- Член од
- 24 април 2008
- Мислења
- 11.073
- Поени од реакции
- 12.623
Ти благодарам за посочените примери за превземање на одговорност кај германските политичари.Бидејќи три од останатите твои коментари се само на место (зошто другите се надвор од темата) ќе се задржам на нив.Прво, јас воопшто не сум контрадикторен ти ја започна прв дискусијата за внатрешните проблеми, кога почна да говориш за рејтингот на партијата на Меркел и за промените што се одвиваат во нејзиниот коалициски блок.Затоа и напишав, ако веќе толку сакаш да говориш за германските внатрешни проблеми што не објасниш малку денеска на пример до каде е стигната младината во Русија, за политичките собири пред Кремљ којшто се одржуваа неодамна и така натаму.А друго, навистина сакав нешто да те прашам: ако навистина не те интересираат внатрешните проблеми во Германија тогаш зошто одиш до толку детално за внатрешната состојба во Германија каква е и што е?Уште да напишеше нешто за Салафистите добро ќе беше. Кој е сега контрадикторен: јас или ти?
Друго, ти како го гледаш Жириновски тоа си е твое лично гледање на работите, исто како што е и моево за Меркел нели?Но, кога веќе говориме за способни политичари, руските политичари можат вода да им носат на германските и тоа во пластични канчиња зза кисело млеко.Самото руско општество може вода да му носи на германското (иако ова не е исто така сјајно) во однос на право на слободно изразување итн.
Како најголем пример (бидејќи толку добро си запознаен со внатрешните проблеми на Германија) ќе ти го посочам следниов проблем: Што се случи со поранешниот претседател на Германија кога му ја открија аферата за кредитчето?Даде отказ? Да. Им се закануваше на медиумите? Да.Што се случи после тоа? Медиумите ги открија пак неговите уцени и ниту еден медиум не беше затворен во Германија.Ниту еден!И никој не страдаше.А што се случи со Вулф?Си даде оставка.
Најголем пример за тоа како функционира тоа општество таму?Во Русија што имаме?Дали Владимир Путин досега даде оставка зошто се знаеше дека неговите избори беа фалсификувани? Не.Тоа нема ни да го гледаш.
Тоа сакам да ти го потенцирам јас, руските политичари и нивното општество се нула спрема германското.Ти можеш до утре да ми посочуваш способни и непристрани руски политичари, но сегашноста е таква што мене ми дозволува да го кажам следново: Германија е далеку подобра од Русија.А и од сите земји во Европа.
Германците не се совршени тука си во право, но кога веќе правиме споредба за тоа дали германските се подобро од руските политичари во водење држава или обратно, слободно ќе ти споменам дека се германските.Без двоумење.
Точно, во Германија, Вулф си поднесе оставка, а во Русија е сосема друга приказна.
Ти си тој кој прв почна со споредбата на Меркел со руските политичари, а јас само спомнав дека нејзината партија, Христијанско Демократската Унија на Германија, само трпи порази на изборите во Германија изминативе година дена, што според моето лично мислење, доволно говори дека Меркел повеќе не е на ниво за функцијата која ја извршува во Германија, но јас не сум граѓанин на Германија, а Германците се тие кои на наредните редовни парламентарни избори во Германија во периодот од 1 септември 2013 до 27 октомври 2013 ќе пресудат дали Меркел заслужува нов мандат или не и ќе те замолам да се вратиме на темата - Вистината за ЕУ која се премолчува.
Јас спомнав дека Меркел се покажа и докажа себеси како антидемократка со тоа што отворено и јавно се спротивставува на било каков обид за распишување на референдуми во државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија) на кои граѓаните на тие држави би гласале за или против прифаќање на мерките за штедење.
Ти велиш дека мерките за штедење им овозможиле на Германците да останат на врвот, но Германија не е дел од државите свињи PIGS, а Грција од друга страна е една од државите свињи PIGS и тоа најзагрозена од мерките за штедење и доколку продолжи со ваквите мерки за штедење, до крајот на оваа деценија, што во превод значи во наредните 8 (ОСУМ) години, нема да има ама баш никаков економски раст.
Да ги оставиме Меркел и Германија настрана, и да ги игнорираме на кратко своите ставови за мерките за штедење (кои ги предлага ЕУ, но во главно се форсирани од страна на Германија), дали се во ред или не се во ред, те молам објасни:
Дали државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија) треба да распишат референдуми на кои нивните граѓани би гласале за прифаќање или за одбивање на мерките за штедење предложени од ЕУ ?