Дали ти знаеш првин дека тие мерки за штедење им овозможија на Германците да останат на врвот, а и воопшто дека со тоа што предлагаат штедење наместо инвестирање во инфраструктура е причина поради која Германија е и на самиот врв во економијата.
Тоа што трпат порази на внатрешно тло, не ме интересира јас дадов само споредба на германските политичари со руските кога веќе одиме на такви споредби преку дискусииве.Друго не ме интересира тоа што трпат порази, што Меркел го сменила својот министер за околина, што Гутенберг поднел оставка поради плагијатот и др.
Каде е Владимир Жириновски да ја води својата држава?Ако е толку способен политичар, тогаш сигурно дека е и повеќе од способен да ја урне веќе десетгодишната рокада (замена) на позиции што се случува нажалост на доста нелегален начин помеѓу Путин и Медведев.Добро, не десетгодишна но сепак поентата е дека едни исти луѓе се на власт со да не говорам какво манипулирање на гласачките ливчиња.
Економијата на Русија на што се потпира денеска; на продажба на енергенси како нафта или гас?До кога ќе тера така Русија.
Споредба Германија со Русија немој.Тоа што Меркел трпи порази на внатрешно тло е сосем друга работа и јас за тоа не говорев.Она што никако не може да се сокрие е фактот дека еден германски политичари далеку подобро ги извршува работите на тоа поле отколку еден руски политичар.Па и самиот имаш доказ за тоа.Германија сосем разурната успеа да се крене од мртвите и пак со сите владее економски и никој не може да ја турне, додека една Русија која на почетокот имаше капитал стигна на тоа ниво да колабира во деведесеттите и пак после тоа да се крене но на стаклени нозе, а под стаклени нозе подразбирам дека државата уште глава не може да крене целосно.
Немој за германските внатрешни проблеми да говориме, да поприкажеше нешто повеќе за руските внатрешни проблеми не ќе беше лошо.Ако сакаш можам и сликовито да ти објаснам со што се соочува Русија не е проблем.
Самиот си контрадикторен во сопствениот коментар.
Од една страна велиш дека не те интересира внатрешната политика на Германија, а од друга страна ја критикуваш внатрешната политика на Русија.
А што се однесува со Владимир Жириновски, ќе ти го повторам мојот став:
Владимир Жириновски ми се допаѓа по неговиот карактер, а не по тоа дали е на власт или не е на власт во Русија, човекот си има карактер и тоа е за почит, исто како што и ние во Македонија си го имаме Љубчо Георгиевски, ѓубре од политичар, но сепак искрено ѓубре од политичар, во 2011 отворено и јавно изјави дека ќе го смени уставното име на Република Македонија доколку дојде на власт и дека воопшто нема да го праша народот на референдум дали ја одобрува таквата промена или не, докажан антимакедонист е, но сепак искрен антимакедонист, без задни намери и без скриена агенда, никогаш не гласам за него бидејќи е антимакедонист, но го почитувам многу повеќе и му се восхитувам на неговиот карактер бидејќи е искрен политичар без скриена агенда, а истото важи и за Жириновски, човекот си е искрен либералдемократ со националистички определби, секогаш се наметнува себеси како доминантен во политичките дебати, дури и кога тропа глупости, не отстапува од себеси и од своите ставови, а тоа е доволна причина за да го почитувам и останувам на својот став дека Меркел може вода да му носи на Жириновски од гледна точка на карактер, знаења и образование.
Јас воопшто не спомнав ама баш ништо за руската и за германската економија, бидејќи воопшто не ме интересираат, од видео клип видовме дека Меркел не знае каде се Германија и Русија на картата на светот, освен ако самата Меркел се шегува во клипот, ти спомна дека руските политичари не можат да се споредуваат со Меркел, а јас спомнав дека не си во право и како пример го дадов Владимир Жириновски, економиите ама воопшто не ме интересираат, спомнав дека невработеноста и сиромаштијата во државите свињи PIGS (Португалија, Ирска, Италија, Грција, Шпанија) ниту стагнира, ниту опаѓа, туку само расте, а сето тоа е резултат на мерките за штедење кои самата Меркел ги форсира, а истовремено не сака ни да слушне за распишување на било какви референдуми на кои граѓаните на тие држави би гласале за или против прифаќање на таквите мерки за штедење, напротив, на Грција и се закани со 10 годишно исфрлување од евро-зоната, а можеби и од самата ЕУ.
Јас сум демократ и сум конзервативец, а Меркел е наводно конзервативка, велам наводно бидејќи Меркел нема ни к од конзервативка во нејзе, а дефинитивно не е ни демократка со оглед на фактот дека не сака ни да го слушне зборот референдум.
Не ме интересира каква е руската економија, а каква е германската економија, знам дека граѓаните на државите свињи PIGS се соочуваат со невработеност и сиромаштија кои ниту стагнираат, ниту се намалуваат, туку само се зголемуваат, а сето тоа се случува поради мерките за штедење за кои Меркел дава амин и не сака ни да слушне за било какво гласање за или против истите тие мерки за штедење на референдум, што не само што ја прави недемократка, туку напротив, ја прави токму антидемократка.
Исланд беше доволно храбра држава, банкротираше, помина неколку месеци со зголемена инфлација, невработеност и сиромаштија, но затоа денес е една од најмалку задолжените држави во цела Европа, па дури и на референдум одби да и ги врати на ЕУ парите кои ЕУ му ги позајми на Исланд, па очигледно затоа Меркел не сака да го слушне зборот референдум.
Не ме изненадува одлуката на Исланд, на крајот на краиштата, Исланд е првата модерна демократија во светот, исландскиот Парламент е најстариот парламент во целиот свет, па затоа Исланд треба да биде пример за тоа како се води една економија и како се води една демократска држава, а не Меркел со нејзините мерки за штедење и со нејзините антидемократски ставови, руските политичари не се ама баш никакви цвеќиња за мирисање, но сепак Меркел може вода да му носи на Жириновски.