Византија-продолжение на Македонската Империја

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.657
Поени од реакции
13.161
Едно нешто ме интересира, кој им го дал името на византијците?
И друго, како се викале они самите себе?
И трето, кој бил службен јазик во византија?
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
The Visigoths / Ostrogoths have Slavic names: Valamir, Thiudimir and Vidimir.
Wolfram1988-History of the Goths
--- надополнето: 5 април 2013 во 23:52 ---
And a certain Macedonian woman named Lydia, a seller of purple, of the city of Thyatira, which worshipped God, heard us: whose heart the Lord opened, that she attended unto the things which were spoken of Paul. (Acts 16:14) . Thyatira was a Macedonian colony, and Lydia probably had acquaintances or kinsmen in Macedonia itself. link

Thyatira
verojatno vo Macedonian colony imalo po nekoj Makedonec, koj potoa stanal Romei.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Па и Рим од 400та година се разликува од Рим од 40та година ПНЕ, бе пријателе.Логичен еволутивен развој е тоа.Јустинијановиот законик директно влече од римските закони, наследството на Ромејското Царство е директно поврзано со Рим.Читаат исти писатели, исти мислители, делат иста религија, исти закони.Целата суштина на Ромејското Царство е дека се римјани наследници на римското царство и мислам дека што и да напишеш ти, нема да го промени тој факт.
--- надополнето: 5 април 2013 во 23:30 ---


Рим бил исто така христијански, Рим не бил збришан од лицето на земјата и можеш да си втор после првиот.Лупеташ глупости, како и секогаш
И Рим од 40 се разликува од Рим од 400 год. Но Источен Рим од 400 се разликува исто така од Западен Рим од 400 година. Зошто? Зошто на пр. им се разликуваат градбите? Ете тие денес не се разликуваат толку, како тогаш што се разликувале (иако има некои сличности). Јустинијановиот законик “влече“ од римските закони, но влече и од постари закони... Исти писатели и денес читаме.Исти филозофи и денес читаме... Тоа не прави исти мене и некој Французин што ги читаме на пр. Маркес и Ниче? Исто и религија делиме и денес иста. Но, сепак не сме исти. Не се живее исто овде и во Германија, иако горе-долу сите наведени нешта се исти или слични. Со поделбата на една држава (исто беше и со СССР и Југославија) разликите меѓу посебните ентитети во таа држава кои и дотогаш постоеле но не излегувале во прв план стануваат се поизразени. И дали се Римјаните наследници на римското царство? Секоја држава кога ослабнува и се распаѓа, останува само на своето јадро, она јадро кое и ја создало таа сложена држава - сите други си се враќаат на своите корени.( СССР се распадна а “основачот“ на СССР - Русија остана да перзистира во горе-долу своите граници - истото се случува и со Рим-Италија, Персија, Македонското царство, Турција и т.н.). Во Рим (денешна Италија) не биле сите Римјани туку имало многу доселеници од разни причини (робови, занаетчии, учители и т.н.), кои се претопиле во основното население и денес се исто така Италијани како и другите иако можеби потекнуваат од Африка.
Источното Римско Царство било населено со луѓе од друга културна и национална матрица од оние од Западното Р. Царство и едноставно - не можело тоа да не се разликува од она на запад.
Христијанството исто така се разликува (не мислам на обредите туку на сваќањето и практикувањето на религијата од страна на обичниотчовек....).
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
A significant Turkish gene flow has not been detected in the Greek or Cretan populations. (Villena 1999)
zapamtete, milioni Greek aka jonci zimi takvooto se izbrkani od Turcija...

i malku za Rim...
From the second half of the 4th to the first half of the 5th century, there was not a movement of Germanic or any other immigrants from regions north of the Danube River into Bavaria (to south). Indeed, unlike the females, the majority of the men died at a mature age. (Sofeso)

Odoacer (433–493) , North Germanic soldier, who deposed Romulus Augustulus in 476 and became the first King of Italy (476-493) e mizi Asan da ti bajam...
--- надополнето: 6 април 2013 во 00:20 ---
Читаат исти писатели, исти мислители, делат иста религија, исти закони.
da be...
Strabo was a medieval joke; he was not a Greek geographer. It first appeared in Western Europe in Rome as a Latin translation issued around 1469. The first Greek edition was published in 1516 in Venice. Isaac Casaubon, classical scholar and editor of Greek texts, provided the first critical edition in 1587.

Theodorus Gaza was born in Thessaloniki, Macedonia. After arriving in Florence, Italy , he created a Aristotle ; Dionysius of Halicarnassus; Cicero :vozbud: etc…
Amongst his students were Demetrius Chalcondyles, a leading scholar of the Renaissance period and Andronicus Callistus, a cousin of Theodore Gaza's.

In 1488 ad Demetrios Chalkokondyles (born in Athens) gained the patronage of Lorenzo de Medici; then he created Homer; Isocrates (in 1493), and of the Suda lexicon (in 1499) in Florence, Italy. He translated Galen's Anatomy into Latin.

Among his pupils were:
Janus Lascaris aka Thucydides, Demosthenes, Sophocles, and the Greek Anthology; the Anthologia Graeca (1494), four plays of Euripides, Callimachus (about 1495), Apollonius Rhodius, Lucian (1496)
Poliziano aka Virgil :pos:
Leo X, Castiglione, Giglio Gregorio Giraldi, Stefano Negri, and Giovanni Maria Cattaneo,[13] he was associated with Marsilius Ficinus, Angelus Politianus, and Theodorus Gaza in the revival of letters in the Western world. One of his pupils at Florence was the famous Johann Reuchlin.[14]

Plethon, after arriving in Florence, Italy , he created a Plato.
In the 15th century, the Roman Pope, Leo X (really the 10th? ), born Giovanni di Lorenzo de' Medici , publishes Tacticus's "Germany," which there and then becomes the foundation of German history which was unknown to anyone before that. i t.n.

Poggio Bracciolini and Bartolomeo di Montepulciano... In a forgotten, damp tower of the St. Gall monastery, in which a prisoner would not survive even three days, they chanced "to find" safe and sound a heap of ancient manuscripts: essays by Quintilian, Valerius Flaccus, Asconius Pedianus, Nonius Marcellus, Probus and others.:drk:

ako ne e taka, postiraj ni nekoj postar, originalen dokument...
 

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.840
Поени од реакции
5.120
И Рим од 40 се разликува од Рим од 400 год. Но Источен Рим од 400 се разликува исто така од Западен Рим од 400 година. Зошто? Зошто на пр. им се разликуваат градбите? Ете тие денес не се разликуваат толку, како тогаш што се разликувале (иако има некои сличности). Јустинијановиот законик “влече“ од римските закони, но влече и од постари закони... Исти писатели и денес читаме.Исти филозофи и денес читаме... Тоа не прави исти мене и некој Французин што ги читаме на пр. Маркес и Ниче? Исто и религија делиме и денес иста. Но, сепак не сме исти. Не се живее исто овде и во Германија, иако горе-долу сите наведени нешта се исти или слични. Со поделбата на една држава (исто беше и со СССР и Југославија) разликите меѓу посебните ентитети во таа држава кои и дотогаш постоеле но не излегувале во прв план стануваат се поизразени. И дали се Римјаните наследници на римското царство? Секоја држава кога ослабнува и се распаѓа, останува само на своето јадро, она јадро кое и ја создало таа сложена држава - сите други си се враќаат на своите корени.( СССР се распадна а “основачот“ на СССР - Русија остана да перзистира во горе-долу своите граници - истото се случува и со Рим-Италија, Персија, Македонското царство, Турција и т.н.). Во Рим (денешна Италија) не биле сите Римјани туку имало многу доселеници од разни причини (робови, занаетчии, учители и т.н.), кои се претопиле во основното население и денес се исто така Италијани како и другите иако можеби потекнуваат од Африка.
Источното Римско Царство било населено со луѓе од друга културна и национална матрица од оние од Западното Р. Царство и едноставно - не можело тоа да не се разликува од она на запад.
Христијанството исто така се разликува (не мислам на обредите туку на сваќањето и практикувањето на религијата од страна на обичниотчовек....).
Не правиш разлика меѓу модерно општество и античко рано-средновековно општество. Ај вака да размозгаме малу.Константин го преместил седиштето на империјата во Константинопол, западниот дел бил уништен и останал да живее источниот дел - во кој се наоѓа престолнината на империјата и таа продолжува да живее.
Е сега, доколку утре некој ја нападне УСА и ја освои левата половина, дали источниот дел на УСА кој го содржи Вашингтон(главниот град) ќе биде сеуште УСА или ќе биде некоја нова држава која нема врска со претходната?
Дали доколку Грција ја освои Јужна Македонија, делот што ќе остане нема да биде Македонија и наследник на Македонија?
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
P.S.
The works of the great philosophers and poets had disappeared altogether: in 750 A.D., nobody had access to Aristotle or Aeschylus. Hellenic education vanished in Gaul around 500 A.D. and in Spain around 600 A.D. (Mango 1973)
In the ten books of Gregory’s “Historiae Francorum”, not even a trace of Hellenic literature appears to exist. (Gregory of Tours)
--------------
Mango 1973-La culture grecque et l’ Occident au VIIIe siècle
Gregory of Tours- Historiae Francorum


Секако, никој немал поим од римски закони.
.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Ако мислиш дека левата половина на САД е источната половина . . .
Мислиш дека Калифорнија малку се разликува од источниот брег? Дури и религијата ја сваќаат и практикуваат поинаку. Или Тексас е ист со Луизијана? (мислам на населението).
А во Византиа и Зап. Р. Царство дури и јазиците им биле различни...
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Sekoj znae deka - "In a dry climate like Egypt's papyrus is durable, but storage in humid conditions destroys the material."
rome humidity i kairo humidity.

Verojatno rimskite zakoni se pisuvani na plasticni folii.

P.S.
Za Kalifornija:

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/16/california-secede-state-isnt-close-petition-names_n_2144401.html

Mozes i ti da ucestvuvas:

http://www.petitiononline.com/casec/petition.html


Kolku nasi dedovci se rodeni vo Turskata Imperija,...pa onie od Dojran vo eden ist den bea srbi, Bugari, Grci, pa Srbi, pa Juznoservianci, pa Jugosloveni, pa Makedonci?

Isto i so Vizantija...Turcija..ist narod vo razni opstestva.
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Едно нешто ме интересира, кој им го дал името на византијците?
И друго, како се викале они самите себе?
И трето, кој бил службен јазик во византија?
1. Hieronymus Wolf (1516—1580) otkoga vizantija isceznala...
2. Roman..Romani (Cigani?)
3. Koine...spored EB...Historical examples of koines include Standard Macedonian, the Italian of late 14th-century Naples,
koine A regional dialect or language that becomes the standard language over a wider area, losing its most extreme local features.
 
Член од
6 март 2013
Мислења
17
Поени од реакции
10
Medle....si procital li nekoj vistinski naucen trud koi se Turcite? Si procital li koi se Mongolite?
kako moze (istocnoto) Rimskoto Carstvo aka Vizantija da bide tvorba i prodolzenie na Rimskoto Carstvo, koga t.n. rimjani , denes italijanci se genetski totalno razlicni od balkancite i turcite?

za gejcite i da ne zboruvam, tie se totalni autsajderi pod poimot Rimskoto Carstvo.

znaes li deka vo Istanbul ima 0=nula luge koi se srodni na 17.6% od italijanite od Rim?
zarem nieden od niv nemal masko dete? golem maler, a?

ova e istoriski forum, no ne e loso ponekogas da se ima slednovo na um:
A revision of the historic postulates would have to be undertaken, particularly in the cases when genetics and history are overtly discordant.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12392505

p.s.
ako nekoj se identifikuval kako romei i zboruval koine, toa e negov izbor...
The Turks and Germans were equally distant to all three Mongolian populations. These results confirmed the lack of strong genetic relationship between the Mongols and the Turks despite the close relationship of their languages (Altaic group) and shared historical neighborhood. (Machulla 2003)

p.s..neli na forumov ima pravoslavni Albanci? napravi sporedba...

P.S.MEDLLE...ako ti nemas vrska sto zboruvas, toa ne znaci deka denes Makedonija ne e Makedonija od minatoto....Ako mislis deka Branko ne bil premier vo Vizantija, togas ok...

P.S.
I Ciganite (ne e pogrdno) bile gragani na Vizantija, ama koga gi slusnale turcite i drugite i tie se narekle Romei=Romi....neli?
A Aromanite? A romanite=Rumunite?
zbrot Rom doaga od Romskiot jazik, znaci covek, maz=graganin...znaci, site bile Gjupci...

P.S.ubava slika od wiki_seri_ja...Justinijan bil Isus?...stavi ja taa slika...a vidi gi i ovie pari...http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantion
„Првобитно, Византиската историја е само продолжение на римската историја, а Византиското Царство - продолжение на Римската Империја. Името „Византија“ потекнува од подоцнежното време, што и за самите „византијци“ било непознато. Тие себе си се нарекувале Римјани - Ромеи, нивните владетели ги сметале за римски цареви, наследници на старите римски императори“ (Георги Острогорски - Историје Византије стр. 49). А самиот Константинопол го сметале за Вториот Рим. А по падот на Константинопол, за Трет Рим се смета дека е Москва, како лулка на христијанството....

а шо се однесвит на „чистокрвноста“...па брат, сите знајме дека негде крај на V и почеток на VI век кога Словените почнале да ја преминуваат реката Дунав и да се населуваат на Балканот...а влијание имет и другите племиња од Големата Преселба на народите....така да.. ;)

И за крај..за тоа со Јустинијан...Јустинијан НЕ е Исус, туку е канонизиран за светец и православната црква го слави на 27 Ноември..
--- надополнето: 16 април 2013 во 12:36 ---
Едно нешто ме интересира, кој им го дал името на византијците?
И друго, како се викале они самите себе?
И трето, кој бил службен јазик во византија?
1.името на Византијците како „Византијци“ им го дале историчарите подоцна, погоре иам напишано за ова, да не повторвам по 100 пати, или прочитај „Георги Острогорски - Историје Византије“ стр. 49;
2. самите себе си се викале Ромеи, Римјани, наследници на Римјаните; (Георги Острогорски - Историје Византије стр. 49)
3. прво бил Латинскиот, па од VII век натака, го замениле со грчки.. ;)
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
na forum, sekoj ima pravo da kaze sto saka, duri i gluposti...
koj e toj ostrogorski?
da ne im svetese na vizantijcite?

si procital nesto drugo osven nego?

aj posoci ni fakti za preselba na slovenite, genetuika, arheologija, stroncium izotopi i t.n....
vaka, ispagas mnogu glup, da mi izvinis....
aj, da ne zborime vo prazno..
This genetic study clearly shows that the maternal ancestors of today's Slavs (Poles, Czechs, Slovaks, Ukrainians and Russians) inhabited areas of Central and Eastern Europe much earlier than it was estimated on the basis of archaeological and historical data; that the ancestors of Slavs were autochthonous peoples of Central and Eastern Europe rather than early medieval invaders emerging in restricted areas of the Prut and Dniestr basin and expanding suddenly due to migration, as suggested by some archeologists. [9] (Sikorska 2013)

Taken together, the time of origin and territorial range of mitochondrial subhaplogroups H5a2, H5e1a, H5u1, U4a2, U5a2a and U5a2b1 observed in central and eastern European populations indicate that some of the maternal ancestors of today's Slavs (Poles, Czechs, Slovaks, Ukrainians and Russians) inhabited areas of Central and Eastern Europe much earlier than it was estimated on the basis of archaeological and historical data. Indeed, we show here the existence of genetic continuity of several maternal lineages in Central Europe from the times of Bronze and Iron Ages.

Thus, the data from complete mitochondrial genomes collected so far seems to indicate that the ancestors of Slavs were autochthonous peoples of Central and Eastern Europe rather than early medieval invaders emerging in restricted areas of the Prut and Dniestr basin and expanding suddenly due to migration, as suggested by some archeologists. [9]

In this respect, the complete genome data on several mitochondrial subhaplogroups of probable Central European origin presented in this and previous studies [51], [52] are in a perfect agreement with the recent findings of physical anthropology, suggesting continuity of human settlement in central Europe between the Roman period and the early Middle Ages [11] as well as with earlier anthropological data pointing to the central Europe as the “homeland” of Slavs [54]. (Sikorska 2013)
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0054360
We also sequenced entire mitochondrial genomes of several non-European lineages (A, C, D, G, L) found in contemporary populations of Poland and Ukraine. The analysis of these haplogroups confirms the presence of Siberian (C5c1, A8a1) ..nomadic Altaic peoples (C4a1a, G2a, D5a2a1a1).


Conclusions

In order to deepen the understanding of the origin of the Slavs, we have completely sequenced the mtDNAs of 63 Slavic samples representing haplogroups H5 and H6.
These are mainly represented by samples of southern European origin, which further supports the idea of Europe repopulation from southern European refugia after LGM [12], [46], [47].
--- надополнето: 17 април 2013 во 04:34 ---
p.s.
kajgana e forum, ama treba da drzi do dignitetot...
mali deca moze da procitaat sto napisal onoj pogore i da se prelazat...
 
Член од
6 март 2013
Мислења
17
Поени од реакции
10
na forum, sekoj ima pravo da kaze sto saka, duri i gluposti...
koj e toj ostrogorski?
da ne im svetese na vizantijcite?

si procital nesto drugo osven nego?

aj posoci ni fakti za preselba na slovenite, genetuika, arheologija, stroncium izotopi i t.n....
vaka, ispagas mnogu glup, da mi izvinis....
aj, da ne zborime vo prazno..
This genetic study clearly shows that the maternal ancestors of today's Slavs (Poles, Czechs, Slovaks, Ukrainians and Russians) inhabited areas of Central and Eastern Europe much earlier than it was estimated on the basis of archaeological and historical data; that the ancestors of Slavs were autochthonous peoples of Central and Eastern Europe rather than early medieval invaders emerging in restricted areas of the Prut and Dniestr basin and expanding suddenly due to migration, as suggested by some archeologists. [9] (Sikorska 2013)

Taken together, the time of origin and territorial range of mitochondrial subhaplogroups H5a2, H5e1a, H5u1, U4a2, U5a2a and U5a2b1 observed in central and eastern European populations indicate that some of the maternal ancestors of today's Slavs (Poles, Czechs, Slovaks, Ukrainians and Russians) inhabited areas of Central and Eastern Europe much earlier than it was estimated on the basis of archaeological and historical data. Indeed, we show here the existence of genetic continuity of several maternal lineages in Central Europe from the times of Bronze and Iron Ages.

Thus, the data from complete mitochondrial genomes collected so far seems to indicate that the ancestors of Slavs were autochthonous peoples of Central and Eastern Europe rather than early medieval invaders emerging in restricted areas of the Prut and Dniestr basin and expanding suddenly due to migration, as suggested by some archeologists. [9]

In this respect, the complete genome data on several mitochondrial subhaplogroups of probable Central European origin presented in this and previous studies [51], [52] are in a perfect agreement with the recent findings of physical anthropology, suggesting continuity of human settlement in central Europe between the Roman period and the early Middle Ages [11] as well as with earlier anthropological data pointing to the central Europe as the “homeland” of Slavs [54]. (Sikorska 2013)
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0054360
We also sequenced entire mitochondrial genomes of several non-European lineages (A, C, D, G, L) found in contemporary populations of Poland and Ukraine. The analysis of these haplogroups confirms the presence of Siberian (C5c1, A8a1) ..nomadic Altaic peoples (C4a1a, G2a, D5a2a1a1).


Conclusions

In order to deepen the understanding of the origin of the Slavs, we have completely sequenced the mtDNAs of 63 Slavic samples representing haplogroups H5 and H6.
These are mainly represented by samples of southern European origin, which further supports the idea of Europe repopulation from southern European refugia after LGM [12], [46], [47].
--- надополнето: 17 април 2013 во 04:34 ---
p.s.
kajgana e forum, ama treba da drzi do dignitetot...
mali deca moze da procitaat sto napisal onoj pogore i da se prelazat...
уба работа..знам дека е форум и дека секој имат право на свое мислење..не велам не..да се пишет и нереални факти, ама до одредена мера...некој ќе прочитат ќе повервит..ќе речит, е, па така е..иначе Острогорски? хммм..некој ни тој не го имат прочитано ;) жалосно..колку учен човек..не велам дека им светел на византијците, зато шо неговата литература е историски извор од II ред..ако сакаш најверодостоен, слободно оди по музеине и барај ги списите од Евсевиј, Прокопиј Кесариски итн..иначе да, иам читано и подалеку од него...на пример Тајната историја на Прокопиј Кесариски и искрено не ми се допадна мн. зато шо во средниот век честопати некои најобични луѓе, сакајќи да го оцрнат името на познати владетели, пишеле демек „тајни истории“ и се потпишвеле со иметo на некој познат историчар, ко во случајов шо е Прокопиј Кесариски...шо се однесвит до то шо е таму запишано за Јустинијан...уште ми прајт дилема фактот дали е веродостоен, ама имат логика.. :) позз
--- надополнето: 11 мај 2013 во 00:57 ---
п.с. за словените не велам нишо, зато шо и неам мн. читано..т.е. иам, ама од Wikipedia..нишо..зато и нишо не велам..ама за то шо иам читано - иам.. ;)
 
Член од
6 март 2013
Мислења
17
Поени од реакции
10
плус, земи го фактот шо иам само 15 години, а некои мои врсници нажалост не знает дури ни Јустинијан дека воопшто постоел.. ://
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Географската карта (откриена во Англија) под назив The Herferd Map, направена уште во 1290 година и во оригинал денес се чува во англиската Herford Cathedrall.

Ha картата јасно се чита името на Македонија, додека не се ни споменати: Грција, Бугарија, Србија и Албанија.

Оваа карта секако претставува древен доказ за постоењето на Македонија како една од најстарите земји на светот.

Податоците за опишаните земји се земени од книга од Анг. говорно подрачје,а истите податоци (без слика) ги има и во книгата "Етногенетските разлики помеѓу Македонците и Бугарите" - А. Донски.

да имав слика со поголема резолуција,ќе ја означев и постирав. инаку мапата се наоѓа на следниот линк,во црквата:

http://www.herefordcathedral.org/


Jас им пишав дали би сакале да ми испратат слика со поголема резолуција, меѓутоа немам одговор.

Инаку,мапата ја има и во книгата "Македонија на старите мапи" од Илија Петрушевски Скопје, 1992. Hо за жал, ја немам книгата.
Успеав да ја зголемам мапата но сеуште не можам да прочитам. Ќе биде добро некој да ја посети катедралата.

Мапата на светот е поделена на три: Европа, Азија и Африка. Македонија е наведена во Европа.

Во објаснувањето oд современиот автор Richard de Bello, читаме:

" Greece has its Mt. Olympus and such cities as Athens and Corinth; the Delphic oracle, misnameed Delos, is represented by a hideous head. Macedonia, Thrace and Bulgaria are also shown in this area. "http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Hereford_Mappa_Mundi.jpg
.
 
Член од
27 октомври 2011
Мислења
21
Поени од реакции
20
Успеав да ја зголемам мапата но сеуште не можам да прочитам. Ќе биде добро некој да ја посети катедралата.
Пративме наш човек. Брз е :D

1111111.jpg
--- надополнето: 16 октомври 2013 во 01:23 ---
Ова ти е делот од твојата кај што е Македонија. 222.jpg
 

Kajgana Shop

На врв Bottom