Војната на патиштата

Член од
28 март 2006
Мислења
17.993
Поени од реакции
12.744
Пробав и јас да ја најдам локацијата на street view, ама ич не го знам маалото.
Бутел 2 на граница со Железара, во дупката.
Самата ул Ферид Бајрам е последните па 20тина години хаос направена со доселба на нови ликови и отварање бизниси на тротоар перење коли, перење теписи, магацини. Ако велиме Скопје Пакистан, тие делови од градот до момин поток се Бангладеш :(

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.092
Поени од реакции
36.150
Го најдов. Ама најдов и нешто многу интересно... Првиот линк е со фотографии сликани во Октомври 2014-та:
Тука на првиот линк убаво се гледаат линиите од пешачкиот премин.

Арно ама, еве фотографии од Јуни 2015-та... Значи само 7-8 месеци подоцна:
Линиите од пешачкиот премин се скоро избришани.

Што ни кажува ова?
Прво надлежните употребилe шаркт неквалитетна боја (aма сигурно преплатена каде што треба). За споредба на Партизанска барем 10+ години се стари ознаките и се гледаат релативно добро.

Второ, ако ова е вака од 2015-та навака некој навистина треба да јаде одговорност. Всушност не некој туку повеќе постави на градските власти... И не да чекаат да загине некој за да се направи нешто, туку сега одма да бараат одговорност. Откако прво ќе означат пешачки премин како што е исправно.
Автоматски споено мислење:

Butel2.jpg

Последно уредено:

OMG!!

Пилот
Член од
27 февруари 2017
Мислења
2.737
Поени од реакции
2.514
Кој ти дал тебе возача? Буквално единствен кривец во ситуацијава е моторџијата и никој друг. Прво, во населено место, секаде каде има раскрсница, се спојуваат две улици, кои пресекуваат тротар, по автоматизам има пешачки, а тоа што е избледен, не значи дека го нема. Тоа треба на секој кој вози да му е јасно. Второ, на секоја раскрсница, спојување на две улици, е полна линија, што значи на тоа место не смее да се претекнува, што моторот го прави. Трето, било кое моторно возило, дали е кола, дали е мотор, треба да вози внатре во негова лента. Средината и линијата не е лента, таму не смее да се вози. Ако е испрекинта, може да се претекне, но мора да се вратиш во своја лента. Тоа што моторите кај нас не го почитуваат тоа, збори само за нивната сообраќајна некулутра и неписменост, иако ниту пешаците ниту возачите во коли не се нешто поарни. Четврто, тоа што си со мотор (не зборам лично за тебе) не ти дава за право да прекршуваш правила само затоа што не ти се чека и можеш да се буташ помеѓу коли. Пето, бега од лице место, без да пружи прва помош или да се увери дека се е во ред со повредениот. Тоа е кривично дело колку што знам. Детето од страв и во шок стана и избега.
Возачка ваљда знаеш кој ми дал. И А и Б. За кратко и ППЛ, али тоа е друга прича. Зависи од раскрсницата, како тоа по автоматизам е пешачки ако не е обележан? Проблемот со сите вас тука е што не ја гледате широката слика, реалноста на сообраќајот во Скопје. Нема што било кој да проаѓа на место каде нема пешачки, и ако се деси нешто треба да си сноси последици. Убаво се гледа дека понатака се има направено колона и нема што било кој на две тркала да чека како кола. За законот дека мопед до 50цц треба да вози од десна страна е вистина, ама вистина е и дека треба да биде ограничен на 45км/ч. Колку од скутерите во Македонија се се уште со блокади?
За воља на вистината имало ете пешачки и многу веројатно е дека сите проаѓаат таму, а возачите застануваат така да еве и јас ќе кажам дека скутерот е крив што тица на раскрсница, каде што не е прегледно. За жал живееме во место каде мора отварање очите пет банки, и онака никој ништо не поштува. Сепак пешаците се обврзани да погледнат лево и десно пред да поминат улица, а не да мислат дека можат да си се шетаат бидејки има пешачки, пред се за нивно добро. За воља на вистината и возачите се пешаци кога ќе излезат од кола.
ОК, сега ми е јасно.

Ај во некој хипотетичен муабет, да разберам да браниш моториџија. Ама во оваа кристално чиста ситуација каде гледаме видео и гледаме апла кој е крив? Да правиш филмови/споредби со ситуацијата кај млечен - и да го браниш копилето што направи неколку прекршоци плус кривично дело кога го удри детето...? ОК. Тоа што не си објективен е многу јасно, но знаеш што е тука интересно? Интересно е што очигледно се соживуваш со криминалецот а не со жртвата која е дете.

Да не е тоа можеби пошто правиш вакви глупости и ти со моторот?
Не се соживувам јас со никого друже, само ја гледам реалната ситуација.
а инаку не, не правам вакви глупости, пред се и не ни имам некоја шанса бидејки со години веќе работам на сезона така да таму сум си бубаче и со кола и со мотор.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.092
Поени од реакции
36.150
не правам вакви глупости, пред се и не ни имам некоја шанса бидејки со години веќе работам на сезона така да таму сум си бубаче и со кола и со мотор.
Таму си бубаче пошто знаеш дека ќе го јадеш немиен... Се е јасно.
Патем сега кога се виде дека и пешачки премин има таму, уште ќе го браниш копилето?

Последно уредено:

OMG!!

Пилот
Член од
27 февруари 2017
Мислења
2.737
Поени од реакции
2.514
Таму си бубаче пошто знаеш дека ќе го јадеш немиен... Се е јасно.
Патем сега кога се виде дека и пешачки премин има таму, уште ќе го браниш копилето?

Извикана работа ми е и возење брзо и се слично на тоа, и во Скопје кога сум си возам релативно одговорно. Не треба казните да ни бидат причина да не бидеме идиоти во сообраќај.
А не бранам јас никого, во последниот пост си признав дека бев у грешка и дека е крив. Дали има или нема пешачки менува многу во секоја ситуација.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.994
Поени од реакции
8.299
Нема што било кој да проаѓа на место каде нема пешачки, и ако се деси нешто треба да си сноси последици. Убаво се гледа дека понатака се има направено колона и нема што било кој на две тркала да чека како кола.
Ист тип на багра кој нема абер од сообраќај и кој е за на иста бесилка како овие што веќе имаат направено убиства.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
237
Поени од реакции
510
Ја застанувам и кај што нема пешачки. Боље ќе застанам него да носам некој на душа. И мене ми претрчувале кај не. Ја кога полагав за кола ми рекоа, и да не е пешачки мора да застанеш, пошто ако удриш ти ќе си крива. И така и е. Може на кој сака да му текне да претрча, као кај Градска шо праат. Ако возиш нормално ќе моеш да закочиш.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.447
Поени од реакции
7.199
Возачка ваљда знаеш кој ми дал. И А и Б. За кратко и ППЛ, али тоа е друга прича. Зависи од раскрсницата, како тоа по автоматизам е пешачки ако не е обележан? Проблемот со сите вас тука е што не ја гледате широката слика, реалноста на сообраќајот во Скопје. Нема што било кој да проаѓа на место каде нема пешачки, и ако се деси нешто треба да си сноси последици. Убаво се гледа дека понатака се има направено колона и нема што било кој на две тркала да чека како кола. За законот дека мопед до 50цц треба да вози од десна страна е вистина, ама вистина е и дека треба да биде ограничен на 45км/ч. Колку од скутерите во Македонија се се уште со блокади?
За воља на вистината имало ете пешачки и многу веројатно е дека сите проаѓаат таму, а возачите застануваат така да еве и јас ќе кажам дека скутерот е крив што тица на раскрсница, каде што не е прегледно. За жал живееме во место каде мора отварање очите пет банки, и онака никој ништо не поштува. Сепак пешаците се обврзани да погледнат лево и десно пред да поминат улица, а не да мислат дека можат да си се шетаат бидејки има пешачки, пред се за нивно добро. За воља на вистината и возачите се пешаци кога ќе излезат од кола.
Да, по автоматизам, во населено место има пешачки на секоја раскрсница или сопојување на две улици, кај нас знаеш како и колку често се префарбуваат, затоа и ви се чини дека не е така. Апсолутно ја гледам широката слика, секојдневно возам низ Скопјево, затоа и пишав дека ниту пешаците нуту возачите во коли не се ништо поарни, се поминува на црвено, се лета, се претрчува на булевари, се скокаат жардињери. Во оваа ситуација скутерот е единствен кривец, прави еден куп прекршоци, на крај и кривично дело.
За останатото се сложувам. Секој мора да отвори очи, по 2-3 пати да провери. За останатите градови не знам како е, ама Скопје е тешка катастрофа. Во 1 минута на раскрсница да застанеш, во било кое време од денот, ќе видиш бар 20 прекршоци, од кои бар 10 се за одзимање на возачка дозвола. Мене веќе и шубе ме фаќа, не знам дали од некоја жардињера ќе ми скокне некоја баба која ја мрзи да иде подоле 50 метри за да помине на пешачки, дали некој ќе прелета на црвено, дали некој со тротинет ќе прелета пред мене и еден куп работи кои не се нормални, а за нас во Скопје се секојдневие и за жал ни стана се нормално и прифатливо.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.092
Поени од реакции
36.150
Ја застанувам и кај што нема пешачки. Боље ќе застанам него да носам некој на душа. И мене ми претрчувале кај не. Ја кога полагав за кола ми рекоа, и да не е пешачки мора да застанеш, пошто ако удриш ти ќе си крива. И така и е. Може на кој сака да му текне да претрча, као кај Градска шо праат. Ако возиш нормално ќе моеш да закочиш.
Застануваме повеќето од нас, само секогаш со страв заради вакви како ОМГ да не налетаат од втората лента, или полошо од спротивната лента движејќи се во спротивен правец од каде пешак не очекува возило од лева туку од десна страна (посебно неускусен пешак, како малите деца).

Член од
6 септември 2009
Мислења
2.693
Поени од реакции
1.402
Извини, ама звучиш као Пуно, само овој пат улогите се разменети.
Не, не, знае што збори Saber Rider. Дојди у Тетово, поготово у летен период кога ќе дојдат гастарбајтерите од Австрија, Швајцарија па ќе ти стане јасно.

Е сеа, проблемот е што и ние сме попримиле од тоа дивјаштво. Мораш да возиш така овде, да кршиш правила ако воопшто сакаш да стигнеш негде од точка А до точка Б. У спротивно боље и не излагај со кола.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
237
Поени од реакции
510
Застануваме повеќето од нас, само секогаш со страв заради вакви како ОМГ да не налетаат од втората лента, или полошо од спротивната лента движејќи се во спротивен правец од каде пешак не очекува возило од лева туку од десна страна (посебно неускусен пешак, како малите деца).
Da ima nekoj da mu zeme vozacka dozivotno

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.994
Поени од реакции
8.299
Дали ти во мозокот имаш барем две мозочни ќелии. Со каков памет оправдуваш и правиш претекнување на кола што застанува. Па уште ќе си губел време ќе си чекал. Баш на овај начин се направени сите убиства со тоа што немаат време да чекаат и собираат луѓе што преминуваат.

По автоматизам прво нешто што те туркаат во авто школа е ако не пропуштиш пешак дури и пешачкиот да е избледен или да не се гледа затоа што на крстосница по автоматизам има.

Бреј каков неписмен народ постои.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.808
Поени од реакции
43.786
све е здивено задњиве години, и коли, и мотори, и пешаци. Затоа и има олку дешавки. Како проаѓаат годиниве, културава на народов иде само надоле.

Kajgana Shop

На врв Bottom