Византија-продолжение на Македонската Империја

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
.иначе Острогорски? ..колку учен човек..неговата литература е историски извор од II ред..барај ги списите од Евсевиј, Прокопиј Кесариски итн...на пример Тајната историја на Прокопиј Кесариски и искрено не ми се допадна мн. зато шо во средниот век честопати некои најобични луѓе, сакајќи да го оцрнат името на познати владетели, пишеле демек „тајни истории“ и се потпишвеле со иметo на некој познат историчар, ко во случајов шо е Прокопиј Кесариски...

а бе, ова било девојче...
затоа, само прашање....
се разбираш што си напишала погоре?

п.с.
за мапата..
иако ја постирав, базирана е на средновековните приказни (демек историја)...
дарданија до Македонија...Ахаија...арабона во дарданија...се испомешано, од разни т.н. историски периоди...
 
Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Значи таа Византија што некои ја викаат, а не е Византија туку Римска империја, не е продолжение на македонската "империја" (како што е насловото на темава: според титула не е империја Македонија, само поради големината на македонските освојувања од страна на Филип и Александар може да ја наречеме империја).
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Gupci-Egupci
Tsalka (gejci)=Semitski
URUMI-ROMI

Tsalka kako tsigani..
calka kako cigani .....

cal=to move on or forward , proceed , go away
Kara Kacanlar (tur)=gejci=шумски бегалци

Tzalka=Talka=luta,zalutan
urum=fear, dread, alarm=strav,crn

Karakacanite ne se nikakvi grci....
gi spomnav zatoa sto tamu gi vbrojuvaat,tie ziveele i ziveat vo Belomorieto,kade sto nemalo nikogas nikakvi gejci,i tie se verojatno eden vid "Belomorski Mijaci"-Makedonci,ako sudime spored kulturata koja ja imale i imaat....
nivnite nosii,stilot na gradba na kukite....

p.s...
Τσίγκας=Tsigas=Tsigan?

cudni preziminja kaj gejcite...
Хех.. абе види. тоа за Османлиите е исто така погрешно протолкувана историја.. затоа е и смешна.. Пошто глеј.. кога навлегле Селџуците во Анадолија (Селџуци, затоа што Османлии се нарекуваат подоцна по султанот Осман I), наравно почнале да ја притискаат Византија од Исток, а Византија веќе имала внатрешни проблеми. Проблеми кои во еден момент ја принудиле да седиштето на Империјата од Константинопол да го префрлат во Никеја.. практично како втора престолнина им било. Селџуциве ја освоиле Никеја, али тоа не значи дека им ја освоиле државата нели? Во тие моменти се било ствар на политика. Е сеа, со оглед да Селџуциве ја освоиле Никеја, и држеле значаен дел од Царството, морале некако да балансираат со Византијциве. Византијциве сепак не пиеле нафта, па наравно не им дале одредени „традиции“, али затоа си обезбедиле да Селџуциве малтене „работат“ рамо до рамо со нив, за да го задржат царството. Селџуците, ај да речам од почит, тоа царство (султанат) што го имале во Анадолија, го нарекувале Селџучки РУМ Султанат - Рум значи - РИМ т.е. Ромеи.. Тоа значи дека им биле Вазали на ВИзантија.. А секако, тоа не значи и дека се „наследници“ на ВИзантија - тоа е апсурдно... Ако веќе зборуваме за Наследници, онда „вистински“ Наследник по падот на Константинопол е Киевска Русија. Иако Во суштина ВИзантија никогаш не ја предала круната на никого, ниту предала традиции за некакво си наследство, историска околност и факт е дека Киевска Русија, опседната со идејата за едно царство на Бога и шо знам шо, сама себе си се нарекла и се сметала за Наследник на Источното Римско царство, а Ст.Петербург, т.е. Москва за Третиот РИМ. Башка имале и правна основа за тоа, Василиј II бил првиот цар што дал принцеза родена во пурпур на странски владетел - Киевскиот кнез Владимир. Со тоа крвната врска на Царската лоза ја поврзал со странски владетел...

А ова за Македонија и Македонската династија.. нема везе другарче... Мислам денешнава наша Држава Македонија нема врска со називот Македонија од тогаш.. Прво, територијата Македонија не играла значајана улога тогаш, затоа што како територија не се споменува, но се споенува нејзиниот назив како административно-воено управна единица - ТЕМА. Е сеа тема наречена „Македонија“ имало во Византија, али таа се наоѓала на тромеѓето меѓу денешна Грција, Турција и Бугарија - кај јужна Тракија со Едрене. Така да Василиј I како нејзин основач, во суштина го нарекувале „Македонецот“, иако немал благе везе со Македонија (збориме со територијата). Он бил најобичен коњушар на претходниот император Михаил III Ласкарис, роден во Тракија. Така да тоа нема врска со денешната Македонија, ниту пак со Античка Македонија, со оглед да во ниту еден извор не зборува за нивното потекло ниту пак поврзува некакво минато. Тоа што се спомнуваат како, на пример, ете од Македонија, е поради фактот што тие потекнуваат од административно-воено управната единица Македонија. Иначе овие административни единици - теми, констатно се менувале со императорите. Кој како ќе дошол, така ги менувал и нивните граници и нивните имиња. Само Василиј II едно 3-4 пати ги менувал.
Gluposti
 

Kajgana Shop

На врв Bottom