Воздухопловен Винг и ПВО на Република Македонија

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
@Iceman. Ми дојде на ум вчера пример се деси да влезе некој ловец на територија на Македонија и почне да гаѓа што му дое како би итнтервенирала нашата армија и нон стоп да праи прелети влези испукај излези од мак воздушен простор па пак истото :D имаме ли средства барем да го детектираме
Ima 2 radara Tomson so domet od 400 km.
Idi na sajtot na ARM.
Imash strela 10 , strela 2 itn itn.

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
@Iceman. Ми дојде на ум вчера пример се деси да влезе некој ловец на територија на Македонија и почне да гаѓа што му дое како би итнтервенирала нашата армија и нон стоп да праи прелети влези испукај излези од мак воздушен простор па пак истото :D имаме ли средства барем да го детектираме
Можно е со оглед на тоа дека имаме Против воздушна одбрана(ПВО) од стар тип, и тие што ги има прашање е дали се распоредени или се паркирани во некој хангар имаше дискусија за нив на 2 и 3. Доколку се распоредени прашање е на кое место се распоредени на која надморска висина со оглед на тоа дека имаат мал домет за да биде соборен авион кој ќе бомбардира од голема висина. Може да биде детектиран но ќе не може ништо да се преземе и доколку биде откриен се сомневам во тоа да биде откриен и типот на леталото и неговите карактеристики на дејствување.
Доколку би бомбардирал Македонија има неколку стратешки позиции кој би биле бомбардирани, а со тоа и онеспособени, и потоа само ќе патролира над небото и ќе дава поддршка на копнената војска која би навлегла на територијата, а воедно и ќе ја онсепособува нашата војска.

Но со оглед на тоа дека Македонија има потпишано стратешки договор со САД кој ја гарантира безбедноста на цела територија на Македонија, нај веројатно ќе имаме поддршка од најблиската база Бонстил. Исто така скоро сме членка на НАТО ќе имаме поддршка и од нив.

Доколку би биле и SU-25 активни прашање е дали ќе може да одговорат на нападот затоа што зависи со каков тип на авион ќе треба да се спротивстави.

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Su-25 e jurishen avion, za akcii na zemja.
I ako go ima i a ako bi poletal bi go izele za pojadok.

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Su-25 e jurishen avion, za akcii na zemja.
I ako go ima i a ako bi poletal bi go izele za pojadok.

Доколку би биле и SU-25 активни прашање е дали ќе може да одговорат на нападот затоа што зависи со каков тип на авион ќе треба да се спротивстави.

Знам дека е за подршка на копнените сили и за бомбардирање на цели на земја, но може да носи и ракети воздух-воздух.

D

Deleted member 53418

Гостин
Можно е со оглед на тоа дека имаме Против воздушна одбрана(ПВО) од стар тип, и тие што ги има прашање е дали се распоредени или се паркирани во некој хангар имаше дискусија за нив на 2 и 3. Доколку се распоредени прашање е на кое место се распоредени на која надморска висина со оглед на тоа дека имаат мал домет за да биде соборен авион кој ќе бомбардира од голема висина. Може да биде детектиран но ќе не може ништо да се преземе и доколку биде откриен се сомневам во тоа да биде откриен и типот на леталото и неговите карактеристики на дејствување.
Доколку би бомбардирал Македонија има неколку стратешки позиции кој би биле бомбардирани, а со тоа и онеспособени, и потоа само ќе патролира над небото и ќе дава поддршка на копнената војска која би навлегла на територијата, а воедно и ќе ја онсепособува нашата војска.

Но со оглед на тоа дека Македонија има потпишано стратешки договор со САД кој ја гарантира безбедноста на цела територија на Македонија, нај веројатно ќе имаме поддршка од најблиската база Бонстил. Исто така скоро сме членка на НАТО ќе имаме поддршка и од нив.

Добра анализа но сепак во право си тие системи прашање е дали се распоредени :D колку штета би направил еден бомбардер или ловец да изврши напад на центарот на скопје,прилеп,битола

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Добра анализа но сепак во право си тие системи прашање е дали се распоредени :D колку штета би направил еден бомбардер или ловец да изврши напад на центарот на скопје,прилеп,битола
Ќе ги бомбардира двата ареодрома, касарните, клучните мостови и доколку откриат некое движење во некои објекти во некои од градовите, инаку да бомбардира згради каде што нема војска, тоа е залудно затоа што ќе нема да постигне никаков ефект се на се за помалку од 40 минути ќе заврши работа :eek:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ако некој реши да не нападне, нема ништо што може да го спечи. Ние сме како виршла на тацна стевена да ја глоцне која годе сака улична џукела.
Сега оние од милоште таканаречени имигранти, да извлечат калашникови од под пазуви, припукаат и се развикаат алах-агбар или како беше , ќе стигнат до наплатна рампа Петровец додека трепнеш.
А вие за некоја авијација и ПВО кои би се спротивставиле некому.
Цела голема среќа е што нема никој будала кој би не нападнал од воздух, па дечките на плата за тоа , ќе можат раат да продолжат да си пијат кафето и да ги носат наоколу униформите со крилата значка на нив......:sneaky:

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Постојано се наоѓам во разговор за тоа какво воздухопловство и е потребно на Македонија, и постојано се врти темата околу тоа да имаме F-16, Mig-29m, Eurofighter Typhoon, Mirage 2000 или некое друго multirole летало тоа е супер, но со оглед на тоа дека нашата земја е мала со ограничени ресурси прашањето е колку може да поседува вакви авиони 4-5-8 и дали ќе може да ги одржува? Другото парашање е дали ова ќе направи некакво влијание со ваква бројка и дали некој пред да не нападне ќе се размисли дали да го преземе овој чекор ? Одговорот е не ќе нема да има никаква разлика доколку би станувало збор за некоја јака армија, но за терористи од психолошки аспект ќе игра улога како што играше и за SU-25 но тоа е скап проект за да се купат и да се заплашуваат терористи. Убеден сум во тоа дека пред да се купуваат борбени летала Македонија ќе треба да размисли реално каков тип и е потребен и нај битно е тоа да може долгорочно да ги одржува. Пред се нивната намена да биде за одбрана на територијата од терористички групи и запирање на шверцерските канали како и соочувње со мали банди или како и да се нарекуваат пошто имаат разни имиња како и за контрола и набљудување на границите. Пишував малку за ова на страна 6.
Ќе почнам од американските летала кои најдобро може да ги одржува Македонија, пред се тука е нивната трајност и одржување. Ќе започнам од Bell кога ќе помислам на полицискиот Bell 212 произведен во 70-те години и сеуште лета малку производители може да се пофалат со таква трајност.
Bell AH-1 SuperCobra од 5 до 8 хеликоптера.

Uh-1y venom од 3 до 5 хеликоптера

Заедно се убиствен тандем.

Bell OH-58 Kiowa не борбена верзија од 2 до 4 хеликоптера но веќе имаме 4 Bell 206 не би имало потреба.

За транспорт Bell 412 -4 хеликоптери.

Доколу тргнат напред работите во државава тогаш одиме на Sikorsky UH-60 Black Hawk со комбинација од горе споменатите 5- AH-1 SuperCobra, 2- Uh-1y venom
UH-60L DAP 4 хеликоптера

UH-60 Black Hawk 5 хеликоптера

Руски летала со оглед на тоа овие што ги поседуваме се пред самиот крај можеби и ќе остане некое не се знае.
Mi-171Sh 4-хеликоптера

Mi-35 6 хеликоптера

Дококлку дојдат подобри времиња
Yakovlev Yak-131 4-авиона и еден тренажен Yakovlev Yak-130

Транспортни авиони не и се потребни на Македонија исто така ниту големи транспортни хеликоптери.

Последно уредено:

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Добар приод.
Ја би нешто лесно и убитачно со голем ресурс.
Малку Хрватски финти и оп солидна ВВ компонента.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
="Iceman., post: 7463726, member: 79091"

Uh-1y venom од 3 до 5 хеликоптера

Транспортни авиони не и се потребни на Македонија исто така ниту големи транспортни хеликоптери.
...колку знам , ако Македонија некогаш влезе во НАТО во доменот на авијација ќе ја има улогата на коњушар т.е. логистика, транспорт и можеби миење и гланцање на опрема.
Не е предвидена никаква улога во друг профил на мисии. За тоа се задолжени други. Така да , ако останеме на НАТО патеката ќе ни утрапат за скупе паре ремонтирани 2-3 херкулеси.., а израелците ќе не одрапаат Ми-8 и 17 да ги доведат до ново на стандардите за НАТО компатибилност. И толку од авијација.
Ако смениме страна, тогаш Русија ќе не напуни со опрема ваква и онаква, за какви пари или бакшиш..појма немам...Дали ќе можеме тоа се да одржуваме во употреблива кондиција е големо прашање, гледајќи какви кокошарници станаа сите оние авиони и хеликоптери кои вака или онака ги купивме...

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
...колку знам , ако Македонија некогаш влезе во НАТО во доменот на авијација ќе ја има улогата на коњушар т.е. логистика, транспорт и можеби миење и гланцање на опрема.
Не е предвидена никаква улога во друг профил на мисии. За тоа се задолжени други. Така да , ако останеме на НАТО патеката ќе ни утрапат за скупе паре ремонтирани 2-3 херкулеси.., а израелците ќе не одрапаат Ми-8 и 17 да ги доведат до ново на стандардите за НАТО компатибилност. И толку од авијација.
Ако смениме страна, тогаш Русија ќе не напуни со опрема ваква и онаква, за какви пари или бакшиш..појма немам...Дали ќе можеме тоа се да одржуваме во употреблива кондиција е големо прашање, гледајќи какви кокошарници станаа сите оние авиони и хеликоптери кои вака или онака ги купивме...
Greska si za transport postoi EATC (European Air Transport Command) kako i drugi, na Makedonija ke nema da i dadat nikakva zadaca za transport ili kakva i da e uloga predvidena za vozduhoplovstvo, mozno e da ucestvuva vo misii kako sto ucestvuvase vingot vo Bosna.

Eve sega za primer da ja zememe Hrvatska koja dobiva mnogu raboti od SAD kako 15 Bell OH-58 Kiowa i mnogu drugo oruzje od razlicen tip. Jasno e deka se polovni no hrvatskoto v.v ke bide vo funkcija za da si ja zastiti teritorijata.
A za izraelskiot elbit pisuvav na minatite strani deka toa sto go pravi e nezakonsko posto nema dozvola od Mil i e premnogu rizicno za posadata i za letalata. Del od ovie letala koi gi poseduvame mnogu malku mozat da se dovedat vo sostojba po nato standardi posto e skapa modernizacijata i izleguva cenata kako novi da se kupat.

Da je zememe sega Srbija devovive dobi ponuda od Rusia cela eskadrila Mi-28 kako i T-90 ne znam za uslovite koi i gi baraat za donacijata no ova e fantasticna ponuda. Predhodno Srbija poraca dva novi Mi-171Sh.

Sto znaci na Makedonija ke nema da i bide dadeno da nosi nisto poveke nad tovarot koj moze da go nosi isto e i so Albanija. Voruzuvanjeto e od klucno znacenje za da moze sekoja zemja da si ja odbrani teritorijata.
Dali ke moze da gi odrzuva letalata toa ke zavisi vo slucajov od politicarite za zal.
Inaku Makedonija do sega ima odbieno mnogu ponudi i od SAD, Turcija, Germanija, Ukraina, itn... do sega bi imale jako v.v, zosto e odbieno treba da se prasaat politicarite.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Da je zememe sega Srbija devovive dobi ponuda os Rusia cela eskadrila Mi-28 kako i T-90 neznam za uslovite koi i gi baraat za donacijata no ova e fantasticna ponuda. Predhodno Srbija poraca dva novi Mi-171Sh.
Фантастична понуда е да ти понуди убави услови за енергетика, инвестиции, развој на сообраќај и земјоделство... а не оружје.
Оружје треба да го чуваш, одржуваш, ремонтираш, модернизираш, школуваш и обучуваш кадри и ги спремаш за војна. Пари не носи. Само расходи е. Србија е сега помеѓу две страни па која ќе ја одбере, а и која да ја одбере ќе се бара од неа да биди поладна, подистанцирана повоздржана кон другите. И едни и други ќе условуват,ќе притискаат ќе наредуваат што и као да прави. И мафтаат сега пред очи со поволни “понуди“ за ескадрили, батерии, дивизиони... не од шо многу ја сакаат (исто ко нас) или ценат или не може Путин навечер мирно да спие од жал за српскио народ... туку кој ќе завземе подобра позициија на европската шаховска табла, а тука сме ние пиони и како пиони во шах лесно ќе не преболат или жртвоваат за да спасат ловец коњ или крал

Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Фантастична понуда е да ти понуди убави услови за енергетика, инвестиции, развој на сообраќај и земјоделство... а не оружје.
Оружје треба да го чуваш, одржуваш, ремонтираш, модернизираш, школуваш и обучуваш кадри и ги спремаш за војна. Пари не носи. Само расходи е. Србија е сега помеѓу две страни па која ќе ја одбере, а и која да ја одбере ќе се бара од неа да биди поладна, подистанцирана повоздржана кон другите. И едни и други ќе условуват,ќе притискаат ќе наредуваат што и као да прави. И мафтаат сега пред очи со поволни “понуди“ за ескадрили, батерии, дивизиони... не од шо многу ја сакаат (исто ко нас) или ценат или не може Путин навечер мирно да спие од жал за српскио народ... туку кој ќе завземе подобра позициија на европската шаховска табла, а тука сме ние пиони и како пиони во шах лесно ќе не преболат или жртвоваат за да спасат ловец коњ или крал
Не сакам да излегувам од темата. Се е поврзано да не ги споменувам Хрватска и Албанија колку се понапред од нас во секој поглед и во инвестиции и во се останато, дури и Косово има повеќе инвестиции од нас. Напредокот се појавува на сите полиња факт е дека малите земји се пиуни и играат само стратешка улога, но работата е да се искористи нешто за да се подобри државата а не личниот џеб. Сега Србија се наоѓа во таа позиција со понуда од Русија од 1милијарда евра инвестиции, нивно е дали ќе искористат нешто од тоа. Еве ја воздухопловната неофицијална понудата :15- SU-30 ,30-Mig-29 ,Mi-28 или Ми-35.
Јас не зазимам страни но сум за тоа државава да ни тргне во вистинска насока и да има напредок во сите полиња.
Темата ми беше идните летала на АРМ и редоследно се наброени според одржувањето, се надевам дека ќе се држиме до тоа ;)

Последно уредено:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Уште не можам да сватам , од кого тоа ние ќе се браниме??? Грција, Албанија, Бугарија , Србија, , Косово,УСА...ИСИЛ ????
Или од домашни непријатели и душмани???:sneaky:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.883
Поени од реакции
42.564
usa na hrvatska i dava raketni lanseri i u isto vreme putin na srbija i nudi helicopteri i dr oprema, coincidence? i think not

Kajgana Shop

На врв Bottom