Вистината за ЕУ која се премолчува

Член од
24 април 2008
Мислења
11.073
Поени од реакции
12.623
Ок, ти чекаj со децении да запре икономското чудо на Германиja, па jaс сакам да развивам икономски односи со нив.
Извини, тезата ти е долбоко компрометирана. Политичарите на ЕУ са избрани и от PIGS. Зато аминот доjде и от нивните политичари. Никоj не им е крив, кога трошили без да водат рачун. Jaли многу, сега е време да си платат.
Да, ако Грциja остане во еврозоната до 2020 година нема да има раст или ако има раст ке е близок около 0%. Вакво жито са сеели ,вакво жито ке жанат сега грците. Никоj не им е крив. Германиja нема да спасува до 2020, во тоа треба да си сигурен.
Ти слободно развивај си што сакаш со Германија, и јас сакам да развивам добри економски односи со Германија, но надвор од евро-зоната, надвор од ЕУ и без било какви задолжувања.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ти слободно развивај си што сакаш со Германија, и јас сакам да развивам добри економски односи со Германија, но надвор од евро-зоната, надвор од ЕУ и без било какви задолжувања.
Немаш проблем бе, ке си платиш царина, па ке развиваш, но треба да си свестен, дека твоите производи нема да са конкурентни. Само едно не разбрав, зашто сметаш дека ако си во ЕУ мора да се задолжуваш? Еве и сега си надвор от ЕУ, па се задолжуваш... тоа не е правило. Види например една Естониja. Дали таа се задолжила или наспроти - раздолжила се?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.073
Поени од реакции
12.623
Немаш проблем бе, ке си платиш царина, па ке развиваш, но треба да си свестен, дека твоите производи нема да са конкурентни. Само едно не разбрав, зашто сметаш дека ако си во ЕУ мора да се задолжуваш?
Воопшто не спомнав дека ако сме во ЕУ ќе мораме да се задолжуваме.

Спомнав дека немам ништо против добри економски односи со Германија или со било која друга држава, но под услов тоа да го правиме надвор од евро-зоната, надвор од ЕУ и без било какви задолжувања, а факт е тоа дека можеме да се задолжуваме и сега кога сме надвор од ЕУ и веќе се задолжуваме, а јас сум против било какво задолжување.

А што се однесува до нашите производи, ние сме навикнати на слаб извоз и на катастрофална економска состојба.

Не знам како е таму кај тебе во Бугарија откако ја баталивте социјалистичката диктатура, но кај нас слободната пазарна економија со себеси донесе криминална приватизација и затворени и урнати фабрики, така да, Македонија е во економска криза уште од 1990-те години, во 2009 половина од фабриките престанаа со работа поради слаб извоз предизвикан од светската економска криза, па сепак имавме економски раст на крајот на годината, единствени македонски производи на кои им е загарантиран извозот се виното и земјоделските производи, но дури и нивниот извоз да запре, биди сигурен дека ние Македонците ги чувствуваме последиците од катастрофално слабиот извоз од поодамна, невработеноста и сиромаштијата не се нешто ново во Македонија, ги има уште од доцните 1990-ти години, така да, биди сигурен дека ако македонските производи се неконкурентни, тоа нема да има некој силен ефект во Македонија, бидејќи ние Македонците знаеме што е тоа невработеност и сиромаштија, а гејците допрва тоа ќе го научат доколку продолжат по овој пат по кој тргнале, а мисли му ја и ти кај тебе во Бугарија кој ти е на власт, бидејќи претпоставувам дека ќе се согласиш со мене околу фактот дека политичарите се ѓубриња, а балканските политичари се ептен посебни ѓубриња.

Нашите политичари не задолжуваат за споменици и за административни згради, а кога ќе ни пристигне цехот, најверојатно ќе потпишеме нов аранжман со ММФ и со Светска Банка, а главен услов најверојатно ќе биде да го намалиме бројот на вработени во државната и во јавната администрација, како и да престанеме со сите некапитални инвестиции, а бидејќи корумпираните службеници во државната и во јавната администрација, исто како и спомениците и административните згради и не се баш толку потребни, биди сигурен дека нема да ни недостигаат.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Воопшто не спомнав дека ако сме во ЕУ ќе мораме да се задолжуваме.

Спомнав дека немам ништо против добри економски односи со Германија или со било која друга држава, но под услов тоа да го правиме надвор од евро-зоната, надвор од ЕУ и без било какви задолжувања, а факт е тоа дека можеме да се задолжуваме и сега кога сме надвор од ЕУ и веќе се задолжуваме, а јас сум против било какво задолжување.

А што се однесува до нашите производи, ние сме навикнати на слаб извоз и на катастрофална економска состојба.

Не знам како е таму кај тебе во Бугарија откако ја баталивте социјалистичката диктатура, но кај нас слободната пазарна економија со себеси донесе криминална приватизација и затворени и урнати фабрики, така да, Македонија е во економска криза уште од 1990-те години, во 2009 половина од фабриките престанаа со работа поради слаб извоз предизвикан од светската економска криза, па сепак имавме економски раст на крајот на годината, единствени македонски производи на кои им е загарантиран извозот се виното и земјоделските производи, но дури и нивниот извоз да запре, биди сигурен дека ние Македонците ги чувствуваме последиците од катастрофално слабиот извоз од поодамна, невработеноста и сиромаштијата не се нешто ново во Македонија, ги има уште од доцните 1990-ти години, така да, биди сигурен дека ако македонските производи се неконкурентни, тоа нема да има некој силен ефект во Македонија, бидејќи ние Македонците знаеме што е тоа невработеност и сиромаштија, а гејците допрва тоа ќе го научат доколку продолжат по овој пат по кој тргнале, а мисли му ја и ти кај тебе во Бугарија кој ти е на власт, бидејќи претпоставувам дека ќе се согласиш со мене околу фактот дека политичарите се ѓубриња, а балканските политичари се ептен посебни ѓубриња.

Нашите политичари не задолжуваат за споменици и за административни згради, а кога ќе ни пристигне цехот, најверојатно ќе потпишеме нов аранжман со ММФ и со Светска Банка, а главен услов најверојатно ќе биде да го намалиме бројот на вработени во државната и во јавната администрација, како и да престанеме со сите некапитални инвестиции, а бидејќи корумпираните службеници во државната и во јавната администрација, исто како и спомениците и административните згради и не се баш толку потребни, биди сигурен дека нема да ни недостига нивното недовршување.
Со камати о 7-8-9% и Сомалиja може да се задолжи. Jaс ти кажав-никоj не те запира и сега ,но прво ке си платиш царина, производите ти нема да са конкурентни (поради царина, поради липса на субсидии от ЕУ).
Се си зависи от тоа што сакаш да направиш. Еве пример ти е Естониja. Не се задолжува, па наспроти - намалува долговите си. Тоа како се управува државата финансиски си е работа на домашните политичари.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.073
Поени од реакции
12.623
Со камати о 7-8-9% и Сомалиja може да се задолжи. Jaс ти кажав-никоj не те запира и сега ,но прво ке си платиш царина, производите ти нема да са конкурентни (поради царина, поради липса на субсидии от ЕУ).
Се си зависи от тоа што сакаш да направиш. Еве пример ти е Естониja. Не се задолжува, па наспроти - намалува долговите си. Тоа како се управува државата финансиски си е работа на домашните политичари.
Значи се согласуваме, секој да си прима согласно со своите способности, а не согласно со своите потреби.

Ако македонските производи се конкурентни на странските пазари, тогаш ќе има заработувачка, во спротивно, ќе нема заработувачка.

ЕУ и фрла пари на Грција за да гејците примаат социјална помош, плати и пензии согласно со своите потреби, а не согласно со своите способности, така да, ЕУ и евро-зоната не се баш транспарентни и демократски какви што медиумите ги претставуваат.

B

Borg_Drone

Гостин
Баш оваа недела што изминува на американско радио кое емитува сигнал и преку Интернет, слушнав став од еден Русин, поранешен граѓанин на некогашниот Советски Сојуз, а сега живее во САД, кој спомна дека денешна Русија, иако е корумпирана и ептен криминализирана држава, сепак неверојатно, но вистинито дури и за самиот Русин кој се јави во емисијата, Русија е покапиталистичка држава во споредба со државите членки на ЕУ, кои, според тврдењата на самиот Русин, се повеќе личат на советските социјалистички републики од поранешниот СССР, со разликата што во европските советски социјалистички републики главниот збор го има Брисел, за разлика од советските социјалистички републики од поранешниот СССР во кои главниот збор го имаше Москва.

Не знам дали воопшто има смисла да ја споредуваме Ангела Меркел со руските политичари, но иако сум конзервативец и речиси никогаш не ги поддржувам либералите и либерал-демократите, лично на мене по карактер многу повеќе ми се допаѓа основачот и лидерот на Либерал-Демократската Партија на Русија, Владимир Жириновски, човекот има милијарда и кусур пати подобар, поцврст и посилен карактер во споредба со останатите руски политичари, а Меркел може вода да му носи на него од гледна точка на карактер, знаења и образование.

Не знам и не ме интересира како е во Германија, која има недостиг од 1 милион работници, за разлика од државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија) во кои изминативе 2 години невработеноста и сиромаштијата ниту стагнираат, ниту опаѓаат, туку само растат, а сето тоа е резултат на мерките за штедење, кои токму Меркел ги предложи и цврсто ги поддржува и не дозволува било какво отстапување од истите, а на сега веќе поранешниот премиер на Грција, Јоргос Папандреу, во 2011 година јавно му се закануваше дека Грција ќе биде исфрлена од евро-зоната, па можеби дури и од самата ЕУ на 10 годишен временски период, доколку Папандреу се осмели уште барем еднаш да го спомне зборот референдум.

Не знам и не ме интересира дали Меркел може географски да се снајде на карта на Европа или на карта на некој друг континент или на карта на светот, знам дека нејзините постапки до денешен ден, само придонесуваат за милиони невработени во европските држави, а меѓу другото, нејзината партија, Христијанско Демократската Унија на Германија, изминативе година дена претрпува само порази на локалните и на парламентарните избори во германските бундес републики, најтазе им е поразот на парламентарните избори во Северна Рајна-Вестфалија, кои се одржаа на 13 мај 2012, а на кои партијата на Меркел не освои ниту едно пратеничко помалку, но не освои ниту едно пратеничко место повеќе, додека Социјалдемократската Партија на Германија ги освои дури 32 пратенички места повеќе од партијата на Меркел и сега е најголема партија во парламентот на Северна Рајна-Вестфалија.
Дали ти знаеш првин дека тие мерки за штедење им овозможија на Германците да останат на врвот, а и воопшто дека со тоа што предлагаат штедење наместо инвестирање во инфраструктура е причина поради која Германија е и на самиот врв во економијата.
Тоа што трпат порази на внатрешно тло, не ме интересира јас дадов само споредба на германските политичари со руските кога веќе одиме на такви споредби преку дискусииве.Друго не ме интересира тоа што трпат порази, што Меркел го сменила својот министер за околина, што Гутенберг поднел оставка поради плагијатот и др.
Каде е Владимир Жириновски да ја води својата држава?Ако е толку способен политичар, тогаш сигурно дека е и повеќе од способен да ја урне веќе десетгодишната рокада (замена) на позиции што се случува нажалост на доста нелегален начин помеѓу Путин и Медведев.Добро, не десетгодишна но сепак поентата е дека едни исти луѓе се на власт со да не говорам какво манипулирање на гласачките ливчиња.
Економијата на Русија на што се потпира денеска; на продажба на енергенси како нафта или гас?До кога ќе тера така Русија.
Споредба Германија со Русија немој.Тоа што Меркел трпи порази на внатрешно тло е сосем друга работа и јас за тоа не говорев.Она што никако не може да се сокрие е фактот дека еден германски политичари далеку подобро ги извршува работите на тоа поле отколку еден руски политичар.Па и самиот имаш доказ за тоа.Германија сосем разурната успеа да се крене од мртвите и пак со сите владее економски и никој не може да ја турне, додека една Русија која на почетокот имаше капитал стигна на тоа ниво да колабира во деведесеттите и пак после тоа да се крене но на стаклени нозе, а под стаклени нозе подразбирам дека државата уште глава не може да крене целосно.
Немој за германските внатрешни проблеми да говориме, да поприкажеше нешто повеќе за руските внатрешни проблеми не ќе беше лошо.Ако сакаш можам и сликовито да ти објаснам со што се соочува Русија не е проблем.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.073
Поени од реакции
12.623
Дали ти знаеш првин дека тие мерки за штедење им овозможија на Германците да останат на врвот, а и воопшто дека со тоа што предлагаат штедење наместо инвестирање во инфраструктура е причина поради која Германија е и на самиот врв во економијата.
Тоа што трпат порази на внатрешно тло, не ме интересира јас дадов само споредба на германските политичари со руските кога веќе одиме на такви споредби преку дискусииве.Друго не ме интересира тоа што трпат порази, што Меркел го сменила својот министер за околина, што Гутенберг поднел оставка поради плагијатот и др.
Каде е Владимир Жириновски да ја води својата држава?Ако е толку способен политичар, тогаш сигурно дека е и повеќе од способен да ја урне веќе десетгодишната рокада (замена) на позиции што се случува нажалост на доста нелегален начин помеѓу Путин и Медведев.Добро, не десетгодишна но сепак поентата е дека едни исти луѓе се на власт со да не говорам какво манипулирање на гласачките ливчиња.
Економијата на Русија на што се потпира денеска; на продажба на енергенси како нафта или гас?До кога ќе тера така Русија.
Споредба Германија со Русија немој.Тоа што Меркел трпи порази на внатрешно тло е сосем друга работа и јас за тоа не говорев.Она што никако не може да се сокрие е фактот дека еден германски политичари далеку подобро ги извршува работите на тоа поле отколку еден руски политичар.Па и самиот имаш доказ за тоа.Германија сосем разурната успеа да се крене од мртвите и пак со сите владее економски и никој не може да ја турне, додека една Русија која на почетокот имаше капитал стигна на тоа ниво да колабира во деведесеттите и пак после тоа да се крене но на стаклени нозе, а под стаклени нозе подразбирам дека државата уште глава не може да крене целосно.
Немој за германските внатрешни проблеми да говориме, да поприкажеше нешто повеќе за руските внатрешни проблеми не ќе беше лошо.Ако сакаш можам и сликовито да ти објаснам со што се соочува Русија не е проблем.
Самиот си контрадикторен во сопствениот коментар.

Од една страна велиш дека не те интересира внатрешната политика на Германија, а од друга страна ја критикуваш внатрешната политика на Русија.

А што се однесува со Владимир Жириновски, ќе ти го повторам мојот став:

Владимир Жириновски ми се допаѓа по неговиот карактер, а не по тоа дали е на власт или не е на власт во Русија, човекот си има карактер и тоа е за почит, исто како што и ние во Македонија си го имаме Љубчо Георгиевски, ѓубре од политичар, но сепак искрено ѓубре од политичар, во 2011 отворено и јавно изјави дека ќе го смени уставното име на Република Македонија доколку дојде на власт и дека воопшто нема да го праша народот на референдум дали ја одобрува таквата промена или не, докажан антимакедонист е, но сепак искрен антимакедонист, без задни намери и без скриена агенда, никогаш не гласам за него бидејќи е антимакедонист, но го почитувам многу повеќе и му се восхитувам на неговиот карактер бидејќи е искрен политичар без скриена агенда, а истото важи и за Жириновски, човекот си е искрен либералдемократ со националистички определби, секогаш се наметнува себеси како доминантен во политичките дебати, дури и кога тропа глупости, не отстапува од себеси и од своите ставови, а тоа е доволна причина за да го почитувам и останувам на својот став дека Меркел може вода да му носи на Жириновски од гледна точка на карактер, знаења и образование.

Јас воопшто не спомнав ама баш ништо за руската и за германската економија, бидејќи воопшто не ме интересираат, од видео клип видовме дека Меркел не знае каде се Германија и Русија на картата на светот, освен ако самата Меркел се шегува во клипот, ти спомна дека руските политичари не можат да се споредуваат со Меркел, а јас спомнав дека не си во право и како пример го дадов Владимир Жириновски, економиите ама воопшто не ме интересираат, спомнав дека невработеноста и сиромаштијата во државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија) ниту стагнира, ниту опаѓа, туку само расте, а сето тоа е резултат на мерките за штедење кои самата Меркел ги форсира, а истовремено не сака ни да слушне за распишување на било какви референдуми на кои граѓаните на тие држави би гласале за или против прифаќање на таквите мерки за штедење, напротив, на Грција и се закани со 10 годишно исфрлување од евро-зоната, а можеби и од самата ЕУ.

Јас сум демократ и сум конзервативец, а Меркел е наводно конзервативка, велам наводно бидејќи Меркел нема ни к од конзервативка во нејзе, а дефинитивно не е ни демократка со оглед на фактот дека не сака ни да го слушне зборот референдум.

Не ме интересира каква е руската економија, а каква е германската економија, знам дека граѓаните на државите свињи PIGS се соочуваат со невработеност и сиромаштија кои ниту стагнираат, ниту се намалуваат, туку само се зголемуваат, а сето тоа се случува поради мерките за штедење за кои Меркел дава амин и не сака ни да слушне за било какво гласање за или против истите тие мерки за штедење на референдум, што не само што ја прави недемократка, туку напротив, ја прави токму антидемократка.

Исланд беше доволно храбра држава, банкротираше, помина неколку месеци со зголемена инфлација, невработеност и сиромаштија, но затоа денес е една од најмалку задолжените држави во цела Европа, па дури и на референдум одби да и ги врати на ЕУ парите кои ЕУ му ги позајми на Исланд, па очигледно затоа Меркел не сака да го слушне зборот референдум.

Не ме изненадува одлуката на Исланд, на крајот на краиштата, Исланд е првата модерна демократија во светот, исландскиот Парламент е најстариот парламент во целиот свет, па затоа Исланд треба да биде пример за тоа како се води една економија и како се води една демократска држава, а не Меркел со нејзините мерки за штедење и со нејзините антидемократски ставови, руските политичари не се ама баш никакви цвеќиња за мирисање, но сепак Меркел може вода да му носи на Жириновски.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Владимир Жириновски, човекот има милијарда и кусур пати подобар, поцврст и посилен карактер во споредба со останатите руски политичари, а Меркел може вода да му носи на него од гледна точка на карактер, знаења и образование.
А и тоа да видам, на Жириновски некој да се пали, типов е само за да се глупира, да не е Руски политичар би бил кловн во циркус. Тоа што проаѓаат вакви политичари таму говори многу за самото општество, во нормални држави политичарите се лесно заменливи и не победуваат на избори со 80% од гласовите.
ПС. На времето помина и еден Распутин, нешто не е во ред со Русите, но се одпосле им текнува.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 13:37 ---
Абе Љубчо требаше да биде под психијатриски надзор а не премиер ни беше, но јбг. млада демократија, таква гршка сигурно нема да ни се повтори, ете некои лекции мораше скапо ги плативме. Кај Русите не е исклучено после Путин, Жириновски да им биде власт.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.073
Поени од реакции
12.623
А и тоа да видам, на Жириновски некој да се пали, типов е само за да се глупира, да не е Руски политичар би бил кловн во циркус. Тоа што проаѓаат вакви политичари таму говори многу за самото општество, во нормални држави политичарите се лесно заменливи и не победуваат на избори со 80% од гласовите.
ПС. На времето помина и еден Распутин, нешто не е во ред со Русите, но се одпосле им текнува.
Па и ние си имаме наш циркузант, сестра Бубе, пардон, Љубе Бошкоски, но и тој може да му носи вода на Жириновски.

А кога сме кај Жириновски, јас воопшто не спомнав дека се палам на него (не сум хомосексуалец па да се палам на мажи), само спомнав дека има карактер за восхит и сеуште го имам таквиот став, воопшто не реков дека е подобар политичар од Меркел или од останатите руски политичари, реков дека има милијарда и кусур пати подобар, поцврст и посилен карактер во споредба со останатите руски политичари, а Меркел може вода да му носи на него од гледна точка на карактер, знаења и образование, во ниту еден момент не спомнав дека е попаметен од руските политичари или од Меркел.

За утеха на Русите, тие можеби си имаат маки со Путин, Медведев и кловновите како Жириновски, но Германците на дело покажале и докажале дека знаат да бидат и полоши од Русите, кога во 1932 година им изгласале парламентарно мнозинство на Адолф Хитлер и на Нацистичката Партија на Германија, со што во јануари 1933 година, Хитлер и нацистите дошле на власт во Германија.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Исланд беше доволно храбра држава, банкротираше, помина неколку месеци со зголемена инфлација, невработеност и сиромаштија, но затоа денес е една од најмалку задолжените држави во цела Европа, па дури и на референдум одби да и ги врати на ЕУ парите кои ЕУ му ги позајми на Исланд, па очигледно затоа Меркел не сака да го слушне зборот референдум.
Каква бе храброст, тоа што банкротирал значи дека некој ги изгубил парите, тоа ти е исто како со Грците 50% им ги отпишаа долговите на Грците и пак не ги бива, сакаат 100%. Имаше и протести пред некоја Исландска банка во Британија.
Инаку за банкрот и ние добро си знаеме кога се распадна Југославија, штедачите останаа без пари, требаше децении да поминат пред да се врати довербата во банките.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.073
Поени од реакции
12.623
Каква бе храброст, тоа што банкротирал значи дека некој ги изгубил парите, тоа ти е исто како со Грците 50% им ги отпишаа долговите на Грците и пак не ги бива, сакаат 100%. Имаше и протести пред некоја Исландска банка во Британија.
Инаку за банкрот и ние добро си знаеме кога се распадна Југославија, штедачите останаа без пари, требаше децении да поминат пред да се врати довербата во банките.
Точно, некој ги изгубил парите, но Исланд банкротираше и во 2011 имаше економски раст од над 3%, додека економскиот раст на Грција во 2011 беше намален за повеќе од -6%.

Невработеноста и сиромаштијата секогаш си доаѓаат самите по себеси откако ќе пристигне цехот бидејќи некој примал според своите потреби, а не според своите способности, така беше во Југославија, така беше во Исланд, така е и до денешен ден во државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија), а праксата покажа и докажа на дело дека за позитивен економски раст подобро е Грција да банкротира како Исланд и да си ја врати својата стара национална валута - драхмата, отколку да се тероризира себеси и сопствената економија со овие мерки за штедење, со кои е предвидено и до 2020 година, а можеби и после 2020 година, Грција да нема буквално никаков економски раст.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Точно, некој ги изгубил парите, но Исланд банкротираше и во 2011 имаше економски раст од над 3%, додека економскиот раст на Грција во 2011 беше намален за повеќе од -6%.

Невработеноста и сиромаштијата секогаш си доаѓаат самите по себеси откако ќе пристигне цехот бидејќи некој примал според своите потреби, а не според своите способности, така беше во Југославија, така беше во Исланд, така е и до денешен ден во државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија), а праксата покажа и докажа на дело дека за позитивен економски раст подобро е Грција да банкротира како Исланд и да си ја врати својата стара национална валута - драхмата, отколку да се тероризира себеси и сопствената економија со овие мерки за штедење, со кои е предвидено и до 2020 година, а можеби и после 2020 година, Грција да нема буквално никаков економски раст.
Исланд е многу мала држава, Грција кога ќе банкротира бидејќи е задолжена во Европски банки и нив ќе ги повлече надоле, тогаш сигурно би интервенирале владите на тие земји (Германија, Франција) за да ги спасуваат банките.
За Грција се сложувам дека е најдобро да се исфрли од ЕУ зоната, нека прават што сакаат тогаш, нека си ја вратат драхмата, па девалвација и инфлација итн, но дека ќе имаат раст во таков случај тешко. Кога некој прави девалвација на валутата, сите бегаат од неговата валута и обично е потребно време за народот и фирмите да им се врати довербата и да имаат депозити во таа валута.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.073
Поени од реакции
12.623
Исланд е многу мала држава, Грција кога ќе банкротира бидејќи е задолжена во Европски банки и нив ќе ги повлече надоле, тогаш сигурно би интервенирале владите на тие земји (Германија, Франција) за да ги спасуваат банките.
За Грција се сложувам дека е најдобро да се исфрли од ЕУ зоната, нека прават што сакаат тогаш, нека си ја вратат драхмата, па девалвација и инфлација итн, но дека ќе имаат раст во таков случај тешко. Кога некој прави девалвација на валутата, сите бегаат од неговата валута и обично е потребно време за народот и фирмите да им се врати довербата и да имаат депозити во таа валута.
Точно, токму тоа и се обидувам да го потенцирам, без стабилна економска структура базирана на индустриско производство и извоз, ниту една економија не може да опстане.

Гејците заработувале 200 до 400 евра само затоа што ќе дојделе со измиени раце на работа, а тоа не придонесува баш за економски раст.

B

Borg_Drone

Гостин
Самиот си контрадикторен во сопствениот коментар.

Од една страна велиш дека не те интересира внатрешната политика на Германија, а од друга страна ја критикуваш внатрешната политика на Русија.

А што се однесува со Владимир Жириновски, ќе ти го повторам мојот став:

Владимир Жириновски ми се допаѓа по неговиот карактер, а не по тоа дали е на власт или не е на власт во Русија, човекот си има карактер и тоа е за почит, исто како што и ние во Македонија си го имаме Љубчо Георгиевски, ѓубре од политичар, но сепак искрено ѓубре од политичар, во 2011 отворено и јавно изјави дека ќе го смени уставното име на Република Македонија доколку дојде на власт и дека воопшто нема да го праша народот на референдум дали ја одобрува таквата промена или не, докажан антимакедонист е, но сепак искрен антимакедонист, без задни намери и без скриена агенда, никогаш не гласам за него бидејќи е антимакедонист, но го почитувам многу повеќе и му се восхитувам на неговиот карактер бидејќи е искрен политичар без скриена агенда, а истото важи и за Жириновски, човекот си е искрен либералдемократ со националистички определби, секогаш се наметнува себеси како доминантен во политичките дебати, дури и кога тропа глупости, не отстапува од себеси и од своите ставови, а тоа е доволна причина за да го почитувам и останувам на својот став дека Меркел може вода да му носи на Жириновски од гледна точка на карактер, знаења и образование.

Јас воопшто не спомнав ама баш ништо за руската и за германската економија, бидејќи воопшто не ме интересираат, од видео клип видовме дека Меркел не знае каде се Германија и Русија на картата на светот, освен ако самата Меркел се шегува во клипот, ти спомна дека руските политичари не можат да се споредуваат со Меркел, а јас спомнав дека не си во право и како пример го дадов Владимир Жириновски, економиите ама воопшто не ме интересираат, спомнав дека невработеноста и сиромаштијата во државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија) ниту стагнира, ниту опаѓа, туку само расте, а сето тоа е резултат на мерките за штедење кои самата Меркел ги форсира, а истовремено не сака ни да слушне за распишување на било какви референдуми на кои граѓаните на тие држави би гласале за или против прифаќање на таквите мерки за штедење, напротив, на Грција и се закани со 10 годишно исфрлување од евро-зоната, а можеби и од самата ЕУ.

Јас сум демократ и сум конзервативец, а Меркел е наводно конзервативка, велам наводно бидејќи Меркел нема ни к од конзервативка во нејзе, а дефинитивно не е ни демократка со оглед на фактот дека не сака ни да го слушне зборот референдум.

Не ме интересира каква е руската економија, а каква е германската економија, знам дека граѓаните на државите свињи PIGS се соочуваат со невработеност и сиромаштија кои ниту стагнираат, ниту се намалуваат, туку само се зголемуваат, а сето тоа се случува поради мерките за штедење за кои Меркел дава амин и не сака ни да слушне за било какво гласање за или против истите тие мерки за штедење на референдум, што не само што ја прави недемократка, туку напротив, ја прави токму антидемократка.

Не ме изненадува одлуката на Исланд, на крајот на краиштата, Исланд е првата модерна демократија во светот, исландскиот Парламент е најстариот парламент во целиот свет, па затоа Исланд треба да биде пример за тоа како се води една економија и како се води една демократска држава, а не Меркел со нејзините мерки за штедење и со нејзините антидемократски ставови, руските политичари не се ама баш никакви цвеќиња за мирисање, но сепак Меркел може вода да му носи на Жириновски.
Бидејќи три од останатите твои коментари се само на место (зошто другите се надвор од темата) ќе се задржам на нив.Прво, јас воопшто не сум контрадикторен ти ја започна прв дискусијата за внатрешните проблеми, кога почна да говориш за рејтингот на партијата на Меркел и за промените што се одвиваат во нејзиниот коалициски блок.Затоа и напишав, ако веќе толку сакаш да говориш за германските внатрешни проблеми што не објасниш малку денеска на пример до каде е стигната младината во Русија, за политичките собири пред Кремљ којшто се одржуваа неодамна и така натаму.А друго, навистина сакав нешто да те прашам: ако навистина не те интересираат внатрешните проблеми во Германија тогаш зошто одиш до толку детално за внатрешната состојба во Германија каква е и што е?Уште да напишеше нешто за Салафистите добро ќе беше. Кој е сега контрадикторен, јас или ти?
Друго, ти како го гледаш Жириновски тоа си е твое лично гледање на работите, исто како што е и моево за Меркел нели?Но, кога веќе говориме за способни политичари, руските политичари можат вода да им носат на германските и тоа во пластични канчиња за кисело млеко.Самото руско општество може вода да му носи на германското (иако ова не е исто така сјајно) во однос на право на слободно изразување итн.
Како најголем пример (бидејќи толку добро си запознаен со внатрешните проблеми на Германија) ќе ти го посочам следниов проблем: Што се случи со поранешниот претседател на Германија кога му ја открија аферата за кредитчето?Даде отказ? Да. Им се закануваше на медиумите? Да.Што се случи после тоа? Медиумите ги открија пак неговите уцени и ниту еден медиум не беше затворен во Германија.Ниту еден!И никој не страдаше.А што се случи со Вулф?Си даде оставка.
Најголем пример за тоа како функционира тоа општество таму.Во Русија што имаме?Дали Владимир Путин досега даде оставка зошто се знаеше дека неговите избори беа лажирани? Не.Тоа нема ни да го гледаш.

Тоа сакам да ти го потенцирам јас, руските политичари и нивното општество се нула спрема германското.Ти можеш до утре да ми посочуваш способни и непристрани руски политичари, но сегашноста е таква што мене ми дозволува да го кажам следново: Германија е далеку подобра од Русија.А и од сите земји во Европа.
Германците не се совршени тука си во право, но кога веќе правиме споредба за тоа дали германските се подобро од руските политичари во водење држава или обратно, слободно ќе ти споменам дека се германските.Без двоумење.
И за останатите: Германија не е сведена само на Германија во периодот од 1933-1945 година, Германија има многу побогата историја.

Kajgana Shop

На врв Bottom