мислам дека
@мкд владе е ветеран од 2001, сега не е генерал но сигурно знае подобро од мене кои им се опциите на Украинците. Не знам кои други членови се воени лица,
@Klinton ако не се лажам. Ѕвер го имам забележано во постовите за војска и специјални единици.
Ako mislese od strateska gledna tocka koi im se opciite na Ukraincite, tuka ne veruvam deka bi dobil nekoe solidno potkrepeno so argumenti mislenje zatoa sto toa ne e nesto od tipot se zapivme i ke vojuvame. Imalo tuka planiranje, planiranjee, eheheeee. Da skratam, ne e zaebancija toa i tuka ne veruvam deka od nekoj bi dobil takva informacija i taa da bidi validna, tuku povekje od tipot mu se posrekjilo ili e apla ocigledno no toa e nesto generalno lokalno, a ne cela operacija, taka da ne se zamaraj mnogu okolu toa.
Ako zaprimetis jas licno retko ili voopsto ne komentiram za dnevni slucuvanja, koj kaj vlegol, sto osvoile, sto izgubile i taka posto toa e malata slika. Golemata tamu tie si ja znaat. Isto zosto napravile vaka a ne taka, zosto ova a ne ona. Opsto zemeno voopsto ne ni pratam koj sto kade i zosto.
Za golemata slika barem spored mene kazav uste koga pocna intervencijata, a toa e deka Ukraina nema sansi , zatoa sto vlogot tuka e Rusija. Ke se odi do kraj pa koja sto saka neka e cenata vo oprema i vojnici. Okolu taktikata i dinamikata , da si bidam iskren ocekuvav drug razvoj na nastanite ali toa valjda edno sto go sledev primerot na USA kako taa gi resava svoite intervencii i drugo sto ednostavno ne se ni zamarav so Ukraina sto se desavalo vo poslednite godini i ocekuvav masovno dezertiranje. Okolu taktikata ocekuvav kako sto rekov americka taktika, prvo da ja napravat za kompiri sadenje i posle lagano da se prosetaat do granicata so Polska, Ungarija, Romanija.
Sekako apsolutna dominacija od vozduh i samo meli, isto kako amerikancite. Struja, telekomunikacii, internet, mostovi, bukvalno da ja paraliziraat. Deka imaa tehnika i sredstva za toa, imaa.
Zosto ne go napravija toa mozeme samo da spekulirame.
Isto vekje ako si igrame generali, pokraj Donetsk i Lugansk kade sekako bese linijata na frontot, ogromen prioritet za kopneno penetriranje bi mu dal prema zapadnite granici i so toa fizicki ke im se presecese vrskata so zapad i dostavata na oruzje. Za Crno More pristanistata se podrazbira od ista pricina.
I ne deka mene mi tekna a niv ne, sigurno imalo pricina zosto ne e taka. Nesto znaele sto ne znam jas, ili drugi im se prioritetite, planovite i sto znam jas.